IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 19.03.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
    ...там са хората на добрия старец БатШорош...
    къде, къде?

Премиерът Сергей Станишев, президентът на института "Отворено общество" Джордж Сорос (вдясно) и регионалният вицепрезидент на Световната банка Шигео Кацу отчетоха, че "тук-там" има напредък в програмите за ромската интеграция. По-късно министрите Орешарски и Масларова подписаха с Кацу допълнително споразумение за заем от 15 млн. евро към заема от Световната банка за Социално-инвестиционния фонд.

13 Юни 2007
    в-к "СЕГА"
    Don't work hard, work smart!

Коментар

• Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
      Постановлението на Софийския градски съд , с Христо Бисеров бе обявен за национално издирване на 17 декември, е пътувало до МВР в продължение на цели 10 дни.
      В XXI век българските държавни институции вероятно ползват пощенски гълъби за да си обменят информация
      Тц, и това не става за обяснение - един гълъб ще прелети за минути от СГС до МВР.
      Don't work hard, work smart!

Коментар

• http://skandalno.net/%D1%82%D0%BE%D0...2%D0%B8-153080

А колко беше минималната пенсия

Коментар

• В страната на Абсурдите няма невъзможни неща .))Тъй като здравната министърка в кабинета Орешарски, д-р Таня Андреева е гинеколог и се опитва да осигури повече работа за колегите си. Вече и мъжете на гинеколог. Източник: "Труд"> http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2777079
          Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

• Интересни нови марксисти

Д-р Тодор Тодоров: "Десните" убеждения на Ранобудните са маркистки евангелизъм
            Изходът за тях е културен - да се научат да мислят критично, да се просвещават, да се съмняват и да уважават плурализма

11:23 | 28.12.2013 | Силвия Томова, специално за komentator.bg

Г-н Тодоров, частичната окупация на СУ, където Вие сте преподавател, премина на етап „Студенти препитват държавата“… Как приемате и как бихте коментирали тази инициатива?

