Еха, говорят за мен в множествено число, споменават ме като народ, станах олицетворение на суверена. В мен е силата и избора, и волята
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Идея за борба срещу укриването на данъци
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениеЕй прост народ ...
Как може да създадете тема за борба в укриването на данъци след като,като едни овце гледате как ония в Народното събрание обират всичко до каквото се докопат?
Това с данъците и борбата е ок в къде,по къде прозрачни икономики.
- 1 like
Коментар
-
Четири и половина години по-късно компромисна версия на моята идея се подготвя да бъде приета. Интересно дали са копирали моето предложение от 2019. Тогава написах имейл до НАП, в който сбито я представих, те ми отговориха, че искат да им предоставя телефон за връзка за да ми обяснят как мога да входирам предложението си в системата им понеже не ставало само с имейл, на мен ми се стори като твърдено много работа за и без това неприятна за обществото идея и спрях до там. Но нищо чудно някой чиновник да е присвоил текста ми и така да е стигнал до Асен Василев в крайна сметка.
Текущия вариант на идеята обаче е скопен, типично за българските чиновници - орязали са максимално ползите(аз им предложих 10-50% според приноса, понеже риска, който се поема от такова доносничество не е за подценяване) и след това са сложили куп неясни ограничения за да може винаги да имат начин да откажат възнаграждение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнениеНяма по добра ИДЕЯ от НИСКИ ДАНЪЦИ и ЕДНАКВА ДАНЪЧНА ТЕЖЕСТ ЗА ВСИЧКИ.
Щом се крие някой данък значи е ВИСОК.
ДДС е такъв данък
Ето имотен данък се не крие - значи е НИСЪК и трябва да се вдигне. Конкретно за БГ може и 10 ПЪТИ от 2 промила на 2%.
Никакви ВЪЗМОЖНОСТИ за "невключване" в плащанията - ака 100% да обхващат данъците
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от noko6 Разгледай мнениеПо-добре ще е фирмите,развиващи дейност в малки търговски обекти и не са регистрирани по ЗДДС в които работят роднини или 1-2 рабоника,да плащат патентен данък с по-висока стойност спрямо сегашната,в зависимост от местоположението(критерий би могъл да бъде пазарния наем на търговския обект),но да бъдат освободени от задължението да водят подробна счетоводна отчетност и да регистрират продажбите на фискално устройство.Така средствата на малките фирми вместо да отиват при счетоводителите, вносителите, производителите и дистрибуторите на фискални устройства ще влизат в общинските бюджети.Така ще се намали и трансфера от Бюджета към общините.Такава е и практиката в Турция.Този данък се администрира много лесно,а и малките фирми ще предпочитат да си платят ,но да нямат разправии със счетоводители, НАП и да могат да си гледат спокойно бизнеса..
Коментар
-
В момента има много ЕТ,които се облагат с патентен данък по реда на ЗМДТ.В общия случай този данък е с доста нисък размер,но същевременно фирмите са задължени на общо основание да водят счетоводна отчетност,да регистрират продажбите с фискален апарат,който да е свързан с НАП и следователно да ползват и заплащат услугите на счетоводители,сервиз и мобилна комуникация.Таксите които се заплащат на счетоводителите са минимум 30-40 лв./м (по-големи от патентния данък).Тези фирми обикновено не регистрират целия си оборот на фискалното устройство,тъй като ще превишат прага за регистрация по ЗДДС и ще им се повишат силно разходите за счетоводни услуги(минимум 150-250 лв./м).
Изискването за онлайн връзка на фискалните устройства с НАП доведе до съществени разходи за тези фирми.Като прибавим и разходите за счетоводно обслужване сумата с която се натоварят тези фирми нарасна значително,като същевременно много малка част от тези разходи на фирмите влязат в бюджета.Счетоводителите въртят разни схеми и фирмите не излизат на печалба и плащат нищожен ДДС и ДП или не плащат нищо.Контролът е много трудно осъществим,ресурсоемък и неефективен.
