IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

България по пътя на Венецуела

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

    Споменах МРЗ защото ти си противоречиш. От една страна бизнеса идвал тук да се възполва от чудесните условия с ниски заплати , от друга били сме географски обременени и затова условията ни били лоши. Аре разбери се сам със себе си. Добри или лоши са условията.

    Ако наистина трябва да я разискваме минималната заплата ще кажа, че това е някаква долна граница която е сложена като сейфти нет и би трябвало да има малко хора на МРЗ. Виж какво е фунция на Гаус и ше разбереш как трябва да разпределемни хората. Щом толкова много в БГ са на МРЗ значи икономиката ни е тотално сбъркана и трябва да се мисли как да се оправи икономиката а не да как да се вдига МРЗ. Вероятно голяма част от тия хора с в общини , държавни учреждения и т.н. Държавата зашо ги държи на минимална ? Да намали заетите в държавната администрация и да им вдигне заплатите. Който остане без работа да мине курсове, за да може да си намери нормална работа. МРЗ винаги ше е дъното, ако щеш я направи 10к, най много да спрат да наемат необразовани и без опит. Тогава ше кажете хората без опит не могат да си намерят работа. Ами как да си намерят като е много по-изгодно да се купят машини, които да заместят неквалифицирания труд. Ирландия е инвестирала в образование и квалифицираната работна ръка зааедно с данъците, субсидиите и т.н е привлякла инвеститори Тук пищяха за мин заплащане от $15 на час и накрая го получиха. Собствениците на заведенията за бързо хранене просто купиха по няколко машини да автоматизират това онова и сега плащат съшите суми за заплати защото персонала е наполовина. Така , че не виждам какво сте се хванали за тази МРЗ. Профсъюзите да си наемат хора които имат малко акъл в главата и да се опитат да променят нещата а не да извиват ръцете на правителството и работодателите да вдигат заплати при ниска производителност. 14к GDP per capita е усреднена стойност и няма нишо обшо с МРЗ. Ако имаш един програмист които произвежда 60к годишно и 9 метача, които произвеждат 6к годишно средно ше произвеждат 11.4к годишно , но това няма как да определи заплатата нито на метачите нито на програмиста. Или ти искаш програмиста да издържа метачите ? КТ Подкрепоа и другите тунеядци да работят с правителството и работодателите и да организират обучение за метачите , за да могат да произведат повече от 6к а не да извиват ръцете да им се дават 12к зашото имали нужди.
    В нищо не си противореча.Писах,че България няма как да се сравнява с Ирландия по обективни причини. Щото Ирландия я даваш за пример. Но може да се сравнява със страни със сходна история и местоположение като другите държави на Балканите и държавите от Източна Европа извън ЕС. И в сравнение с тях стои много по-добре икономически-като БВП на човек от населението, външен дъл,безработица и така нататък.
    Но въпреки това заплатите в България изостават спрямо икономическото развитие на България .И не става въпрос само за МРЗ.Ако вземем предвид средната заплата спрямо БВП на човек от населението в България са по-ниски от останалите държави на Балканите. В България брутната СРЗ е 995 евро и 14365 долара БВП на човек от населението. За Сърбия е 982 евро и 9164 долара БВП на човек от населението ,за Черна гора 940 евро СРЗ и 9850 долара БВП на човек от населението, за Босна 848 евро СРЗ и 6818 долара БВП на човек от населението, за Македония 832 евро и 6816 долара БВП на човек от населението.
    Ако се следва това съотношение то СРЗ в България би трябвало да е 1540 евро ако се гледа Сърбия, 1370 евро ако се гледа Черна гора, 1800 евро ако се гледа Босна и 1750 евро ако се гледа Македония.Което отново показва, че заплатите в България са ниски в сравнение с икономическото развитие на държавата, което пак е в полза на бизнеса.
    Ако средната заплата бе 1500 евро,вместо 1000,то щеше да има с 50 процента повече приходи в бюджета от ДОД и осигуровки. Плюс повече постъпления и от ДДС заради увеличеното потребление. Но вместо да вдигне заплатите бизнесът вкарва парите от свръхпечалбата в банките или ги набива в тухли и бетон. И затова се стига до тази ситуация на бюджетен дефицит.
    Та затова е абсурдна ситуацията-депозитите растат рекордно,а кредитите също растат рекордно.Т.е бизнеса трупа големи печалби, а работещите са принудени да теглят кредити, за да си покрият нуждите.На практика забогатяването на България се отразява само на малък процент от населението .А не се разпределя равномерно както е в другите държави.
    Last edited by mirodes; 21.03.2023, 07:07.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

