If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
БГН, ти мислиш ли, че инвестициите в основен капитал и запаси ще растат през тази година? Сега всеки е замразил инвестициите и разходите и гледа да си плаща кредитите. Дори и да имаш добра бизнес идея, те е страх да теглиш кредит при сегашните лихви (или нямаш какво да заложиш).
Мисля, че през тази година промишлените ще започнат да пълнят запасите, а за ПЧИ-тата и заемите от банките вече казах - зависи от Гърция и политиката на Дянков за балансиране на бюджета.
Да не забравяме износа - дано да продължи да расте
Инвестициите в основен капитал и запаси няма да растат през четвъртото на 2009, но темповете на изменение са тези, които имат значение. В случая говоря за огромно забавяне на темпа на спад през четвъртото на годишна база, съпоставено с темповете на спад през останалите тримесечия от 2009 пак на годишна база. Всичко се отнася за инвестициите в запаси и ДМА (по методологията на НСИ).
ТОва забавяне на темпа на спад от една страна се дължи на (относително) ниската база от четвъртото на 2008, когато почна кризата, а от друга на отшумяването на самата криза..
Един хинт: виж какво стана с БВП на САЩ през третото и четвъртото тримесечие и провери на какво се дължи ръста от 5,8 (май толкова беше през четвъртото). Тоест кой е най-големия фактор.
БГН, ти мислиш ли, че инвестициите в основен капитал и запаси ще растат през тази година? Сега всеки е замразил инвестициите и разходите и гледа да си плаща кредитите. Дори и да имаш добра бизнес идея, те е страх да теглиш кредит при сегашните лихви (или нямаш какво да заложиш).
Мисля, че през тази година промишлените ще започнат да пълнят запасите, а за ПЧИ-тата и заемите от банките вече казах - зависи от Гърция и политиката на Дянков за балансиране на бюджета.
Да не забравяме износа - дано да продължи да расте
Инвестициите в основен капитал и запаси няма да растат през четвъртото на 2009, но темповете на изменение са тези, които имат значение. В случая говоря за огромно забавяне на темпа на спад през четвъртото на годишна база, съпоставено с темповете на спад през останалите тримесечия от 2009 пак на годишна база. Всичко се отнася за инвестициите в запаси и ДМА (по методологията на НСИ).
ТОва забавяне на темпа на спад от една страна се дължи на (относително) ниската база от четвъртото на 2008, когато почна кризата, а от друга на отшумяването на самата криза..
Един хинт: виж какво стана с БВП на САЩ през третото и четвъртото тримесечие и провери на какво се дължи ръста от 5,8 (май толкова беше през четвъртото). Тоест кой е най-големия фактор.
Право усещаш Чичото. Износа паднал с 25%, строителството паднало с 20%, транспорта паднал с 25%, мебелната промишленост паднала с 25%, шивашката индустрия паднала с 25%, търговията паднала с 20%, металургията паднала с 30%, машиностроенето паднало с 30%, туризма и земеделието и те паднаха и накрая само минус 5-6% спад на БВП-то.
Добре има една фармацевтика с някой-друг процент ръста, но тя като тежест не може да се сравнява с никой от горните отрасли. За да намали спада с 15-20%. Всичко е лъгане и мазане като за световно.
А и самото усещане на българите като цяло е също за около 20% намаляване на стандарта на живот в сравнение с 2008. То ако беше само с 5-6% спада въобще нямаше да е такъв спек в душите на хората.
Просто днес има изобилие от информация и всеки малко по-голям разбирач с комбинативен ум може да докаже и да получи и най-абсурдните резултати. А какво остава за НСИ и БНБ където имат десетки такива "разбирачи" на щат.
Гледаш само едната страна на монетата (която обаче в случая има три страни).
Първо БВП ти е добавената стойност за определен период и се получава като от приходите на компаниите извадиш точно определени разходи. В случая с промишлените (те бяха най-ударени) трябва да извадиш от приходите от продажби на продукция, стоки и услуги разходите за материали, външни услуги и изменение на запасите от продукция и незавършено производство.
Така, ако ти паднат приходите с 25%, а разходите с дори повече, добавената стойност може и да порасне (ако достатъчно бързо паднат разходите спрямо пиходите).
Та приходите и разходите са двете страни - третата е инфлацията, която рязко намаля и стигна до дефлация. Това повишава покупателната стойност на тази добавена стойност.
Сега вече трябва да е ясно защо като всикчи приходи падат с 50% БВП ти пада с 5-6%.
Коментар
ОК
Проди, ти много насериозно се взе. Преди няколко дни щеше да уволняваш шеф на Алианц, задето не искал да инвестира в България. Сега пък мен няма да ме наемаш. Посмали малко.
Коментар
ОК
Първоначално изпратено от prodigal
Първоначално изпратено от ОК
Проди, сега остава да кажеш, че и ние сме виновни за спада на БФБ, а не рискови мажоритари с прекалено оптимистични очаквания като тези на Еврохолд например. Пазара си отсява много правилно кои компании стават и кои не. Повечето добри са загубили около 50% от пиковите си стойности (както е и в съседните страни), а кофти дружествата - над 80 процента. Жалко че те са и най-атрактивни за спекулантите, та маса народ да си изгуби парите. Тези разлики ще се задълбочават според мен. Още през тази година някои звезди ще минат върховете си, докато други ще са 95% под тях.
Виж, казвам че ти си некадърник и не бих те наел, предвид резултатите ти, нищо друго не твърдя
Какви са ми резултатите? За твоите мога да съдя по това какви позиции държиш и не бих казал, че са отлични.
Инсайдъре според теб ситуацията в Евросъюза няма нищо общо с Българската икономика ???!!!!И не бива да ни притеснява?Верно ,че 99% процента от постовете ти са заяждане ,но чак такава глупост от теб досега не бях чел........
Виж сега алшчад, нас всичко трябва да ни притеснява, но е хубаво и освен да се притесняваме и да помислим малко. Тъй като, при теб явно притеснението (страха) те блокира на 100% и пропускаш редица възможности, които аз за щастие не пропускам то единствено мога да ти изразя искрени съболезнования.
МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Проди, сега остава да кажеш, че и ние сме виновни за спада на БФБ, а не рискови мажоритари с прекалено оптимистични очаквания като тези на Еврохолд например. Пазара си отсява много правилно кои компании стават и кои не. Повечето добри са загубили около 50% от пиковите си стойности (както е и в съседните страни), а кофти дружествата - над 80 процента. Жалко че те са и най-атрактивни за спекулантите, та маса народ да си изгуби парите. Тези разлики ще се задълбочават според мен. Още през тази година някои звезди ще минат върховете си, докато други ще са 95% под тях.
Виж, казвам че ти си некадърник и не бих те наел, предвид резултатите ти, нищо друго не твърдя
Коментар
ОК
Проди, пусни графиката от 2001 насам и тогава прецени дали има изкривявания. Иначе ако погледнеш акциите на износителите (с изключение на недоразумението ОЦК), те далеч не са паднали колкото индекса. А за това, че СОФИКС е загубил близо 80% си го обясни със съществуването на спекулативни компании в него като Еврохолд, Химимпорт и някои банки. Нормално е дружествата с изключително високи нива на левъридж да губят зверски при криза и това ще се задълбочава.
Иначе колко е бил износа на Япония и НИКЕЙ през 1987 и сега? Да го надуваме ли Никея в такъв случай?
Каква 2001, бе готин, докога ще лъжете хората?! Не виждате ли че нищо не постигате,. направо сте за уволнение
Ти дай графика от 2001, няма да ти се хване на скалата ръста.
Коментар