IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Слънчевите електроцентрали са национално предателство

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• СПОКО.
    Първо, никой не се гласи да кара пара до София. И 30-те градуса след кондензацията са напълно достатъчни, ама явно, не сте внимавали досега, че отдавна беше, човек има навика да забравя. До София се предвижда да докараме топла вода, към 60 градуса по Целций, с дебит към 3-5 кубика в секунда. И загубите не са тези, които си мислите, и има методи и способи за тяхното компенсиране, които съм разработил и обяснил в един друг форум, ма явно, и там не стъпват
    И, второ, Гигов, кой те излъга за ФЕЦ? Теб и Пешо-то. Пак не четете внимателно. Аз и дума не съм обелвал за това, ваши /не/домислици са. Създадох много по-компактен, евтин и независим източник и не за да си го купувам аз /той при мен си работи, макар и несъвършен прототип, поради технологични трудности/, а за да може да си го купи всеки.
    По-здрави, колеги. И ... умната!

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
      При кондензацията, след турбината, директно в Дунава и в атмосферата, накъдето поеме...Каналите за вода след АЕЦ само как се виждат от Жужъла, не е истина
      Колега свързочник, големи глупости пишеш. Каква отпадна топлина, какви пет лева? Как ще отопляваш "Шопия" с тази топлина? Ти чуваш ли се какви ги говориш? Ако имаше такава, щяха първо да отопляват Козлодуй с нея бе! Ама то няма и за Козлодуй.....
      А пък за паропровод до София.... Направо звучи налудничаво.

И другото. Дето фотоволтаиците щели да навлязат масово за домашна употреба. Ами купи си бе човек. И се отоплявай с фотоволтаик. При цена на тока 85 ст за киловат. А цената от мрежата е 14 ст за киловат. Кой ти пречи?
      Виж какво. Най добре се направи, че си отишъл някъде и замълчи, защото Бате Пешо ти обяснява нещата и е ясно колко много не ги разбираш. Та се направи, че си излязъл. Или ако държиш на офицерската чест, си признай че не ги разбираш!
      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

При кондензацията, след турбината, директно в Дунава и в атмосферата, накъдето поеме...Каналите за вода след АЕЦ само как се виждат от Жужъла, не е истина
        Приятел нещо си изпаднал в огромна заблуда или някой много яко те е преметнал.Вземи една термодинамика и разгледай внимателно Цикъл на Ренкин.Дано разбереш нещо.Както знаеш при 100 градуса по Целзии водата завира а при температури над 100 градуса при атмосферно налягане водата вече е пара.За остане вода трябва да се увеличи налягането и обратно за да имаме пара под 100 градуса е необходим ваккум.Последните стъпала на турбината работят под ваккум и парата напуска последния ред лопатки с температура трийсет и няколко градуса и отива в кондензатора които също е под ваккум създаван от работните ежектори.Та кажи ми как тази пара да я използваме за отопление и как да бъде пара с такава температура при атмосферно и по високо налягане.Как да поддържаме ваккум.Пък и градове на 100 200км от Козлодуй си посочил как да я пренесем дотам и при какви параметри ще стигне.Прочети внимателно и двата принципа на термодинамиката.Просто някой яко те е излъгал.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
          Kaжи от къде я изхвърлят от първи контур ли откъде?Или от втори и уточни от коя точка на термодинамичния цикъл?

Коментар

Ами, онази, дето я изхвърлят тъй, щото, турбината на АЕЦ-а да върти и да набива тези 1000 MW в ЕЕС на страната.
            И да, проектът беше за Шопия, като примерен. За Плевен, Монтана, Русе, Велико Търново, Мездра и т.н. е дори значително по-изгоден - все пак, изхвърлят се 2/3 от цялата енаргия, получена при деленето. Но, на кого му пука? ББ сега си трепере за бъдещето, хванал се откъм грешната страна, с неправилните хора...
            Kaжи от къде я изхвърлят от първи контур ли откъде?Или от втори и уточни от коя точка на термодинамичния цикъл?

Коментар

Би ли обяснил какво е това отпадна топлина?И какво ще отопляваме с нея София ли?
              Ами, онази, дето я изхвърлят тъй, щото, турбината на АЕЦ-а да върти и да набива тези 1000 MW в ЕЕС на страната.
              И да, проектът беше за Шопия, като примерен. За Плевен, Монтана, Русе, Велико Търново, Мездра и т.н. е дори значително по-изгоден - все пак, изхвърлят се 2/3 от цялата енаргия, получена при деленето. Но, на кого му пука? ББ сега си трепере за бъдещето, хванал се откъм грешната страна, с неправилните хора...