      Ами смятай-БВП на човек от населението на България е 14365 долара. И минимална заплата от 398 евро.
      За Албания е съответно 348 евро и 6369 долара БВП на човек от населението.
      За Северна Македония е 483 евро и 6816 долара БВП на човек от населението.
      За Босна 461 евро и 6818 долара БВП на човек от населението.
      Сърбия 457 евро и 9164 долара БВП на човек от населението.
      Черна гора 532 евро и 9850 долара БВП на човек от населението .
      За Турция 489 евро и 9961 долара БВП на човек от населението.
      Т.е парите са изработени, но въпреки това МРЗ е много ниска. Ако съотношението БВП на човек от населението МРЗ беше като в Македония, то МРЗ трябва да е 1018 евро.Ако е като в Босна 971 евро,като в Албания 785 евро,като в Черна гора 776 евро,като в Сърбия 718 евро и като в Турция 704 евро.
      И наистина е трагично, че при положение, че България изобщо не е бедна държава, то МРЗ е толкова ниска.Подобно е съотношението и за СРЗ и за пенсиите. Населението на България се държи бедно, само и само бизнеса да е доволен .Ама явно пак не е доволен.
      И големият проблем не е,че няколко гръцки фирми щели да напуснат България(ако изобщо го направят), а че 1,5 милиона български граждани напуснаха България заради мизерните заплати.И още продължават да напускат,а и няма желаещи да се заселят имигранти. Пак заради мизерните заплати .
      И се получава, че същевременно има рекордни нива на депозити в банките и рекордни нива на кредити. Което означава ,че богатството на България е съсредоточено в малък брой хора,а останалите са принудени да теглят кредити или да се лишават от много неща. Наистина няма такава държава, както се изразява един телевизионен водещ.
      Индексът Джини,който показва разпределението на богатството в обществото е най-висок в България от всички държави в Европа, не само в ЕС. Което пак показва, че богатството в България не е равномерно разпределено.
      Споменах МРЗ защото ти си противоречиш. От една страна бизнеса идвал тук да се възполва от чудесните условия с ниски заплати , от друга били сме географски обременени и затова условията ни били лоши. Аре разбери се сам със себе си. Добри или лоши са условията.

      Ако наистина трябва да я разискваме минималната заплата ще кажа, че това е някаква долна граница която е сложена като сейфти нет и би трябвало да има малко хора на МРЗ. Виж какво е фунция на Гаус и ше разбереш как трябва да разпределемни хората. Щом толкова много в БГ са на МРЗ значи икономиката ни е тотално сбъркана и трябва да се мисли как да се оправи икономиката а не да как да се вдига МРЗ. Вероятно голяма част от тия хора с в общини , държавни учреждения и т.н. Държавата зашо ги държи на минимална ? Да намали заетите в държавната администрация и да им вдигне заплатите. Който остане без работа да мине курсове, за да може да си намери нормална работа. МРЗ винаги ше е дъното, ако щеш я направи 10к, най много да спрат да наемат необразовани и без опит. Тогава ше кажете хората без опит не могат да си намерят работа. Ами как да си намерят като е много по-изгодно да се купят машини, които да заместят неквалифицирания труд. Ирландия е инвестирала в образование и квалифицираната работна ръка зааедно с данъците, субсидиите и т.н е привлякла инвеститори Тук пищяха за мин заплащане от $15 на час и накрая го получиха. Собствениците на заведенията за бързо хранене просто купиха по няколко машини да автоматизират това онова и сега плащат съшите суми за заплати защото персонала е наполовина. Половината от тия с исканията обаче останаха без работа. Така , че не виждам какво сте се хванали за тази МРЗ. Профсъюзите да си наемат хора, с по-малки усти и повече акъл и да се опитат да помогнат а не да извиват ръцете на правителството и работодателите да вдигат заплати при ниска производителност. 14к GDP per capita е усреднена стойност и няма нишо обшо с МРЗ. Ако имаш един програмист които произвежда 80к годишно и 9 метача, които произвеждат 7к годишно средно ше произвеждат 14.3к годишно , но това няма как да определи заплатата нито на метачите нито на програмиста. Или ти искаш програмиста да издържа метачите ? КТ Подкрепа и другите тунеядци да работят с правителството и работодателите и да организират обучение за метачите , за да могат да произведат повече от 7к а не да извиват ръцете да им се дават 14к зашото "имали нужди". Като имат нужди, ше им автоматизират позициите и съвсем ше я втасат.

