IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Одобрявате ли тегленето на 16 млрд. лв. държавен заем?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Абе нас кой ни пита за нещо?
    То който трябва го е решил, в случая имаме младеж специалист, г-н Горанов, министъра на финансите ни. Той има дългогодишна кариера по министерствата още от времето когато е бил на студенстката скамейка и за толкова години е доказан ередут. Той е специалиста и знае кое и защо, а ние сме лукови глави и не трябва да му се месим. Ние трябва да имаме доверие на г-н Горанов и да подкрепяме решенията му.

    Коментар


    • Аз съм "ЗА", ако парите се използват само за погашения + финансиране на планиран дефицит.За първи път се приема такава програма и 16 млрд звучат много, но ще са на няколко транша + ако лихвите са добри може би ще спестим и някой милион от лихви. Някои хора си представят, че на един залп ще се дръпнат едни 16 млрд - нищо подобно.Има си ограничения записани в бюджета - за 2015 например са 8 млрд.
      Лошото е, че може да отидат в черни дупки и/или пълнене на скрити дефицити. За това безумно саниране например май още няма пари?
      Last edited by andy2000; 12.02.2015, 11:25.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Pa Pa Разгледай мнение
        Ако се разгледа внимателно падежния календар и очакваните дефицити за 2015, 2016 и 2017, одобрявам финансирането и метода за набиране на тези средства да става през EMTN програма. Нищо "ново" няма в тези 16 милиарда. Има за първи път прилагане на световна добра практика.
        Има смисъл в това, което казваш и се радвам да чуя балансирана и успокояваща приказка.

        Има и нещо друго, обаче!
        Споменаваш падежен календар. Много онагледяващо би подействало едно предварително публикуване на данни за предстоящите падежи. Световната инвестиционна общост ги знае тези падежи и едно публикуване в подходящ момент не може да стане основание за твърдения, че могат да ни изработват с лихвите (знаейки кога излизаме на течение).
        Вместо това мълчание и криене. Дори от парламентарна комисия!?

        Бих разширил предложението си. Защо да няма една лесно достъпна таблица, която да визуализира БВП (абсолютна стойност), Дълг (абсолютна стойност), Съотношение, Падежи. Др.

        На мен специално ми се струва безкрайно съмнително, че новите кредити се вземат с невинното оправдание, че основно ще се покриват падежи по стари такива, но същевременно %-тът на задлъжнялост към БНП неудържимо расте. Когато покриваш стари дългове, може условно да се приеме, че % към БВП не трябва да се променя. Новият дълг покрива стария, а завишението в БНП поема лихвата и отношението БВП/Дълг се запазва.
        По бледи спомени Тройната ламя остави 12 % дълг и 8 милиарда фискален резерв.
        В момента има постоянен дефицит и дългът е: През декември делът на дълга като част от БВП се повиши до 27,1% от 17,9% преди година . Това ми излезе при един бърз сърч.
        Числата не са ми в главата, но една бабешка сметка много лесно може да превърне завишените проценти и изядения резерв в една брутна многомилиардна сума и би било много смислено обществото да знае, къде потънаха пари.Става въпрос за десетки милиарди (порядъково 15 до 20). Нали знаете, че тъй както Гърция няма да върне (поне не директно и доброволно) нейните дългове, така и ние практически вече сме в зоната, в която нашето общество няма шанс да генерира условия за справяне с проблема.

        Дори да е изпълнено с добри намерения, МФ е в драстичен дефицит на информативност и диалогичност. Това е абсолютно неприемливо.
        Да не ми разправят, че тези неща се правят тайно и без шум.

        Много скоро бяха ни налетяли едни птици, които настоятелно грачеха, че трябва да ес харчат пари за оръжие.
        Миналия септември са поемани ангажименти в Уелс по тази посока.
        Опасявам се, че начинът, по който се върши това с новия дълг може (не дай си Боже) да има някаква връзка.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
          Щом Вожда и Учителя е казал, че трябва, значи трябва да се вземе - не виждам какво толкова има да се обсъжда. Вожда ни обеща светло бъдеще и то щеше да се случи, но комунистите го прецакаха. Сега Вожда ни го обещава отново, но му пречат разни деформатори, ЪЮЯ-та и шизофреници с помпозния прякор "патриоти", но те поне еФтино излязоха - хвърли им по един кокал, и они глозгат ли, глозгат.

          А и какво ни занимаватае с някакви си 16 милиарда, това пари ли са? На мен първата придворна дама Лили Дебелогъзото ми ожеща да ми санира панеляка за без пара. Е, то без пара няма, така че все от някъде трябва да се вземе, така че нека вземата, важното е моят панеляк да е добре. Жив да си Бойко, само в Тебе вярваме, ти баща, ти майка, мани ги тия хейтъри.

          П.С. Упс, забравих да кажа 2 благи думи и за Данчето - най-добрата кметица, няма по-добра от нея. Е, падна й се леко наследство, щото Генералът преди нея почна да разчиства батака, но и тя ни е много добра. Браво, Данче, пак за тебе ще гласуваме. Венсеремос
          А защо забрави Черешко
          Венсеремос!!

          Коментар


          • Щом Вожда и Учителя е казал, че трябва, значи трябва да се вземе - не виждам какво толкова има да се обсъжда. Вожда ни обеща светло бъдеще и то щеше да се случи, но комунистите го прецакаха. Сега Вожда ни го обещава отново, но му пречат разни деформатори, ЪЮЯ-та и шизофреници с помпозния прякор "патриоти", но те поне еФтино излязоха - хвърли им по един кокал, и они глозгат ли, глозгат.

