Napulno sum suglasen sus exspert-stroitel! Samo za edin mesez imame defizit ot 1 mlrd. lv !!! Kak se kompensira tova nikak nikak ne mi e jasno. Tepurva idva Koleda i Nova Godina, stom prez avgust e 1 mlrd. lv to prez dekemvri njama da se uchudja ako nadmine 1,5 mlrd. lv!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Сриването на Валутния борд е неминуемо
Collapse
X
-
Търговският дефицит към края на месец август е в размер на 6,04 млрд. лв., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Износът (FOB*) за първите осем месеца възлиза на 15,33 млрд. лв., а вносът (FOB) е на обща стойност 21,36 млрд. лв.
Отрицателното търговско салдо за август е в размер на 958,1 млн. лв., което е най-високата месечна стойност за тази година. Вносът по цени CIF (с включена застраховка и доставка) за осемте месеца възлиза на 22,72 млрд. лв.
При класификацията на експорта (FOB) по сектори, най-силно повишение бележат минералните горива, масла и подобни продукти – 86,4% на годишна база до 2,59 млрд. лв. Износът на артикули, класифицирани по вид на материала, нараства със 43,9% за година до 4,59 млрд. лв., или 30% от целия износ на страната. Общата сума на износа към края на август бележи ръст от 30% спрямо 31 август 2005.
При вноса (CIF) се наблюдава повишение от 27,2% на годишна база, като отново то е най-силно при минералните горива, масла и др. продукти – с 52,9% до 5,29 млрд. лв.
В групирането по страни водещата позиция при експорта заемат членките на Европейския съюз, за които към края на август са изнесени стоки на обща стойност 8,51 млрд. лв. (55,5% от износа). На второ място с 2,9 млрд. лв. са страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) , в това число Австралия, Канада, Мексико, Република Корея, САЩ, Турция и Япония.
Вносът от ЕС възлиза на 10,53 млрд. лв., следван от страните от ОНД (Русия, Украйна, Грузия и Казахстан) с 5,45 млрд. лв.
Тази цифра /6 млрд./ според мен не е действителна. Ако се има впредвид нелегалния внос, сигурно отива кум 10 млрд. Вчера в няколко вестника излезе статистика с колко са се повишили през последните 2 г. студентите които учат в чужбина - 53000 души. Там също отиват стабилни сумички валута.....
Колкото и да са чуждите инвестиции и излишъците, трудно ще покрият горните цифри.
Коментар
-
Така е. За съжаление няма балкански народ, който да е толерантен.
Ние доста сме тормозили съседите си откакто сме се нанесли по тези земи. Последно от нас са пропищяли много от наричащите се днес "македонци", по време на окупацията ни там през Вт. св. война.
Ние сме и расисти. Преди 15 години изгонихме виетнамските работници от България с чисто расистка пропаганда, а сега един антисемитист и анти-циганист (ако има такава дума) събира масова подкрепа и се кани президент да ни става.
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя)Първоначално изпратено от justpassingbySuni, opredeleno sum suglasen s teb, che mozuka ti e promit do stepen, kojto ne ti pozvoljava da mislish logichno, a za Surbia, che si njamsh i predstava kakvo e stavalo tam, si prolicha ot purvite ti dumi, taka che te ostavjam da se vuzhistavash na porednia diktator ili lumpen (Suni predpolagam che si si slojila porterat na Kim Chen Ir nad legloto i vsjaka vecher mu se vuzhistavash, a sutrin go zeluvash po pleshivoto chelo za kusmet!i ti pojelavam leka i spokojna nost, svita pod portreta na Uchitelja
"Промитото" ми съзнание отказва да приеме за нормален факта, че в края на 20-ти век бяха бомбардирани мирни граждани и цивилни сгради в една европейска столица/а и не само/
Изобщо, негативизмът в тази тема ми идва в повече, дотук съм.
Samo za edno te molja - ne si otivaj!!! Razbi mi surzeto!
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя)Първоначално изпратено от cmexypkoимам едно въпросче, предстои ми теглене на кредит и се колебая дали да е в евро или да е в левове. В евро лихвеният процент е по-нисък, но ако се промени курса на лева спрямо еврото /както прочетох тук някъде из темата/ може да се окаже така, че кредитът да се удвои, даже да се утрои?
