IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 19.03.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Българската външна политика - прелъстена и изоставена
    http://www.capital.bg/politika_i_iko..._i_izostavena/

    Щях да отмина тривиалния опит на господин Вигенин да се разграничи от собствения принос на това правителството за "успеха" на Путин в поставянето на Украйна "на колене", като използва "Южен поток" като бухалка. България "била разочарована от завоя на Украйна" – простете, но на това нашия народ казва "гьонсурат". Едновременно смешни, скучни и тъжни бяха привидно наивните, но арогантни опити на министъра по време на спешната визита в Киев да обясни с тезата, на която дори в Москва не вярват, че този проект "не е насочен" срещу Украйна.

    Ситуацията тепърва ще се развива, но едно е сигурно – никак не се съвместяват "Южен поток" и претенциите на Русия за приятелски отношения с Киев. Няма как едновременно да лишаваш Украйна от приходи от транзит и да приласкаваш със силови ласки към твоя съюз, било то митнически, и да твърдиш, че това е равностойна алтернатива на присъединяването към ЕС. В този контекст е твърде вероятно да се окаже, че Станишев и Вигенин са били "прелъстени и изоставени" и де факто са играли за присъединяването на Украйна към Русия.

    Това е поредният епизод на една сага, която започва от Освобождението и продължава до днес.
    Предадохме Украйна и партньорите си в ЕС в особено чувствителен елемент на реализацията на основна стратегическа цел по Източното партньорство на ЕС, за да не изпуснем някакъв неясен "келепир" от политическия газопровод "Южен поток". Сега се оказва,че вероятността от реализацията му е силно надценена и направо компрометирана.

    След това се чудим защото ни смятат за троянски кон на Русия. Силно се съмнявам, че дори това сравнение е вярно – операцията в древна Троя е урок по коварство и хитрост, но заедно с това и пример на ефективност – все пак целта е постигната. В нашия случай не виждам аналогията в напъна на правителството да демонстрира "византийска" игра на няколко фронта. Ние оставаме с нетни загуби по всички линии – загубено доверие към нас в ЕС и Украйна, несъстояли се приходи от газопровод химера и "прелъстена" външна политика на България.

    След това се чудим защо ни спират евросредства, защо не влизаме в Шенген, защо не ни подкрепят за "Набуко Уест", защо имат специфично отношения към нас, българите, и се страхуват от малцината останали млади българи, готови да емигрират, а не забелязват милионите имигранти от другите страни в Централна и Източна Европа.

    Как да вярвате на партньори като Първанов и Станишев – на думи на Запад, а ментално в Москва.

    Още по-тъжно е, че правителството си въобразява, че с експромпт визити и политически "подаръци" като обещанието да "дадат" без търг "Козлодуй 7" на американците ще балансират гафовете си по "Южен поток" и предателството към Украйна. Защото никой не очаква на Запад да получава подаръци без търг и правила – това е източна практика.

    Коментар


    • Чрез Atanas Tchobanov
      Орешарски нагло развива опорни точки за протеста в ,,Льо Монд''. ‪#‎ostavka‬ бе, et va en Enfer!> http://www.lemonde.fr/europe/article...0302_3214.html

      Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

      Коментар


      • Бойко Борисов отговори на Бареков - пусна свои снимки с двама папи. Вижте ги!
        Лидерът на ГЕРБ реагира на фотоса, на който се весели с шефове на СИК
        Бойко Борисов отговори на Бареков - пусна свои снимки с двама папи. Вижте ги!
        Дата
        13:15 | 26.11.2013
        Дата
        22095
        Коментари
        69
        Автор: ПИК
        Share

        Бойко Борисов пусна в публичното пространство снимки, на които се вижда, че той целува ръката на покойния папа Йоан Павел II и е застанал смирено до бившия папа Бенедикт XVI.

        С тях той очевидно иска да даде отговор на лидера на "България без цензура" Николай Бареков, който няколко пъти пусна в публичното пространство фотоси, целящи да го дискредитират.

        Последните от тях бяха от парти, на които експремиерът контактува с босове на групировката СИК. Тогава Борисов не реагира на атаката, тъй като току-що бе претърпял операция на коляното.

