IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво ще се случи с цените ако въведем еврото?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Очеизвадно е, че приемането на еврото ще стане при сегашният курс...


    Горният извод на колегата няма общо с темата.

    По темата, АКО сме реалисти, все пак говорим за тая страна, нямам никакви съмнения в това, че:

    1. Цените ще се повишат /закръглят нагоре/, но не като резултат от повишаване доходите на населението, а съвсем спекулативно, което ще бъде абсолютно неконтролируемо /в суматохата на еуфорията/ - и това ще е пагубно за масовият купувач, включително за нашите родители - пенсионери.
    2. С въвеждането на еврото няма никаква причина да се покачват доходите на населението, а разходите за труд - дори и да скочат - няма да са обвързани с качеството на произвежданите стоки.
    3. "Миграцията" на масовия купувач изобщо няма да е към по-качествените стоки, а както винаги - за огромната част от населението - ще е към най-евтиното, което се предлага на пазара. Най-евтиното ще се среща най-малко, защото ще последват фалити на фирмите, които си позволяват да продават малко над себестойността на продукцията си.
    4. Останалите на пазара производители ще монополизират високите цени и ще стават все по-недостижими при разпределяне на пазарните дялове.
    5. "
    Еврозоната е поредната крачка напред, която трябва да направим!" - изводът на колегата е безспорен! Не и при настоящите доходи! Откъде да дойдат доходите, ако няма производство? Значи - не и при сегашните средства за производство, нито пък и при сегашните производствени отношения! Магически кръг и търсене на оправдания... Ама, каква Еврозона ни е патила? Къде сме ние, а къде са те?
    6. "
    Държава с евро е практически невъзможно да напусне или да бъде изгонена от ЕС." - един подобен извод, сам по себе си е много обнадеждаващ! При тресящ се от противоречия ЕС! Периферията на ЕС няма привилегиите на "Метрополията" - това е елементарно почти колкото 2+2!
    7. "
    При класическа централна банка при превишаващи входящи пред изходящи парични потоци местната валута поскъпва!" - изводът на колегата, колкото и добре да е формулиран - няма общо с настоящата тема:
    Какво ще се случи с цените ако въведем еврото?
    Хайде да сме малко реалисти. Общиоизвестните икономически понятия и формулировки нямат допирни точки с нашата действителност. Друтого са фанфари и празнични балони, пълни с въздух. Стелят се край нас и не отлитат, защото нямаме хелий за тях. Балон до балона - и винаги тук е празник!

    Това ѝ е хубавото на нашата действителност...

    Коментар


    • Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение

      Разбрах за какво говорите но исках да вметна че е нямало промяна в курса! Като цяло не виждам голяма инфлация около влизането им в Еврозоната.

      Предполагам че зависи и кога ни се случи влизането: ако сме в период на по голяма инфлация може да видим и по голямо закръгляне на цените но като цяло съм склонен да мисля че ще има малко по голямо закръгляне спрямо балтийските страни
      Разбира се, че няма да има промяна в курса. Тази теза я поддържам от почти 10 години. Колко съм се джанкал тук с разни кретени като Пешо МлЕкото .... А закръгляването със сигурност ще е по-голямо спрямо балтийските страни Въпрос на национален манталитет - колкото по-на юг, толкова по-големи тарикати Ще сме някъде около Гърция и Италия
      He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение

        Колега, нещо май не си разбрал Не коментираме дали ще се промени курса, а дали и с колко ще се качат цените. Например ако днес нещо струва левче (0.51 евро), дали утре търговецът няма да го закръгли на 0.60 евро например. Такива ми ти работи .... Наблюдавано е във всички страни при въвеждането на еврото. Аз лично бях на 3 януари 2002 г. във Виена, когато се въведе еврото и го видях закръгляването с очите си (винаги нагоре ) . Ако не знаеш австрийският шилинг беше фиксиран към германската марка в съотношение 7 шилинга за марка дълги години преди това. Т.е. същата ситуация като лева. Търговецът ще опита всичко за да е на далавера и ще опита да закръгли нагоре. В някои държави даже бяха забранили закръгляването нагоре със закон, ама не помогна много.
        Разбрах за какво говорите но исках да вметна че е нямало промяна в курса! Като цяло не виждам голяма инфлация около влизането им в Еврозоната.

