IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Безусловен базов доход (ББД)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

    ББД се дава на всеки няма детски няма социални помощи няма нищо.Остават само пенсиите за който се е осигурявал.Всякакви помощи и плащания от държавата се прекратяват.Евентуално може да се ограничи до три раждания на жена ако при предишните две децата са по малко от три.Който иска повече деца си ги гледа.Те започват да получават ББД като навършат пълнолетие.
    Да, това би довело до драстично опростяване на социалните плащания и на много бюрократи-паразити-нищоправци в системата на социалното осигуряване ще трябва да им бият камшика... но това ще е добре за тях, понеже ще се наложи да правят нещо смислено (тези, които могат, останалите - на ББД)...
    Location: Terminal Island
    Institution: FBI Correctional Facility
    Jurisdiction: Unknown

    Коментар


    • Доста интересна и в същото време сложна тема. Аз лично не мога да дам категорична аргументация за или против. Това не са нови идеи, но историята е показала, че има някаква несигурност по отношение на сериозно и мащабно прилагане, а дори само и за някакъв по-сериозен експеримент.
      Има нещо друго интересно, което най-вероятно ще се забележи и тук. Хората с "леви" убеждения са привърженици на такъв базов доход, а хората с "десни" убеждения обикновено не харесват такава мярка. В същото време един от най-известните защитници на свободния пазар, Милтън Фридман, е един от първите икономисти в Щатите, които предлагат подобна идея. Макар че при него е свързано с данъчното облагане и идеята е да поеме част от социалните помощи.
      ​​​​​
      Last edited by Специалист по всичко; 07.02.2019, 11:04.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Vatman Разгледай мнение
        Хубава тема и смислени постове. ББД според мен би дало повече положителни отколкото отрицателни ефекти поради описаните по-долу от national power и автора на темата аргументи. Ще отприщи таланта на много хора, които сега са заробени с работа, която не им харесва, но са принудени да работят... и не е вярно, че с 350 лв човек не може да живее... това са 12 лева на ден и са напълно достатъчни...
        Разбира се ББД да се дава на пълнолетни граждани на републиката с актуална адресна регистрация, а не на деца, бебета и т. н. за които се дават надбавки за отглеждане на родителите. По този начин ще се избегне до някаква степен циганизацията.
        ББД се дава на всеки няма детски няма социални помощи няма нищо.Остават само пенсиите за който се е осигурявал.Всякакви помощи и плащания от държавата се прекратяват.Евентуално може да се ограничи до три раждания на жена ако при предишните две децата са по малко от три.Който иска повече деца си ги гледа.Те започват да получават ББД като навършат пълнолетие.

        Коментар


        • Грую, ББД ще се дава на пълнолетен човек - даването на такъв на малолетни стимулира създаването на търтеи, а ние не искаме това.
          Въпросът,, който повдигаш е дали искам да бачкам, за да изхранвам едни маргинали. Отговорът е да - склонен съм да го правя, ако става въпрос за изхранването им, а не за възпроизводството им. Не искам да бачкат, Грую, поне не за мен! Човек, работещ на МРЗ обикновено дава продукция под МРЗ - отдавна не наемам хора на минимална, гледам да осигуря почасова заетост там, където искам неквалифициран труд или да купя машина. Чисто психологически е адски обидно да работиш на МРЗ - бачкаш 8 часа на ден и си беден като плъх. Хора в такова положение са клонни да саботират процеса и честно да ти кажа - разбирам ги. Не може да бъхташ 1/3 от живота си и да не можеш да осигуриш прехраната. От друга страна, не можем да ги изхвърлим от обществото от чисто егоистични причини - рано или късно те ще опрат нож до гърлото ни, по-скоро рано. Не искам да ги избивам, нито да ги слагам в концлагери... Предпочитам да ги храня. Въпросът е как и с колко.
          При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура

          Коментар


          • Само да отбележим, че това дето го въвеждат в Италия не е безусловно. Трябва да си беден, а ако си работоспособен, трябва и да бачкаш каквото ти намерят.

