IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

НЕ на монополните и картелирани цени в България!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
    Лукой е частна фирма!!! Не държавна!!! Тя не дължи на никой обяснения на колко купува и на колко продава и защо на толкова купува и на толкова продава по сключените си договори!!!
    Лукойл е частна, но като такава, попада под антимонополното законодателство. Те и бакалиите са частни, но трябва да спазват законите нали? А проблема с рафинерията е че нея дори не я проверяват за източване на ДДС, а какво остава за антимонополните закони.
    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
      В 2007 година например, целия ни износ на месо за Русия бе в "колосалните размери" от 2 тона. за цялата година
      Не си конкурентоспособен на руския пазар! Ако повечето като теб гледаха овце и крави, вместо да пишат по цял ден глупости по форумите, щяхте да сте по-конкурентоспособни да изнасяте повече месо и да имате повече стинки да си купувате бензин!
      Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от Борса Разгледай мнение
        Преди два дни една девойка от икономическата комисия в парламента с половин уста каза, че май ЛукОйл купувал нефта от Русия на по-високи цени от пазарните. Сега проверявали случая. Да видим какво ще установят.
        Борса, явно не се усещаш?!... Ти всъщност за капитализъм ли си или за социализъм? Ако си за капитализъм трябва да уважаваш частната собственост.

Лукой е частна фирма!!! Не държавна!!! Тя не дължи на никой обяснения на колко купува и на колко продава и защо на толкова купува и на толкова продава по сключените си договори!!!
        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
          Да реален пазар е /при положение че имаш 200 вносителя както четох/ . Защо те имат само 36 процента дял - по твоите сметки ами защото не могат да предложат по добра цена от Лукойл от където следва че цената на лукойл не е толкова висока колкото си мислят потребителите. Ако пък цената на лукойл е толкова висока тогава тези 200 вносителя неща предложат по ниска цена и да вземат по голям дял от сегашните си 36%. Откъдето и да го погледнеш монопол няма - има завишаване на цената от страна на лукойл но това е справедливата цена която пазара е постигнал. Тва че някви хора са си въобразили че трябва да имат най евтиния - не един от най евтините а най евтиния бензин в европа си е техен проблем. Да попитам пак - сергията дето продава банани на 50 метра от кауфланд и ги продава на двойна цена в сравнение с кауфланд - това монопол ли е или справедлива пазарна цена ?
          Даваш пример с бананите като приемаш, че справедливата пазарна цена е тази в Кауфланд/въпреки че тя е 2 пъти по ниска от борсовата/. Нека бъдат банани. Представи си че аз имам мноооого голям склад за банани. Лицензирал съм го за бананодържане. Използвам боя за банани, която е единствената лицензирана от държавата за тези които купуват банани да правят с тях торти. Имам верига бананопродавници, които са свързани с митницата на банановата република, имам камиони за разхождане на банани с ДжиПиЕс-и свързани с не знам що си на банановата република. Бананите идват при мен по море и ми идват още по евтинки. Бананите са или зелени или със старчески петна, но пак са си евтинки. Акцизът на бананите в Банановата република е най нисък, но въпреки това в Германия бананите струват вместо 1 банан - 2 банана. Аз ги продавам по 1.99 банана и моите банани са най-евтините в целия ЕС. Полуизгнили са но са по 1.99 банана за един банан. В един момент обаче един човечец, дето има страхотен хладилен склад и страхотен камион за превоз на банани, решава и той да внесе. Идва на митницата и какво става???? Имаш ли регистриран склад за банани - Ами нямам. Като нямаш не можеш да внасяш. Регистрацията на един склад за банани струва 1 000 000банана, без значение дали е за камион банани или за 1000 камиона банани. А, ама той няма и ДжиПиЕс, е как така ще проследим камиона дали няма да зареди банани на сергията в красно село или ще зареди на сергия на Женския пазар. НЕ МОЖЕ. В един момент искаш да внесеш оцветени банани за магазин, ама в Австрия ги оцветяват с жълта боя, а в българия с бледожълта - НЕ МОЖЕ. Някой обаче все пак преминава през цялата бюрокрация и започва да продава бананите по 1.90. Какво става, ами аз ги свалям веднага на 1.80. Той почва да продава по 1.70, аз по 1.60. Той започва да губи и се отказва. Аз вдигам цената на 1.99 банана за 1 банан. Това е