      В България корупцията наистина е добутала нешата до ниво, при което в няколко олигарха са концентрирани големи пари и на практика контролират доста бизнеси. Тях , както се досещаш нито МРЗ ги бърка, нито данък свръхпечалба. Очевидно проблема е в корупцията ма не виждам профсъюзите да скачат срешу нея.Скачат на малките бизнеси, които плащат данъците и като намалеят дали заради фалити или зашото са се преместили държавата ше го издуха и после може да си гласува и 500к минимална заплата и 120% данъци. На безработните не им дреме колко е МРЗ или данъците.
      Last edited by segato; 21.03.2023, 06:18.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

        Е Гришата Ганчев нали искаше да прави китайски коли и да ги изнася в Европа ... затвори завода. Вероятно не ти разбирам сарказма, но аз изглежда много неща не разбирам. Човек малко да излезне от средата и губи трейнинг. Например не разбирам логиката на Мирко, В темата за минималната заплата опищя света , че минималната заплата в България била ниска, в други теми пък обяснява, че бизнеса не идва защото сме били с лошо географсхо положение. Е как очаква България да има висока минимална заплата като е с лошо географско положение и никой не инвестира? Тия пари за заплати нали някой трябва да ги изработи? България хем не била конкурентна на Ирландия и др страни по "обективни причини", хем е ок да ударят бизнесите с нов данък защото пък България било най-доброто място за бизнес с ниски данъци и бизнесите много се възползвали. Щеше да е смешно ако не е трагично. Като оня мангал, който питаха дали е гласувал ... исках ма нямах желание.
        Ами смятай-БВП на човек от населението на България е 14365 долара. И минимална заплата от 398 евро.
        За Албания е съответно 348 евро и 6369 долара БВП на човек от населението.
        За Северна Македония е 483 евро и 6816 долара БВП на човек от населението.
        За Босна 461 евро и 6818 долара БВП на човек от населението.
        Сърбия 457 евро и 9164 долара БВП на човек от населението.
        Черна гора 532 евро и 9850 долара БВП на човек от населението .
        За Турция 489 евро и 9961 долара БВП на човек от населението.
        Т.е парите са изработени, но въпреки това МРЗ е много ниска. Ако съотношението БВП на човек от населението МРЗ беше като в Македония, то МРЗ трябва да е 1018 евро.Ако е като в Босна 971 евро,като в Албания 785 евро,като в Черна гора 776 евро,като в Сърбия 718 евро и като в Турция 704 евро.
        И наистина е трагично, че при положение, че България изобщо не е бедна държава, то МРЗ е толкова ниска.Подобно е съотношението и за СРЗ и за пенсиите. Населението на България се държи бедно, само и само бизнеса да е доволен .Ама явно пак не е доволен.
        И големият проблем не е,че няколко гръцки фирми щели да напуснат България(ако изобщо го направят), а че 1,5 милиона български граждани напуснаха България заради мизерните заплати.И още продължават да напускат,а и няма желаещи да се заселят имигранти. Пак заради мизерните заплати .
        И се получава, че същевременно има рекордни нива на депозити в банките и рекордни нива на кредити. Което означава ,че богатството на България е съсредоточено в малък брой хора,а останалите са принудени да теглят кредити или да се лишават от много неща. Наистина няма такава държава, както се изразява един телевизионен водещ.
        Индексът Джини,който показва разпределението на богатството в обществото е най-висок в България от всички държави в Европа, не само в ЕС. Което пак показва, че богатството в България не е равномерно разпределено.
        Last edited by mirodes; 21.03.2023, 03:10.

