Първоначално изпратено от znae6t
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Моментът за изхарчване на Сребърния фонд отдавна е настъпил
Collapse
X
-
Ако не бяхме във валутен борд - никакъв проблем. Щяхме да си печатаме пари на воля и както ФЕД финансира щатското правителство, така и БНБ щеше да финансира бюджета с новонапечатани леФчета. Но в условията на валутен борд нещата са далеч по-различни. Пример - Аржентина. Те фалираха именно защото купуваха държаввен и общински ДЪЛГ !!!
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениеВинаги съм бил за консервативното управление на фонда...
Но си мисля и за по- доходното му използване....
Активите на фонда са в левове и се пазят В БНБ при 0.1 % лихва....
Ако активите са в български ДЦК при 4-5 % лихва , каква е разликата ? и къде е опасността ???
Коментар
-
Съни, по времето на Орешарски и най-тъпия форумец щеше да управлява дълга добре. Просто такъв беше икономическия цикъл. Все пак при този министър, който сега обяснява, как е спестил едни кирливи 1.7 млрд. всеки декември се опукваха излишъци за в пъти повече милиарди без сега един от нас да може да каже къде са отишли тези пари
Коментар
-
ОК
Първоначално изпратено от G.Gekko Разгледай мнение100% по добре отколкото в БНБ или в ДЦК
Напълно убеден съм. Вижте им колко работни заплати изплащат и данъци. Това са структури които оперират в изключително добре подбрани бизнес сегменти при много консервативно управление.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ОК Разгледай мнениеНай-добре да го дадем на консорциум от ТИМ и Бедо Доганян да го управляват, нали така Геко?
Напълно убеден съм. Вижте им колко работни заплати изплащат и данъци. Това са структури които оперират в изключително добре подбрани бизнес сегменти при много консервативно управление.There are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat
Коментар
-
Първоначално изпратено от ACTA Разгледай мнениеИ аз имам 3 основни въпроса
1. Кой и как ще управлява средствата от сребърният фонд
2. Кой ще носи съдебна отговорност при загуби във фонда
3. Кой ще решава в кои корпоративни ценни книжа и какъв % да инвестира фонда ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
ТРЯБВА ЛИ НИ НОВ ВЪНШЕН ДЪЛГ? Трябва ни, но не самоцелно, а само в контекста на цялостна стратегия за управление (и в частност превъртане) на дълга. България все още е пример за добро управление на правителствения дълг. Ще припомня, че веднага сред кризата от 1996-97 година българският правителствен дълг надхвърляше 120% от БВП и бяхме между най-задлъжнелите страни в света. Само 10 години бяха достатъчни, за да свием този показател до 14% в средата на 2009 – втори най-добър параметър в ЕС. Не познавам друго такова постижение в световната финансова история.
http://www.bgonair.bg/bg/analysis/co...lgarskiq_dylg/
И после не бил от БСП нали
Ние доматите с колците ги ядеме
Не знаеме кой кой е
Коментар
-
ОК
Първоначално изпратено от G.Gekko Разгледай мнениеТова е фонд влошена демография - това не са бели пари за черни дни , та да се управляват консервативно
Това са пари които трябва да носят максимална дохосност и да се управляват по най-рисковия начин
2-3 стълбове нека да ги управляват консрвативно, както и правят сега ПФ, но СФ не може и не требва да се управлява консервативно, той трбява да е агресивен на макс
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениеВинаги съм бил за консервативното управление на фонда...
Ако активите са в български ДЦК при 4-5 % лихва , каква е разликата ? и къде е опасността ???
Това са пари които трябва да носят максимална дохосност и да се управляват по най-рисковия начин
2-3 стълбове нека да ги управляват консрвативно, както и правят сега ПФ, но СФ не може и не требва да се управлява консервативно, той трбява да е агресивен на максThere are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat
Коментар
-
Прочети, все пак, мнението на Орешарски...