Като заглавие от 70-те. Някакъв комсомолски кръжок, блясък в очите, радост и единство. И музика. Нямам сериозно отношение към подобни неща. Опитвам се да ги избягвам, да поддържам някаква лична хигиена. Всъщност в началото симпатизирах на тези студенти, принципно подкрепях протеста им. Това, което ме отблъсна по-късно, е мракобесната и инфантилна атмосфера. Тикоподобното повтаряне на едно и също, неуместният инквизиторски дух. Призракът на комсомола. Тези хора все едно са глътнали някакво екстази и който не участва в техния „трип“ е по дефиниция изключен. От истината, от доброто и т.н. Това е една малка религия. „Враговете“ пък (а това са всички извън сектата), онези, пребиваващи в Града на Дявола, са вече исторически обречени, те и техните демонски гласове. Това е класически апокалиптичен сюжет, армагедон, добрите срещу лошите, красивите срещу грозните, елфите срещу орките и т.н. Най-касовата прожекция. Някакъв марксистки евангелизъм с готически елементи, от който са направени „десните“ убеждения на младите и който ми се струва твърде далеч от здравия разум. Вижте как обикновено са описвани „изключените“: те не са граждани, не са радетели за светло бъдеще, нещо повече – безмозъчни са, не могат да мислят. Тоест не умеят да мислят „правилно“, не разбират. Или са морални зомбита, продажници. Всичко е младежко, просто, устремно, инфантилно позитивно... Отново да се съмняваш, да мислиш критично, да си песимист не е актуално. Историята е понякога странно иронична. Това е поколение, което дори не е било родено по времето на социалистическия режим, което е „антикомунистическо“, така да се каже по исторически дълг, и въпреки това умело и убедено възпроизвежда неговата жестомимика и реторика. То пламенно възприема същия плосък език и естетика. Това е езикът на едноизмерното, затворено мислене, на елементарни и емоционално прегорели послания. Всички тези черти парадоксално го доближават до фашизма. Удивително е, че дори лозунгите и скандиранията им са архивни, нафталинови, не са техни, не са на тяхното поколение. Все едно тези деца халюцинаторно живеят в началото на 90-те. Та и по-рано. Те имат и своите шамани, които интелигентно им обясняват защо юрската ера още не е отминала. Дълбоко в същността си този протест е сложно носталгичен. Той отказва да приеме катастрофата на настоящето и търси убежище в някакъв неясен романтизъм. Повторение на детския стадий. Това е възбуждащата (но регресивна от психологическа гледна точка) наслада в една делюзия. Нека обясня това. Създаде се илюзията, че съществува едно просто, очевидно разделение. От едната страна са младите, красивите, просветените – на тях само е светлото бъдеще, на онези, които разбират, които виждат истината. От другата страна е ветхият човек, сумракът на неверниците и сребролюбците. Разбира се, че това е религиозна (гностическа, новозаветна) и в същото време комунистическа патетика. Някакъв особен фундаментализъм. Поколението, закърмено с идеите на свободния пазар, демокрацията и свободната информация, интернет, е същевременно уловено във вакуум, в капан, в усещането, че са го лишили от бъдеще, че е било базисно измамено, излъгано. Това ражда и справедливия, макар и позакъснял гняв. Обидата. В това се състои и правото на този протест. Само че в един момент той спря, стана нещо друго, нездраво, изчерпа плиткия си за съжаление потенциал. Доби известен вуду елемент. Не виждам много общо между поведението, манталитета на т. нар. студенти и амбициите на техния протест. Не ми харесват неговите манифестации, автоцензурата му, наивността и отказът да мисли, трисричните стадионни възгласи, утопичното единодушие и простота, ниският хоризонт, вкусът на 50-те, акциите „единство, творчество, красота“, духът на Людмила Живкова, бродещ из фейсбук… Струва ми се, че не това искахме. Усилието да се мисли, несъгласието стана признак на лош вкус. Затова другите са обвинени тъкмо в това – неспособността да разбират, да виждат същината. Това е ескейпизъм, защитен механизъм. Дори вид аутизъм, ако искате. Същото това разочарование, за което споменах, засегна младото поколение навсякъде по света. Но там младите като че ли реагираха другояче. Предпочитат да наричат нещата с имената им, не се срамуват, когато ги наричат „комунисти“, съзнават от какво са разочаровани, съзнават срещу какво се налага да се борят. Имат повече яснота и политическа грамотност. Това е разликата. Онова, което наистина липсва на това поколение тук, е самото то – със своите собствени идеи, своя собствен гняв, своите възможности. Може би просто ни трябват още десет години. Тогава за добро и зло, ще заприличаме повече на гърците и испанците. Ще пораснем малко. А дотогава – алкохол, телевизия и манифестации.

Смятате ли, че окупация, която се преоблича като опит за диалог под формата на кръгли маси, може да доведе до промяна на политическата ситуация и ако не, защо?

Такъв диалог няма да доведе до радикална промяна, но е необходим. За съжаление обаче не се случва. Това, което се случва е вид акционизъм. Диалогът изисква различни позиции. Изисква плурализъм. Да си говориш със себе си е по-скоро опасно.

Българските протести започнаха малко след утихването на протестите в Турция. Там обаче недоволството от улиците прерасна в създаването на политическа партия… Защо у нас протестите не се решават на тази стъпка?

Да, нашите протести са донякъде епигонски. Въпреки опита за имитация обаче, те изглеждат бутафорни, насилени, някак изкуствени.
            Защо няма партия? Отговорът е сравнително прост. За да създадеш партия, трябва да си наясно какво точно искаш, какви конкретни дългосрочни политики и стратегии си готов да приемеш. Хубаво е да знаеш и кого представляваш, чии интереси защитаваш, без да се притесняваш от това. Хубаво е да можеш да излезеш и да кажеш всичко това на глас. Освен това са нужни и пари. Както е навсякъде, най-вече в САЩ, които по дефиниция са образец за демокрация. Там например бившият им вицепрезидент беше преди това директор на „Халибъртън“, една от най-големите компании за оборудване на нефтени сондажи и доставка на оръжия. Представете си сега какво би станало, ако това се случи тук. Парите в политиката са мръсно нещо. И не влизат в новия морал. Ето затова няма да се появи друга партия, освен инструментална, популистка, като тези на Борисов и Бареков.

