If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Милка Тодорова, директор "Банкиране на дребно" в Първа инвестиционна банка: Кредитирането ще се увеличава, лихвите ще намаляват
Радослава ДИМИТРОВА
Изключително важно е да се стимулира бизнес активността
- Госпожо Тодорова, от последната статистика на БНБ става ясно, че лихвите по кредитите и депозитите продължават да падат. ПИБ също намали лихвите по потребителските кредити, докъде ще стигне този процес?
- През годината ще наблюдаваме плавно понижение на лихвите както по депозитите, така и по кредитите. Този процес е начало на трудното и постепенно преодоляване на икономическата криза в страната. Той включва, разбира се, и много други действия - например стимулиране на бизнес активността, а също и полагане на всички усилия за усвояване на средствата по европейските програми. Една част от действията са на правителствено ниво и държавата трябва да ги извърши. Банките като много важен субект в икономическото пространство също трябва да имат своя дял. Намаляването на лихвите по кредитите е ключов елемент в процеса на преодоляване на икономическата криза. В Първа инвестиционна банка сме го започнали, като лихвените нива по потребителските ни кредити намаляха средно с около 2%.
%Какви мерки трябва да предприеме правителството?
- Най-важното е да се стимулира бизнес активността - тогава потреблението също ще се увеличи. Един от ключовите фактори за преодоляване на последиците от икономическата криза е именно повишаване на потреблението. Това ще даде тласък на производство на нови продукти, предлагане на нови услуги и по този начин ще се стимулира икономиката като цяло.
% Можете ли да направите прогноза колко ще паднат лихвите?
- Трудно ми е да се ангажирам с прогноза, защото намаляването на лихвените нива зависи от много фактори. Изключително важни са мерките, които ще вземе правителството. Във всички случаи към края на годината лихвените нива ще са с 1-2% по-ниски от тези в момента.
%Как се развива потребителското кредитиране?
- Има търсене на кредити. Темповете не са както през периода 2006-2007 п, но има увеличение на търсенето в сравнение с миналата година. Цените на някои стоки и услуги са доста по-ниски и това в голяма степен стимулира хората да потребяват. Моите очаквания са да има умерен ръст на кредитирането при всички субекти през тази година. Очаквам еднакво разпределение между ипотечни кредити, потребителски кредити и кредитни карти. Търсенето на ипотечни кредити в момента е по-малко, защото няма толкова много нови завършени имоти. В същото време обаче има имоти на доста атрактивни цени и някои хора искат да се възползват. Кредитните карти се налагат все повече на пазара, защото
дават достъп до средства по всяко време и в целия свят.
% Какво разбирате под умерен ръст на кредитирането?
- Кредитирането на домакинства и граждани ще се увеличи с 10 до 15%. Този ръст е нормален и съответства на пазарната ситуация. В средата на годината очакваме да дадат резултати антикризисните мерки от страна на правителството, които биха могли да ни накарат да коригираме тази прогноза.
% Кредитирането ще се увеличава, а ще продължи ли растежът на лошите кредити?
- Много са факторите, които оказват влияние върху ръста на лошите кредити. Един от тях е нивото на безработица в страната и аз се надявам, че ще бъдат предприети всички мерки то да не се увеличава повече. Ако това се случи, не очаквам да има ръст на лошите кредити. Като цяло банките винаги се стремят да помогнат на клиентите, които имат трудности. Посланието ми към кредитополучателите е да
се обръщат към банката, когато имат затруднения да изплащат кредитите си. Те трябва да знаят, че тя е техен партньор и във всички случаи ще намери формула за преодоляване на затрудненията.
%Лихвите по депозитите също падат. В същото време няколко банки прогнозираха в анализите си, че интересът към влоговете ще продължи. Вашите очаквания какви са?
- Определено смятам, че интересът към депозитите ще продължи, независимо че лихвите намаляват. При юридическите лица свободните средства, депозирани в банка, ще останат там, докато не се променят пазарните условия и бизнес средата, за да започнат инвестиции в нови проекти и разширяване на вече съществуващия бизнес.
Но все пак основният спестител на средства са домакинствата и гражданите. Те имат двойно повече спестявания в сравнение с юридическите лица. При тях също очаквам интересът към депозитите да се запази, защото те са по-консервативни и по-внимателни в харченето.
%Казахте, че парите на фирмите в момента са в банките. А не е ли по-добре те да се инвестират, а не само да се чака нещата да тръгнат в по-добра посока?
