If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Уфф, ако се махне Горанов, първо на черешовата му борса ще се чуе ) ма и колко около него трябва....
Неотдавна, Хампарцумян като говореше за стабилността на банките, мимоходом подхвърли, че трябва да се засилят буферите...
За ЕЗ, при закотвения борд, стоейки отвън, носим повече негативи - участваме солидарно при разпределяне на тежести и без да сме член(вече имаше искане всички страни членки на ЕС да участват в спасителен заем за Гърция), няма директен достъп до парите на ЕЦБ, по-високи нива на кредитиране, банките ни се правят на улави що е туй SEPA ...
Тема, в която да се коментира управлението на България и в този контекст, очаквано развитие за икономика й липсва.
Има една нормална женица която живее на 50 метра от сградата на ЕК на Раковски и вчера чух от нея израза с последващ франкенщайновски смях:"Вече съм на чисто - разпродадох всичко!"
В този ред на мисли едва ли има много за коментиране след като ( за мен), материята определя съзнанието!
Но все пак - намеренията на горанов за някакво ЕРМ или каквото малкото му мозъче нашепва - никога няма да се случат.
Интересно е допускането в статията, че отговорът на НАП излиза със знанието на Борисов, въпреки думите на ресорния министър Горанов, малко по-рано, че няма данни за несъбрано ДДС. Причината - натиск от Брюксел да скъса с модела "КОЙ"
А дано!
В медиите ....засега слаб интерес ...в Нова въпросът е зададен на човек, който не е запознат с писмото на НАП Защо държавата "изпусна" 16 млрд. лева от ДДС?
А, аз питам, докога Законът ще позволява да се препродават фирми с огромни данъчни задължения на клошари???
КОЙ...кого устройва това? И къде е ФМ и НАП, за да променят положението?
Ето ги копираните мнения на Начев...те са в среда на опити за дискусия, но са достатъчно интересни и интелигентно написани, за да си заслужава да се прочетат въпросите, които повдига по писмото на НАП. Който иска може да проследи "диалога" в Политика от 22.03
Сганов, в мое лице вчера намери желаещ да се обърне форумно внимание на ддс темата.
Колежката съни също е откликнала, но очаквах от теб като инициатор малко по-висока активност.
Поради липса на други желаещи, няколко коментара от мен. Писмото дава известна информация, която позволява да се направи някакъв, макар повърхностен анализ.
Темата е важна, позволи ми да с евърна на нея.
Първо няколко методологически бележки:
1. Разглеждан период 18 години - 2000 - 2017
2. Ще гледаме години и цифри - текстът може да е заразен - я със субективизъм, я с нещо друго.
3. Явлението отклоняване на ддс се случва под пасивния или благосклонния поглед на носещата политическата отговорност партия и има някакво основание да бъдат "поканени" за участие в процеса политическите партии. Това не значи, че те директно са участвали в отклоняването. Все пак има основание символно резултатите да им бъдат зачислявани.
4. Смислено е на всяка новодошла на власт политическа партия да и се даде някакъв толеранс от време, в рамките на който да изучи тънкостите н а делото, преди да се захване здраво за работа. Под работа да се разбира - кадрова, управленска, законодателна, поощрителна, демонстриране на пасивност и др.
5. За по-голяма прегледност ще закръгляваме на 1 млрд.
6. Липсата на разбивка на установено с актове създава сериозни затруднения и прави възможни някакви изкривявания в резултата. Съжаляваме за това.
6. За по-въздействащо представяне крайният резултат ще го представим като резултат от един футболен мач. Там целокупното население най-баш разбира.
Контрапредложения?
Ерго, 16 те млрд. ще сублимират и ще останат 6.
Ето това сме ние: от страната на питащите стоят милиционери и от страната на отговарящите - пак милиционери.
И сите са правят на много умни и гледат как да изработят блеещата рая.
2. за 7 години - 2011 - 2017 - останалите три четвърти.
Ето тук има един въпрос, който ме гнети. Справедливо ли е да пришиваме на Орешарски някакъв принос за тези три четвърти, след като той на практика от първия ден беше приласкаван от прегръдката на красивите /в голямата си част платена услуга/, БХ директно си призна, че и той мобилизирал тогава и всичко се разнесе бързо.
Предложих да онагледим резултата с изхода на един футболен мач.
Привидно изглежда, че резултатът е 3:1.
Обаче това е само привидно.
Какво е справедливото изражение на резултата при вкарване допълнително на фактора време?
Въпрос към знаещите и добре смятащите.
В един по-абстрактен план това трябва да се отбележи като своеобразно човешко достижение.
И понеже никой не пожела да се включи в сметките, да дам своята неангажираща версия.
При съобразяване на фактора време, резултатът е 5:1 за ... тигрите.
Няма лошо! Цитирай ме. Не знам кое заслужава цитиране. Ние със Сганта сме превърнали посритванията в нещо като гимнастика. Никой никому не се сърди. Споменавам го само заради подчертаването, че понякога езикът ми е на границата на приличието. При ддс-то имаше допълнителни утежнения - нещо ми понамирисва на мероприятие, което е организирано от совите, които не са това, което са
Сега съм в анималистичен период - ето споменах дори совите. Сутринта стана дума за тигрите - само и единствено воден от стремеж да остана в полето на футболната символика. На теб ще ти е простено ако не познаваш детайли от бистришкия регион. Иначе, по същество става дума за "гепарди"
Въпросът, който стана причина, донякъде, да отворя темата е изложените от НАП, по искане на сдружение Боец, данни за 16 милиарда несъбрано ДДС за 16 години.
Съфорумецът Начев написа много обосновани мнения в "Политика", които ще копирам тук, за да има някакво проследяване по въпроса.
Тема, в която да се коментира управлението на България и в този контекст, очаквано развитие за икономика й липсва.
Преди, в Политика се пишеше в някаква степен за конкретни значими за обществото действия или за липсата им, но последните години, темата служи, главно, за насочване към събития, касаещи друга държава, всичко друго се измества и лиши от смисъл да се пише за каквито и да е вътрешни проблеми.
Заровени в ежедневието, вероятно много хора не са забелязали, че ляво-дясно като идеология на световната сцена са обезценени понятия.
Това че, в България успява политиката на разделяне на нацията по политическа линия на комунисти(обикновено, най-речовити са хора, произхождащи от партията) и десни(но, с допълнение- реформатори), помага на тези, които искат да държат контрола върху реалното управление.
И всичко това води до пасивност и отчуждение от нещата, които се случват и наистина имат значение за живота в страната.
Вчера, в Холандия, наред за местни избори се гласува и за Референдум дали да се допусне пълен контрол на лични данни.
Подобни въпроси стават много по-значими за промените, които настъпват, от "престрелките", които се водят в нашия парламент.
При нормално водени дискусии, форумът се чете и от журналисти в други медии и разговор тук може да доведе до разширяване на полето на обсъждане. Чете се и от хора, за които информацията е сведена до новините от националните медии. И разнообразието тук би им било полезно.
Предстоят големи промени и нека ги обсъждаме в крак с времето, без крайни политически пристрастия и обиди.
Искаме или не, нещата се развиват с космическа скорост и е по-добре да има място, където да споделяме или да критикуваме безхаберието на държавното управление.
Коментар