Мнозина упрекват студентите, че обслужват, без да го съзнават, определени политически сили, че са в полза единствено на опозицията… Вие имате непосредствени впечатления от студентите, така ли е или сред тях има и такива, които искрено вярват, че могат да променят България?

Вижте, всичко в някакъв смисъл обслужва политически интереси. Не ми се иска тази тема да се прекалява. Студентите ни, за съжаление, бяха и все още са доста аполитични. Те не се интересуват и не искат да се интересуват от политика. Повечето не гласуват въобще или избират Светльо Витков. Въпреки това мнозинството от тях са искрени, да. В това се състои и трагикомичната им ситуация. В разминаването между претенциите им и собствената им реалност е техният провал. Оттам и ниското ниво на протеста. Защото протестът е преди всичко съзнание. Другото е само шум.

Може ли българското академично недоволство да постигне резултат отвъд пърформансите? Ваши колеги вече заявиха, че моралът не може да се окупира, че не е редно малцинство да налага своето мнение над мнозинството….

Кое академично недоволство? Телевизионното ли? Вижте, никаква революция на студентите не се е случила. Това е едно малцинство, преекспонирано във фейсбук и няколко медии. Създава се илюзията, че едва ли не студенството е на улицата, но това съвсем не е така. Ако човек гледа телевизия, може да повярва в какво ли не. Иначе съм убеден в силата на академичната общност и нейното недоволство. Виждал съм го и съм участвал в него. Но сега е различно.

Какво бихте посъветвали студентите? Какъв е изходът?

Изходът за тях не е политически, а културен. Да мислят критично, да мислят повече, да ползват собствения си разум, както гласи идеалът на Просвещението, да се съмняват, да не следват сляпо авторитети, да уважават плурализма – това бих ги посъветвал. И да имат кураж. И съзнание. Без тези неща няма да имат бъдеще.

*Тодор П. Тодоров (1977, София) е доктор по философия и преподавател във Философски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където чете лекции по „Философия на средновековието и ренесанса“, „Арабо-мюсюлманска философия“, както и „История на философията“ във ФЖМК. Води курс по културна и социална теория и история на фотографията в специалност Културология.
            Автор е на книгите „Приказки за меланхолични деца“ (сборник разкази, Сиела 2010) и „Винаги нощта“ (сборник разкази, Сиела 2012). „Приказки за меланхолични деца“ излиза в Германия през 2012 г. с немското заглавие „Hexen, Mörder, Nixen, Dichter...“ /Dunkelmagische Geschichten/ (Grössenwahn Verlag, Frankfurt am Main 2012). Носител е на награда „Рашко Сугарев“ (2010) за разказа „Ван Гог в Париж“. Любител и идеолог на нощното четене.

Коментар

• Единият от съветските корени, с които България трябва окончателно да скъса е парното. Трябва на софиянци да им спрат парното заради неплатените стотици милиони и да ги оставят да се топлят с каквото им дала демокрацията.

Ама не се отказват от комунистическото съветско парно пустите му сини демократични софиянци!
              А на нас демократът Бойко го спря преди 4 години. Да ви го нафукам и демократите!
              Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• "Ню Йорк таймс": В България има масово разочарование, че не се скъса със съветските корени

http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/12/...azocharovanie/

"Разоговорите ми през декември в София разкриха масово разочарование от поредицата правителства, от корупцията и неспособността на страната да се откъсне от съветските си корени. Тя не успява и да се измъкне от позицията на най-бедната страна в ЕС.", разказва Дани Хаким в репортаж за "Ню Йорк таймс", търсещ отговор на въпроса наистина ли много българи и румънци ще потеглят на 1 януари за отворените от тази дата трудови пазари на последните държави в ЕС, останали затворени за гражданите на двете страни.