- Да, добре е да се инвестират, но има редица други елементи, които оказват влияние на този процес. Един от тях е рискът на средата. Трябва да има благоприятна бизнес среда както в страната, така и в чужбина, за да сме свидетели на инвестиции и развитие. За съжаление в момента тя не е много благоприятна и е разбираем консерватизмът на фирмите да инвестират.
%От какви продукти имат нужда клиентите сега?
- Клиентите имат различни нужди. Тези, които имат свободни средства, искат да вложат парите си при максимално висока доходност. За тях е много важно да получат качествено обслужване в удобно място и време. Кредитополучателите пък искат да са спокойни, че ако имат
проблеми с погасителните вноски, банката е готова да им помогне. Много интересни за клиентите са продуктите, които имат висока добавена стойност, както и иновативните продукти. Онлайн банкирането например е много удобно, ценно и полезно, защото може да се използва по всяко време и от всяка точка на света.
%Как ще се развива банковият сектор през тази година според вас?
- Моето виждане е, че ще има ръст на кредитирането, депозитите също ще са с голям акцент; ще се наблегне и на иновативните продукти с висока добавена стойност за клиентите. Така ще увеличим набора от банкови услуги за нашите клиенти, защото трябва да сме още по-интересни и привлекателни.
Банките започнаха да свалят лихвите и по потребителските кредити
Радослава ДИМИТРОВА
След като банките в България започнаха да свалят лихвите по депозитите, сега логично тази политика се прехвърля и към кредитите. Уникредит Булбанк и Пощенска банка от началото на тази година свалиха лихвите по жилищните кредити. Първа инвестиционна банка пък обяви, че намалява лихвите по потребителското кредитиране. Според банкерите тази тенденция ще продължи през тази година, но никой не се наема да посочи до какви лихвени нива.
Параметри
Средно с 2 процентни пункта пада лихвата по потребителските кредити на ПИБ. В същото време се удължава срокът на кредитите до 10 години. Максималният размер на потребителските заеми е 30 хил. лв., посочиха от банката. Ако клиентите получават заплатата си по сметка в ПИБ, годишната
лихва по стандартния потребителски кредит в евро е 12.89%, а ако те имат поръчител, лихвата пада с още 1%. За останалите клиенти лихвеният процент е 14.89%.
ПИБ облекчи и условията за кандидатстване за потребителски кредит - клиентите, които получават заплатите си по
сметка в банката не трябва да представят документи за доходите си.
Тенденция
От началото на годината лихвените нива продължиха започналата през есента на 2009 г. тенденция на спад, става ясно от статистиката на БНБ. Най-голям е спадът на средния лихвен процент по жилищните кредити, които са договорени в левове. Средната годишна лихва при тях е 9.29%, като намалява с 0.49 процентни пункта на годишна база. Спад на лихвите има и при бизнес кредитите. Средният лихвен процент за левовите фирмени кредити намалява на годишна база. Към края на януари 2010 г. той е с 0.97 процентни пункта по-малко в сравнение със същия период на 2009 г. и стига 10.32%. За кредити за новосъздаден бизнес до 1 млн. EUR, договорени в левове, лихвата намалява с 0.63 процентни пункта на годишна база и достига 11.36%.
Би било добре за протокола да качиш "разписката", естествено без данните.
ОББ е банката!Пише,че парите се дават на "Дружество са касови услуги" или нещо подобно.Приятел ме помоли да му внеса пари по картовата сметка,отидох в техен клон,след което ме накараха да сложа парите в плик,който предадох на касата,където ме уведомиха,че плика се предава на въпросното дружество и там незнам си какво още,като най-фрапантното е че не искат да ти издадат документ,че си внесъл пари при тях,а дават само някаква измислена разписка без печат и подпис!Нарекох ги с някои неприлични имена и отидох в друга банка-първата която бе на пътя ми,платих си за превода и всичко беше наред!
Абе не че парите са кой знае колко, но КЪДЕ ПО ДЯВОЛИТЕ се броят пари в присъствието само на едната страна!!!!
Това и чейнч бюрата не го правят ...
Днес ще пусна молба и до КЗП ... това банки ли са или квартални разбонйици ...
Абсолютно прав си.Никаква милост към тези мишоци!Има една стара Българска поговорка,която гласи:"На грък и гръб не давам"!!!