        Като контрапункт на тези снимки обаче, днес той пусна в профила си във "Фейсбук" фотоси с двамата бивши ръководители на Римокатолическата църква.

        Lyudmil Ivanov · Follow
        Жалко за народ който се кланя на ниско интелигентни хора и на мутри от прехода....



        Ивайло Дженков · Top Commenter
        Изповядал ли се е Рапона на папата, каза ли за контрабандата и убийствата? Снимката не е опрощение на греховете, както си мисли мутрата!



        Ivailo Dinev · Top Commenter · Sofia University
        То и Цветанов го канеха,ама нещо се сецна работата Ако Бойко някой ден го обвини прокуратурата,да изрежеме снимките ли? Тези снимки са продукт на акъла на "матряла".Да не би папата или ам.президент да са чували за СИК и ВИС? Пука им на тях за ББ... А може би това е доказателство за страната на абсурдите,в която живеем. Кварталния гангстер станал министър-председател!..

        Коментар


        • Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
          Бунта продължава !!!

          Tия смешни "бунтовници" няма ли да се сетят, че в момента България се намира под вражеска инвазия и отпорът срещу прииждащите варвари е по-важен от оставката. Не сме за оставка, а по-скоро за военно положение. Кофти само че няма военни. Ако не се броят Гигов и руснака с фуражката.

          А и някой да е чул комунист да подава оставка щото на някой си му се искало? Още малко и ще поискате и сами да се обесят.

          Коментар


          • Драгомир Стойнев отлетя за САЩ като министър, а се върна рекламен агент





            Нито един урок от епопеята АЕЦ „Белене“ не е научен, показват щедрите обещания за милиардни инвестиции в атомна и черна енергетика


            Юлиана Бончева
            Сега


            Един презокеански полет превърна член на българското правителство в напорист рекламен агент на едрия американски бизнес. Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, отлетя за САЩ, срещна се с енергийни гиганти и се върна в София със зашеметяващи новини. "Уестингхаус" ще строи у нас VII ядрен реактор и руските хилядници в "Козлодуй" ще се снабдят с американски брат от най-ново поколение, а "Дженерал Илектрик" ще изгради IX и X блок в ТЕЦ "Марица-изток 2", защото България има амбицията да развива въгледобива. "Ще предложа на МС да одобри започването на преговори с "Уестингхаус", обяви енергетичният министър. В неговата уста

            всичко изглежда толкова лесно, просто и логично

            Само че не е.

            Възторгът на нашия министър е обясним - за човек с неговия скромен професионален опит посещение в щабквартирата на компания от ранга на "Уестингхаус" несъмнено е вълнуващо събитие. Обаче радостта на Стойнев е така преждевременна и неуместна, че експертите вече пети ден неловко мълчат пред новините, долетели отвъд океана.

            "Това е нашият реактор - АР 1000 на "Уестингхаус" - най-модерен, най-безопасен и направо прекрасен", обяви министърът на икономиката, едва слязъл от самолета. Като с наивна лекота прескочи конкурси, институции, процедури, "Евроатом", Еврокомисията и куп български и европейски закони. Явно някъде е прочел китайската мъдрост, че "Където има воля, има и път". Както се разбра, китайски ще е и първият работещ АР 1000. Той в момента се гради и планът е да влезе в действие догодина. Има общо 4 такива блока, всички в строеж - по два в Китай и в САЩ. С други думи рекламираната от Драгомир Стойнев технология е толкова нова, че още никъде не е доказала качествата си. Затова и не е ясно защо министърът ни толкова безрезервно я хвали.

            Всъщност

            кой му даде мандат да преговаря с "Уестингхаус"

            за VII блок? Има ли изобщо такива правомощия?

            На този етап България разполага черно на бяло единствено с "инвестиционно предложение" за изграждане на нова ядрена мощност - VII блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Става дума за предложение, не проект! То е изготвено от консорциума "Дикон - Аскона Инж." и предвижда два варианта за технологията на новата мощност: или хибрид с използване на готовия руски реактор за АЕЦ "Белене" и конвенционална турбинна част от друг доставчик, или съвсем нов реактор. И още нещо - реакторът трябва да е леководен с вода под налягане от трето поколение или трето поколение плюс и да е с инсталирана мощност от 1200 мегавата. Няма данни да е взето решение по това предложение.