            Коментар


            • Хубава тема и смислени постове. ББД според мен би дало повече положителни отколкото отрицателни ефекти поради описаните по-долу от national power и автора на темата аргументи. Ще отприщи таланта на много хора, които сега са заробени с работа, която не им харесва, но са принудени да работят... и не е вярно, че с 350 лв човек не може да живее... това са 12 лева на ден и са напълно достатъчни...
              Разбира се ББД да се дава на пълнолетни граждани на републиката с актуална адресна регистрация, а не на деца, бебета и т. н. за които се дават надбавки за отглеждане на родителите. По този начин ще се избегне до някаква степен циганизацията.
              Location: Terminal Island
              Institution: FBI Correctional Facility
              Jurisdiction: Unknown

              Коментар


              • БД, че и нагло безусловен при това..
                Аман от простотии, някои хора никога няма се откажат да строят социализЪма и комунизЪма....и все в ущърб на свястната част от обществото и за стимулиране на боклуците му.
                Темата е напълно излишна.

                Коментар


                • Прочетох само първото мнение и като стигнах за прегорялите си помислих че авторът не живее в България. Цяла зима, повтарям цяла зима, на работата ми не можехме да се оправим от грипа, всички се влачиха болни на работа заради добрата и далновидна политика на управляващите за болничните у нас. Хем е голям зор да чакаш половин ден по опашки като си болен за да вземеш болничен, хем ти дават 70% за първите 3 дни, все едно си плащал 70% осигуровки. И това говорим за болните. На държавата ѝ е през оня за прегорелите, казано с извинение.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                    Нека първо зададем основния въпрос:

                    Този ББД за всички ли ще е, или ще е някаква модификация на соиалните помощи, но в по-висок размер? пример - даваме на калпак на всеки човек, регистриран по лична карта в БГ, по 500 кинта да речем - пенсионери, бебета, избягали, дето още се водят тук по лична карта, на всички? така ли е? Или решаваме, че Су;ьо и Пульо са бедни и смо на тях им даваме по 500 кинта?

                    Ако е за всички, то за мен е безсмислен, защото:
                    1. Парите трябва да дойдат отнякъде, т.е. тези, дето бачкат, ще ги облагаме с още по-големи данъци и осигуровки и за тях ефектът от ББД ще е отрицателен, за да има за хрантутниците, които няма да работят. Иначе казано, ще накажем за пореден път тези, които бачкат, за да има за онези, които не бачкат. Ефектът ще бъде крайно демотивиращ, особено за т.нар. работещи бедни, които със сигурност ще пожелаят да се откажат да бачкат за 10-20% отгоре на ББД, срещу които можеш да си дремеш вкъщи и да си чукаш частно

                    2. Много по-правилно е да се въведе реално семейно подоходно облагане, не сегашната смешка за 20 кинта, като с нея се подпомагат точно хората, които създват и блага, и деца, защото нито една държава не може да издържи без деца. Така ще имаме реален ръст на доходоте на най-ценните за държавата хора, да си го кажем директно - всички други (пенсионери, маргинали, болни и т.н., абстрахирайки се от чисто социалния момент) са паразити и ползата за обществото от тях е точно 0, просто ги търпим, щото иначе не било хуманно. Бъдещето е децата на работещи родители и самите работещи родители, всичко друго е маргинал, което цоца от тях.

                    3. И финално -ББД е утопия и много, ама много вредно. Дори и да стимулира по някакъв начин възпроизводството, то ще е възпроизводство на маргинали, които пак ще легнат върху социала и няма да бачкат. Наясно съм, че подобни теории като моята са отречени на Запад, само защото ртябва да прокарвам джендър идеологии и да не си признаем, че хората са различни (нали там лошия чичко с мустаците и т.н.) и като такива, всеки един добър мениджър (държава) следва да промотира и подпомага тези, които му носят приходи и му пълнят хазната, а не онези, които я източват. Ние вървим по обратния път, т.е. залезът на Европа е съвсем близо. За съжаление!
                    Груец ББД трябва да има за всеки бъкгарин който живее постоянно в България.

                    Коментар


                    • Ако дават ББД от 350лв. на човек, вкл. и на децата, тогава няма да остане обикновена работна ръка, защото сумата не е много далеко от запалтите (2х350лв = 700лв. на човек), а като сметнем че и разходи за ходене на работа няма да има човек, по-добре е селото. Ходенето на работа също струва пари, понякога и много пари, сутрин до работата, вечер обратно, химическо чистене, пранета, и т.н. Не е евтино.
                      Както се каза важно е и какви данъци плащат бедните, защото у нас са може би най-високите от целия ЕС, 10% за всякакъв доход + 20% ДДС за ядене, са си отраз едни 30% плащани точно от най-бедните, защото те почти само за храна харчат.