Коментар

Ако държавата тръгне да налага нещо на лукойл - после русия ще направи същото с наши фирми - кой ще загуби от цялата работа - по слабия - БГ
            Ние и без това нищо не продаваме там. Русия отдавна е сложила мита върху българските стоки по-високи отколкото е сложила на тия от Турция или Франция. Може би понеже сме и 'братушки" и руснаците "много ни обичат"
            В 2007 година например, целия ни износ на месо за Русия бе в "колосалните размери" от 2 тона. за цялата година
            Според мен няма да е зле да се преразгледа приватизациония договор за Нефтохим, защото те така и така не са го спазили, което може да е предпоставка за проверки или развалянето му. Не че нашите в момента ще го направят, защото са се навели и Златев в момента коли и беси в кабинета
            Last edited by Jay Gould; 18.03.2011, 18:35.
            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Аз съм съгласен с това което каза Трайчо - може да се мисли за облекчаване на вносителите ама да се налагат от държавата цени на частна фирма - не става. И всички тези дето протестират на тяхно място биха постъпили по същия начин - ако имат бизнес биха продавали на възможно най висока цена, която може да поеме пазара. никой няма да се забие тука в БГ с цел да продава на най ниската възможна цена.
              Ако държавата тръгне да налага нещо на лукойл - после русия ще направи същото с наши фирми - кой ще загуби от цялата работа - по слабия - БГ

Коментар

Да реален пазар е /при положение че имаш 200 вносителя както четох/ . Защо те имат само 36 процента дял - по твоите сметки ами защото не могат да предложат по добра цена от Лукойл от където следва че цената на лукойл не е толкова висока колкото си мислят потребителите. Ако пък цената на лукойл е толкова висока тогава тези 200 вносителя неща предложат по ниска цена и да вземат по голям дял от сегашните си 36%. Откъдето и да го погледнеш монопол няма - има завишаване на цената от страна на лукойл но това е справедливата цена която пазара е постигнал. Тва че някви хора са си въобразили че трябва да имат най евтиния - не един от най евтините а най евтиния бензин в европа си е техен проблем. Да попитам пак - сергията дето продава банани на 50 метра от кауфланд и ги продава на двойна цена в сравнение с кауфланд - това монопол ли е или справедлива пазарна цена ?
                Както писах и в предишния пост, няма информация, че целият износ е само на ЛукОйл, така че тези 36% внос са най-вискоият възможен процент, но не е сигурно дали не е по-малък. Бройката от 200 вносители сигурна ли е и само за бензин ли се отнася или тук влизат и вносители на мазут, газьол и други горива, които се ползват за промишени цели, а не за ползване от автомобили? Далече съм от мисълта, че правителството трябва да спуска цените на производителите. Смятам, че за т.нар. стратегически стоки (които влияят върху цените на всички други стоки и оттам и на инфлацията) трябва да се осигурят възможности за реална конкуренция в сектора и да се следи за картелни споразумения. Преди два дни една девойка от икономическата комисия в парламента с половин уста каза, че май ЛукОйл купувал нефта от Русия на по-високи цени от пазарните. Сега проверявали случая. Да видим какво ще установят.

Коментар

• Да реален пазар е /при положение че имаш 200 вносителя както четох/ . Защо те имат само 36 процента дял - по твоите сметки ами защото не могат да предложат по добра цена от Лукойл от където следва че цената на лукойл не е толкова висока колкото си мислят потребителите. Ако пък цената на лукойл е толкова висока тогава тези 200 вносителя неща предложат по ниска цена и да вземат по голям дял от сегашните си 36%. Откъдето и да го погледнеш монопол няма - има завишаване на цената от страна на лукойл но това е справедливата цена която пазара е постигнал. Тва че някви хора са си въобразили че трябва да имат най евтиния - не един от най евтините а най евтиния бензин в европа си е техен проблем. Да попитам пак - сергията дето продава банани на 50 метра от кауфланд и ги продава на двойна цена в сравнение с кауфланд - това монопол ли е или справедлива пазарна цена ?

Първоначално изпратено от Борса Разгледай мнение
                  . Да имаш дял 64% от търговията на едро и голяма част от търговията на дребно реален пазар ли е. При дизела нещата са подобни.

