Първоначално изпратено от mirodes
Разгледай мнение
Вижте Унгария, толкова ли са тъпи унгарците, които дори излязоха от ERM 2, за да могат да имат някакъв контрол над финансите си? Или пък датчаните? Отказваме се от самостоятелна доколкото е възможно на локално ниво парична политика. Както казах в другата тема пет пари не давам за нашия лев, защото той вече е бита карта отдавна, но доскоро се черпехме по най-добрия начин от неговата смърт, и бяхме само де юре длъжни да влизаме в еврозоната, а сега сме и де факто по документи. Като влезем, а не ако, та като приемем еврото даже ще ми е по-лесно, защото няма да има нужда да преконвертирам и да държа кеш в две валути. Аз съм лесен, но няма да е лесно за децата и старите хора, родителите ни, нашите дядовци и бабовци. За тях е предвидено само вертикално движение нагоре, защото за бюджета тези деца и стари хора са бреме. Ние намаляваме, но някои си трупат пачките.
Макар че както се разбра могат да направят врътка с бутнати доклади за резлутати и занижяване на критеиите, и така да запазят сегашния курс, но не се променят фактите свързани с другите обективни причини, поради които е по-добре да не сме в еврозоната.
Великобритания и Италия са изключения, които са били в нашата позиция много отдавна, и са излизали от нея, но не съм се ровил все още да се запозная с детайлите какъв точно е бил случая с тях. Великобритания е била за много кратко, а Италия за по-дълго. Предполагам и какви са били причините - силната валута при англичаните, и задлъжнялата държава и икономика при италианците.
Датчаните са като нас в ERM 2, но са си оставили опцията да излязат, а ние сме без тази опция. И докато сме в ERM 2 има вероятност да изпуснат контрола с репо пазарите и закотвянето да не издържи. Флуктуацията е до 15%, след което пак ще има спасителна новнапечатана кешовица.
Вижте например, разпегването на швейцарския франк през 2015г.
Ние сме в най-неизгодната позиция от всички в ЕС относно еврозоната. Нямаме никакъв интерес да сме в ERM 2 без опция за отказ до приемане на еврото, нито да сме еврозоната, нито пък в ЕС.

Още преди повече от 20 години едни германци бяха дошли в родния ми град и ни се чудеха защо искаме да влизаме в ЕС. Казваха, че според тях за нас не е изгодно да влизаме в ЕС, след като сме с малка икономика, и нашето участие в него е на тотална загуба. ЕС е за големи и силни икономики. И са прави. Компромисен и добър вариант за членуване в ЕС е за държави като Полша, Чехия, Унгария, Словения, Естония - велики държави, но не е за нас. Там еврофондовете отиват в голямата си част където трябва, а не се раздават за социални помощи на политици, които хрантутенето им от държавната трапеза не им стига.
Коментар