                      П.П. Абе аз за децата по едни 35лв. не съм видял, защото работя, а за 350лв. няма начин да дадат на дете в БГ-то.

                      Коментар


                      • ББД според мен ще се окаже едно много добро нещо за хора които искат да живеят на село и чиято мечта не е да променят света или да изкарват много пари да ги показват по телевизията.За хора които искат да живеят спокойно да отгледат децата си сред природата.За едно четиричленно семейство ако се дават по 350 кинта на човек е отлично.1400 кинта на село ми тва е супер.Хората ще си гледат градинките животните какво е за четири човека пет декара градина 20 крави или 100 овце кози кокошки...Ама не го правят.Свободата която ще имат хората много бързо ще върне големи групи на село стига да не е ден до пладне тоя ББД.Друг вариант са земеделските субсидии....И нека се дават на всеки който иска да работи.Да видим тогава дали ще тичат в софия за 1000 лева заплати в умирисани курници и някакви си тъпанари да им крещят и да се правят на началници.И нека има фермерски пазари по градовете и сека събота или неделя да разпъват сергиите с кокошки патици агнета сирене конфитюр мляко масло па да видим тогава Били мили кауфлантери лидъли къде отиват..

                        Коментар


                        • Нека първо зададем основния въпрос:

                          Този ББД за всички ли ще е, или ще е някаква модификация на соиалните помощи, но в по-висок размер? пример - даваме на калпак на всеки човек, регистриран по лична карта в БГ, по 500 кинта да речем - пенсионери, бебета, избягали, дето още се водят тук по лична карта, на всички? така ли е? Или решаваме, че Су;ьо и Пульо са бедни и смо на тях им даваме по 500 кинта?

                          Ако е за всички, то за мен е безсмислен, защото:
                          1. Парите трябва да дойдат отнякъде, т.е. тези, дето бачкат, ще ги облагаме с още по-големи данъци и осигуровки и за тях ефектът от ББД ще е отрицателен, за да има за хрантутниците, които няма да работят. Иначе казано, ще накажем за пореден път тези, които бачкат, за да има за онези, които не бачкат. Ефектът ще бъде крайно демотивиращ, особено за т.нар. работещи бедни, които със сигурност ще пожелаят да се откажат да бачкат за 10-20% отгоре на ББД, срещу които можеш да си дремеш вкъщи и да си чукаш частно

                          2. Много по-правилно е да се въведе реално семейно подоходно облагане, не сегашната смешка за 20 кинта, като с нея се подпомагат точно хората, които създват и блага, и деца, защото нито една държава не може да издържи без деца. Така ще имаме реален ръст на доходоте на най-ценните за държавата хора, да си го кажем директно - всички други (пенсионери, маргинали, болни и т.н., абстрахирайки се от чисто социалния момент) са паразити и ползата за обществото от тях е точно 0, просто ги търпим, щото иначе не било хуманно. Бъдещето е децата на работещи родители и самите работещи родители, всичко друго е маргинал, което цоца от тях.

                          3. И финално -ББД е утопия и много, ама много вредно. Дори и да стимулира по някакъв начин възпроизводството, то ще е възпроизводство на маргинали, които пак ще легнат върху социала и няма да бачкат. Наясно съм, че подобни теории като моята са отречени на Запад, само защото ртябва да прокарвам джендър идеологии и да не си признаем, че хората са различни (нали там лошия чичко с мустаците и т.н.) и като такива, всеки един добър мениджър (държава) следва да промотира и подпомага тези, които му носят приходи и му пълнят хазната, а не онези, които я източват. Ние вървим по обратния път, т.е. залезът на Европа е съвсем близо. За съжаление!
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                          Коментар


