IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • България е страната с най-много свръхбогати и най-бедни в ЕС

    Според икономиста Боян Дуранкев една от причините е плоският данък.

    По неговите думи може да се помисли много сериозно за въвеждане на прогресивно данъчно облагане и да се отстъпи от плоския данък

    https://www.bgonair.bg/sutreshen-blo...nay-bedni-v-es



    Прогресивното данъчно облагане отпадна от началото на 2008г.


    През 2006г. данъкът върху дохода на физическите лица беше:
    1)
    - необлагаем до 180 лв. на месец
    2)
    - от 180 лв. до 250 лв. на месец беше 20% за горницата над 180 лв. на месец
    3)
    - от 250 лв. до 600 лв. на месец беше 14 лв. плюс 22% за горницата над 250 лв. намесец
    4)
    - над 600 лв. на месец беше 91 лв. плюс 24% за горницата над 600 лв. на месец


    През 2018г. данъкът върху дохода на физическите лица ЗА ЩАСТИЕ е 10%.


    Въпреки значително по-високите данъчни ставки през 2006г. върху дохода на физическите лица в сравнение с 2018г.:
    1)
    За 8 месеца от началото на 2006г.
    - приходите от данъка върху дохода на физическите лица бяха 843.9 МИЛИОНА лв.
    - разходите на консолидирания държавен бюджет общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ както и за социални разходи (пенсии и т.н.) бяха 6,753.0 МИЛИОНА лв.
    Тоест тогава разходите на консолидирания държавен бюджет общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ както и за социални разходи (пенсии и т.н.) бяха едва 8 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от приходите от данъка върху дохода на физическите лица въпреки значително по-високите данъчни ставки през 2006г. върху дохода на физическите лица в сравнение с 2018г.
    2)
    За 8 месеца от началото на 2018г.
    - приходите от данъка върху дохода на физическите лица бяха 2,449.5 МИЛИОНА лв.
    - разходите на консолидирания държавен бюджет общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ както и за социални разходи (пенсии и т.н.) бяха 16,265.1 МИЛИОНА лв.
    Тоест тогава разходите на консолидирания държавен бюджет общо за заплати и осигуровки на БЮДЖЕТНИЦИТЕ както и за социални разходи (пенсии и т.н.) бяха НАД 6.6 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от приходите от данъка върху дохода на физическите лица въпреки значително по-високите данъчни ставки през 2006г. върху дохода на физическите лица в сравнение с 2018г.





    https://www.bgonair.bg/sutreshen-blo...nay-bedni-v-es
    http://www.minfin.bg/bg/383
    https://www.ciela.net/svobodna-zona-...cheskite-litsa
    http://dv.parliament.bg/DVWeb/broeveList.faces

    Коментар


    • Приходите общо от ДДС и АКЦИЗИ в България:
      1)
      - през 1989г. бяха МИЗЕРНИТЕ 24.2% от всички данъчни приходи (тогава на власт беше ИЗВРАЩЕНИЕТО наречено БКП)
      2)
      - през 2017г. бяха ЗА ЩАСТИЕ 48.4% от всички данъчни приходи
      3)
      - за 8 месеца от началото на 2018г. бяха ЗА ЩАСТИЕ НАД 47.6% от всички данъчни приходи


      Приходите общо данъка върху печалбата и данъка върху общия доход на физическите лица:
      1)
      - през 1989г. бяха 54.6% от всички данъчни приходи (тогава на власт беше ИЗВРАЩЕНИЕТО наречено БКП)
      2)
      - през 2017г. бяха ЗА ЩАСТИЕ ПО-МАЛКО ОТ 19.1% от всички данъчни приходи
      3)
      - за 8 месеца от началото на 2018г. бяха ЗА ЩАСТИЕ ПО-МАЛКО ОТ 18.6% от всички данъчни приходи





      http://www.minfin.bg/bg/statistics/12
      http://www.minfin.bg/bg/383
      https://www.capital.bg/politika_i_ik...roblem_na_bsp/