Коментар

Напразно се морите. Да се изясним: Не ФЕЦ са нацинално предателство, а отношението спрямо тях, инвестиционния процес и изобщо енергетиката от страна на държавата. Последните години тя е, която пропилява възможностите, които се появяват пред икономиката. ВЕИ не работят само така, както си мислите, само тогава, както си мислите и не дават само такава енергия, за която всички сте се хванали за гушите. АЕЦ също може да е част от гигантски ВЕИ, но, и старите, и днешните управляващи изпълняват чужди политически поръчки с цел смазване това, което имаме. Затова не обърнаха никакво внимание на проекта за отопление с отпадна топлина от АЕЦ, за който тук твърдя от 4 /ЧЕТИРИ/ години. Няма да могат да спрат, обаче, ВЕИ за домашна употреба, които скоро ще се наложат на пазара. За последните, нито ЕРП, нито другите лами-паразити няма да имат думата.
                вЕрвайте ми
                Би ли обяснил какво е това отпадна топлина?И какво ще отопляваме с нея София ли?

Коментар

• Напразно се морите. Да се изясним: Не ФЕЦ са нацинално предателство, а отношението спрямо тях, инвестиционния процес и изобщо енергетиката от страна на държавата. Последните години тя е, която пропилява възможностите, които се появяват пред икономиката. ВЕИ не работят само така, както си мислите, само тогава, както си мислите и не дават само такава енергия, за която всички сте се хванали за гушите. АЕЦ също може да е част от гигантски ВЕИ, но, и старите, и днешните управляващи изпълняват чужди политически поръчки с цел смазване това, което имаме. Затова не обърнаха никакво внимание на проекта за отопление с отпадна топлина от АЕЦ, за който тук твърдя от 4 /ЧЕТИРИ/ години. Няма да могат да спрат, обаче, ВЕИ за домашна употреба, които скоро ще се наложат на пазара. За последните, нито ЕРП, нито другите лами-паразити няма да имат думата.
                  вЕрвайте ми

Коментар

Освен че трябва спесиализирано обраозвание трябва и доста трудов стаж в ЕЦ и ЕСО и то в ЦДУ.Не става лесно и бързо.
                    100% истина.

Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                    При тези товари тези цени и тези изградени мощности не може хем две хиляди мегавата АЕЦ хем толкова фотоволтаици.
                    Заложени са 300 МW фотоволтаици до 2020. След това-кой знае?

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
                      Не е лошо да погледнеш товарите по часове на ЕЕС-най-големите са след 18ч докъм 22-23ч
                      Така е. През зимния период.

Коментар

• Първоначално изпратено от Dinosaur Разгледай мнение
                        Пешо,
                        /не съм сигурен дали си ми "бате" и затова го пропускам/
                        Добре си описал процесите в електроенергийната система.При всички случаи ще е полезно на аудиторията.
                        Но защо усещанието ми е, че го правиш, за да "гъделичкаш" самолюбието си. Това, което си написал е верно и не го оспорвам. А това в началото е за олигофрени...
                        Казах, че фотоволтаиците могат да спомогнат за покриване на флуктуациите в горната/променлива/ част на товаровия график, която поради климатичните промени става с все по-голяма амплитуда. А и на въпросите си сигурно имаш верни отговори-та като залезе слънцето много добре знаеш, че системата се разтоварва от промишлените товари.В тази връзка също знаеш, но пропускаш да кажеш, че нашата ЕЕС предстои да се свърже с тези на страните от ЕС, което ще подпомогне ЕЕ баланс. А чакай и аз да те питам какво правиме като от 2013г. токът от ТЕЦ ще скочи поне двойно, поради евродирективите за замърсяването?
                        Kaкви промишлени товари какви пет лева?Я иди на сайта на ЕСО и виж товарите.Има ги за всеки час.И гледай кога е най големия и най малкия товар.Па излез навън и виж дали има слънце или луната се е облещила също провери и дали духа вятър.И вятъра да го провериш не на терасата а там където са перките.Момче ти за UCTE чувал ли си изобщо и знаеш ли откога сме членове там.Нашата ЕЕС отдавна е свързана в общата европейска ЕЕС.Там влязохме преди членството в ЕС.Там има и страни които не са членове на ЕС.За да си член там трябва да отговаряш на доста условия най важното от които е регулирането на честотата.В момента Турция опитва но не могат да се оправят.Ще видим в края на март.По времето на комунизма работехме в МИР.После след бомбите над Югославия работехме в обща система с балканските страни.Ягославия е член на UCTE от много години но НАТО им еба мамата.После се възстановиха и барабар с нас влязоха отново.Това което пишеш ясно показва че хал хабер си нямаш за какво става дума но това не ти пречи да даваш компетентно мнение.Не гъделичкам никакво самолюбие.Просто искам да знаете че не бива така да се говори без да има знания.Процесите в ЕЕС не могат да се опишат на няколко реда във форум.Това са много сложни неща и много малко хора разбират за какво става дума.Освен че трябва спесиализирано обраозвание трябва и доста трудов стаж в ЕЦ и ЕСО и то в ЦДУ.Не става лесно и бързо.Тук повечето хора са икономисти и пишат изключително тъпи неща.Те дори незнаят какъв е тока който потребяват и какъв е тока който произвеждат фотоволтаиците.Те не могат да помагат за никакви флуктоации защото за да няма такива трябва товара да е постоянен.Както вече казах тези технологии трябва да се развиват но на база разум а не икономически далавери.Колкото повече се увеличава тяхната инсталирана мощност която и е включена и произвежда толкова повече ВЕЦ с изравнители и ПАВЕЦ ще трябва да имаме.И разбира се АЕЦ изключен.При тези товари тези цени и тези изградени мощности не може хем две хиляди мегавата АЕЦ хем толкова фотоволтаици.Замърсяването от ТЕЦ е отвратителен проблем и не са само газовете а и шлаката.Да там ще се увеличават цените.Най добрата ЕЕС е АЕЦ с много вецове.Но трябва да имаш природни дадености за това и постоянни валежи щото ако се засуши става страшно.