                          • Поздравления за добрата тема.
                            Аз бих добавил, че ББД има и друга страна. Нека да погледнем Италия. Там заплатите са на едно друго ниво, позволяващо на хората там ако работят да живеят добре. В БГ-то заплатите са на такова ниво, че ако чакаш на заплата обикновено ти стига само да преживяваш, а ако си на минимална заплата и за това не стига защото нивото е под необходимите средства за живот, но това е от доста години, поне 10г.
                            Сега, в Италия установяват ББД да е 780 евро на месец, което да речем е около 1/3 от средната им заплата. В БГ-то средната заплата е около 1000лв., т.е. ББД-то ни би било около 300-350лв. ако има някаква съпоставимост. Ами с тези пари в БГ-то пак не можеш да преживееш. Нека да не забравяме, че животът в БГ-то е много високо данъчно обложен за основните потребности, в БГ-то ДДС-то е 20% за храна и лекарства, а това ще са основните пера за които би харчил човек на ББД. По белия свят за тези пера ДДС-то обикновено е 6-8%. Да спомена и плоския ДОД, бройте още едни 10% у нас срещу нищо в белия свят където имат необлагаем доход.
                            Така че ако ББД се въведе по български, реално полза няма да има. Ще дават малко пари, от които държавата ще си прибира огромна част като 20% ДДС, 10% ДОД, и други данъци, и реално човек няма да може да преживява.
                            Нито един от 3-те типа хора споменат от vajvaj няма да могат да решат проблемите си ако не се промени нивото на заплащането у нас и не се реформира най-накрая и данъчната система за да се намали тежестта и за най-бедните.

                            Коментар


                            • Безусловен базов доход (ББД)

                              Мисля, че това е една доста актуална тема и ще е интересно да се чуят повече мнения по въпроса. Моля за аргументирани мнения... въпреки че от такъв призив едва ли има смисъл.
                              На фона на решението на италианското правителство за увеличение на съществуващите помощи за бедни и въвеждането на нови, темата за ББД ще става все по-актуална. Лично аз съм на мнение, че такъв есперимент има смисъл и времето провеждането е настъпило.
                              Ето моите "за" въвеждането на ББД:
                              Работната сила - подбор на персонал.
                              Тук бих повдигнал въпросът за мотивацията на кадрите като най-сериозен проблем. От дългогодишният си опит като работодател, спокойно мога да кажа, че един демотивиран, но притиснат от финансови проблеми работник е най-лошото нещо, което може да ми се случи. Такъв тип работници мога да определя като деструктивни - производителността им е изключително ниска, а психологическата им устойчивост към динамиката на работата на практика е нулева. При кризисни ситуации те са най-слабото звено във веригата и "скъсването" му обикновено води до задълбочаване на проблемите. ББД е в състояние да идентифицира и "селектира" такъв тип хора, като по естествен път би ги извадил извън пазара на труда. От работодателска гледна точка такава селекция има огромни преимущества.
                              Burnout-ите
                              "Прегорялите" също са сериозен проблем във всяка организационна структура. Квалифицирани, съвестни и мотивирани работници са най-честите жертви на тази съвременна болест, която ги превръща апатични, неекипни и саморазрушителни хора, които са в състояние да подкопаят или разрушат всяка организация. Работодателите в по-голямата си част нямат компетентност и капацитет за идентификация на бърнаутите, а дори в редките случаи, когато ги разпознаят, нямат механизми за изваждането им от работните процеси. В най-честите случаи мениджърите изпитват вина за състоянието такива работници, а и от чисто морална гледна точка не са в състояние да "изхвърлят" човек, който е бил съвестен и трудолюбив. ББД би дал възможност на такива хора да се лекуват (мое лично мнение е, че Burnout е сериозно и тежко психическо заболяване) - страхът от финансов крах е движеща сила такива хора да се стремят с всички сили да останат в една среда, която ги убива.
                              Гето-хората и трайно демотивираните
                              Това е третият тип хора, които никога не бих искал да наема като работници. Те нямат създадени трудови навици, липсват им елементарни познания за екипнаст, не чувстват отговорност към организацията и това много трудно подлежи на промяна. Нека си признаем - структурата на обществото ни е такава, че винаги ще съществува един процент хора (черни или бели, роми или българи) които не са в състояние да се социализират. Те винаги ще бъдат проблем за това общество и то непрекъснато трябва да намира начини и механизми за справяне с този проблем. Въпреки, че искам гето-хората да се хванат на работа, аз не искам те да работят при мен - мисля, че който се е сблъсквал с такива хора ще ме подкрепи. ББД е реален механизъм за сравяне с проблема.
                              Last edited by vajvaj; 07.02.2019, 09:57.
                              При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура
                            Working...
                            X