      Коментар


      • Първоначално изпратено от buyvalue Разгледай мнение

        Пауър - е тва е гражданска позиция! Евала!
        Обаче има и малък нюанс! Ако не им измислят некво бачкане на тия беридеи то ще си намерят да безчинстват по домовете на хората и да крадът за дребни стотинки парчали и храна. По-добрия вариант е некои да ги впрега да бачкат нещо па било и за ден да мине друг да дойде! Не е ясно къде е балансът, но е ясно че ако не се опъват да поработват така сган стават престъпници и мародери.
        Въпросът е какво бачкане да им измислят след като нищо не умеят и искат голема надница.Имам приятели гледат чушки няма кой да ги обере.Дават на кило колко си изкараш идват вземат карат до нивата връщат нема желаещи.Предлагат договори никой неще давай ден за ден.И слушам едни приказки аз за 700 лева няма да работя...Та викаш щели да безчинстват и мародерстват...ми дласува се закон за изтребление на разбойниците и се почва.Краднеш айде у концлагер.Там секи ден бой и яко бачкане за една коричка хляб и вода.Излиза пак крадне айде разстрел и те така .Ама требе по тоя закон да избият сички бизнесмени депутати министри....

        Коментар


        • Плоския данък - измислица за начинаещи!
          Last edited by buyvalue; 26.09.2018, 07:34.
          IM d best

          Коментар


          • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

            Е тука си прав.Никакви програми никакви детски и никакво здравно осигуряване от държавата.Посегне ли да крадне на дръвника режеш ръката....Не знам кво става ама днеска кмета ми разправя че от два месеца мангалите от село се изнесли в Германия с децата....немало кой да помете пред съвета.Викам му бе баламурник че от тва по у баво нема ше метеш ти нема ти падне реномето.Между другото чудя се в село в съвета освен кмета има още две каки и отелно четирима селски бекове дет ги водят некакви инспектори.....Доколкото знам тия седем човека с осигуровките са некъде къде 10000 кинта на месец.Работа никаква не вършат и напълно си мое и без тех....120000 година вместо да ги дават на тия толупи да маат карти по цел ден по добре да инвестират в улиците и тротоарите.Комшията отива в 9 сабалем в съвета маат карти и пият кафета до 11 и се прибира.Ляга да спи и къде 14-14:30 отива сънен пак на центъра къде 15:30 си иде и вика еба си мамата много работа не мога да се оправя.Е тва е ежедневието на селските бекове и зема чисто 700 кинта.Нема разходи нема нищо....И общината го търпи.Като наближат избори иде да се моли гласувайте за тоя щото по добре.Ама догодина ще гласувам за стария кмет да се върне щото като се върне ше ги изрита сичките боклуци от там.
            Пауър - е тва е гражданска позиция! Евала!
            Обаче има и малък нюанс! Ако не им измислят некво бачкане на тия беридеи то ще си намерят да безчинстват по домовете на хората и да крадът за дребни стотинки парчали и храна. По-добрия вариант е некои да ги впрега да бачкат нещо па било и за ден да мине друг да дойде! Не е ясно къде е балансът, но е ясно че ако не се опъват да поработват така сган стават престъпници и мародери.
            IM d best

            Коментар


            • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

              Че трябва да има някакви схеми на взаимопомощ, трябва. Ама според мен трябва да стават на местно ниво. На държавно ниво почват да се изкривяват.

              Първо хората мислят и действа различно когато мащаба е различен. Мащаб семейство мисли по един начин, мащаб рода и приятели - по друг начин. Мащаб община по трети начин. И вече като стане мащаб държава или ЕС или Свят/ООН - там мисленето е съвсем различно и е най-често дай да дадем. И чиновниците дават и накрая що стана така.

              Т.е на местно ниво ако се организират и дават разни помощи - хората знаят кой има нужда и кой лъже. А и по-трудно ще ти е да отидеш и да излъжеш съседите си че имаш нужда от инвалидна пенсия, ако не си инвалид. Обаче па при тази ситуация се получава че може да имаш различни критерии в различните общини.

              Изобщо не съм сигурен че има балансирано решение.

