IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

15 Мита и Легенди (лъжи и измами) за БГ Икономиката

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от AfterDark
    1) Парите не могат да се печат самоволно от правителството и БНБ, това че паричната маса нараства зависи повече от ПЧИ ... така че точка 1 е смешна ... важна и е и скоростта на обръщение, а не само количеството ... ама великият PhD не отронва и дума по въпроса ...

2) Задлъжнялостта не представлява проблем ... стига рентабилността на предприятията, които задлъжняват да е по-висока от разходите по дълга ... дефицит във външно търговското салдо ще има ... такава е структурата на икономиката ни и такова е мястото и в ЕС ... икономиките износители обаче имат много по-високи структурни рискове ...

3) Външният дълг не може да се разглежда като цяло ... трябва да се дели на публичен (държавен) и частен ... проблемите по правило са свързани с държавния ... частният се саморегулира ...

4) Това за валутния борд и неговата нестабилност е смешно и неаргументирано ...

5) Колко е продължил икономическият растеж в Ирландия или Естония?

6) За НИ вече си се провалил ... така че, а трай си ... с чудовищата ...

7) За инфлацията, че е висока, висока е ... ама за печатането и застигането много си се объркал ... и не виждам как търгуемите стоки като петрола например ... се влияят от паричната маса в левове ... а ако не е в левове ... ами тогава това си е външен шок/удар, а не е мит ... с 40% ... май си прекалил с коката, доста си смешен ...

8) С конвергенцията на цените, не само, че не си наясно ... но и единственият ти аргумент е ... аз водя курсове ...

... всеки знае, че инфлацията при валутен борд с фискиран курс ... е един от основните механизми на изравняване на цените и доходите ...

Catch up inflation ... ако не си го чувал съжалявам за теб ...

9) Тук нещо май не си ясно с критериите за надцененост ... не само търговският дефицит е критерии ... това е наивно ...

10) Заяждаш се чисто академично и се правиш на интересен пред студентите за фискалният резерв ... буферите са си буфери ... както искаш си ги наричай ... а като няма никакво отношение, как го дестабилизира? нещо което няма отношение към нещо друго как го дестабилизра?

11) Хем бил висок, хем да не го погасяваме ... а? по натам не коментирам, защото е потрисащо ...

12) "Голяма част от банките ще паднат" ... нямам думи ...

13) 5% кредитна експанзия при икономика като нашата е абсурдно ... особено при сегашните нива на ливъридж ...

14) Нефтът е външен фактор ... не зависи нито от нас, нито от правителстовото ...

Някъде съм изпуснал една точка ...

В заключение само ще напиша следното:

Срам ме е, че имам нещо общо с титлата PhD ...

тебе те знаеме че си мнооооого начетен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator
      Проблемът не е в "лошите вести", в това отношение професора даже е закъснял, дори в този форум - от лятото насам то не бяха доморасли местни ескперти, "световни капацитети" и датски банки

Проблемът дори не е в това, че човека не казва по същество нищо ново и различно от това, което се коментира с повод и без повод от лятото насам

Проблемът е, че ИМА САМО КОНСТАТАЦИИ И ЛИПСВАТ КАКВИТО И ДА Е КОНКРЕТНИ ИЛИ ОБЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И МЕРКИ - а това, мисля, е работата на професорите от водещите университети

Първоначално изпратено от Jay Gould
      Някой не обичат лошите вести и се сърдят на встносеца
      Може би след като на всички е ясно че лева е надценен решението е просто.

Коментар

• Re: За жилищния балон

Първоначално изпратено от nacheff
        Първоначално изпратено от kork

пс
        Все пак адмирации,че решихте да пишете и с истинското си име
        Тук имаш сериозно попадение! Това показва кураж, който аз и ти нямаме !
        Колеги, за разбиращите тука аз се опитах да въведа някаква дискусия през юли в темата за понижението на цените ва НИ. тогава карвах някаква макро рамка но небезизвестния афтър се потреди доста да затлачи темата.