Интересно е и ако се премахне валетният борд. Тогава каква ще бъде ситуацията? Има ли някаква вероятност лева да се качи спрямо еврото?
Още повече, че няма категорични индикации с какво съотношение и дали няма да си остане същото при приемането ни в Еврозоната.
А това е все пак и въпрос на политическо решение
Коментар
-
Първоначално изпратено от justpassingbySuni, opredeleno sum suglasen s teb, che mozuka ti e promit do stepen, kojto ne ti pozvoljava da mislish logichno, a za Surbia, che si njamsh i predstava kakvo e stavalo tam, si prolicha ot purvite ti dumi, taka che te ostavjam da se vuzhistavash na porednia diktator ili lumpen (Suni predpolagam che si si slojila porterat na Kim Chen Ir nad legloto i vsjaka vecher mu se vuzhistavash, a sutrin go zeluvash po pleshivoto chelo za kusmet!i ti pojelavam leka i spokojna nost, svita pod portreta na Uchitelja
"Промитото" ми съзнание отказва да приеме за нормален факта, че в края на 20-ти век бяха бомбардирани мирни граждани и цивилни сгради в една европейска столица/а и не само/
Изобщо, негативизмът в тази тема ми идва в повече, дотук съм.
Коментар
-
Първоначално изпратено от cmexypkoимам едно въпросче, предстои ми теглене на кредит и се колебая дали да е в евро или да е в левове. В евро лихвеният процент е по-нисък, но ако се промени курса на лева спрямо еврото /както прочетох тук някъде из темата/ може да се окаже така, че кредитът да се удвои, даже да се утрои?
Интересно е и ако се премахне валетният борд. Тогава каква ще бъде ситуацията? Има ли някаква вероятност лева да се качи спрямо еврото?
Още повече, че няма категорични индикации с какво съотношение и дали няма да си остане същото при приемането ни в Еврозоната.
А това е все пак и въпрос на политическо решение
Коментар
-
Основна опасност за сриването на борда ще настъпи когато междуфирмената задлъжнялост трябва да се превалутира от
левове в евро. Инфлацията ще тръгне нагоре.
Друга причина,
освен необслужването на кредитите в недвижими имоти ще
бъде и необслужването на кредитите от фирми, получени за
оборотни средства срещу ипотекирани въздухарски (непродаваеми)дълготрайни активи.
Коментар
-
ррррр, благодаря за съвета,
общо взето и аз така мисля, но все пак реших да се посъветвам, още повече, че кредитът ще е с максимален период на погасяване. Например тия 35 години в пощенска, въпреки че пишат, че го дават само ако си на възраст до 30 години. В банката обаче не ми казаха подобно нещо.Бех мечка, сега ми се бичи нещо!
Коментар
-
Смехурко, ако ще теглиш пари в чужда валута по- добре истегли в шв.франкове , но според мен избери лева,защото със сигурност един ден бордът ще падне, тогава наистина е вероятно лева да се засили спрямо долара и еврото с цел масата да си продаде валутата след което очаквам рязко падане на лева до 1-2 седмици до месец, така ,че ще има много наблюдатели , а тежко и горко на тези , които са теглили в евро.Ако теглиш обаче краткосрочен заем до 1г.можеш да рискуваш , аз обаче никога не бих рискувал и винаги ще си държа спестяванията в чужда валута независимо от лихвата.
Пожелавам ти успех.
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя)
За Сърбия, нищо незнам, освен че им се радвам, че показаха достойнство и национална гордост пред едни безумни бомбардировки...Но трябва да сравниш население, пазар, комуникации...може и да се окаже не по-голям размерът на инвестициите, отнесен към тези параметри.
i ti pojelavam leka i spokojna nost, svita pod portreta na Uchitelja
Коментар
-
Първоначално изпратено от cmexypkoимам едно въпросче, предстои ми теглене на кредит и се колебая дали да е в евро или да е в левове. В евро лихвеният процент е по-нисък, но ако се промени курса на лева спрямо еврото /както прочетох тук някъде из темата/ може да се окаже така, че кредитът да се удвои, даже да се утрои?
Интересно е и ако се премахне валетният борд. Тогава каква ще бъде ситуацията? Има ли някаква вероятност лева да се качи спрямо еврото?))
Коментар
Коментар