ОББ е банката!Пише,че парите се дават на "Дружество са касови услуги" или нещо подобно.Приятел ме помоли да му внеса пари по картовата сметка,отидох в техен клон,след което ме накараха да сложа парите в плик,който предадох на касата,където ме уведомиха,че плика се предава на въпросното дружество и там незнам си какво още,като най-фрапантното е че не искат да ти издадат документ,че си внесъл пари при тях,а дават само някаква измислена разписка без печат и подпис!Нарекох ги с някои неприлични имена и отидох в друга банка-първата която бе на пътя ми,платих си за превода и всичко беше наред!
Абе не че парите са кой знае колко, но КЪДЕ ПО ДЯВОЛИТЕ се броят пари в присъствието само на едната страна!!!!
Това и чейнч бюрата не го правят ...
Днес ще пусна молба и до КЗП ... това банки ли са или квартални разбонйици ...
Я една бърза задачка за теб. Кажи колко е максимума на депозитите при сегашните пари в брой и сегашните МЗР И какво ще стане като стигнем това ниво.
Стоилка май пак сте пили с Асенката - я ме светни, не ги знам колко са сегашните пари в брой ама ми е интересна теорията ти. Така че казвай - какво ще стане като стигнем ниво, не ги знам колко са парите в обръщение нито колко са общо депозитите но предполагам че няма никаква вероятност скоро да се стигне до това което казваш.
Ами ако се окаже, че парите в брой ги няма, вероятно ще са пари по сметка :-)
МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Я една бърза задачка за теб. Кажи колко е максимума на депозитите при сегашните пари в брой и сегашните МЗР И какво ще стане като стигнем това ниво.
Стоилка май пак сте пили с Асенката - я ме светни, не ги знам колко са сегашните пари в брой ама ми е интересна теорията ти. Така че казвай - какво ще стане като стигнем ниво, не ги знам колко са парите в обръщение нито колко са общо депозитите но предполагам че няма никаква вероятност скоро да се стигне до това което казваш.
Днес реших да отида да внеса 60 лв. по сметка в една от Гръцките банки в БГ.
В техен клон (не правя превод). обикновенно се разпечатва вносна бележка, подпис и си тръгвам. рядко ми се случва за това ходя на място ....
Днес обаче не стана така...
Казвам сметката, намират сметката, давам парите и ми пишат някава разписка (не е вносна бележка). Уведомихаме САМО че това бил НОВИЯ НАЧИН .... добре казвам и разписвам.
и после чета СИТНИЯ текст на бележката: АЗ СЪМ ДЕКЛАРИРАЛ ЧЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА ПРЕБРОЯТ ВНЕСЕНИТЕ ПАРИ В МОЕ ОТСЪСТВИЕ И АКО ИМА РАЗЛИКА ДА СИ ГИ ПРИХВАНТ ОТ МОИ СМЕТКИ ....?!?!? ....???!???!!!!
аз за какво ходя в техния клоН? за какво са техните служиттели ако не могат да пребрят 60 лв...?!!! да не са куриери? Какъв е скрития замисъл? къде да се оплача?
Знам какъв е номера - да имат писменно основание да си играят смоите пари .....
повече там не стъпвам!!!
Това си е нормално, няма нищо странно.
Най-вероятно са имали временен проблем със системата си или просто може да е паднал нетя им. Затова да са ти издали бележка, а после като се оправи системата им да ти внесат парите. Това е нормална практика.
В техен клон (не правя превод). обикновенно се разпечатва вносна бележка, подпис и си тръгвам. рядко ми се случва за това ходя на място ....
Казвам сметката, намират сметката, давам парите и ми пишат някава разписка (не е вносна бележка). Уведомихаме САМО че това бил НОВИЯ НАЧИН .... добре казвам и разписвам.
и после чета СИТНИЯ текст на бележката: АЗ СЪМ ДЕКЛАРИРАЛ ЧЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА ПРЕБРОЯТ ВНЕСЕНИТЕ ПАРИ В МОЕ ОТСЪСТВИЕ И АКО ИМА РАЗЛИКА ДА СИ ГИ ПРИХВАНТ ОТ МОИ СМЕТКИ ....?!?!? ....???!???!!!!
аз за какво ходя в техния клоН? за какво са техните служиттели ако не могат да пребрят 60 лв...?!!! да не са куриери? Какъв е скрития замисъл? къде да се оплача?
повече там не стъпвам!!!
когато внасяш независимо колко ,ти получаваш копие от вносната бележка с подпис и печат на банката за сумата-документ който издържа в съда като доказателство.Това което казваш е абсурдно.
П.П Работя доста активно с една от "гръцките "банки.Явно не е тя -вчера 15 мин размятахме документи там.
Коментар