Kork , Nacheff,

радвам се Краси Петров отвори тази тема национално. Да е ясно ща е то Макроикономика в условия на борд.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bouns
          Ех, какво нещастие за Корк, няколко месеца след като написа фундаменталната статия, която го направи известен в целия свят, той се върнат тук да ни се присмее вчера, а днеска дойде доста по-учен човек от него и го засенчи. Не само това ами почти му открадна идеята/заглавието, но успя да привлече вниманието!
          Сега в типичния бай брадърски стил вместо да обори твърденията на някого с факти, води вербална еквилибристика, и рони крокодилски сълзи. Ходи си намери смешната тема и там има доста недовършени глупости сътворени от тебе вместо да спамиш тази.
          Ако си забравил какви глупости си писал, или те е срам, мога и аз да я извадя тук и да очакваме доказателствен материал, нали си падаш по тази част?
          Боунс,ако личността Кр. Петров е критерии за учен човек за теб,сори,имах по високо мнение за теб.
          Няма нужда да ме величаеш,нито да ме принизяваш,това не ти се отдава добре,а и най-важното,нямам нужда нито от шерпи нито от клакьорки
          Къде са тези сълзи и какво да коментирам,като великия носител на PhD не може да форумлира бързо нито една състоятелна теза,и да отговори на поставените му въпроси.
          При това,виж на каква подзция си и кой и колко са на същата.Виж също така,че въпросите които поставям,се поставят и от повечето участници в темата.
          Какво всъщност искаше да кажеш с този си пост,че нещо не те разбрах.Някакви проблеми с жените ли пак.
          Виж,виждам,че си изнервен,но намери някаква мацка,може и да е за една нощ и ще видиш,че на сутринта ще погледнеш света по съвсем друг начин.
          Виж сега,няма начин да съм забравил какво съм писал,но и не очаквай да ти отговарям точно на теб.
          Ако все пак толкова много те интересува мнението ми по зададени твои конкретни въпроси,пиши ми на лично и ще уточним цената.Нали знаеш,безплатен обяд няма.
          Бъде здрав и дано намериш верния път...

Коментар

• Проблемът не е в "лошите вести", в това отношение професора даже е закъснял, дори в този форум - от лятото насам то не бяха доморасли местни ескперти, "световни капацитети" и датски банки

Проблемът дори не е в това, че човека не казва по същество нищо ново и различно от това, което се коментира с повод и без повод от лятото насам

Проблемът е, че ИМА САМО КОНСТАТАЦИИ И ЛИПСВАТ КАКВИТО И ДА Е КОНКРЕТНИ ИЛИ ОБЩИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И МЕРКИ - а това, мисля, е работата на професорите от водещите университети

Коментар

• Точно на място, AfterDark, вижда се, че няма от какво да се срамуваш

Коментар

• Ех, какво нещастие за Корк, няколко месеца след като написа фундаменталната статия, която го направи известен в целия свят, той се върнат тук да ни се присмее вчера, а днеска дойде доста по-учен човек от него и го засенчи. Не само това ами почти му открадна идеята/заглавието, но успя да привлече вниманието!
                Сега в типичния бай брадърски стил вместо да обори твърденията на някого с факти, води вербална еквилибристика, и рони крокодилски сълзи. Ходи си намери смешната тема и там има доста недовършени глупости сътворени от тебе вместо да спамиш тази.
                Ако си забравил какви глупости си писал, или те е срам, мога и аз да я извадя тук и да очакваме доказателствен материал, нали си падаш по тази част?

Коментар

• 1) Парите не могат да се печат самоволно от правителството и БНБ, това че паричната маса нараства зависи повече от ПЧИ ... така че точка 1 е смешна ... важна и е и скоростта на обръщение, а не само количеството ... ама великият PhD не отронва и дума по въпроса ...

2) Задлъжнялостта не представлява проблем ... стига рентабилността на предприятията, които задлъжняват да е по-висока от разходите по дълга ... дефицит във външно търговското салдо ще има ... такава е структурата на икономиката ни и такова е мястото и в ЕС ... икономиките износители обаче имат много по-високи структурни рискове ...

3) Външният дълг не може да се разглежда като цяло ... трябва да се дели на публичен (държавен) и частен ... проблемите по правило са свързани с държавния ... частният се саморегулира ...

4) Това за валутния борд и неговата нестабилност е смешно и неаргументирано ...

5) Колко е продължил икономическият растеж в Ирландия или Естония?

6) За НИ вече си се провалил ... така че, а трай си ... с чудовищата ...

7) За инфлацията, че е висока, висока е ... ама за печатането и застигането много си се объркал ... и не виждам как търгуемите стоки като петрола например ... се влияят от паричната маса в левове ... а ако не е в левове ... ами тогава това си е външен шок/удар, а не е мит ... с 40% ... май си прекалил с коката, доста си смешен ...

8) С конвергенцията на цените, не само, че не си наясно ... но и единственият ти аргумент е ... аз водя курсове ...

... всеки знае, че инфлацията при валутен борд с фискиран курс ... е един от основните механизми на изравняване на цените и доходите ...

Catch up inflation ... ако не си го чувал съжалявам за теб ...

