IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Работодатели искат стажантите да работят без заплата

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от наука Разгледай мнение
    Аз пък мисля, че стажанта дори трябва да плаща, ако работата е интересна.

Например ако работата е асистент на Левон Хампарцумян, то си е направо силен старт в живота. Един вид установка за изстрелване на ракети.

Бих плащал за такъв стаж.
    На моменти и аз така разсъждавам

Но има нещо друго - за подобен стаж се прави подбор по определени критерии(нерегламентираните ги изключваме) и се предполага, че кандидат-стажантът в бъдещ момент също може да е полезен за компанията, която го обучава.
    Освен това, обучението включва и работене. Извършване на дейности, за които се заплаща.
    Дори да е само разнасяне на кафета(чест случай в Бг) това също е работа....освен това е загуба на време и за стажанта )

Коментар

• Аз пък мисля, че стажанта дори трябва да плаща, ако работата е интересна.

Например ако работата е асистент на Левон Хампарцумян, то си е направо силен старт в живота. Един вид установка за изстрелване на ракети.

Бих плащал за такъв стаж.

Коментар

• Първоначално изпратено от Copacabana Разгледай мнение
        Това пак май идва на мода ... Да не се плаща изобщо ... Защо се мълчи?
        Ами вижте анкетата в темата бре. Народа смята, че така е нормално

Коментар

• Първоначално изпратено от Copacabana Разгледай мнение
          Това пак май идва на мода ... Да не се плаща изобщо ... Защо се мълчи?

Не искат да плащат , защото са скапани монополисти и искат само да си пълнят гушите без дори да плащат сносно на професионалистите , а какво остава на стажантите, то затова и просперират фирмите ,които назначават стажанти със заплащане на стажа,така стажантите имат стимул да се учат и т.н. специализират се тясно остават във фирмата (поне кадърните) и така фирмата продължава да просперира с качествено обучен служител , а тези които не плащат или постоянно си сменят персонала вземайки постоянно нови хора от бюрото по труда , да го духат , защото мислейки си ,че икономисват от заплати нанасят много по голяма вреда на бизнеса си.

П.п. Нямам нищо против да се вземат хора от бюрото по труда , но с ясната цел работодателят да ги обучи за 6 месеца примерно и след това да си ги задържи на заплата при него с мисълта ,че са качествено обучени(естествено има и издънки,но рядко и то е главно поради грешна преценка на работодателя).
          Ако аз съм твоят втори шанс - ще го пропилееш или ще го оползотвориш ?!?

Коментар

• Това пак май идва на мода ... Да не се плаща изобщо ... Защо се мълчи?

Коментар

• Те искат професионалистите да им работят без пари, какво остава за стажантите :-)

Коментар

• Човек цял живот се учи, защо всички не започнем да работим за без пари ?
                Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• Според мен всеки труд трябва да се заплаща. Всичко друго е недостойно.

Коментар

• Минаваме отново към комунизма.... Ама тогава май плащаха ... Сега и това не правят.... Скоро и пари ще искат за да работиш...

Не се предвижда заплащане на студентските стажове в държавната администрация

Коментар

• хафтеее, люде

Ние пък си имаме 2 стажантки! Работят съвсем от скоро, обучават се в пълна сила и днес с гордост мога да кажа, че се справят достатъчно добре, колкото и обучения персонал. Хората, които се назначават тук - при мен минават през същото обучение (а не са стажанти). Та в тоя ред на мисли - трябва да се плаща на всеки, било то и стажант - ако не се справя - стажа се прекратява и толкова

Хайде със здраве момчета и момичета

Коментар

• Първоначално изпратено от Dreamer Разгледай мнение
                        По-малко стажанти, повече разходи за бизнеса
                        Част от бизнеса обаче е против стажът задължително да е платен, става ясно от позиция на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), публикувана от Investor.bg. Оттам предлагат да възнаграждават стажантите само ако те допринасят за по-добри икономически резултати на предприятието.
                        Звучи справедливо. Не ли?! Да не говорим, че много стажанти нямат нищо против това да не бъдат възнаграждавани, особено ако получават така необходимите умения.

Коментар

• По-малко стажанти, повече разходи за бизнеса

По-малко стажанти, повече разходи за бизнеса

Част от бизнеса обаче е против стажът задължително да е платен, става ясно от позиция на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), публикувана от Investor.bg. Оттам предлагат да възнаграждават стажантите само ако те допринасят за по-добри икономически резултати на предприятието.

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                            Zarko, виждам, че развиваш тезата си на база едно мое изказване от вчера, в което имаше и известна ирония.
                            Да, с 1 година в УПК се получаваше подобна квалификация, която най-вероятно е можела да ти/ми отреди място като оператор в Изчислителен Център или нещо подобно. Не ми се е налагало да се възползвам от въпросната "професия", но пък ми помогна да изкарам "айляшки" 1 курс във ВМЕИ.