По-добре ще е фирмите,развиващи дейност в малки търговски обекти и не са регистрирани по ЗДДС в които работят роднини или 1-2 рабоника,да плащат патентен данък с по-висока стойност спрямо сегашната,в зависимост от местоположението(критерий би могъл да бъде пазарния наем на търговския обект),но да бъдат освободени от задължението да водят подробна счетоводна отчетност и да регистрират продажбите на фискално устройство.Така средствата на малките фирми вместо да отиват при счетоводителите, вносителите, производителите и дистрибуторите на фискални устройства ще влизат в общинските бюджети.Така ще се намали и трансфера от Бюджета към общините.Такава е и практиката в Турция.Този данък се администрира много лесно,а и малките фирми ще предпочитат да си платят ,но да нямат разправии със счетоводители, НАП и да могат да си гледат спокойно бизнеса..
Контрола ще се насочи към вносителите,производителите,търговските обекти за търговия на едро и големите рителъри,където би бил по-ефективен и би отнел по-малко ресурси.Ако там се отразяват всички продажби, събираемостта би била много по-голяма,а и последващия контрол на малките търговски обекти би бил улеснен.Една такава промяна би улеснила значително бизнеса на малките търговци,които няма как да реализират големи обороти и печалби.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Няма по добра ИДЕЯ от НИСКИ ДАНЪЦИ и ЕДНАКВА ДАНЪЧНА ТЕЖЕСТ ЗА ВСИЧКИ.
Щом се крие някой данък значи е ВИСОК.
ДДС е такъв данък
Ето имотен данък се не крие - значи е НИСЪК и трябва да се вдигне. Конкретно за БГ може и 10 ПЪТИ от 2 промила на 2%.
Никакви ВЪЗМОЖНОСТИ за "невключване" в плащанията - ака 100% да обхващат данъцитеНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнениеДобре, прави сте че навсякъде има проблеми но това какво трябва да значи, че въпроса е приключен няма какво да направим всичко е зле да се прибираме по къщите ли? Нали на едно място трябва да се фокусираме, не може да се фокусираме навсякъде едновременно то вече няма да е фокус. И в този случай аз смятам, че точно със законите е добре да се започне и да не се бъркам с налагането им, нито с използването им - правосъдието. Виждам достатъчно проблеми в много, даже ми е по-лесно да кажа в кои закони не виждам проблеми за да е обосновано да започнем от там. Чувал съм достатъчно пъти приказката - "Имаме хубави закони но няма кой да ги спазва." и не виждам нищо вярно в първата половина от нея. Тази приказка идва основно от потърпевши които гледат много едностранно на закона, само това което ги устройва. Ако се вземе в неговата цялост общо взето който и да е закон се вижда колко общо, неясно, непълно и не обективно залага рамката.
Проблема е в наличието на прекалено много законови и подзаконови актове, които често си противоречат, защото няма кой да ги прочете и разбере всичките в цялост, и така да открие и отстрани всички колизии в нормативната уредба.
Сещам се за пример от моята професионална дейност:
Преди години, във връзка с изискванията на определен европейски регламент, в съществуващ закон се отменят няколко глави, отменят се и няколко наредби, свързани с прилагането му, и се създава нов закон, транспониран по европейският тертип, като се създава и чисто нова наредба по прилагането му. В същото време продължават да действат и съществуващи вече наредби по приложението на старият закон, които са релевантни и към новият.
Всичко хубаво, ама в новата наредба имаше препратки към членове от отменените наредби. Разхождаш се от закона към новата наредба, после към старите наредби (включително и отменените), после отново скачаш в нови текстове, оттам към стари, трябва да прецениш кое е относимо в конкретният случай, и... ставаше мазало. Даже юристи се оправяха трудно.
Иди познай дали контролните органи няма да те цакат по някой член от новата, старите или отменените наредби....
Животът е толкова многообразен и изменчив, че е невъзможно да се предвидят всички ситуации, и да се напишат съответните правила за действие или поведение във всички от тях. Просто е невъзможно.
А именно това се опитват да правят повечето държави, и специално в ЕС.