"Най-богатите 20% от обществата в България и Румъния имат по-нисък среден доход от най-бедната една пета от обществата във Великобритания, Франция, Германия или друга от богатите европейски държави, сочи Евростат.

Очевидно, това не означава, че да си беден там е по-добре, отколкото да си сред хората с най-високи доходи в България или Румъния, защото животът в София и много по-евтин, отколкото в Лондон. Но примамващата сила на по-високата заплата не може да се пренебрегва, особено като се има предвид, че за 5 години в България безработицата се увеличи от 6% в края на 2008г. до 13.2% през октомври 2013г.", пише авторът.

Хаким цитира за читателите на "Ню Йоркс таймс" българския виц, че имало два изхода от проблемите в България - тези на Терминал 1 и Терминал 2 на софийското летище.

Авторът разговаря предимно с млади хора, дипломиращи се или завършили скоро университет, някои от които посочват случващото се в Украйна като предупреждение.

Едни, като 24-годишната Полина Найденова, казват, че искат да останат в България, защото тук са приятелите, семейството и живота й и "някак има шанс конструктивно да се подобрят нещата".

Други като връстника й Петър Кьосев, студент по право, казва, че се надява да замине за Амстердам и евентуално да се върне: "Правя всичко възможно да остана, но страната ми не прави най-доброто да ме задържи".

Но повечето разказват истории за свои познати, които масово напускат без намерение да се връщат. "Вероятно най-тревожното за България е изтичането в чужбина на лекари", казва Хаким и добавя, че две трети от дипломиращите се в София вече си търсят или са си намерили работа зад граница.

Статията му започва с разказ именно за студент четвърта година медицина - 22-годишният Ервин Иванов, който казва, че много от състудентите му категорично не искат да работят в България.

"Да се намерят недоволни в София не е трудно", допълва авторът и описва всекидневните протести срещу правителството на Пламен Орешарски. "Нямаме бъдеще тук. Не можем да си намерим хубава работа в тази страна. Затова младите си тръгват от България", казва 19-годишният Емил Николов.

Коментар

• Made in Bulgaria ! Tака се получава когато не се използва между държавните институции електронна система за обмен на съобщения.
                  Постановлението на Софийския градски съд , с Христо Бисеров бе обявен за национално издирване на 17 декември, е пътувало до МВР в продължение на цели 10 дни.
                  Това стана ясно от думите на главния секретар на силовото ведомство Светлозар Лазаров пред в. "Стандарт" http://www.standartnews.com/balgariy...ka-219692.html , който коментира, че "на 27 декември е постъпило постановление за установяване на адреса и местонахождението на г-н Бисеров с цел връчването на призовка за явяване по наказателно дело"

Коментар

• В пожелателна форма.Орехи в чорапчето. В мечтите няма цензура
                    Иво Балев

Пламен Орешарски: Аз искам през 2014 орехчетата ми да станат кохонес. С вълшебна пръчица.

Лютви Местан: Пожелавам на себе си, на колегите си и на целия български народ, барабар с османска Тракия - да постигнем оня екзистенц-оптимум, който да фокусира най-сетне нашата гражданска и политическа оптика в една екзактно определена точка.

Бойко Борисов: За себе си нищо не искам. Само тоя настрадал се народ да получи един хубав, висок, силен, харизматичен и малко куц премиер!

Цветан Цветанов: Пожелавам си пълно възстановяване на ушите, носа, гърлото и специфичните компетенции. Пожелавам си справедлив съд и смяна на поръчителите в прокуратурата. Разберете ме за момент, Дядо Коледа Белобради, това е много важно - не е страшно, че прокуратурата е поръчкова, страшно е, когато друг поръчва музиката. И моля още, Дедо Мразчо, всичко това, което имаме като Министерство на вътрешните работи, да се оглави от това, което имаме като Цветан Цветанов. Тоест МВР, прокуратурата и съдиатурата да излязат на глава с мен.

