IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво расте в едно умиращо тяло?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от dsx500 Разгледай мнение
    ...интелигентните и можещите ще бягат.
    Тия дни един приятел работодател от Бургас ми се оплакваше, точно от това, но няма друг начин. Ако няма работа за един умен човек повече от 3-4 месеца, той се изнася на запад. В София смисъл няма, защото заплатите и да са двойно по-високи от Варна и Бургас, като се плати наема не остава нищо, а и пак си е натуралната бг кочина. Затова и заминават на Запад. Софиянци така и не разбират, че в провинцията нито от земеделие може да се живее (с 1000 комбайна се ожънва и прибира реколтата на цяла България), нито с туризъм, защото той е само 3-4 месеца максимум, а в малките градчета и вече Варна е 1-2 месеца. Да но годината има 12 месеца. Така и туристическите кадри се изнасят.
    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

    Коментар


    • Качва се един приятел който живее в София в такси и пита бакшиша:
      - Как е с клиентите?!
      - О-о-о, само проститутки, чиновници и програмисти!

      София е тумор който изсмука и уби страната за има няма 15 години. Когато страната умре, ще умре и столицата или по-скоро държавата ще се разпадне.
      Според Проф. Петър Иванов, България вече е мъртва, но още не го знае
      http://investments.dir.bg/_wm/librar...0&df=8&dflid=3
      Според мен също, но да се вайкаме полза няма.
      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

      Коментар


      • Остава да се спомене и как провинцията изхранва софиянци, и как, ако не е тя, те ще ядат настъргани тухли...

        Коментар


        • Проблема със работните места е сериозен, ако търсиш да наемеш високо-квалифициран персонал и си извън София нещата са много трудни, просто квалифицираните хора търсят възможно най-високо заплащане, което значи или София или след София на северозапад я Берлин, я Лондон....

          Но това е по-скоро естествен подбор. Ако България се управлява от маймуни на клон и условията са като в Африка, интелигентните и можещите ще бягат.
          Мнението изразява лична позиция, не е препоръка или съвет.

          Коментар


          • Какво расте в едно умиращо тяло?

            Ако оприличим Б-я на едно тяло, то спокойно можем да кажем, че тя умира - за 25 години населението намаля с около 20%, градове и села изчезват, а кризата ... аз лично мисля че това не е криза. Кризите имат едно важно свойство - имат край; докато това в Б-я е редно да го наричаме с по-адекватен термин - б-ска дейтвителност.... просто защото и най-болният оптимист едва ли може да види край на тази криза.

            Въпреки че Б-я е умираща държава, се откроява нещо което расте. Това на пръв поглед звучи абсурдно и малко хора си дават сметка за тази аномалия. Едва ли си дават сметка дори и когато я обгърнат с поглед... там от Черни връх тази аномалия се вижда най-добре... заемаща все по-голяма част от Софийското поле. Тази аномалия си има име, но никой не е способен да мисли за това като аномалия. Напротив, вливаме се в тази аномалия, живеем в нея с илюзията че там има по-добър живот, надежда и бъдеще. Да мислим за нея като за аномалия е абсурдно.
            Но тази аномалия расте, но не старее!
            Тази аномалия както вече се досещате, се нарича София!

            Всички, или поне повечето от нас знаят какво е финансова пирамида, или както още е позната - Понци схема. С две думи това е финансова схема, при която инвеститори влагат парите си в очакване на значителни и нереалистични печалби. Преди около 15г. Б-я преживя подобна схема, където обикновените хора бяха буквално ограбени. Виновни естествено не бяха посочени, а за присоди дори няма и смисъл да говорим. Виновните обаче не спяха през тези 15 години, напротив действаха и създадоха нова пирамида. Тази пирамида спокойно можем да наречем - София. След като прочетете написаното по-долу, се надявам да ви убедя, че цялата държава по един или друг начин е свързана и страда от тази фианнсова пирамида, тази Понци схема наречена София.

            Първо, налага се да започна с малък урок по урбанизация. Това е нужно, тъй като пирамидата не е чисто фиансова, а по-скоро строителна. Докато преди 15 години, обещанията бяха за голяма фианнсова възвращаемост, то днес тези обещания са във формата на апартаменти в София, надежди за 'светло' бъдеще, работа и просперитет.

            И така, урбанизацията, като наука е възникнала във Франция преди около 500г., и в следствие от чумната епидемия. След епидемията, и колосалните загуби на човешки животи, монарсите са осъзнали, че е нужно добро градско планиране, за да се достигне дадено качество и хигиена на градското население. Урбанизацията най-общо се занимава се с контрол на населението на даден град, както и блаоустройството му. Тази наука е изключително важна при възникването и разрастването на даден град. Един качествен урбанизационен план може да включва "дребни" детайли от рода на ъгълът под който да бъде застроен градът и под който сезонни ветрове да навлизат в града. Това далеч не означава, че урбанизационен план не е нужен за съществуващ град. Подобряване на градската среда е цел на всеки уважащ се град, претендриащ за каквото и да било качество на живот. Липсата на план за урбанизация (градосутройствен план) осъжда което и да било населено място на хаотично (пре)застрояване и в крайна сметка - всеобща нищета.