              Гледал съм ситуации по малките села ромите им правят някаква заетост да копат градинки, да оправят улици, да чистят. Обаче всичко е проформа. Вършат работа за 1-2 часа. Получават там някакви дребни суми (нямам си на идея колко са де). В същото време местния бизнес търси хора, ама па там искат да се работи 8-10 часа, а парите са 2 пъти повече да кажем. И на оня не му излиза сметката да се хване на работа, а ми кибичи по някави такива програми където копа с една мотичка поникналата трева между плочките за 1-2 часа на ден, примерно. През другото време лежи под сенките.

              Или инвалидни пенсии - здрав, прав на 35 год и получава инвалидна пенсия. Лятото ходи по чужбина да бачка земеделска работа за 3-4 пъти повече пари, отколкото местния бизнес може да му даде.
              Е тука си прав.Никакви програми никакви детски и никакво здравно осигуряване от държавата.Посегне ли да крадне на дръвника режеш ръката....Не знам кво става ама днеска кмета ми разправя че от два месеца мангалите от село се изнесли в Германия с децата....немало кой да помете пред съвета.Викам му бе баламурник че от тва по у баво нема ше метеш ти нема ти падне реномето.Между другото чудя се в село в съвета освен кмета има още две каки и отелно четирима селски бекове дет ги водят некакви инспектори.....Доколкото знам тия седем човека с осигуровките са некъде къде 10000 кинта на месец.Работа никаква не вършат и напълно си мое и без тех....120000 година вместо да ги дават на тия толупи да маат карти по цел ден по добре да инвестират в улиците и тротоарите.Комшията отива в 9 сабалем в съвета маат карти и пият кафета до 11 и се прибира.Ляга да спи и къде 14-14:30 отива сънен пак на центъра къде 15:30 си иде и вика еба си мамата много работа не мога да се оправя.Е тва е ежедневието на селските бекове и зема чисто 700 кинта.Нема разходи нема нищо....И общината го търпи.Като наближат избори иде да се моли гласувайте за тоя щото по добре.Ама догодина ще гласувам за стария кмет да се върне щото като се върне ше ги изрита сичките боклуци от там.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                Дпеи теоретично, няма как „всеки да ползва, каквото евнесъл”.Помисли: Малки деца, ученици, инвалиди...Дай да не стигаме до крайности.
                Че трябва да има някакви схеми на взаимопомощ, трябва. Ама според мен трябва да стават на местно ниво. На държавно ниво почват да се изкривяват.

                Първо хората мислят и действа различно когато мащаба е различен. Мащаб семейство мисли по един начин, мащаб рода и приятели - по друг начин. Мащаб община по трети начин. И вече като стане мащаб държава или ЕС или Свят/ООН - там мисленето е съвсем различно и е най-често дай да дадем. И чиновниците дават и накрая що стана така.

                Т.е на местно ниво ако се организират и дават разни помощи - хората знаят кой има нужда и кой лъже. А и по-трудно ще ти е да отидеш и да излъжеш съседите си че имаш нужда от инвалидна пенсия, ако не си инвалид. Обаче па при тази ситуация се получава че може да имаш различни критерии в различните общини.

                Изобщо не съм сигурен че има балансирано решение.

                Гледал съм ситуации по малките села ромите им правят някаква заетост да копат градинки, да оправят улици, да чистят. Обаче всичко е проформа. Вършат работа за 1-2 часа. Получават там някакви дребни суми (нямам си на идея колко са де). В същото време местния бизнес търси хора, ама па там искат да се работи 8-10 часа, а парите са 2 пъти повече да кажем. И на оня не му излиза сметката да се хване на работа, а ми кибичи по някави такива програми където копа с една мотичка поникналата трева между плочките за 1-2 часа на ден, примерно. През другото време лежи под сенките.