        Коментар


        • Абе гледам, че нешо почнаха много реклами Home2You. Кой пък се е засилил да купува сега ?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
            Дефлация отново, виж какво стана с газта, то е за всички стоки. Няма да ги изгонят, къде ще отидат сега.
            На мен ли ми го казваш ? Току що си тръгнах Аз съм толкова дребен , че и съседите няма да разберат , че ме няма . Ама тя и спиралата почва с малки криви. Не знам колко нови фирми се отварят от българи, които живеят в България. Те може би няма къде да ходят. Бизнесите, които идват в България отвън обаче са вече установени някъде и идват или за да си намалят разходите или данъците или просто да се разширят. Ако нямат печалба няма причина да работят в страната. Вече споменах за Glaxo и Sanofi, огромни фармацежтични компании, които бяха отворили офиси в България. Те според теб къде отидоха ? И хем нямаше още и намек за допълкнителни данъци и контрол на надценките.Дойдоха, видяха какъв рай за бизнеса е България и отпрашиха с мръсна газ.
            Last edited by segato; 21.03.2023, 01:15.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

              Много се съмнявам. Няма никаква проичина БГ правителството да да бъде натискано да си изгони печелившия бизнес без да има очевиден единствен изход.Верно е, че нешо се гласи зашото изкараха няколко държави от списъка с офшорни зони ( или каквото беше там) . Та сигурно ше се изнасят едни пари на нялкъде, но не мога да го свържа с 10% надценка и новия данък.От друга страна ,всичко това се случва преди изборите , та изглежда има някаква връзка, но не знам каква. Да беше излезнал нов играч за изборите, да подозираме, но не е.
              Дефлация отново, виж какво стана с газта, то е за всички стоки. Няма да ги изгонят, къде ще отидат сега.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение

                Учудваш ли се ? Всичко горе е само проводници на нещо. Разбира се че ги искат такива бизнеси.
                Много се съмнявам. Няма никаква проичина БГ правителството да да бъде натискано да си изгони печелившия бизнес без да има очевиден единствен изход.Верно е, че нешо се гласи зашото изкараха няколко държави от списъка с офшорни зони ( или каквото беше там) . Та сигурно ше се изнасят едни пари на нялкъде, но не мога да го свържа с 10% надценка и новия данък.От друга страна ,всичко това се случва преди изборите , та изглежда има някаква връзка, но не знам каква. Да беше излезнал нов играч за изборите, да подозираме, но не е.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

                  Диктуват ни за 10% надценка и да си изгоним печелившите бизнеси ?
                  Учудваш ли се ? Всичко горе е само проводници на нещо. Разбира се че ги искат такива бизнеси.
                  D.Y.F-091066

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    Какво да кажа, ние сме във водовъртежа на много големи проблеми които ни се явяват външни. Инвестиции от вън не идват, но проблемите пристигат още като ги кажат в новините и на следващия час са тук. На нас ни диктуват такава фискална система, тези данъци когато някой е изкарал 2 лева да дължи 2 лева данък те просто задължават България да ги приеме. А минималната заплата я вдигат за да се качат приходите към държавата от осигуровки.
                    Диктуват ни за 10% надценка и да си изгоним печелившите бизнеси ?