Николай Бареков: Аз и да не искам - пак ще стана премиер догодина. В мечтите няма цензура, както е казал адашът Вапцаров. Пожелавам на всички ученици по един таблет и да не си забравям таблетките.

Волен Сидеров: Аз си пожелавам да видя много страни и народи и да изуча колониалния опит на Сейшелските острови, о-в Пукет, о-в Бали и островите Зелени нос; също на Куршевел, Ривиерата, Хаваите и Малдивите. И никой да ми говори на "бе"!

Сергей Станишев: Аз си пожелавам повече непукизъм, като ме плюят, хладнокръвие - като лъжа, и смелост - когато съм наакан.

Иван Данов: Желая на българския народ през 2014 г. да научи, че съществува Министерство на инвестиционното проектиране и аз съм негов министър.

Мариана Георгиева: Аз си пожелавам в Новата година да съградя такава синтактична конструкция, че слон да не може да накърни целостта й, духът ми да се дозира на топли и студени екстровертни вълни, а за да се разбере смисълът на казаното от мен, да се събере научен съвет и консилиум.

Делян Пеевски: Пожелавам си катарзис, скрит от очите на обществото, а за враговете ми - катар на половата система и горните дихателни пътища!

Цветан Василев: Аз съм доволен от Старата година, нека Новата донесе още от същото. И по-бързо, ако обичате.

От После: "На всинца ви - горните - път заедно в една лодка към остров Phuket - дано! http://www.segabg.com/article.php?id=679616

Коментар

• Партенка от руски ботуш.

Комуноидната чума се рои.
                      Комуноснахата Пръмова-Комунева, се реформира,
                      Татянка Дочевата се цепи.
                      ДПС се дели на помаци и ахмаци.
                      Партенков и шапкарина ще регистрират партия Фатмак.
                      Накратко: комуноиди, партенки, помаци, фатмаци от всичките Земни кълбета съединявайте се! ( против българскя народ,)
                      Attached Files

Коментар

• Задкулисното пренареждане на шефските постове е запазената марка на всички правителства на БГ !,, Агенция „Митници” пусна скандален конкурс, уреждат хора на Станишев.

Агенция „Митница” пусна нагласен и тайнствен конкурс за шефове на осемте най-големи митници в страната. Процедурата за кандидатстване по него е обявена на неработния 24 декември, обясних пред Faktor.bg източници от агенцията. Конкурсът е пуснат в сайта на Агенция „Митници”, но на толкова забутано място, че всеки интересуващ се от изискванията трябва да отвори четири линка за да стигне до желаната информация.

Обикновено подобна информация до сега е качвана и в раздела „Новини” на началната страница на ведомствения сайт, но този път умишлено не е публикувана и това не е случайно. Освен това срокът тече от 24 декември до 6 януари включително, а документите трябва да се подадат само на място в Агенцията. Реално работните дни през този период са само 4 работни, а трябва де се напише и концепция. Поставено е и изискване за участие - последните пет г. кандидатът да е бил на ръководна длъжност. Това реално означава, че трябва да си бил шеф по време на тройната коалиция и така реално шанс се дава само на хора назначавани преди години от правителството на Станишев, коментира източникът на Faktor.bg. Освен това конкурсът е по събеседване, тоест така е нагласен като условия и начин на обнародване, че да обслужи интереси и амбиции само на лица, свързани със сегашната власт и предварително одобрени за назначение на важните постове. В митничарските среди се говори, че всяко шефско място струва 100 хил. евро. Вече като победители се спрягат и някои имена със спорни биографии. Коментира се още, че всичко се прави по проверената схема на Асен Асенов, който беше шеф на митниците при тройната коалиция, а сега е честен частник. Сред митничарите открито се говори, че реално липсват ясни критерии, по които кандидатът да бъде оценен. Но и този пореден конкурс показва, че задкулисното пренареждане на шефските постове е запазената марка на това управление на олигархията.
                        http://www.faktor.bg/novini/balgariy...stanishev.html