9) Тук нещо май не си ясно с критериите за надцененост ... не само търговският дефицит е критерии ... това е наивно ...

10) Заяждаш се чисто академично и се правиш на интересен пред студентите за фискалният резерв ... буферите са си буфери ... както искаш си ги наричай ... а като няма никакво отношение, как го дестабилизира? нещо което няма отношение към нещо друго как го дестабилизра?

11) Хем бил висок, хем да не го погасяваме ... а? по натам не коментирам, защото е потрисащо ...

12) "Голяма част от банките ще паднат" ... нямам думи ...

13) 5% кредитна експанзия при икономика като нашата е абсурдно ... особено при сегашните нива на ливъридж ...

14) Нефтът е външен фактор ... не зависи нито от нас, нито от правителстовото ...

Някъде съм изпуснал една точка ...

В заключение само ще напиша следното:

Срам ме е, че имам нещо общо с титлата PhD ...

Коментар

• Първоначално изпратено от marin1
                    Не мога да разбера къде Ви е проблема на всички критикуващи Професора!?!
                    Човека си пише нещо – ако ви е интересно чтете го, коментирайте, ако искате възползвайте се от това което ви дава наготово, НО НЕ ГО НАПАДАЙТЕ!
                    ....
                    Изчакайте 5-6 месеца пък тогава критикувайте – иначе ще си сменяте никовете (поне ако имате капчица достойнство)
                    ЩЕ ПОЖИВЕЕМ ПЪК ЩЕ ВИДИМ.
                    На същото мнение съм!

http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator
                      Jay, това е било в период, в който колониите са "инвестирали" здраво в метрополията без да търсят възвръщаемост и при настъпилото изобилие с едни и същи пари средният поданик на нейно величество е можел да си купи все повече стоки и услуги

Хем много стоки от внос, хем текущата сметка им е била непокътната

Първоначално изпратено от Schumacher
                      Г-н Петров,
                      Някой да Ви е казвал, че няма икономически растеж, без инфлация?....
                      Великобритания! Имало е слаба дефлация в период от 200 години и по време на най-големия и растеж!
                      Специално британските колонии нищо не са инвестирали, а САЩ дори се отцепват, защото от метрополията искат да им наложат някакви данъци! (Представи си какво нахалство ) Единственото което Англия е намазала от колониите си е свободната търговия, което не е малко все пак във вековете на протекционизъм и концесии за монополни права.
                      Не, причината за спада на цените е друга! Конкуренция! Жестока, свирепа, кръвожадна и с много трупове на търговци!
                      Без конкуренция, няма ниски цени, качество на услугите, стоките и силен и бърз растеж в икономиката! Нито една монополно ориентирана и с голяма бюрокрация страна не е просперирала, а Англия не е била такава точно в тези свои 200 години. Даже войните с Наполеон които и струват към 20 милиарда паунда, ако се не лъжа не успяват да разклатят сериозно икономиката и която е била със силна цикличност, резки и силни спадове разоряващи цели промишлености, но след всяко дъно е дърпала все по силно и високо напред.
                      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от kork
                        Според мен,ако наистина е убеден в прогнозата си,и заства зад нея на 100%,то г-н Петров няма апратамент(продал го е,защото очаква всеки момент цената да се срине и да си го купи обратно на двойно по-ниска цена) и живее под наем.
                        Също така,г-н Петров е продал всичките си акции на БФБ(доколкото ги е имал преди това) и очаква да си купи отново на двойно по-ниски цени.
                        Също така,г-н Петров не разполага с левове,всичко е обменено....вероятно в злато или в CHF.
                        Ако пък горните условия не са изпълнени,то дори и г-н Петров не вярва на своята си теория,а пък какво остава за нас,простосмъртните....

Г-н Петров,виждам,че явно сте загрижен за сътоянието на българската икономика.Като един толкова голям капацитет в областта на икономическите науки,и човек отговорен,бих ви4 отправил следното предизвикателство.
                        Предполагам,че повечето участници в този форум биха искали да научат от вас,какво предлагате.
                        Все пак,мисля,че когато човек има позиция,то той би трябвало да я отстоява.А отстояването и минава през това,да предложите мерки,в краткосрочен и дългосрочен план,с които икономиката на България(поне според вас) ще започне да се движи в правилната посока(пак,поне според вас)
                        Предполагам,че това ще доведе до една наистина стойностна дискусия с възможност за изваждане на изводи на участващите в нея.