                Или инвалидни пенсии - здрав, прав на 35 год и получава инвалидна пенсия. Лятото ходи по чужбина да бачка земеделска работа за 3-4 пъти повече пари, отколкото местния бизнес може да му даде.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                  Алооооо гастарбайтерчето айде акъл на друго място не нас.Не си на нивото за да ни поучаваш
                  зАе*и, Мрежа. Въпрос на „Багаж”.
                  ...Ѝли на „багАШ”?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

                    Не е от значение как се харчи, а как се облага/събира. Точно затова и казах на Специалист по всичко че не чуе петеля - защото акцизът не е целеви данък въобще.
                    Алооооо гастарбайтерчето айде акъл на друго място не нас.Не си на нивото за да ни поучаваш

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

                      Не е от значение как се харчи, а как се облага/събира. Точно затова и казах на Специалист по всичко че не чуе петеля - защото акцизът не е целеви данък въобще.
                      Всички данъци ик мат цел събиране на едни пари. Така че...

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

                        То това е само на теория. На практика чрез акцизите се плащат пенсии. Особено акциза върху горивата.

                        Правилното би било акциза върху горивата да се използва за поддръжка на пътната инфраструктура. Но отива за пенсии. За сметка на това имаш данък МПС, винетки и от скоро тол такси.

                        Имаш икономична кола - харчи малко - плащаш малко акциз. Имаш голяма/стара кола - харчи много - плащаш много акциз. Същото е и с караш често/караш рядко.
                        Акцизите върху бензина ги въведе црънио крадлив мангал Костов уж да оправел пътищата а то се оказа за да има какво да крадне.Са чувам за некаква тол система и ново оправяне на пътищата.В резултат че получиме още по калпави пътища и че се крадне още повече

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

                          То това е само на теория. На практика чрез акцизите се плащат пенсии. Особено акциза върху горивата.

                          Правилното би било акциза върху горивата да се използва за поддръжка на пътната инфраструктура. Но отива за пенсии. За сметка на това имаш данък МПС, винетки и от скоро тол такси.

                          Имаш икономична кола - харчи малко - плащаш малко акциз. Имаш голяма/стара кола - харчи много - плащаш много акциз. Същото е и с караш често/караш рядко.
                          Не е от значение как се харчи, а как се облага/събира. Точно затова и казах на Специалист по всичко че не чуе петеля - защото акцизът не е целеви данък въобще.
                          Last edited by RUBLA; 25.09.2018, 10:34. Причина: 1.Спазвайте добрия тон!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

                            И това добро ли е или лошо?

                            Според мен е лошо, щото стимулира безотговорно поведение.

                            Едно е да помогнеш на някой в нужда, щото лошия късмет го е застигнал. Друго е да направиш цели прослойки да зависят от социални помощи, детските надбавки и пр.

                            Или както се казва:
                            1. Ако ти открадна портфейла - това е кражба.
                            2. Ако те заплашат и ти откраднат портфейла - това е грабеж.
                            3. Ако политиците ти вземат пари от данъци и ги дадат на някой, който ще гласува за тях - това е "социална справедливост" или колектива полза според теб.

                            Дори теоретично, няма как „всеки да ползва, каквото е внесъл”. Помисли: Малки деца, ученици, инвалиди...Дай да не стигаме до крайности.
                            Last edited by Pyramid; 25.09.2018, 23:27.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение

                              При осигуровките също ползите са колективни. Всички плащат, а ползва този в нужда.
                              И това добро ли е или лошо?

                              Според мен е лошо, щото стимулира безотговорно поведение.

                              Едно е да помогнеш на някой в нужда, щото лошия късмет го е застигнал. Друго е да направиш цели прослойки да зависят от социални помощи, детските надбавки и пр.

                              Или както се казва:
                              1. Ако ти открадна портфейла - това е кражба.
                              2. Ако те заплашат и ти откраднат портфейла - това е грабеж.
                              3. Ако политиците ти вземат пари от данъци и ги дадат на някой, който ще гласува за тях - това е "социална справедливост" или колектива полза според теб.


                              Коментар


                              • Специалист по всичко е прав за същността на данъците и осигуровките.
                                Друг е въпросът дали се преразпределят не по предназначение.
                                Теорията е едно, практиката е друго... както на много места, с изключение на природните закони.

                                Историята с пенсиите и социалните е съвсем друга бира - там батака е страшен поради много фактори. Не само при нас, ами и в целия свят. Има си тема за тях.
                                Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                                ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                                Коментар

                                Working...
                                X