Коментар

• Горива

Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                    Опаааа... Чай ся малко! Когато става въпрос за внос, вярваш на НСИ и на митници. Когато става въпрос за износ, не им вярваш! И що така?!...

Ами анджък де... Това е над 1/3. А ти ми говориш за монопол?!
                    Напротив! Вярвам им. Както виждаш изчисленията съм ги направил с тези данни. Няма информация дали целият износ е само на ЛукОйл. Направих си труда да проверя колко бензиностанции имат най-големите вериги в страната - ЛукОйл, Петрол, ОМВ, Шел, Ромпетрол и Еко (по данни от техните сайтове). Единствено Ромпетрол и Еко твърдят, че внасят всичките си горива, но продават на същите цени като ЛукОйл. Двете вериги имат общо под 15% от всички бензиностанции в страната (от изброените вериги). Като се включат и другите по-малки вериги и единични търговци на горива, този процента на търговците, които продават вносни горива пада още. Това означава, че близо 90% от горивата на дребно в страната идват от ЛукОйл. Тук говоря за количества директно предназначени за продажба на граждани и фирми. Ако някой вярва, че ЛукОйл не може да диктува цените на горивата в България, аз не вярвам.

Коментар

• Първоначално изпратено от Борса Разгледай мнение
                      Част от този бензин се изнася (колко реално и колко по документи само една митница знае) и останалото отива към бензиностанциите.
                      Опаааа... Чай ся малко! Когато става въпрос за внос, вярваш на НСИ и на митници. Когато става въпрос за износ, не им вярваш! И що така?!...

Ако нетираш с износа, от количествата, които остават в България вносът представлява 36%
                      Ами анджък де... Това е над 1/3. А ти ми говориш за монопол?!

Коментар

27 март. Под пълна блокада! Блокиране на главни пътни артерии и граници в България!

http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384
                        Добавям официалната страница на протеста http://gorivo.net/ в която ЩЕ ИМА НОВИНИ И ПЪЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВСИЧКО!!!
                        Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

• Статистика горива

Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
                          Ся остава да обясниш и какво значи - няма реален пазар, и да извадиш статистика която показва че Лукойл държи 80% от пазара - щото според това което аз намерих вноса е 50% при бензина и 40% при дизела. А относно нямането на реален пазар - кой пречи да дойде някой и да направи втора рафинерия - пречи ли някой - не, кой пречи да внесеш отвън - пречи ли някой - не. Пазар си има и той си работи много добре.
                          Не знам за твоите статистики, аз гледам числата на НСИ. Ето тук можеш да се запознаеш с данните за производство и доставка на нефт и нефтопродукти за 2010 г.: http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=30&a1=162&a2=164#cont.
                          В таблицата "Автомобилен бензин" ще видиш, че общото количество бензин за 2010 г. от производство и внос е 1 576 хил. тона, от които 228 хил. тона са от внос. Ако калкулаторът ми не ме лъжи вносът представлява чудовищните 14.47% от общото количество бензин, което влиза в страната. Ако знаеш друг производител на бензин в България освен ЛукОйл моля те кажи ми. Дотогава аз ще считам, че 85.53% от бензина в страната се произвежда от ЛукОйл Нефтохим - Бургас. Част от този бензин се изнася (колко реално и колко по документи само една митница знае) и останалото отива към бензиностанциите. Ако нетираш с износа, от количествата, които остават в България вносът представлява 36%. Да имаш дял 64% от търговията на едро и голяма част от търговията на дребно реален пазар ли е. При дизела нещата са подобни.

Коментар

• 27 март. Под пълна блокада! Блокиране на главни пътни артерии и граници в България!

http://www.facebook.com/group.php?gid=10150108758025384

Коментар

Тебе пък какво те дразни? Нали си баровец по твои думи, значи няма от какво да се притесняваш Това ли те нерви сега?
                              Нищо не ме дразни. Просто се чувствам отговорен за твоето душевно състояние и малко ми е съвестно. Вземи си почини. Остави го тоя интернет. Направи си екскурзия. Разходи се по бъдещото трасе на Южен Поток. Дет се вика, опознай родината за да я обикнеш.

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
                                Дай някой линк де
                                http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/..._stranata.html

Коментар

Working...
                                X