        Предполагам че зависи и кога ни се случи влизането: ако сме в период на по голяма инфлация може да видим и по голямо закръгляне на цените но като цяло съм склонен да мисля че ще има малко по голямо закръгляне спрямо балтийските страни

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение
          Четете какво казва dddd. Той писа по въпроса наскоро в Оптимизъм на БФБ.

          http://forum.investor.bg/forum/бълга...бфб-2/page4

          Мишо, Мишо, и ти не си разбрал какво дискутираме в тая тема ...
          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

          Коментар


          • И още:

            http://forum.investor.bg/forum/бълга...бфб-2/page6

            Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
            Инфлацията след приемане на еврото ще дойде чрез покачване на цените на услугите в следствие на покачване на доходите на населението и разходите за труд. Като цяло трябва да си мечтаете за инфлация пък вие си говорите разни щуротии. Търгуемите стоки ще се повиша слабо, главно в следствие на миграцията на клиентите към по-качествени такива. Както и да го погледне човек приемането на еврото е хубаво. Може би най-вече необратимостта на евроинтеграцията за България. Държава с евро е практически невъзможно да напусне или да бъде изгонена от ЕС. Това беше крайълният камък на който се основаваше възстанвяването на Българската икономика след кризата 1984-1997. Това бяха 13 години на жесток упадък довел до фалит на комунистическа България и последващо влачене по корем. Всичко хубаво след 1997 година се случи поради очакването и последващото членство в НАТО и ЕС. Еврозоната е поредната крачка напред, която трябва да направим. Крачките назад са ясни. Гледали сме ги при Луканов и Виденов.

            Коментар


            • Четете какво казва dddd. Той писа по въпроса наскоро в Оптимизъм на БФБ.

              http://forum.investor.bg/forum/бълга...бфб-2/page4


              Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
              Дискусията за обменият курс показва само едно, че част от участниците в нея не разбират процеса. При класическа централна банка при превишаващи входящи пред изходящи парични потоци местната валута поскъпва. При валутен борд курса е фиксиран и се променат резервите на централната банка. Тъй като те растат то това говори по скоро за подцененост на лева а не за надцененост. Цялата парадигма за определянре на реалният валутен курс през инфалцията е погрешна тъй като пропуска много фактори. Следвайки нея то трябва да се стремим към постоянно обедняване на населението за да държим по-ниска инфлация чрез понижена покупателна способност. Определено за мен това е глупост. В някои тези имаше вътрешно противоречие. От една страна се намекваше, че инфлацията е лошо нещо а от друга че българите са прекалено бедни и доходите им трябва да нарастнат драстично. Но всяко нарастване на заплатите от една страна води до натиск нагоре върху себестойността на услугите и повишеното им търсене. Това им качва цената а в резултат се качва и инафлацията. Колко струваще при въвеждането на борда една подстрижка и колко е сега? А колко е в Германия? Възможно ли е фризьора да получава заплата като в Германия а клиента да плаща цените от 1997 година? Няма как да стане.
              Очеизвадно е, че приемането на еврото ще стане при сегашният курс. Въпроса е кога. Аз искам възможно най-бързо, но това няма никакво значение. Ще се нагаждаме по ситуацията.
              Продължавам да си мисля, че дискусията е глупава защото отговорите са очевидни и изобщо няма какво да се обсъжда.
              Last edited by Misho ILIEV; 27.05.2017, 21:33.

              Коментар


              • На банките ще им се наложи да банкират.
                Иначе нищо съществено няма да се случи. И така сме доста по-скъпи от Европата

                Коментар


                • Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                  Ние сме задължени да приемем еврото така че това е въпрос на време а не на желание. Последно време се говори за промени в Еврозоната и нови 'изгодни' оферти за останалите страни от ЕС.