Каквото и да казват някои, никой не може да отрече Факта, че благодарение И на неговото управление на дълга, той стигна до 14% от БВП:
ТРЯБВА ЛИ НИ НОВ ВЪНШЕН ДЪЛГ? Трябва ни, но не самоцелно, а само в контекста на цялостна стратегия за управление (и в частност превъртане) на дълга. България все още е пример за добро управление на правителствения дълг. Ще припомня, че веднага сред кризата от 1996-97 година българският правителствен дълг надхвърляше 120% от БВП и бяхме между най-задлъжнелите страни в света. Само 10 години бяха достатъчни, за да свием този показател до 14% в средата на 2009 – втори най-добър параметър в ЕС. Не познавам друго такова постижение в световната финансова история.
Другото, което остава след СрФ са фондовете за Козлудуй, но тях Дянков не може да ги пипа, щото там ще се разправя с европата...
Въпросът е какво ще прави сега с парите от 70% от СрФ ?
Коя бюджетна дупка ще се запълва?
Коментар
-
Първоначално изпратено от imperio Разгледай мнениеПолуадаш, тоя номер вече е опитван от персийския шах когато циганьора е дошъл от Индия в Персия. Безуспешно. Изяли са каквото зърно им е дадено, каквото са могли от сечивата са продали. Съвсем логично шаха впрегнал армията и ги натирил. Сега обаче тоя метод е неприложим. Циганьора разбира само от здрава ръка когато обществения строй е дикатура, в условия на демокрация това е бързоразрастваща се плесен от която няма спасение.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
И аз имам 3 основни въпроса
1. Кой и как ще управлява средствата от сребърният фонд
2. Кой ще носи съдебна отговорност при загуби във фонда
3. Кой ще решава в кои корпоративни ценни книжа и какъв % да инвестира фонда ?
Първоначално изпратено от nabludatel63 Разгледай мнениеПет въпроса за българския дълг
1.НУЖНА ЛИ Е ПО-ВИСОКА ДОХОДНОСТ НА СРЕБЪРНИЯ ФОНД?
2.ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ФОНДЪТ ДА БЪДЕ ИЗТОЧЕН?
3.ТРЯБВА ЛИ НИ НОВ ВЪНШЕН ДЪЛГ?
4.КАКВА Е ПРАКТИКАТА В ДРУГИ СТРАНИ?
5.ТОПИ ЛИ СЕ ФИСКАЛНИЯТ РЕЗЕРВ, или това са циклични флуктуации?
ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ е доктор по икономика, преподавател по финанси в УНСС, София. Бил е заместник-министър (1997-2001) и министър на финансите (2005-2009).
Коментар
-
Първоначално изпратено от dosadnik Разгледай мнение
И понеже е добър финансист, умният премиер Сергей Станишев го покани за финансов министър. И Орешарски прие, при условие да няма партиен натиск срещу него.
И за 4 години Орешарски УДВОИ фискалния резерв, който Дянков така "успешно" успя да опоска за две години и половина.
Герберастите нямате ни срам, ни съвест. Само за бонуси мислите.Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nabludatel63 Разгледай мнениеПет въпроса за българския дълг
1.НУЖНА ЛИ Е ПО-ВИСОКА ДОХОДНОСТ НА СРЕБЪРНИЯ ФОНД?
2.ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ФОНДЪТ ДА БЪДЕ ИЗТОЧЕН?
3.ТРЯБВА ЛИ НИ НОВ ВЪНШЕН ДЪЛГ?
4.КАКВА Е ПРАКТИКАТА В ДРУГИ СТРАНИ?
5.ТОПИ ЛИ СЕ ФИСКАЛНИЯТ РЕЗЕРВ, или това са циклични флуктуации?
ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ е доктор по икономика, преподавател по финанси в УНСС, София. Бил е заместник-министър (1997-2001) и министър на финансите (2005-2009).
Орешарчо Пламеновски не беше ли случайно от тая партийка http://www.blitz.bg/news/article/132344
Коментар
Коментар