IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За цените на козунаците, хляба и др. неща...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Това според мен е световната икономическа реалност:
    Първоначално изпратено от Energy
    Таз-седмичният брой на The Economist е посветен на кризата с храните в световен мащаб. Според тях от 2-ри Януари 2007-ма до 19-ти Април 2008-ма цената на ориза се е качила със 180%, на пшеницата със 77%, а на царевицата с повече от 50%. Като източник посочват Chicago Board of Trade и Jacksons. Като причина за високите цени на зърнените култури, авторите посочват промяна в търсенето, а не проблем в предлагането им (като провалена жътва). Ръстът на търсенето на зърнени култури е продиктуван от това че повече хора в Китай и Индия са започнали да консумират зърно и месо в резултат на тяхното забогатяване както и на амбициозните програми за биогорива на Западните държави, които превръщат зърното в гориво. В крайна сметка според авторите фермерите ще отговорят на високите цени с повече посеви и постепенно ще се достигне до равновесие.
    А това е българската реалност, на която трудно може да се намери икономическо обяснение:
    Първоначално изпратено от atb
    ...жито има бол, като гледам даже мухлясва в хранилищата по селата... друг е въпроса, че от телевизията се бълват неверни неща, и всияки вярваме. най-голямата глупост е режим-а на тока. след това е и това, че нямаме жито.

Коментар

• Първоначално изпратено от id2
      uff, kato Vi 4eta i mi prizliava...mi ne iajte hliab, i bez tova vreden za zdraveto, ne samo za portfeila
      Добре че е Мария Антоанета да ни каже да ядем пасти

Коментар

• Първоначално изпратено от id2
        uff, kato Vi 4eta i mi prizliava...mi ne iajte hliab, i bez tova vreden za zdraveto, ne samo za portfeila
        Уффф,не става въпрос само за хляба!!!И месото е тука,а и много други неща!!!

Коментар

• uff, kato Vi 4eta i mi prizliava...mi ne iajte hliab, i bez tova vreden za zdraveto, ne samo za portfeila
          Numbers have no respect for humans. They just are. R. Jones-The Trading Game.

Коментар

• Като гледам какви са житата тази година,мисля че войната ще ни се размине засега.А и изкуственото задържане на цените на житото и слънчогледа у нас дано е вече минало!!!Тогава проблемите ще са по-малко!!!

Коментар

• Дано не съм пророк но очаквам скок на храните още есента .И на мен ми прави впечатление големите блокове с рапица вместо пшеница или ечемик както е било досега .Мин. на земеделието ще се хване за главата след реколтата
              "Бог е създал човека, а Самуел Колт ги направи равни"...

Коментар

• съгласен съм с теб Вълчо. много са тия бе много.... а и още ще се множат, те са като да натискаш постоянно копчето на калкулатора на умножение..... а и с тия биогорива хептен цените скочиха.....

Коментар

• Енергия, съгласен съм с изложеното и в тази връзка припомням онзи хубав стар виц: Кога ще закъса света за храна? Когато китайците разберат, че ядат само гарнитурата!
                  Успех!
                  И това ще мине ...

Коментар

• Високите цени на храните не се наблюдават само в България. Таз-седмичният брой на The Economist е посветен на кризата с храните в световен мащаб. Според тях от 2-ри Януари 2007-ма до 19-ти Април 2008-ма цената на ориза се е качила със 180%, на пшеницата със 77%, а на царевицата с повече от 50%. Като източник посочват Chicago Board of Trade и Jacksons. Като причина за високите цени на зърнените култури, авторите посочват промяна в търсенето, а не проблем в предлагането им (като провалена жътва). Ръстът на търсенето на зърнени култури е продиктуван от това че повече хора в Китай и Индия са започнали да консумират зърно и месо в резултат на тяхното забогатяване както и на амбициозните програми за биогорива на Западните държави, които превръщат зърното в гориво. В крайна сметка според авторите фермерите ще отговорят на високите цени с повече посеви и постепенно ще се достигне до равновесие.
                    ==Не е препоръка за покупка или продажба==

Коментар

• тука по бургаскя край ги дават, а за търново незнам.

Коментар

• къде това, че да ида и аз, защото нещо енергийния сектор в който съм няма много хляб аз друго чувам колко вземат и, че не се задържат много кадрите, дори и в големите хлебопроизводители, поне в търновския край....

Коментар

• за по малко от 700-800 лв. никой няма да ти прави хляб! даже някои взимат и по 1000лв

Коментар

• само нещо да вметна, тъй като съм бил в средите на CBA , та примерно при цени на доставчик имаме 5лв за кило шпек, той му слага продажна цена 9 лв. е айде бе чак пък толкоз ли са високи заплатите или разходите му, или иска печалба и пак печалба. заплатите на служител са от 250 до 350 като не включвам и глобичките... така е и при хляба и всичко. в една фурна пещи, машини всичко беше от дълбокия социализъм, айде да сравним колко ток и хора би му било нужно ако инвестира в нови машини. е истината е, че и дори със стара техника се разчита на прословутата българска работливост, където един човек е с по осем, че и нагоре ръце и върши всичко. нема се оправим, докато нашата икономика е "Икономика на вафличките" сме заникъде. и в другите страни се дига всичко ама там стандарта е друг. а тук с левче да се дигне и пак влизаме във вилма "Сървайвър"

Коментар

• Я да помислим за да произвеждате хляб какво ви трябва...основно пшеница(чиято цена да приемем че е константа, въпреки че всеки който види цените на световния пазар знае че не е и е поскъпнала неимоверно), нещо да я превозите тая пшеница (бензин и дизел ъп ъп), както и работна ръка(а заплатите колкото и да не ви се иска, растат, и никой няма да ви работи за 200лв - в зависимост от местожителството).

Ми след като всички inputs поскъпват, какво да очакваме...

Коментар

• то като гледам и по около моето село пълно с рапица. б.х?!?!?!?!?! след година две ще ядем мамула ние ама карай... нали сме "европейци"...жито има бол, като гледам даже мухлясва в хранилищата по селата... друг е въпроса, че от телевизията се бълват неверни неща, и всияки вярваме. най-голямата глупост е режим-а на тока. след това е и това, че нямаме жито. е след няколко години ако сеем рапица може и да няма...

Коментар

Working...
                                X