                  Според мен ние трябва да сравним какъв е бил ефекта в Литва и Латвия защото те са най сравними в нашият случай заради това че сме вече вързани за еврото!

                  Латвия:

                  Fixed rate since: 1 January 2005
                  Replaced by euro: 1 January 2014

                  Литва:

                  Fixed rate since: 2 February 2002
                  Replaced by euro: 1 January 2015


                  И при двете страни НЯМА промяна в курса спрямо еврото от както са вързани за еврото до приемането на еврото!
                  Колега, нещо май не си разбрал Не коментираме дали ще се промени курса, а дали и с колко ще се качат цените. Например ако днес нещо струва левче (0.51 евро), дали утре търговецът няма да го закръгли на 0.60 евро например. Такива ми ти работи .... Наблюдавано е във всички страни при въвеждането на еврото. Аз лично бях на 3 януари 2002 г. във Виена, когато се въведе еврото и го видях закръгляването с очите си (винаги нагоре ) . Ако не знаеш австрийският шилинг беше фиксиран към германската марка в съотношение 7 шилинга за марка дълги години преди това. Т.е. същата ситуация като лева. Търговецът ще опита всичко за да е на далавера и ще опита да закръгли нагоре. В някои държави даже бяха забранили закръгляването нагоре със закон, ама не помогна много.
                  Last edited by netware5; 27.05.2017, 21:25.
                  He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

                  Коментар


                  • Момци това ще доведе ли до масово намаляване на капитала на публичните компании които имат номинал на акция от 1 лев?

                    Коментар


                    • Ние сме задължени да приемем еврото така че това е въпрос на време а не на желание. Последно време се говори за промени в Еврозоната и нови 'изгодни' оферти за останалите страни от ЕС.

                      Според мен ние трябва да сравним какъв е бил ефекта в Литва и Латвия защото те са най сравними в нашият случай заради това че сме вече вързани за еврото!

                      Латвия:

                      Fixed rate since: 1 January 2005
                      Replaced by euro: 1 January 2014

                      Литва:

                      Fixed rate since: 2 February 2002
                      Replaced by euro: 1 January 2015


                      И при двете страни НЯМА промяна в курса спрямо еврото от както са вързани за еврото до приемането на еврото!
                      Last edited by SoHo; 27.05.2017, 20:58.

                      Коментар


                      • Ще се случи това, което се случи практически навсякъде. Ще има опити за "закръгляване" на цените и съответни опити на държавата да не го допусне. Конкретно за България, в най-лошия случай, цените ще се вдигнат с 2.25%
                        He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

                        Коментар


                        • Литовците бяха вързани към еврото от 2002 г. и там нямаше значителни проблеми с поскъпване и т.н. Но те май го приеха преди инфлацията да тръгне нагоре...
                          В Словакия пък имаше сериозно поскъпване и хората масово пазаруваха в съседните държави. С течение на времето заплатите се вдигнаха, но и до днес Словакия си остава някак скъпа спрямо заплати, производителност и съседи. Те бяха на плаващ курс обаче. Аз лично не очаквам някакви сериозни промени, но зависи кога тръгнем да го приемаме.

                          Коментар


                          • Еврото много отдавна е въведено в България при курс 2 към 1.

                            Всеки първокласник може да каже колко евро ще струва литър бензин от 2 лв.

                            Е ще има тарикати дето ще пробват и вдигане на цените ,ама то кога не е било така.





                            Где нет вопросов - всегда есть ответ.

                            Коментар


                            • Няма накъде да поскъпват повече. В България отдавна повечето стоки по магазините са по-скъпи от средните в ЕС.
                              Най-малко заради липсата на намален ДДС върху лекарства, храни, комунални услуги и т.н.

                              Коментар


                              • Еврото е инструмента с който Германия държи под контрол основните си конкуренти и ги съсипва на по късен етап с търговските си
                                вериги.

                                Коментар

                                Working...
                                X