Получава се манджа с грозде, в която се заравяме като прасе в тикви.
Сещам се за един анекдот, който много красноречиво описва ситуацията:
Питагорова теорема - 24 думи.
Отче наш - 66 думи.
Закон на Архимед - 68 думи.
Десетте Божии заповеди - 179 думи.
Декларация за независимостта на САЩ - 1300 думи.
Конституция на САЩ с всичките 27 допълнения - 7200 думи.
Директива на ЕС за продажбата на зеле - 26711 думи.
Извод: Много по-лесно е да откриваш физични закони, да общуваш с Бог, да основеш САЩ... отколкото да продаваш зеле в ЕС!Last edited by Kildirim_Bei; 02.06.2022, 23:10.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
- 3 Харесвания
Коментар
-
Добре, прави сте че навсякъде има проблеми но това какво трябва да значи, че въпроса е приключен няма какво да направим всичко е зле да се прибираме по къщите ли? Нали на едно място трябва да се фокусираме, не може да се фокусираме навсякъде едновременно то вече няма да е фокус. И в този случай аз смятам, че точно със законите е добре да се започне, и да, не се бъркам с налагането им, нито с избирателното им използване в правосъдието. Виждам достатъчно проблеми в много, даже ми е по-лесно да кажа в кои закони не виждам проблеми за да е обосновано да започнем от там. Чувал съм достатъчно пъти приказката - "Имаме хубави закони но няма кой да ги спазва." и не виждам нищо вярно в първата половина от нея. Тази приказка идва основно от потърпевши които гледат много едностранно на закона, само това което ги устройва. Ако се вземе в неговата цялост общо взето който и да е закон се вижда колко общо, неясно, непълно и не обективно залага рамката.Last edited by Shadow1; 02.06.2022, 17:58.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
Знам, съгласен съм че цялото ни законодателство е под всякаква критика но това е много труден проблем за оправяне и отнема много време дори и да се работи по него, просто защото е нужна политическа воля на много различни хора, често с разминаващи се интереси. Но не съм съгласен, че системата е направена само с цел репресии, това навява на мисълта, че законите се пишат от много умни хора но това не го виждам при повечето закони в начина им на изразяване и оформлението и идеята. Някои по-важни се пишат с порочни цели от умни хора предполагам да, но болшинството изглежда идват от далеч не толкова светли писатели, които някой ги е уредил на важен пост и те я карат ден да мине нов да дойде, вършат минимума да не объркат нещо и чакат пенсия.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
Знам, съгласен съм че цялото ни законодателство е под всякаква критика но това е много труден проблем за оправяне и отнема много време дори и да се работи по него, просто защото е нужна политическа воля на много различни хора, често с разминаващи се интереси. Но не съм съгласен, че системата е направена само с цел репресии, това навява на мисълта, че законите се пишат от много умни хора но това не го виждам при повечето закони в начина им на изразяване и оформлението и идеята. Някои по-важни се пишат с порочни цели от умни хора предполагам да, но болшинството изглежда идват от далеч не толкова светли писатели, които някой ги е уредил на важен пост и те я карат ден да мине нов да дойде, вършат минимума да не объркат нещо и чакат пенсия.
Законите може да са си читави, но да не се прилагат (или да се заобикалят). Това не ги прави кофти закони.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Неформалната икономика е жизнено важна за неконкурентноспособните класи (и държави).
Ако се направи това дето казваш аз лично отварям фирма на следващия ден която подава сигнали срещу всички от най-различни списъци които съм събрал. Примерно като почнем от всички физически и дребни юридически лица от строителния бранш и туризма. Освен мене същия интерес имат всички големи комапнии за да се отърват от малките. Никой не може да си позволи изрядно счетоводство под определен праг и да остане конкурентноспособен. Особено в регионите. И за тва има препоръка от МВФ да не се пипат малките.
Цялата данъчна система е само и единствено за репресии. На никой не му трябват данъци като може да си принтира пари и да взема заеми до безкрай.
https://www.imf.org/en/News/Seminars...clusive-growth
Коментар
Коментар