IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви са ползите и рисковете от евентуалното въвеждане на Еврото в България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

оф поитересувайте се от растежа на заплатите в путинията, пък споделете какви ръстове сте намерили
    В Русия има голям държавен сектор и свързан с него частен, а в държавният сектор действат други механизми за размера на заплатите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Ама те и колите втора ръка от доста време се продават в Евро. Аз съвсем сериозно си мисля, че в България съществува голям скрит оборот на Евро в брой и това е съставна част от сивата икономика, която се занимава с внос (напр. части за коли, цели коли, каравани и прочее техника).Също така смело може да се каже, че Еврото в България вече е признато като основна валута. Причината - на когото и да предложиш Евро като заплащане за някаква стока или услуга, той няма да откаже. Тоест доверието вече го има.
      Тук не съм съгласен. Чисто психологически маркетингов трик е. Обява на апартамент с цена 200 000 Е ще се отвори и прегледа много повече пъти от същата обява с цена 391 166 лв. Повярвай ми, завършил съм маркетинг, и опитно съм го проверил. При обявяване на наемите също има уловка. Хубав апарт с цена 400Е при оглед и харесване договора се сключва за 800лв. Няма наемател търсил с месеци и ако хареса апарта да се пазари за жълти стотинки.
      Професионално отдавам и пак го пиша от опит.
      Демек за по-големи суми се смята по фиксинг, а за дребосъци по 2лв:-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение

Ала бала.На всеки е ясно, че ако има много и то квалифицирани кандидати за едно работно място заплатите няма да растат и обратно при липса на кандидати заплатите растат.
        оф поитересувайте се от растежа на заплатите в путинията, пък споделете какви ръстове сте намерили

пп
        Китай е с по-ниска производителност от България - факт за осмисляне! (май бъркате термини )
        Last edited by satz; 12.06.2025, 20:02.

Коментар

Производителността+продажбите е нещото което носи пари.
          при еднаква производителност+продажби, ако смъкнете разходи, то също "от нищото" ще заимате пари за вдигане на заплати. По-назад ви писах за едни бонове/годишно е събирайте 2+2
          Тук питай китайците, защо нямат европейски заплати при всичката свръхпроизводителност и продажби .

Коментар

при еднаква производителност+продажби, ако смъкнете разходи, то също "от нищото" ще заимате пари за вдигане на заплати. По-назад ви писах за едни бонове/годишно е събирайте 2+2
            То и други методи се прилагат, за да може един производител да си задържи работниците да не избягат някъде другаде за по-висока заплата. Използва се психологическия фактор, че за един служител е рисковано да смени работодателя ако при другия заплатата е по-вискока, но с малко. И тука ако съществуващия работодател направи някакви леки отстъпки, работника си остава и не се сеща да търси друга работа поне още 2-3 години. Отстъпките може да са всякакви - напр. дават му се купони за храна, или пък кисело мляко в цеха, или 1-2 допълнителни дни към годишния отпуск и т.н.

Също така дългогодишните работници вече имат добри отношения с работодателя, и преди да напуснат, ще дойдат и ще кажат еди кой си за същата работа дава еди каква си заплата. И тогава се влиза в режим пазарлък, и работодателя вдига заплатата конкретно на този човек, ако му е ценен кадър.

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

Пак дрънкаш небивалици. През последните 10 години Полша дръпна повече от Прибалтика, ама Чехия не. Унгария пък изостана. И най-важното: НИЩО ЛОШО НЕ СЕ СЛУЧИ на приелите еврото през 2014. Както не се случи на Словакия и Словения преди това, нито на Хърватска след това. Така ще е и с България, неуките ще си дрънкат врели-некипели, прочетени в социални мрежи, нашепнати от врачки и от извънземни.
              Държава Хърватска няма,има Хърватия.
              Last edited by X_Y; 12.06.2025, 20:47.

