Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ИКОНОМИЧЕСКО СЪБУЖДАНЕ: ПРЕЗ КАКВО ЩЕ МИНЕ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Кое е по-ценно от злато и сребро в концентрата?
Коментар
-
Кое е по-ценно от злато и сребро в концентрата?
https://bankwatch.org/blog/guest-pos...-public-lender
Коментар
-
Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнение
Щом изнасят концентрата от България значи има кражба и тя най вероятно е в огромни размери! Това че го изнасяли заради екологията са пълни глупости! Отдавна има технологии за ефективно извличане на металите от рудата и безопасно отделяне на арсена и другите отрови.
Това което обявяват в отчетите най вероятно е само част от садържанието на концентрата. Иначе няма как да им излязат сметките да носят този концентрат с кораб чак до Африка (Намибия) Така се прикрива кражбата. Щото ако го преработят в България ще трябва изнасят от тук обогатени метали и там вече има повече контрол по границите. А при концетрата е куче влачи, диря няма. Сигурно го декларират и като токсичен отпадък.
В случая държавата е редно да взема контролни проби от всяка една пратка концентрат която излиза от страната и да се установи какво е садържанието на метали. Може и да се окаже че златото и среброто не са най ценното в концентрата! Носят се слухове.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Специално за рудника в Челопеч имам информация от първа ръка, защото баджанака ми рабоеше там дълги години като Главен Технолог, включително и по времето, когато рудника все още си е бил наш (На България). Поради особеностите на рудата (мед, злато и сребро, но с много високо съдържание на арсен) добива на държавата е бил силно неефективен. стари технологии, липса на инвестиции, неефективност, замърсяване на околната среда и всичко най-лошо, което може да се помисли. Рудникът в работил на загуба и е бил пред закриване,
След концесията новия концесионер първо е бил задължен да направи значителни инвестиции. Буквално е изградил всичко от самата нула. Въвел е нови технологии, за които само е можело да си мечтаем. Докарал е роботизирани автономни превозни средства да копаят там под земята и да изнасят изкопаното. Увеличил е добива 4-5 пъти. Химическите му технологии са създавали концентрат с по-високо съдържание на мед и злато. Построил е чисто нови пречиствателни съоръжения за води и въздух. Подобрява екологията в региона. Допълнително инвестира в местната инфраструктура, образование, екологични проекти. Всичко това не сме имали никакъв шанс да си го направим самички.
Какъв е интереса на държавата след концесията:
1. Концесионни такси, които обаче не ги знам колко са.
2. Данъци от печалба
3. Заплати за работници и осигуровки
4. Икономическо развитие на Челопеч
През 2019 г. е имало предоговаряне, в резултат на което приходите на държавата са се увеличили. Периодично в бъдещето отново ще има предоговаряния.
Равносметката:
И в двата случая (преди и след) ние не сме можели да си произвеждаме собствени метали (мед, сребро и злато). Рудника и в двата случая продава само гола суровина (пречистен концентрат). Стария конценрат обаче е бил с много лошо качество, а от там и ниска цена, а в екологично отношение Челопеч е бил буквално пред катастрофа. Тоест никога не сме имали шанс държавата да забогатее от този рудник. По-скоро заради екологията и неефективността си е бил пред закриване. Сега след концесията държавата и региона поне получават нещо, което си е по-добре от едно голо нищо.
ПП: Нещо подобно е и в Украйна с тези находища на редкоземни метали. Украйна няма технологиите да ги добива, така че пред Зеленски стои същата дилема - получаване на нещо, макар и малко, което е по-добро отколкото едно голямо нищо.
Това което обявяват в отчетите най вероятно е само част от садържанието на концентрата. Иначе няма как да им излязат сметките да носят този концентрат с кораб чак до Африка (Намибия) Така се прикрива кражбата. Щото ако го преработят в България ще трябва да изнасят от тук обогатени метали и там вече има повече контрол по границите. А при концетрата е куче влачи, диря няма. Сигурно го декларират и като токсичен отпадък.
В случая държавата е редно да взема контролни проби от всяка една пратка концентрат която излиза от страната и да се установи какво е садържанието на метали. Може и да се окаже че златото и среброто не са най ценното в концентрата! Носят се слухове.Last edited by lost in fx; 25.02.2025, 18:13.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
"България има" и "България няма" ТЕХНОЛОГИИ, е въпрос на няколко стотин млн.евро. България има приходи от концесиите, КРАТНО ПОД тази еднократна цена, т.к някой на някого дал под масата. И модератор ме изтрил, че аз съм се бил "заяждал с теб". Вярно е, че си наивен. ТАКИВА, най-лесно ги мамят и ги купуват за дрънкулки, както някога са купили Манхатън за мъниста.
