IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инфлацията е тук, какви са ефектите, решенията и изводите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • За големите икономики и за развитите страни инфлацията не е проблем, даже е полезна в умерени дози, щото централните им банки могат да печатат пари и да използват инструменти на паричната политика за да регулират ефективно икономическия растеж.
    За България, която е във валутен борд с лев привързан към еврото, инфлацията обаче е много голям проблем, щото съсипва конкурентоспособността на българската икономика. Производството на какъвто и да е продукт става все по-нерентабилно в България заради растящите производствени разходи.
    Като гледам накъде вървят нещата въпрос на време е боко тиквата и гербавите да докарат венецуелския сценарий на българите и да обезценят спестявания, пенсии и заплати на населението, въпреки, че уж левът бил вързан към еврото.
    ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

    Коментар


    • Първоначално изпратено от sunlight Разгледай мнение
      .... Американските технологични компании.
      Средното P/E на фанга ~56. Mалко като да се криеш от пожара в цистерна с керосин.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

        Иначе, тия дето раздават кинтите, казват колко да е инфлацията. Голяма, малка, няма значение - в тях е и хляба, и ножа. Сметката вече е направена. (Покачване на лихви + затягане на предлагането на пари) си е ефективна рецепта за придобиване на активи на ниски цени.
        нещата са отдавна измислени .......... просто вече мащабите са различни...

        от както свят светува е все едно и също ............ три етапа -> даване на евтини заеми, вдигане на лихвата и прибиране на обезпеченията
        fuск the bеаr - give me the bееr

        Коментар


        • Мърляне, бъркаш инфлацията в развитите държави (двигател на инвестициите и производството) със стагфлацията в Б-стан.
          Изводът е че тренда е ясно очертан - възстановяването приключи в Европа, а пропадането още си върви - в България.

          Коментар


          • Централните банки не се интересуват от фалиращи страни ! Направиха го еднократно, с максималния ресурс , за да не се повтори никога повече . Инфлацията е единственото нещо което ги интересува .

            Коментар


            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
              Мариане 3 процента инфлация е като температура на човешкото тяло 23 градуса, това са много ниски стойности. Като се вдигнат лихвите няма да се повишат и тези по дълговете на въпросните държави, поне не и по старите и нищо няма да стане.
              Как нищо няма да стане?
              Ако не се вдигнат лихвите по облигациите (дълговете на въпросните държави), цената им заминава на кино. И пак ще трябва някой да налива кинти както преди десетина години да спасява разни финансови институции, дето са твърде големи, за да фалират.
              Втора серия на същия филм ще гледаме.

              Иначе, тия дето раздават кинтите, казват колко да е инфлацията. Голяма, малка, няма значение - в тях е и хляба, и ножа. Сметката вече е направена. (Покачване на лихви + затягане на предлагането на пари) си е ефективна рецепта за придобиване на активи на ниски цени.
              Last edited by Kildirim_Bei; 04.11.2018, 23:43.
              Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
              ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

              Коментар


              • Твърдението, че лихвите в Европа ще останат за дълго на 0, подлежи на съмнение. При продължителни ниски лихви, пенсионните фондове в Западна Европа ще фалират, а да не забравяме, че пенсионерите там са голяма част от гласоподавателите. Политическия елит не би си позволил това. От друга страна ниски лихи в Европа ще предизвикат изтичане на капитали към Америка където лихвите вече са 3% и като нищо да отидат до 3.5 - 4%. Само по себе си това изтичане няма да е проблем, стига ЕЦБ да финансира правителствата, но тогава ще видим спад на Еврото спрямо Долара, което ще разклати стабилността в Германия, знаем че те се страхуват от девалвация.

                Така или иначе убежището е едно - новото злато или Американските технологични компании.

                Коментар


                • Моите наблюдения са че ниската инфлация досега се дължи основно на два фактора. 1. Ниските цени на горивата. Това е основно следствие на шистовия добив, който вкара нови играчи. 2. Технологичния сектор, който акумулира огромно количество от новонапечатаните пари.
                  При горивата големи движения нагоре едва ли ще има. Високите цени стимулират инвестициите в шистов добив и предлагането скача. САЩ вече са производител номер едно. Натиск оказват и алтернативните източници на енергия.
                  Технологичните компании ми се струва, че достигнаха нещо като пик. От доста време не са се появявали наистина иновативни джаджи и нещата все повече отиват към унифициране. Оттам, доста вероятно, следва спад на приходите и натиск към намаляване на разходите. Секторът е мощен и има купища пари, но бясно се нуждае от нещо наистина ново, иначе ще стагнира.
                  Та ако печатането продължи и не се намери нещо, което хората да купуват яко (като мобилните телефони например) инфлацията ще се настани трайно, макар и не много висока.


                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
                    Момци я да кат по невеж да питам кой раздава кинтата и кой дължи.Ако смятате че тия дет са раздали кинтата имат сметка от хиперинфлация кажете.Па като турим и това че те винаги са на власт нещо полюциите на някои че няма да връщат кредитите нещо май ойдеа у тръстиката.
                    Така е бат Пеше.
                    С твоя цитат мое се затвори тая лаладжийска и безмислена тема.