Коментар

• Не е лошо да погледнеш товарите по часове на ЕЕС-най-големите са след 18ч докъм 22-23ч
                          http://milom.blog.bg/

Коментар

Oмръзна ми да обяснявам но дойде някой с нов ник и почва отначало.Незнам как да го кажа че да се разбере.Производството на ток във всеки един момент от времето съвпада с неговата консумация защото скоростта е 300000км/с.Ток не може да се складира.
                            Пешо,
                            /не съм сигурен дали си ми "бате" и затова го пропускам/
                            Добре си описал процесите в електроенергийната система.При всички случаи ще е полезно на аудиторията.
                            Но защо усещанието ми е, че го правиш, за да "гъделичкаш" самолюбието си. Това, което си написал е верно и не го оспорвам. А това в началото е за олигофрени...
                            Казах, че фотоволтаиците могат да спомогнат за покриване на флуктуациите в горната/променлива/ част на товаровия график, която поради климатичните промени става с все по-голяма амплитуда. А и на въпросите си сигурно имаш верни отговори-та като залезе слънцето много добре знаеш, че системата се разтоварва от промишлените товари.В тази връзка също знаеш, но пропускаш да кажеш, че нашата ЕЕС предстои да се свърже с тези на страните от ЕС, което ще подпомогне ЕЕ баланс. А чакай и аз да те питам какво правиме като от 2013г. токът от ТЕЦ ще скочи поне двойно, поради евродирективите за замърсяването?

Коментар

• Първоначално изпратено от Dinosaur Разгледай мнение
                              Първо, говоря ти за фотоволтаиците по-долу и имам предвид, че с промяната на климата пикът се премества към 11-12ч. през деня, когато слънчевата радиация е най-силна и електропроизводството най-голямо, т.е.натоварването на системата заради включване на климатици и т.н.може да се облекчи от ФЕЦ. Второ, казах, че ВЕИ не може да са алтернатива на АЕЦ, точно поради непостоянния характер на ВЕИ. И трето, когато говорех за това, че АЕЦ не може да се изгради без участието на държавата, имах предвид България и родни частни инвестиции...
                              Съгласен съм, че с вятърните централи въпросът е по-сложен, защото най-висока производителност имат сутрин, между 2 и 5 часа. Но пък северните страни/Скандинавските, прим./ разчитат до голяма степен предимно на ВтЕЦ.
                              Казваш, повече от 15-20% не може...По-долу нали прочете какво казват испанците -"На 6-ти януари 2011 г. 75% от потребената електроенергия в Испания е произведена от възобновяеми източници и едва 4% от въглища".
                              Oмръзна ми да обяснявам но дойде някой с нов ник и почва отначало.Незнам как да го кажа че да се разбере.Производството на ток във всеки един момент от времето съвпада с неговата консумация защото скоростта е 300000км/с.Ток не може да се складира.Всички елетрически централи работят в паралел.Товара не е постоянен а се мени през денонощието от минимум до максимум.Това са товари които се покриват от регулиращи мощности.Освен това трябва и резерв при аварийно изключване на блок от технологична защита или изключване на електропроводи от релейна защита или противоаварийна автоматика.Електрическите централи са различни.Кондензационните ТЕЦ са нискоманеврени техния пуск и натоварване отнемат около 10 часа ако всичко върви по план.Честото пускане и спиране не е желателно защото води до скапване на метала.Имат малка маневреност.Топлофикационните ТЕЦ имат друга особеност техния ел товар зависи от топлинния и те не са с голяма мощност.Атомните централи са най нискоманеврените мощностти.Там разиграването на товарите е недопустимо.Най добри са ВЕЦ.Те са два вида на течащи води и с изравнители.АЕЦ,ТФЕЦ и ВЕЦ на течащи води работят в основата на товаровия график.Това е тази част под която потреблението не пада.КЕЦ са в подвърховата част а ВЕЦ с изравнители са на върха.ПАВЕЦ като разновидност на ВЕЦ са най отгоре на върха или при аварийно отпадане на ЕЦ или блок.За всеки ден се изготвя прогноза за товарите по час на база заявки и се прави разчет как ще бъдат покрити.Когато поради някаква авария или липса на производство се наруши баланса производство потребление възниква аварийна ситуация.Започва да се променя честотата на ЕЕС.Когато имаме повече товари и малко производство започва да действа първичното регулиране.Когато то отдаде резерва си идва ред на вторичното.Диспечерите през това време вклюват и резервни ВЕЦ ако е необходимо.Ако този процес е предизвикан от някаква авария действа и противоаварийна автоматика за изключване на товари.Ако честотата падне под 49 xерца тогава се задейства друга автоматика наречена автоматично честотно разтоварване.То е три вида.Първото действие е за да се спре по нататъшното пропадане на честотата.Второто е да се възстанови до 49херца и третото е по скорост.Ако пропадането е с голяма бързина тогава се включва.Поради тези причини не може производството на отделна централа да се разглежда самостоятелно.Винаги се се гледа цялата ЕСС.Понякога се случва дори нещо което е по евтино като самостоятелно звено да излиза по скъпо на ЕЕС.Та питам какво правим като залезе слънцето и спре вятъра а товарите започват да растат.Този ток от вятъра между 2 и 5 часа когато са минималните товари къде да го дяваме?Точно в тези часове за да не се разтоварва АЕЦ неговата евтина енергия се използва от ПАВЕЦ в помпен режим за да вдигне водата в горния изравнител.Или ти предлагаш ЕЕС да купува скъпа енергия от вятъра за това и после ПАВЕЦ да прави евтин ток.Вятъра и слънцето са мощности които искат регулация а регулиращите мощности са много скъпи.Съгласен съм че трябва да се развиват но не бива да превишават границата на разума.