Да погледнем най-лошия алтернативен сценарий за Челопеч - да бяхме закрили рудника преди 25 години. Какво щеше да стане? Хиляда човека щяха да са без работа, едно село щеше да е запустяло, бюджета щеше да загуби няколкостотин милиона досега. Ама сто ТОНА злато щяха да са си още в земята, МИЛИАРДИ!
Не понасям "бялата златка" и копейката, но тук казват истината.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнениеВ случая Матеев като по-компетентен го е написал. Ти пак продължаваш с мен да се заяждаш. Жалък си.Last edited by Pyramid; 25.02.2025, 16:30.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
"България има" и "България няма" ТЕХНОЛОГИИ, е въпрос на няколко стотин млн.евро. България има приходи от концесиите, КРАТНО ПОД тази еднократна цена, т.к някой на някого дал под масата. И модератор ме изтрил, че аз съм се бил "заяждал с теб". Вярно е, че си наивен. ТАКИВА, най-лесно ги мамят и ги купуват за дрънкулки, както някога са купили Манхатън за мъниста.
Коментар
-
Това са опорните точки на копейките-как чуждите компании източвали природните богатства на България, а си нямат и понятие, че тия компании имат технологии и средства каквито България няма.Last edited by Pyramid; 25.02.2025, 15:41.
Коментар
-
Специално за рудника в Челопеч имам информация от първа ръка, защото баджанака ми рабоеше там дълги години като Главен Технолог, включително и по времето, когато рудника все още си е бил наш (На България). Поради особеностите на рудата (мед, злато и сребро, но с много високо съдържание на арсен) добива на държавата е бил силно неефективен. стари технологии, липса на инвестиции, неефективност, замърсяване на околната среда и всичко най-лошо, което може да се помисли. Рудникът в работил на загуба и е бил пред закриване,
След концесията новия концесионер първо е бил задължен да направи значителни инвестиции. Буквално е изградил всичко от самата нула. Въвел е нови технологии, за които само е можело да си мечтаем. Докарал е роботизирани автономни превозни средства да копаят там под земята и да изнасят изкопаното. Увеличил е добива 4-5 пъти. Химическите му технологии са създавали концентрат с по-високо съдържание на мед и злато. Построил е чисто нови пречиствателни съоръжения за води и въздух. Подобрява екологията в региона. Допълнително инвестира в местната инфраструктура, образование, екологични проекти. Всичко това не сме имали никакъв шанс да си го направим самички.
2. Данъци от печалба
През 2019 г. е имало предоговаряне, в резултат на което приходите на държавата са се увеличили. Периодично в бъдещето отново ще има предоговаряния.
Равносметката:
И в двата случая (преди и след) ние не сме можели да си произвеждаме собствени метали (мед, сребро и злато). Рудника и в двата случая продава само гола суровина (пречистен концентрат). Стария конценрат обаче е бил с много лошо качество, а от там и ниска цена, а в екологично отношение Челопеч е бил буквално пред катастрофа. Тоест никога не сме имали шанс държавата да забогатее от този рудник. По-скоро заради екологията и неефективността си е бил пред закриване. Сега след концесията държавата и региона поне получават нещо, което си е по-добре от едно голо нищо.
ПП: Нещо подобно е и в Украйна с тези находища на редкоземни метали. Украйна няма технологиите да ги добива, така че пред Зеленски стои същата дилема - получаване на нещо, макар и малко, което е по-добро отколкото едно голямо нищо.
- 4 Харесвания
Коментар
-
2. Данъци от печалба
Равносметката:
Коментар
-
Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение
Тази за златото определено. Има и разни газови.
2. Данъци от печалба
Равносметката:
ПП: Нещо подобно е и в Украйна с тези находища на редкоземни метали. Украйна няма технологиите да ги добива, така че пред Зеленски стои същата дилема - получаване на нещо, макар и малко, което е по-добро отколкото едно голямо нищо.Last edited by Mateev; 25.02.2025, 13:40.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение
Тази за златото определено. Има и разни газови.
Коментар
Коментар