Коментар

Бонке-сравни с колко са нараснали доходите в Полша и Чехия от началото на 2014г досега в сравнение с държавите приели еврото през 2014г и ще ти стане ясно, че доходите са нараснали повече в държави, които не са приели еврото.
                Естествено, че ще има ръст на заплатите в България, но това няма да е свързано с еврото,а просто защото доходите в България са ниски спрямо другите държави в ЕС.
                Колкото до спестявяанията като се въведе еврото и се освободят десетки милиарди от резерва със сигурност ще има повишена инфлация. Така че спестявяанията ще ги намали като покупателна способност.
                Пак дрънкаш небивалици. През последните 10 години Полша дръпна повече от Прибалтика, ама Чехия не. Унгария пък изостана. И най-важното: НИЩО ЛОШО НЕ СЕ СЛУЧИ на приелите еврото през 2014. Както не се случи на Словакия и Словения преди това, нито на Хърватска след това. Така ще е и с България, неуките ще си дрънкат врели-некипели, прочетени в социални мрежи, нашепнати от врачки и от извънземни.

Коментар

Ала бала.На всеки е ясно, че ако има много и то квалифицирани кандидати за едно работно място заплатите няма да растат и обратно при липса на кандидати заплатите растат.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                    Та който има скътани левчета, вече преминава на Евро (тоест влиза в еврозоната ), а който няма - стои в къщи на компютъра си и реве из форумите.
                    По принцип си прав и ти сложих + че.
                    Нека обаче малко развием и под темата, къде да набутаме левчетата . Не мисля, че обмяната на фиат лев-евро ще донесе печалба. Може да няма загуба, но няма да има и печалба. Все си мисля, че умните хора трябва да правят пари от всеки свой ход или поне всичко да им носи удоволетворение.
                    П.П. лично аз левчета нямам освен някакви под 5 цифрени оборотни суми за битовизми, но ми е интересно и твоето мнение.
                    П.П.П. В ФВ за собствена консумация съм инвестирал максимума и в батерии също:-)

Коментар

Аре още един факт за осмисляне - Цък

днес ми е едно просветителско

и межпрочим, от колко време имотите в България са в евра? Може и тук в темите да забележите кога е станал "референдумя за еврото", както и резултата му
                      Ама те и колите втора ръка от доста време се продават в Евро. Аз съвсем сериозно си мисля, че в България съществува голям скрит оборот на Евро в брой и това е съставна част от сивата икономика, която се занимава с внос (напр. части за коли, цели коли, каравани и прочее техника).Също така смело може да се каже, че Еврото в България вече е признато като основна валута. Причината - на когото и да предложиш Евро като заплащане за някаква стока или услуга, той няма да откаже. Тоест доверието вече го има.

Коментар

Мда, третата ми мозъчна клетка ми подшушва думичките долар,швейцарец,крона,злато, крипто - всичките те са извън регулациите на ЕС, дано не сте шокиран от тези открития.

Ноо пък казват имало хора, които не се чувстват живи, ако не ги е страх от нещо
                        Ни най-малко, даже сме взели мерки в тази посока.

Коментар

Питай Матейко дали ако има много кандидати за едно работно място ще вдигне заплатите. И обратно ако няма кандидати дали няма да ги вдигне.

Коментар

Питай Матейко дали ако има много кандидати за едно работно място ще вдигне заплатите. И обратно ако няма кандидати дали няма да ги вдигне.
                            Именно - както заплатите, така и цените в магазина, зависят от баланса на търсене и предлагане, а не дали валутата е лев или Евро.

Коментар

Хвани бас като си толкова сигурен. Аз казвам,че ше има повишение на стоките и услугите и ако една стока е струвала 2 лева след приемането на еврото няма да струва 1 евро,а повече. Вие все едно от Марс падате и не знаете как стоят нещата в България.
                              Ти си въобразяваш нещо и после сам започваш да си вярваш. Който иска да вдига цените, ще го направи със или без евро или лев. Който иска да ги сваля, пак не го бърка дали е евро или лев. Няма абсолютно никакво пазарно основание цените да се вдигнат само защото сме преминали в Евро. Аз пък си мисля точно обратното - ще има леко смъкване на цените, защото ако една стока е струвала 2 лева, най-лесно е да се закръгли и да стане на 1 Евро. Това обаче означава няколко процента смъкване на цените.

А какво ще стане смед година или две - ами тогава вече цените ще са се вдигнали, но това си е нормалната инфлация, а не че сме приели еврото.

Коментар

Ъхъм, още не сте открили откъде идват парите (и е достатъчно обяснение за "антиеврото")

Коментар

Working...
                                X