            А и какво ни занимаватае с някакви си 16 милиарда, това пари ли са? На мен първата придворна дама Лили Дебелогъзото ми ожеща да ми санира панеляка за без пара. Е, то без пара няма, така че все от някъде трябва да се вземе, така че нека вземата, важното е моят панеляк да е добре. Жив да си Бойко, само в Тебе вярваме, ти баща, ти майка, мани ги тия хейтъри.

            П.С. Упс, забравих да кажа 2 благи думи и за Данчето - най-добрата кметица, няма по-добра от нея. Е, падна й се леко наследство, щото Генералът преди нея почна да разчиства батака, но и тя ни е много добра. Браво, Данче, пак за тебе ще гласуваме. Венсеремос
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

            Коментар


            • "От тези 8 млрд. евро за 2015, 2016 и 2017 година 6 млрд. евро са за погасяване на стар дълг. Държавата няма пари, защото може да ги плаща, само ако бюджетът ѝ е на излишък. Държавата ни в момента е на минус. Докато продължава бюджетът да е на минус, така ще се процедира”, каза още Стоянова.

              Менде, ако продължавате да "процедирате" по тоя начин,
              накрая ще дойде МВФ и ще ви срита задниците.
              Освен ако няКОЙ изпревари фонда и ви бие шута на следващите предсрочни избори.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                България - страната на разбирачите!
                ИнФФеститоре Батя отговори ми на въпросчето по-долу


                Някой може ли да обясни как с тези заеми се крепи още борда?
                Като го създаваха се обясняваше че да се подържа трябва ръст на икономиката и чужди инвестиции да влизат в страната.
                Нито едно от двете в момента не е вярно а напротив взимаме заеми

                Коментар


                • С ускорени крачки по утъпканата от гърците пътека...
                  Vanitas vanitatum...

                  Коментар


                  • България - страната на разбирачите!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от mnz Разгледай мнение
                      Падежния календар? Ами нали точно заради прословутия външен дълг, който имахме от 8 млрд. долара в края на комунизма тръгнахме да правим преход и реформи? И вече 25г. затягаме колани, правим преход, ручаме постни пици, и т.н. за да го връщаме този прословут външен дълг? А сега се оказва не само че нищо не сме върнали, защото трябвало да се рефинансира, ами и още заеми да сме вземали, 4 млрд. лв. са за харчене от общата сума.
                      Аз съм за референдум, да си каже народа иска ли още заеми и добре ли върви прехода и реформите.
                      Не може да се каже по-точно !!!
                      Очаквам Дръзновените ТРОЛОВЕ с Пилешки имена и мозъци да покрият набързо това мнение с безмислени чаршафи
                      Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

                      Коментар


                      • Ако сметнем старият и новият дълг сумарно надхвърля 40 милиярда.Ако сметнем
                        колко трябва да се връща годишно плюс лихвите излиза ,че ставаме роби на този дълг
                        и най-лошото е че вече заемите се очертават да не бъдат по-малки от 10 милиярда.
                        Кой ще го плаща този голям масраф на управляващите,икономиката ни е малка и
                        не може да го понесе.

                        Коментар


                        • Проф. Христина Вучева: Няма основание да се предлага ратификация за 16 млрд. лв

                          Професор Христина Вучева, финансист. Тя е вицепремиер и министър на финансите в първото служебно правителство /1994-1995/ на България след промените през 1989 г.

                          http://news.bgnes.com/view/1215460

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Pa Pa Разгледай мнение
                            Ако се разгледа внимателно падежния календар и очакваните дефицити за 2015, 2016 и 2017, одобрявам финансирането и метода за набиране на тези средства да става през EMTN програма. Нищо "ново" няма в тези 16 милиарда. Има за първи път прилагане на световна добра практика.
                            Падежния календар? Ами нали точно заради прословутия външен дълг, който имахме от 8 млрд. долара в края на комунизма тръгнахме да правим преход и реформи? И вече 25г. затягаме колани, правим преход, ручаме постни пици, и т.н. за да го връщаме този прословут външен дълг? А сега се оказва не само че нищо не сме върнали, защото трябвало да се рефинансира, ами и още заеми да сме вземали, 4 млрд. лв. са за харчене от общата сума.
                            Аз съм за референдум, да си каже народа иска ли още заеми и добре ли върви прехода и реформите.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Repoman Разгледай мнение
                              Цялата тема около тези нови 16 млрд. лв. заеми за 3 г. период някакси минава по тъча. Дори в нашия икономически форум, почти не се споменава, все едно подобен мултимилиарден заем е нещо нормално. Отделно, подобно решение може би следва да се взема след допитване до народа, референдум, защото все пак заема се взема от името на народа.
                              Какво мислите по въпроса?
                              Някой може ли да обясни как с тези заеми се крепи още борда?
                              Като го създаваха се обясняваше че да се подържа трябва ръст на икономиката и чужди инвестиции да влизат в страната.
                              Нито едно от двете в момента не е вярно а напротив взимаме заеми

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Repoman Разгледай мнение
                                Цялата тема около тези нови 16 млрд. лв. заеми за 3 г. период някакси минава по тъча. Дори в нашия икономически форум, почти не се споменава, все едно подобен мултимилиарден заем е нещо нормално. Отделно, подобно решение може би следва да се взема след допитване до народа, референдум, защото все пак заема се взема от името на народа.
                                Какво мислите по въпроса?
                                Ако се разгледа внимателно падежния календар и очакваните дефицити за 2015, 2016 и 2017, одобрявам финансирането и метода за набиране на тези средства да става през EMTN програма. Нищо "ново" няма в тези 16 милиарда. Има за първи път прилагане на световна добра практика.

                                Коментар

                                Working...
                                X