            Правителството, в което членува Драгомир Стойнев, охотно обяснява, че ще напише чисто нова енергийна стратегия. Хубаво, но след като я няма, как негов представител прецени, че България трябва да изгради нов реактор в "Козлодуй"?

            При това май си имаме министър на енергетиката, който не е чел Закона за енергетиката, както и ред други важни закони. Иначе щеше да знае, че ядрена технология не се пазарува като костюм - канят те прелюбезно в известен марков магазин, показват ти най-новия модел и го взимаш, без да коментираш цената, понеже друг ще я плаща. Според Закона за енергетиката ресорният министър "определя необходимите нови мощности за производство на електрическа енергия и обнародва описа на необходимите нови мощности в "Държавен вестник". Това гласи чл. 4, ал 5 от ЗЕ. А според точка 2 на същия чл. 4 министърът "приема краткосрочни, средносрочни и дългосрочни общи прогнозни енергийни баланси на страната в съответствие с енергийната стратегия".

            Къде са всички тези документи? Къде пише, че на България й трябва непременно и точно VII блок в Козлодуй, и то по американска технология? Кой какви енергийни баланси залага, не е ясно? Да сте прочели някъде черно на бяло графици и прогнози за това кога кои блокове на кои тецове ще се затварят, защото са стари и убийствени за околната среда? А ВЕИ-ата знаем ли как ще се развиват? Имаме ли яснота колко години ще живеят V и VI блок в "Козлодуй".

            Ако козлодуйският реактор се появи в списъка на необходимите за енергийния ни баланс мощности, за изграждането му задължително ще трябва да има конкурс. Ако няма конкурс, ще е против българския закон, а Европейската комисия няма да закъснее да обяви наказателна процедура за неуважение към правилата на ЕС за честна конкуренция.

            Ако пък не е е в списъка на необходимите, VII блок може да бъде построен и без конкурс - стига "Уестингхаус" или друг да реши да е инвеститор и да осигури финансирането. От изявите на министър Стойнев обаче не личи това да е желанието на щатската фирма. Тя

            просто иска да продаде технологията си на България

            Пазарлъците за някакъв бъдещ американски реактор граничат с абсурда, при положение че България още няма дори идея какво ще прави с поръчания и вече изработен в Русия реактор за провалилата се АЕЦ "Белене".

            Като стана дума за "Белене", нима министър Стойнев и цялото днешно правителство не са научили нищо от цялата епопея? По "втора атомна" работиха цяла плеяда консултанти - чуждестранни и доморасли, правни, финансови, технически. И накрая излезе едно голямо нищо. Кой точно съветва министър Стойнев сега не е ясно, но силно смущава неговата лекомислена категоричност. Някъде из медийните си турове той обясни, че вече е намерил и кредитор - американската Ексимбанк. И че дъщерното дружество на АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности", ще направи чевръсто финансов модел за новия блок - за половин година. Това би било сензационен успех, като имаме предвид, че минаха петилетки, а АЕЦ "Белене" така и не се сдоби с работещ финансов модел.

            С половин уста Стойнев призна, че за VII американски блок в "Козлодуй" може да се наложи да се учреди държавна гаранция. Което всъщност е обичайна практика при строителство на ядрени мощности. Но е честно това да бъде казано на българите, които ще плащат сметката. Понеже не е сигурно, че БЕХ ще може да я плаща. А може да се наложи БЕХ, или директно държавата, да спасява и НЕК след приключването на делата с "Атомстройекспорт". При всички положения ние, българските данъкоплатци, ще понесем бремето - или директно чрез сметките ни за ток, или през бюджета.

            С темата за държавната гаранция Стойнев нагазва в още по-дълбоки води - на европейското законодателство и правилата на членството ни в ЕС. Ако американци ще строят ядрена мощност в "Козлодуй", значи ще я строят в ЕС. Затова България трябва да информира Брюксел за всяка своя стъпка. И всеки път трябва да е сигурно, че спазваме строгите закони на общността. Ако държавата ще става гарант по инвестициите в "Козлодуй", това ще е вид държавна помощ. Отсега е ясно, че Брюксел едва ли ще разреши такава помощ, особено ако идва от неевропейски банки, какъвто е планът на Стойнев.