И все пак,за да не се чувствате неудобно пред евентуалните въпроси на вашите студенти,а вероятно и колеги(предполагам,че не малка част от тях следят този форум),бихте могли поне да направите опит да отговорите на горе и долупоставените въпроси

Коментар

• Първоначално изпратено от gino
                          Hahaha, pi4ove, vie ste mnogo interesni. Dosega nito edno ot dopuskaniyata na 4oveka ne ste oborili pravdopodono. Malko po-seriozno, napi6ete 1, 2....i taka edno po -edno ako mojete, dobre. Ako ne mojete, zna4i za ni6to ne stavate...
                          аз пък предлагам,ти да дадеш пример,като напишеш 1,2,3 в една или друга посока

Коментар

• Първоначално изпратено от kmpetrov
                            Ясно, от "вихъра на балона" веднага последва грешното заключение, че съм се набалбукал със загуби. Нищо подобно.

Което исках да кажа е че вече съм видял какво е спекулативен балон и сега отново виждам че на нашата борса има огромен спекулативен балон.Тоест, когато видя балон, знам добре че е балон.

Което исках да кажа е че вече съм видял какво е спекулативен балон и сега отново виждам че на нашата борса има огромен спекулативен балон.Тоест, когато видя балон, знам добре че е балон.

Първо,ако може така за нас,простосмъртните,да кажете,в кой аспекти виждате връзката между дот.ком балона и този според вас “огромен спекулативен балон” на нащана борса?
                            Второ,ако може да кажете,намирате ли някаква разлика между състоянието и развитието на Щатите по време на дот-ком балона и развитето на България през настощия етап?
                            Трето,ако може да кажете,намирате ли някаква разлика между развиващ се пазар и развит такъв.Ако да,каква?
                            Четвърто,бихте ли могли да посочите разлика в развитето на България след влизането и в ЕС и други страни,влезнали малко преди България в същия тази ЕС.
                            Пето,как бихте охарактеризирали влиянието на различните КИС върху близкото развитие на БФБ.
                            Шесто,как бихте охарактеризирали навлизането на чужди инвестиции в компаниите които са листнати на БФБ
                            Седмо,как бихте охарактеризирали наскоро приетит промени в нормативнтата уредба относно някой аспекти и възможности за инвестиции на пенсионните фондове,както и възможноста Мултифондове.
                            Осмо,как бихте охарактеризирали събитето на 2008 година на БФБ,въвеждането на новата система XETRA
                            Девето,как бихте коментирали факта,че населението на България е с много ниска финасова култура и оттам,доста малко участие на същата тази БФБ(тоест,има или няма възможност,този процент да нарастне в пъти,или няма)
                            Десето,как бихте коментирали ниската база и високия темп(на БФБ и на имотния пазар).По принцип,а и конкретно в нашата българска ситуация.
                            Единадесет,как бихте обосновали засега голословните си твърдения във вашата видео визитка с факти.Бихте могли да цитирате и източници.
                            Дванадесет,бихте могли да ми погледнете и предните въпроси и поне да се опитате да отговорите на тях.

Предварително благодаря за отделеното време за отговорите на по-горните въпроси,а също и за честта да споря с преподавател в такъв елитен университет,при това завършил още по елитен в щатите

Коментар

• Jay, това е било в период, в който колониите са "инвестирали" здраво в метрополията без да търсят възвръщаемост и при настъпилото изобилие с едни и същи пари средният поданик на нейно величество е можел да си купи все повече стоки и услуги

Хем много стоки от внос, хем текущата сметка им е била безпроблемна

Първоначално изпратено от Schumacher
                              Г-н Петров,
                              Някой да Ви е казвал, че няма икономически растеж, без инфлация?....
                              Великобритания! Имало е слаба дефлация в период от 200 години и по време на най-големия и растеж!

Коментар

• Не мога да разбера къде Ви е проблема на всички критикуващи Професора!?!
                                Човека си пише нещо – ако ви е интересно чтете го, коментирайте, ако искате възползвайте се от това което ви дава наготово, НО НЕ ГО НАПАДАЙТЕ!
                                Trader – Looser – какво значение има?
                                Ами ако наистина преди 5 години е влезъл в „златни позиции”?
                                А ако не е?
                                Лесно е да се правят стратегии ако знаеш Бъдещето – но ако можеш да го предскажеш е ИЗКУСТВО (Дар Божи).
                                Изчакайте 5-6 месеца пък тогава критикувайте – иначе ще си сменяте никовете (поне ако имате капчица достойнство)
                                ЩЕ ПОЖИВЕЕМ ПЪК ЩЕ ВИДИМ.
                                Е ХАЙДЕ ЛЕКА НОЩ ОТ МЕН.
                                remember remember the fifth of november

Коментар

Working...
                                X