                    Коментар


                    • Мариане 3 процента инфлация е като температура на човешкото тяло 23 градуса, това са много ниски стойности. Като се вдигнат лихвите няма да се повишат и тези по дълговете на въпросните държави, поне не и по старите и нищо няма да стане.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Момци я да кат по невеж да питам кой раздава кинтата и кой дължи.Ако смятате че тия дет са раздали кинтата имат сметка от хиперинфлация кажете.Па като турим и това че те винаги са на власт нещо полюциите на някои че няма да връщат кредитите нещо май ойдеа у тръстиката.

                        Коментар


                        • https://www.investor.bg/novini/130/a...litika-269852/

                          Никой не може да очаква настоящите хармонизирани финансови условия да продължат за дълго. И когато те се променят, ще стане ясно кой е взел твърде много дълг“, посочи холандският член на Управителния съвет на ЕЦБ.

                          Кнот посочи кризите в Турция и Аржентина като доказателство за това колко бързо могат да се променят финансовите условия и предупреди, че „обрат е възможен и в развитите държави“. Десетилетието на евтините пари накара хора и компании да вземат повече евтин дълг от когато и да е било, заяви Кнот, но допълни, че в същото време са ограничени стимулите за неговото изплащане.

                          Локуми и свободни съчинения може всеки да си разтяга до безкрай
                          Дълга, затова е дълг и ще се връща..

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
                            Инфлацията се завърна, рекордните 3,6% на г. база в БГ през септември. В еврозоната уж 2,1% през октомври, но реалната вероятно е висока.

                            Лихвите по депизитите около 0%.
                            Цените на акциите и апартаментите и земеделската земя стагнират.

                            Доходите официално растат, с около 9% на г. база в България.

                            ЕЦБ не може да вдига лихвите, защото ще фалират Италия, Гърция, Испания, Франция, Белгия и т.н. Затова можем да очакваме инфлацията да продължи, подкрепена от ниските лихви и рекордно ниската безработица.

                            Според мен спестяванията ще бъдат изядени, включително и дълговете на големите европейски държави ще бъдат инфлирани.

                            Най-засегнати ще бъдат хората, чийто доходи не растат по една или друга причина и спестителите (в депозити имам предвид).

                            Вложителите в акции, земи и апартаменти ще печелят според зависи, какво са взели.
                            От една страна ниските лихви вероятно ще продължат, което в комбинация с растящите доходи трябва да покрепи апартаментите. Може да има и подкрепа за дивидентните акции от ниските лихви, които вероятно ще продължат може би вечно в ЕС? Може би просто по-дълго от очакваното.
                            Земеделската земя е друга бира, там зависи от реколтите и световните цени, но ниските лихви подкрепят и земята, защото там рентната доходност падна до 3-4% и високите лихви (като текущите в САЩ), биха понижили цените на дивидентните акции, апартаментите и други неща с фиксирана дохнодност.

                            Изводът е, че идват времена с мъртви вълнения, без ясни трендове и възможност да губят и собствениците на акции и на облигации и на недвижими имоти и спестителите и потребителите. Инфлацията е тук.

                            Ще са ми интересни вашите разсъждения по темата.
                            Инфлацията все още е на нормални нива в големите икономики а според мен идва глобална криза която ще свали инфлацията в следващите две години. Мисля че в разгара на следващата криза централните банки ще започнат на ново да стимулират икономиките и тогава може да се пропука баланса и да се появи по висока инфлация. В такъв момент ще е добре портфейлът да включва суровини, добивни компании, и акции в някои бързо развиващи се пазари в Азия. Дългосрочно държавният дълг ще бъде намален най вероятно чрез инфлация тоест и кешът ще бъде обезценен.

                            Имотите в България нямат голям потенциал за ръст поради демографската ситуация а се задава поколението с рекордна ниска раждаемост което няма да може да запълни предлагането. Това не значи че няма да има добри възможности за печалби ако човек има кеш и действа бързо в точният момент и вземе имот в София на примерно с 30%-40% отстъпка от пазарната цена.

                            Мисля че ни очакват бурни години напред с голяма волатилност




                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
                              Инфлацията се завърна, рекордните 3,6% на г. база в БГ през септември. В еврозоната уж 2,1% през октомври, но реалната вероятно е висока.
                              Ми нали до миналата година беха ревнали за инфлация сичките начело с Германия !

                              Коментар


                              • Ми няма да е зле да фалират Италия, Гърция, Испания, Франция, Белгия.Великия Запад дето краде убива и граби 1000г и предизвика две световни войни.Иде му краят.И с удоволствие ще му се изпикая на гроба.Само виж какво се случва в Италия с времето същото чака и Франция Англия Испания Португалия Германия.Ще си платят деба и гейовете му европейски.А на бедния ше вземат цървулите

                                Коментар

                                Working...
                                X