            Министърът дори не докосна най-болезнената струна -

            колко би струвал ядреният блок

            с необходимата инфраструктура? Нали точно този деликатен финансов въпрос катурна "проекта "Белене" в големия гьол. Три правителства не успяха да се справят с гордиевия възел, а ето че сега Стойнев се разходи до САЩ и "измисли" финансовата схема - БЕХ взема назаем от американската Ексимбанк 70% от нужната сума, намира отнякъде останалите 30% и, ура, строим в "Козлодуй". С какви ресурси БЕХ ще плаща заемите, ще има ли сили изобщо да ги погасява, какви биха били лихвите и сроковете - за Стойнев всичко това очевидно е дребнотемие, важна е голямата цел.

            Говори се, че нероденият АР 1000 ще струва между 3 и 4 млрд. евро. Само ще припомним, че "Атомстройекспорт" спечели конкурса за АЕЦ "Белене" с предложена цена малко под 4 млрд. евро. Понеже една ядрена мощност не се прави за година-две, цената обикновено се актуализира, за да отрази инфлацията - договаря се т.нар. процент на ескалация. Точно тази ескалация препъна "Белене" - българската и руската страна не се разбраха за нея и същински договор за строителството така и не бе подписан. Но през годините проектоцената на АЕЦ "Белене" все растеше и до момента на прекратяването на проекта стигна, че и надмина 10 млрд. евро. Логично е да се тревожим, че същото ще стане и с Козлодуйските ядрени планове.

            Да допуснем, че американците тръгнат да правят реактора. Сети ли се г-н Стойнев да попита как точно ще пътува ядреното гориво от САЩ до "Козлодуй" и колко ще струва превозът? А как стои въпросът с отработеното гориво и ядрените отпадъци? Сега Русия приема обратно използваното гориво от пети и шести блок на "Козлодуй". Но САЩ няма да го вземат. Ще си го складираме на родна територия. Разбира се, това са сериозни въпроси, по които най-новият приятел на "Уестингхаус" едва ли е мислил.

            Дори да е силно впечатлен от видяното в САЩ, все пак Стойнев би трябвало да се държи като член на правителството на суверенна държава, а не като петокласник, който за първи път влиза в ядрена централа. Навремето по същия нелеп начин премиерът Симеон Сакскобургготски отсече - размразяваме строителството на АЕЦ "Белене". 13 години по-късно България няма нито един нов реактор, но пък има съдебни разправии за милиарди и "гьол", в който са потънали над 1.5 милиарда лева и ще тънат още. Още по-преди - през 1999 г., американски инвеститори дойдоха да строят ТЕЦ в Гълъбово. Тогава много се радвахме на чуждите капитали, но днес горчиво плачем от цената на тока, произвеждан в двете американски централи в Маришкия басейн. Поведението на министър Стойнев ясно показва, че нито един енергиен урок за всичките тези години не е научен.

            Коментар


            • https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

              Хубава карикатура другари живковисти- СЛУГИ НА БУДА- МУТРОКОМУНИСТИ..

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                Седми блок е сделка между САЩ и Русия
                standartnews.com
                София. Като всяко едно ново нещо американският реактор в АЕЦ "Козлодуй" си има плюсове и минуси. Плюс е, че AP-1000 има съвсем малко по-добър коефициент на дълбочинно изгаряне на горивото спрямо ..

                А ТУК СРАВНЕНИЕТО МЕЖДУ БСП И ГЕРБ Е СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ КОМУНИСТИ И МУТРОКОМУНИСТИ..НАЛИ КАНДИТ..
                Стефан Камисоф малко бях аС, а Кире

                Коментар


                • Седми блок е сделка между САЩ и Русия
                  standartnews.com
                  София. Като всяко едно ново нещо американският реактор в АЕЦ "Козлодуй" си има плюсове и минуси. Плюс е, че AP-1000 има съвсем малко по-добър коефициент на дълбочинно изгаряне на горивото спрямо ..

                  А ТУК СРАВНЕНИЕТО МЕЖДУ БСП И ГЕРБ Е СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ КОМУНИСТИ И МУТРОКОМУНИСТИ..НАЛИ КАНДИТ..