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

                      Е Гришата Ганчев нали искаше да прави китайски коли и да ги изнася в Европа ... затвори завода. Вероятно не ти разбирам сарказма, но аз изглежда много неща не разбирам. Човек малко да излезне от средата и губи трейнинг. Например не разбирам логиката на Мирко, В темата за минималната заплата опищя света , че минималната заплата в България била ниска, в други теми пък обяснява, че бизнеса не идва защото сме били с лошо географсхо положение. Е как очаква България да има висока минимална заплата като е с лошо географско положение и никой не инвестира? Тия пари за заплати нали някой трябва да ги изработи? България хем не била конкурентна на Ирландия и др страни по "обективни причини", хем е ок да ударят бизнесите с нов данък защото пък България било най-доброто място за бизнес с ниски данъци и бизнесите много се възползвали. Щеше да е смешно ако не е трагично. Като оня мангал, който питаха дали е гласувал ... исках ма нямах желание.
                      Какво да кажа, ние сме във водовъртежа на много големи проблеми които ни се явяват външни. Инвестиции от вън не идват, но проблемите пристигат още като ги кажат в новините и на следващия час са тук. На нас ни диктуват такава фискална система, тези данъци когато някой е изкарал 2 лева да дължи 2 лева данък те просто задължават България да ги приеме. А минималната заплата я вдигат за да се качат приходите към държавата от осигуровки.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

                        А кой в България ОФИЦИАЛНО е заявил,че ще вдига данъците с 300 процента?Изтече някакъв неофициален доклад и никой официално не е заявил подобно нещо. Още повече това правителство е служебно.
                        Та хайде по-леко с апокалиптичните прогнози.Това,че някой ,някъде нещо е обсъждал,не означава, че ще стане реалност.
                        Подобни мерки могат да се приемат ЕДИНСТВЕНО от парламента. То още парламент няма, та камо ли да са се засилили да приемат подобна мярка.
                        Аааа, досега беше "данъците са ОК", а сега кой казал ? Министъра на финансите каза! Тази която, по твои думи на-добре знаела каква е ситуацията в България. Министъра на икономиката пък каза на магазинерите, че стават офиси на социалното министерство за разпределяне на храна. Засега ще раздават само сирене и захар, след някой месец ше трябва да рзнасят топла супа на паркинга пред магазина. Другата година ще трябва да отворят и общежития за да има къде да живеят "клиентите"

                        Увеличението на данъка може да е 3 пъти от 10% ( каква ирония) до към 40%. За мен поне са такива цифрите. Ако бях някоя по-голяма компания с по дълъг живот моиже би нямаше да бъде но факта , че ше облагат печалбата от 2023 сравнявайки я с 2018, при условие , че от тогава има сигурно над 40% официална инфлация няма нужда от коментар

                        Колко от тия бизнеси, които са били на кантар да си ходят ще изчакат да проверят дали министъура на финансите е душевноболен и поправките в данъчния закон ше бъдат отхвърлени и колко ше си бият камшика преди Юли 2023 ? И кое е по-добре за доверието на бизнеса към Бъкгария, да се окаже че има душевноболен министър на финансите , или да приеме допълнителен данък 33% ?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                          segato, абе на чужд гръб и 100 тояги са малко са казали. България е много зле за работа и става все по зле и по зле. Направо от 2008 - ма си потъваме. Мен ако питаш да се продадем на Китай. Излизаме от ЕС и правим сделка с Китай - дават ни пари - инвестиции колкото собственост можем да им дадем като гаранция за тези пари. Само след година ще произвеждаме автомобили, компютри, смартфони, соларни централи и никой дето е отишъл да работи в ЕС няма да стои там да плаща наем за квартира колкото половината си заплата. Данъците естественно като в Китай и за начало без данъци известно време. И ако ковеш код ще вземаш поне 3 пъти повече пари.
                          Е Гришата Ганчев нали искаше да прави китайски коли и да ги изнася в Европа ... затвори завода. Вероятно не ти разбирам сарказма, но аз изглежда много неща не разбирам. Човек малко да излезне от средата и губи трейнинг. Например не разбирам логиката на Мирко, В темата за минималната заплата опищя света , че минималната заплата в България била ниска, в други теми пък обяснява, че бизнеса не идва защото сме били с лошо географсхо положение. Е как очаква България да има висока минимална заплата като е с лошо географско положение и никой не инвестира? Тия пари за заплати нали някой трябва да ги изработи? България хем не била конкурентна на Ирландия и др страни по "обективни причини", хем е ок да ударят бизнесите с нов данък защото пък България било най-доброто място за бизнес с ниски данъци и бизнесите много се възползвали. Щеше да е смешно ако не е трагично. Като оня мангал, който питаха дали е гласувал ... исках ма нямах желание.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
                            Какви обективни причини? Корупцията ли е обективна причина? ПРЕДВИДИМА бизнес среда, това е главното което очаква бизнеса.
                            Я провери колко пъти ирландците са обявявали , че ще вдигнат данъците с 300% след 3 месеца? Намери поне една страна в Европа да го е правила. Дори не разбирате какво се случва.
                            А кой в България ОФИЦИАЛНО е заявил,че ще вдига данъците с 300 процента?Изтече някакъв неофициален доклад и никой официално не е заявил подобно нещо. Още повече това правителство е служебно.
                            Та хайде по-леко с апокалиптичните прогнози.Това,че някой ,някъде нещо е обсъждал,не означава, че ще стане реалност.
                            Подобни мерки могат да се приемат ЕДИНСТВЕНО от парламента. То още парламент няма, та камо ли да са се засилили да приемат подобна мярка.
                            Last edited by mirodes; 20.03.2023, 22:27.