Коментар

• Първоначално изпратено от master of the seven seas Разгледай мнение
                                Гигов,като отричаш фотоволтаиците,защото са скъпи не смяташ ли че изпадаш в положението не тези,които преди век отричаха автомобилите,защото са бавни, шумни и.т.н.
                                Би ли ми казал,КАК една технология се развива,ако няма пазарно приложение???
                                Ти какво,предпочиташ да замърсяваме въздуха с ТЕЦ Марица и подоби.
                                А за АЕЦ,най-великото,според тебе, пак те питам ЗАЩО не стрим АЕЦ Белене????? Май ако калкулираш цената от поне 6млрд И зареждането,И отработеното гориво,в цената на тока за следващите 20г ще се получи ПОВЕЧЕ от един фотоволтаик.
                                Съгласен съм че КПД-то им е малко,ама за да се звива една технология,трябват ПАРИ, т.е. продажби. И няма как да стане,ако не се продават.
                                А най-големият проблем,у нас е че се финансират централи до 100мВ.За мене това си е държавна помощ за едрият бизнес,а не кредитиране на малки и средни предприятия.
                                Почти нищо вярно не си казал.
                                Не отричам фотоволтаиците. Отричам ги за масово промишлено производство на ток. Защото са много несъвършени, защото за изработването им се харчат много ресурси и се замърсява при тяхната изработка много повече отколкото при другите енергии. Това е толкова логично. Щом са скъпи, значи са изхарчени много ресурси, включително много пъти повече енергия, отколкото ще се получи от тях. Те обаче ще си имат своето приложение както казах в космоса, на изолирани места, евентуално както сега за захранване на преносими сателитни телефони и т.н. Но не и промишлено производство на ток.
                                А сравнението ти с ранните автомобили е много правилно. Да, аз съм против масово производство на автомобили с ПАРЕН двигател. Защото с това мога да ги сравня по К.П.Д. Правилно ли щеше да бъде едно време човечеството да се втурне масово да произвежда ПАРНИ автомобили, ако примерно тогава някои "напредничави" организации, като сега "зелените", бяха успели да ги наложат със закон?
                                И сметките ти за цената на тока от АЕЦ, че щял да е по-скъп от фотоволтаика са абсурдни. Изсмукани от пръстите. Дори най-върлите противници на АЕЦ казват, че тока би струвал 17-18 евроцента. Ама и това ни се струва прекалено. Експерти, които са по-благоразположени говорят по-скоро за 8-10 евроцента.
                                А относно замърсяването от ТЕЦ. Това разбира се не го одобрявам. И трябва всички да имат инсталации за пречистване, а това неизменно ще повиши цената на тока. Да не говорим, че след няколко години ще се наложи ТЕЦовете да купуват квоти за емисии парникови газове.
                                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Working...
                                X