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                    Че те и в Италия заплатите са 10 пъти по големи, отколкото в България

                    Нашите политици крадат 10 пъти повече от италианските
                    Като си прав, прав си.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от kandid Разгледай мнение
                      Добре, че е Прасьовата БГНЕС да ни каже как изпреварваме Италия!

                      Абе Кире, спри се, бре Кире, сравнение България-Италия определно не е в полза на господарите ти!
                      Че те и в Италия заплатите са 10 пъти по големи, отколкото в България

                      Нашите политици крадат 10 пъти повече от италианските
                      Баба ме научи на много неща.
                      tnm

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        България изпреварва Италия по усвояване на еврофондове

                        Информационна агенция БГНЕС
                        Тези данни опровергават твърденията на ГЕРБ и Бойко Борисов, колко успешно е било усвояването на европарите по време на тяхното управление в периода 2009 - февруари 2013, когато паднаха от власт под натиска на масови протести в цялата страна.

                        ПРОСТАТА МУТРА МНОГО ЛЪЖЕ
                        Добре, че е Прасьовата БГНЕС да ни каже как изпреварваме Италия!

                        Абе Кире, спри се, бре Кире, сравнение България-Италия определно не е в полза на господарите ти!

                        Коментар


                        • България изпреварва Италия по усвояване на еврофондове

                          [Увеличи шрифта] [Намали шрифта]

                          България вече не е на предпоследно място по усвояването на еврофондове. През месец октомври страната ни е изпреварила Италия и Румъния, т. е. изкачва се една позиция нагоре. Това сочи класация на Европейския парламент.

                          За последните шест месеца са сертифицирани близо 1/3 от средствата по европейските фондове за целия настоящ програмен период. Ако за периода 1 януари 2007 – 15 март 2013 г. са сертифицирани европейски средства в размер на 34,47 на сто. Към 15 ноември 2013 г. сертифицираните разходи възлизат на 45,11 на сто. Т.е. за последните шест месеца са сертифицирани над 10% или близо 1/3 от средствата по европейските фондове за целия настоящ програмен период 2007-2013 година.

                          Тези данни опровергават твърденията на ГЕРБ и Бойко Борисов, колко успешно е било усвояването на европарите по време на тяхното управление в периода 2009 - февруари 2013, когато паднаха от власт под натиска на масови протести в цялата страна.

                          Също така личи и несъстоятелността на тезата на ГЕРБ, че ако не се усвоят над 1 млрд. евро до края на годината, те ще бъдат загубени. В партията на Борисов никога не са правили анализ на очакваните загуби, при положение че България при тяхното управление винаги е била на предпоследното място по усвояване на европейски фондове. Според анализ на служебното правителство от април 2013 г. очакваните загуби са малко под 300 млн. евро. Каква ще е реалната ситуация, ще се знае на 31 декември 2013 г. /БГНЕС

                          София / България Bookmark and Share


                          Информационна агенция БГНЕС
                          Тези данни опровергават твърденията на ГЕРБ и Бойко Борисов, колко успешно е било усвояването на европарите по време на тяхното управление в периода 2009 - февруари 2013, когато паднаха от власт под натиска на масови протести в цялата страна.

                          ПРОСТАТА МУТРА МНОГО ЛЪЖЕ

                          Коментар


                          • Бунта продължава !!!
                            http://www.dnevnik.bg/video/2013/11/...kratko_i_unss/
                            Баба ме научи на много неща.
                            tnm

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от OMG Разгледай мнение
                              Убягват ти детайлите, написала съм "природна" пред жизнерадост. Ако взимах нещо, щях да пиша медикаментозна, нямам никакви спирки в самоиронията, нито пък ми пука ...
                              Ок.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от vinkel Разгледай мнение
                                Станала си много добра , жизнерадостна и ведра

                                Не знам на какво се дължи , но ти препоръчвам да го вземаш по често
                                Убягват ти детайлите, написала съм "природна" пред жизнерадост. Ако взимах нещо, щях да пиша медикаментозна, нямам никакви спирки в самоиронията, нито пък ми пука ...
                                Yeah

                                Коментар

                                Working...
                                X