Коментар

• Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение
                          РЕШЕНИЕ

№ 10813
                          София, 16.07.2013 на ВАС,
                          относно съдия Мирослава Тодорова -съдия от СГС

http://www.sac.government.bg/court22...1?OpenDocument
                          При положение ,че по -долу в инфото от Дневник е споменато и за това дело , не беше нужно да ни постваш решението .Та след като кандидатурата на съдия Тенева е приемлива и за герберите ,за пореден път доказаха ,че задкулистно са оплетени като свински черва .И си правят пачките и не им дреме за народу.

Коментар

• Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
                            Още за номинираната съдийка Веселина Тенева .Чрез Правен свят
                            Диплома с тройки и среден успех 3.69, стаж натрупан като юрисконсулт на заводи, член на УС на сдружение, дето никой не му е чувал гласа, член на Етичната комисия на най-неетичния съд в страната (Приморско, Марковска, Монова/Георгиев), началнически пост дарен от ченгето Колев, два месеца до пенсионна възраст, свидетелство за съдимост извадено преди да има открита процедура... Работата е ясна колеги, няма кво да се лъжем. Да ви е честита новата баба Ана, дето ще служи на силните, но не и закона и магистратите. Апропо - прокуратурата още ли не е образувала дело срещу Караиванова за това, че десет месеца получаваше облага дето не и се следва (заплата)?

Уотсън
                            1. "Името й нашумя като председател на състава по делото срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за хонорара му за хидровъзела "Цанков камък". 2. Нейната кандидатура бе внесена днес от Мая Манолова (БСП) и Четин Казак (ДПС). Повече от ясно е, че това е номинация на Ахмед Доган, изразявайки благодарността му към съдията. Изводите всеки да ги направи за себе си...
                            РЕШЕНИЕ

№ 10813
                            София, 16.07.2013 на ВАС,
                            относно съдия Мирослава Тодорова -съдия от СГС

http://www.sac.government.bg/court22...1?OpenDocument

Коментар

• Още за номинираната съдийка Веселина Тенева .Чрез Правен свят
                              Диплома с тройки и среден успех 3.69, стаж натрупан като юрисконсулт на заводи, член на УС на сдружение, дето никой не му е чувал гласа, член на Етичната комисия на най-неетичния съд в страната (Приморско, Марковска, Монова/Георгиев), началнически пост дарен от ченгето Колев, два месеца до пенсионна възраст, свидетелство за съдимост извадено преди да има открита процедура... Работата е ясна колеги, няма кво да се лъжем. Да ви е честита новата баба Ана, дето ще служи на силните, но не и закона и магистратите. Апропо - прокуратурата още ли не е образувала дело срещу Караиванова за това, че десет месеца получаваше облага дето не и се следва (заплата)?

Уотсън
                              1. "Името й нашумя като председател на състава по делото срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за хонорара му за хидровъзела "Цанков камък". 2. Нейната кандидатура бе внесена днес от Мая Манолова (БСП) и Четин Казак (ДПС). Повече от ясно е, че това е номинация на Ахмед Доган, изразявайки благодарността му към съдията. Изводите всеки да ги направи за себе си...
                              Last edited by коки; 27.12.2013, 21:04.

Коментар

• Провали се проектът за полицейска държава с "носеща конструкция" а ла Пеевски и с "фасада" а ла Орешарски

http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/1...va_s_noseshta/

Какво не ви изненада през 2013 г.?

- Чевръстостта, с която ДПС се наложи над "мандатоносителя" БСП и за няколко месеца я превърна в свой умален и послушен придатък по модела "или гласуваме, или правителството пада". Нищо ново в "екзактността" на този изпитан модел.

Коя е оставката/оттеглянето на годината?

