Първоначално изпратено от onzi
Няма по принцип опасни и безопасни традициони и генномодифицирани храни. За безопасни могат да се приемат тези, за които е доказано с клинични проучвания, че с голяма вероятност не са опасни! С голяма част от традиционите храни не са извършвани никакви клинични проучвания за дългосрочния им ефект върху организма!
Това, че един продукт е био не гарантира, че е безопасен! Марихуаната, тютюна, кокаина са също био продукти, които се ползват масово от векове, но чак през последните 30-40 годи се разбра колко опасни са. Тук може да се спомене свинската мас и т.н.
Страхът от генномодифицираните храни е абсолютно ирационален, защото никой до сега не е доказал, че са вредни, а предимствата им са им доказани и документирани...
Научно е доказано, че пестицидите, тютюна, мръсният въздух и много традицони храни вредят на здравето и въпреки това никой не иска да ги забрани тотално. Резултатите с разрешените в САЩ генномодифицирани храни са еднозначно положителни и въпреки това искат пълната им забрана!!! Не е ли абсурдно!
Аз не казвам, че свободно всеки трябва да си прави генномодифицирани храни, но нопълно нормално би било да може след 10-15 годишни проучвания да дават зелена светлина на доказаните генномодифицирани храни...
Коментар