                            Коментар


                            • segato, абе на чужд гръб и 100 тояги са малко са казали. България е много зле за работа и става все по зле и по зле. Направо от 2008 - ма си потъваме. Мен ако питаш да се продадем на Китай. Излизаме от ЕС и правим сделка с Китай - дават ни пари - инвестиции колкото собственост можем да им дадем като гаранция за тези пари. Само след година ще произвеждаме автомобили, компютри, смартфони, соларни централи и никой дето е отишъл да работи в ЕС няма да стои там да плаща наем за квартира колкото половината си заплата. Данъците естественно като в Китай и за начало без данъци известно време. И ако ковеш код ще вземаш поне 3 пъти повече пари.
                              D.Y.F-091066

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

                                То и официалният курс на лева към долара беше нисък по време на комунизма ,а на практика се продаваше в пъти по-скъпо .Та и с данните за БВП по време на комунизма е така. Всичко беше една стъкмистика и никога БВП на България и Ирландия не е бил сходен.
                                Обясних ти причините защо толкова много фирми инвестират в Ирландия и защо не инвестират в България. И ако ще най-кадърните хора в света да управляват България, пак няма да има някакъв инвеститорски бум.Защото си има обективни причини :
                                1.Местоположение-държава на Балканите, отдалечена от Западна Европа.
                                2.Малък пазар като пенсионерите са една трета от населението. А те по-малко потребяват.
                                3.Спестовността на българите,които потребяват по-малко отколкото хората в Западна Европа.
                                4.Демографският срив и липсата на работна ръка.
                                5.Фактът,че България не е в Шенген и еврозоната.
                                Така че изобщо не е сравнима ситуацията в България и Ирландия.
                                Не че управниците ни нямат много кусури,ама си има ОБЕКТИВНИ причини България да не е на нивото на Ирландия.
                                Но пък има един голям парадокс-заради демографският срив БВП на човек от населението постоянно расте дори и без икономически бум и ако не Ирландия, то до десетина години ще сме на средното ниво за ЕС.
                                И България има по-висок БВП на човек от населението от всички държави в Източна Европа извън ЕС. Както и по-високи заплати. Защо никоя от тези 15 държави не постигна някакъв икономически бум,ами всички са по-зле от България?Явно си има обективни причини за това.
                                Какви обективни причини? Корупцията ли е обективна причина? ПРЕДВИДИМА бизнес среда, това е главното което очаква бизнеса.
                                Я провери колко пъти ирландците са обявявали , че ще вдигнат данъците с 300% след 3 месеца? Намери поне една страна в Европа да го е правила. Дори не разбирате какво се случва.

                                Коментар

                                Working...
                                X