Вал, аз и друг път съм споменавал, че не правя пълна ретроспекция на мненията по дадена тема. Прочитайки заглавието - вземам решение, дали да погледна в темата, както стана и тук...

По принцип, тезата, която защитавам тук - е доста по-различна от качеството на образователната ни система, но и този акцент е част от проблемите за решаване. "Тезата" - УПК беше създадена, след като нашият съфорумец с никнейм "НАИВНИК" - цитира само началото на мнението ми... И нещата се отнесоха в посока - недостатъци на образователната система: лошо няма, защото не е възможно "режисиране" на мненията по темите в такива форумни участия..., пък и безмислено е - даване на насока на мненията, щом претендираме за свободно слово...

Акцентът ми трябваше да падне, от една страна върху разминаване на образователни и квалификационни степени, а от друга - на бягството на правителствата от ангажиране /обикновено с някакви - примерно - стимули и данъчни облекчения към работодателите, които стимулират висококвалифицираните си работници и служители - при обучението на новопостъпилите.../...

Сега изниква и друг проблем, който лично съм изпитвал... Младите /прекалено силно обобщение/, но - да кажем - НЯКОИ от младите - така са потънали в апатия и незаинтересуваност, че дори клиентелата си да им дадеш, НЯКОИ пръста си няма да помръднат, не само да я увеличават постепенно, но дори и - да запазят нивото на обслужване... Т.е. - нещата не зависят само от младите, а рефлектират върху самите нас, върху това, с какви ценности растат тия деца, какво ние се опитваме да им предадем от нашите знания и дали сме достатъчно убедителни, когато ги мотивираме за определен начин на мислене, напр. - да са търпеливи /поне още 20 години/, за да дочакат едно що-годе по-добро време, когато стимулите ...ала-бала...

Така, ние самите се люшкаме в някакви догадки, но те са по-практични от нас: знаят, че няма кога да чакат, не искат подаяния, пък било то и в това - да кътат нечия клиентела, защото имат информацията, която ние на техните години - нямахме. Имат и възможността да тръгнат навсякъде..., ние и това нямахме...

И - като така - напук на толкова редовно откривани обекти - ние тая страна постепенно я закриваме... И това е толкова последователна политика на всяко следващо правителство, че оставам с впечатление, че предварително се наговарят...

Така че - проблемът с грешката от миналото - УПК - не е малък, но пък - те грешките не са и спирали, а това си е вече една сериозна диагноза...
                            "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Zarko, виждам, че развиваш тезата си на база едно мое изказване от вчера, в което имаше и известна ирония.
                              Да, с 1 година в УПК се получаваше подобна квалификация, която най-вероятно е можела да ти/ми отреди място като оператор в Изчислителен Център или нещо подобно. Не ми се е налагало да се възползвам от въпросната "професия", но пък ми помогна да изкарам "айляшки" 1 курс във ВМЕИ.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                                Та значи ти от МГ стана дизайнер?????!!!!!!!!!!!!!!Бравос и коя е тая МГ?
                                Бате Пешо,

Не ще ти позволя да ме изпитваш!
                                Не за нещо друго, просто отдавна никой не го прави.
                                Дори и клиентите ми.
                                С най-стария работим вече 23 години.
                                Той има повече от 5000 работника.

Но имаш моите уважения и поради това ще открехна завесата:

Моята дума е дума!

Това ми позволява:
                                - Всяка година да вдигам с 10% цената на продукта.
                                - Д а не плащам за каквато и да е реклама.
                                - Да избирам клиентите си.
                                - Да мога да планирам дългосрочно.
                                - Да научавам новината от първоизточника
                                - Да разполагам с ресурси за обучение и стажуване на млади хора.
                                - Да живея достоен живот.

И така почти 30 години.

Обаче цялата ми дейност се блокира от факта, че тук хората/деца и родители/ все още не правят разликата между бачкане и работа.
                                И приемат, че при мен не е по-различно от „работата/стажа“ в Практикер, Глобул или някоя пицария в Студентски град.

Винаги съм казвал:
                                - Качествен продукт се прави с качествени хора.

Ето защо, чисто и просто не мога да произвеждам продукта!
                                Клиентите ми чакат между шест месеца и година!
                                /Имам трима търпеливковци, които са предплатили за двайсетина костюма преди две години./
                                Просто знаят, че това са моите възможности.Виждат, че повече време губя за обучение, отколкото за самото производство.
                                А и те имат същите проблеми.

Е, тва мойто живот ли е?

Просто болката ми идва от това, че няма на кой да оставя целият този опит, връзки и натрупани ресурси.
                                И клиентите ми.
                                Last edited by sergo; 26.07.2012, 21:40.

Коментар

Working...
                                X