- Несъмнено, принудителното оттегляне на Пеевски под натиска на гражданските протести. Номинирането му не беше нито случайно хрумване, нито необмислено действие. С невъзможното му оставане на поста се провали проектът на неговите създатели за перфектната полицейска държава – с "носеща конструкция" а ла Пеевски и с "фасада" а ла Орешарски.

Кой според вас е скандалът на 2013г.?

- Тук единственото число е неуместно. Всички номинации са сериозни и изградени все по теорията на Станиславски – ако в първо действие на сцената има пушка, до края на представлението тя непременно ще гръмне. Ето част от тях, без претендирам за изчерпателност:

- " Председател на БСП и ПЕС носи на главния прокурор сигнал за подслушване. В замяна – службите влизат открито в политическата игра";

- "Излита огромен ТВ балон в деня за размисъл. В замяна – горещият въздух от него изстрелва ТВ шоумена право в политиката";

"Една великолепна четворка - М.Миков, С. Станишев, Л.Местан и Хр.Бисеров внася промени по индивидуална кройка в закона за ДАНС. В замяна – десет дни по-късно неизвестно "КОЙ" номинира Пеевски за неин шеф" ;

-"Бял автобус с народни избранници гази протестиращи избиратели. В раз-мяна – БСП чрез МВР готви опорни точки за отразяване на протестите";

- "Правителството си осигурява златния глас на националистите от Атака. В размяна - те съвсем случайно шест месеца по-късно се озовават по златните пясъци на Варадеро".

И в България спорът е с Москва или с Европа

http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/1..._moskva_ili_s/

Основните провали бяха:

- Още през лятото правителството се оказа във видима международна изолация, както поради казуса "Пеевски" и последвалите протести, така и поради зависимостта си от Атака;

- Към края на годината Европейската комисия недвусмислено демонстрира, че правителството е в изолация и по-конкретно в Брюксел. Позицията на Комисията, че премиерът Орешарски лъже за спрените еврофондове по ОПОС, както и императивното нейно искане България да предоговори незаконния Южен поток – и двете комуникации от Брюксел до София са без прецедент откъм твърдост, решителност, окончателност и липса на дипломатически увъртания.

- Въпреки безпрецедентната пропагандна кампания срещу протестиращите, правителството в края на годината се натъква на рекордните 70 процента недоверие, над 50 процента подкрепа за протестите и на мнозинство от гражданството, което иска предсрочни избори;

- Правителството – от самото си начало – не успява да управлява в най-елементарния смисъл: да накара подчинените си подразделения и отделните чиновници да му изпълняват разпорежданията. В началото на декември дори Орешарски призна този факт, като призова администрацията да престане да саботира кабинета му. С което, разбира се, разкри своята слабост и окуражи още повече чиновници да правят не онова, което им кзва правителството, а – каквото си искат.

Обобщеният образ на провала е следният: министър-председателят, по Конституция най-силният човек в страната, няма властта нито да се разхожда свободно по улиците на столицата на поверената му страна, нито – да влиза и излиза от парадните входове на публичните сгради.

Постоянният протест създаде вихър, който откъсна всички маски. С падането на последните се видя, за какво е спорът в България. Той се оказа същият, като в Украйна: с Москва или с Европа?

Трубадурите на правителството – а от началото на декември и самото правителство – все по-внятно намекват, че близостта с Москва е по-изгодна за страната, отколкото – членството в ЕС. И обратно, противниците на правителството все по-ясно осъзнаваха, че се борят за "европеизиране" на България и срещу нейното превръщане в копие на Русия.

Накрая, всички замесени си дадоха сметка, че за това – и само за това – е ставало въпрос през всичките перипетии, бунтове и революции от 1989 година и до днес: Москва или Европа?

Това изясняване на онова, за което иде реч, е голямата промяна в политиката. Пушилката се вдигна и се видяха ясно фигурите на борещите се. Оттък нататък следва ясен сблъсък между две вселени и победата на една от тях над другата.

Коментар

Working...
                                X