            Какво общо има София с урбанизацията? За съжаление почти нищо. Доколкото разбирам преди няколко години е изготвен градоустройствен план, но такъв план е нужен преди застрояване и разрастване на даден град, а не след. Въпреки това, виждам буквално пред прозореца си, как дори след приемането на този, план и обещания на главният архитект на София, този план не се изпълнява.

            Способът за контрол на броят на населението на даден град се заключва, в чисто и просто на контрол на работните места. Концентрация на работни места в който и да е град неименуемо води до икономическа миграция към този град, от което следва и пренаселването му.

            В Европа тези процеси се контролират изключително добре, поради което обикновено имаме и равномерно урбанизирани и планирани градове. Презаселването се избягва чисто и просто чрез контрол на работните места.

            Какво се случва, или се случваше в София допреди няколко години?
            В София, не само че не се извършва контрол върху откриването на нови работни место, но дори се насърчава. Не се замисляме в/у мантрата "Расте, но не старее". За съжалние обаче, този процес има пагубно влияние в/у държавата.

            Причините за всичко това са много, но всички знаем че става въпрос за пари. Самото откриване на работни места означава повече пари в общинските каси. А както и добре знаем, повечето плащания стават под масата. Строеж на кооперации, на пътища, детски градини! Всичко това е добре дошло за софийската администрация.

            Това за съжаление поражда колосални демографски изкривявания:

            - поради прииждащите икономически имигранти, се създава глад за нови жилища. Този глад както всички знаем беше изключително набързо и нескопосано компенсиран с безумно строителство. За това разбира се имат вина отново софийска общинска администрация.

            - следва транспортен хаос, който разбира се компенсира с нови пътища и метро .

            - недостиг на детски градини

            - претоварване на софийска общниска администрация, съдилища и много други

            Всичко това обаче е в огромен контраст с повсеместното западане на провинцията:

            - бедност

            - повсеместно обезлюдяване - природата буквално поглъща някога многолюдни села и градове.

            - западаща транспортна инфраструктура.

            - затваряне на детски градини, училища и болници.

            Всичко това е най-вече следствие от демографското изкривяване, породено от засмукване на работоспособното население към София!

            Първият проблем във всичко това, е че Б-я не е имала нужда от нови жилища - дори и преди бума на имотно строителство, бяхме на първи место по процент собствени жилища.

            Въпреки всичко това, имаме парадоксът, в София да се строят жилища, докато в същото време в провинцията жилищата буквално се разпадат. Не малко градове и села буквално изчезват. Това са били населени места с изградена инфраструктура, детски градини, училища и т.н.

            Абсурдността на ситуацията, е че нищо от това което се строи в София не може да бъде окачествено като прогрес - жилища, пътища, детски градини чисто и просто се преместват от провинция в София. България обаче не е имала нужда от нови жилища и пътища. България е имала нужда, и продължава да има нужда от качествена поддръжка на жилищният фонд и планиране на градската среда.

            Проблемите обаче не свършват до тука.

            Къде във всичко това е пирамидата?
            За да бъде изградена една финансова пирамида, са нужни пари, а в Б-я през 2000г имаше много малко пари. Парите дойдоха от еврофондове, но най-вече от либерализирането на банковата и кредитна система, и навлизането на чужди банки.
            Голяма част от този фиктивен прогрес в София се фианнсира с дестките милиарди евро кредити - особено жилищното строителство (тука изключвам строителството в летните и зимни курорти).

            Тези кредити се изплащат в момента с лихвите, но с тези пари както виждате не е създадена кой знае каква придадена стойност. Както вече посочих, това строителство първо е ненужно, и второ ще бъде изплащано още дълги години.

            А къде са парите по отпуснатите кредити? Парите са в малко на брой бизнесмени, строителни предприемачи, държавни чиновници и политици. Ето защо, банките постоянно отчитат рекордни депозити. Иронията е в това, че в момента в банковата система има безпрецеденто количество спестявания, но няма какво да се правят.

            Това е главната причина за рязкото увеличаване на бедността в момента, както и за несвършващата криза!

            В момента сме в шестата година от кризата, а средният период на ипотеките е 15-20 години. Всеки може да сметне кога ще има някакво раздвижване и повишаване на жизненият стандарт. С други думи, през следващите поне 10 години, 'новите' софиянци, с робски труд ще продължава да изплаща кредити и ипотеки по напълно ненужните си нови жилища в София. Тези кредити и ипотеки са вече осребрени по сметките на икономическият и чиновнически "елит". Остава единствено да бъдат изплатени.

            Ако оприличим Б-я на едно човешко тяло, то трябва да се запитаме какво расте в едно умиращо тяло? Отговорът е - ТУМОР.

            София за съжаление, дали умишлено или просто поради всеобща корупция, е чисто и просто едно туморно образувание.
            Last edited by Patilan; 07.12.2014, 21:02.
          Working...
          X