Първоначално изпратено от MILOM
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
U или L за България?
Collapse
X
-
КОЯ Е ДЪРЖАВАТА
Само една държава ни спира за еврото
News.dir.bg - 11 Февруари 2010, 11:17
Само една държава е против влизането на България в ERM2 - чакалнята за еврозоната, заяви финансовият министър Симеон Дянков в интервю за Нова Тв.
"Преди пет месеца, да кажем, имахме 2 симпатизантки държави, 10 разколебани и 4 твърдо против. В момента сме на 12 симпатизантки, около 3 разколебани и една държава против", каза Дянков.
Но след 10 дни се надявам ситуацията да се промени, защото аз ще ги посетя, добави вицепремиерът.
Той разказа, че при обиколките му с цел лобиране за еврозоната първоначално е срещал недоверие. Но като им стана ясно, че сме сериозни и почнаха да вадят външни доводи, споделя Дянков.
"Първо беше Латвия и Естония, сега е Гърция. Аз им казах: „По никакъв начин не можете да свържете нашата кандидатура с когото и да било отвън. Това просто не е честно и не е във формата”. Мина и това. Сега казват, сега темата е: „Разбираме, че в момента имате много добра финансова политика. Въпросът е дали ще я имате след година, две, три. И това е най-трудният начин да се обяснява.
Освен одобрението на 16-те страни в еврозоната, за присъединяването към ЕRM2 обаче e необходимо съгласието на ЕЦБ и това е на практика единственият етап от процеса, на който тя може да наложи вето.http://milom.blog.bg/
Коментар
-
Япония постави "Отличен" на КЦМ за опазване на околната среда
Изключително добре се изпълнява реализираният през 2003-та година в КЦМ – Пловдив проект за подобряване на околната среда, а финансовото състояние на комбината е изключително стабилно. Това е основният извод на експерта Таку Сано, нает от Японската банка за международно сътрудничество. В продължение на седмица той е извършил повторен одит на Проекта за намаляване на индустриалното замърсяване от КЦМ. При изгонвянето на окончателния му доклад ще бъдат включени и интервютата, направени с жители на Куклен по въпросник за проекта. „Те показват, че хората в Куклен са много доволни от ефекта на този проект.” – подчерта г-н Сано. В доклада ще бъдат заложени и оценките на учени и преподаватели от Аграрния унивеститет в Пловдив, с които г-н Таку Сано се срещна днес. Оценката за действието на екопроекта в КЦМ се прави на всеки пет години. При първия одит от 2005-та година се акцентира върху необходимостта от по – голяма стабилност на финансовото състояние на КЦМ, по – добро стопанисване на обекта и подмяна на една ъгломерационна инсталация. „Вече са изпълнени и трите препоръки, като относно инсталацията КЦМ има план за цялостна подмяна на технологията. Така че, в момента КЦМ се справят изключително добре, нямаме никакви притеснения.” – коментира японският специалист. Над 75 милиона долара е стойността на мащабния проект, разработен от български, японски и германски специалисти и осъществен с финансовата подкрепа на японското правителство.
Ето пари за металургия ;-)МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Много глупава тема....
Жалки опити да се класифицира кризата, да се вкара в някакви рамки и шаблонизира.
Кризата може да е L за Софикс, U за безработицата, W за инфлацията, G за чичо Пенчо, и Ж за мене.
Айде спрете да се занимавате с глупости и работете малко.Мнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!
Коментар
-
Първоначално изпратено от мечо присъствиеПървоначално изпратено от INSIDER-Ahttp://www.dnevnik.bg/pazari/2010/02/09/855477_shnaider_elektrik_shte_udvoi_proizvodstvoto _si_v/?ref=rss
"Шнайдер електрик" ще удвои производството си в БългарияАко говорим за конкретния случай е така, само че неглижирането на факта че последните години имаме голям брой подобни новини, макар и сами по себе си не толкова важни, води до неадекватна оценка на част от коментиращите потенциала на икономиката. Дори се чуха изказвания че финансовият министър бил ненужно оптимистично настроен
Дали пък няма основание, средата е доста динамична
През декември общите приходи по републиканския бюджет се увеличиха с 34.4% спрямо тези за декември 2008г., за което допринесе доброто изпълнение на приходите от данък върху добавената стойност, както и значителни постъпления от неданъчни приходи. При ДДС се наблюдаваше ръст от 85.7%, повлиян от нарастването приходите от ДДС от сделки в страната със 175%. Приходите от акцизи се понижиха с 12.8%, което се дължи на по-ниските приходи от акцизи върху горива с 46.1%. Намалял е физическият обем на обложените с акциз количества горива поради намалялото им потребление. При митата бе регистрирано понижение от 47.5%, повлияни от по-нисък обем на вноса на облагаеми стоки през месеца.
През ноември общите приходи по републиканския бюджет отчетоха намаление от 14% спрямо същия месец на предходната година. Данъчните приходи намаляха със 7.7%, а неданъчните – с 63.6%. Постъпленията от данъка върху добавената стойност намаляха с 5.4%, което е следствие от значителния спад на постъпленията от внос (27.4%) през месеца. Приходите от сделки в страната и вътрешнообщностни придобивания регистрираха повишение от 13.6%, но това все още не може да компенсира намалелите приходи от ДДС от внос.
През октомври общите приходи по републиканския бюджет отчетоха намаление от 7.9% спрямо същия месец на предходната година. Данъчните приходи се понижиха с 13.4%, като се наблюдаваше спад в приходите при всички видове данъци. Постъпленията от данъка върху добавената стойност намаляха с 10.3%, което бе вследствие на значителния спад от 34.8% на постъпленията от внос през месеца. Влияние за това оказаха, както свиването на физическия обем на вноса, така и по-ниските цени на горива и основни суровини на международните пазари.
Коментар
-
http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/02..._si_v/?ref=rss
"Шнайдер електрик" ще удвои производството си в БългарияМНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Първоначално изпратено от Damodaran... Следващите отрасли, които ще се развият и ще изнесат икономиката на плещите си са или по - важните от тях:
- машиностроене;
- металургия и добивен сектор;
- услуги;
- аз не бих отписал и стойтелството и туризма, но ще видим....
залагам на "V".Мисля, че третото тримесечие вече ще сме обявили край на кризата, т.е второто и третото ще има ръст на БВП.
Не си коментирал земеделието, но и там не се справяме зле, нищо че уж било в киреча. Без да намесваме евро фондовете, това е положението:
Анализът на външната търговия на България за последните четири години показва увеличение на стокообмена с повече от два пъти – от 2 188,1 млн. щ.д. през 2005 г. на 5 157,1 млн.щ.д през 2008 г. По данни на НСИ и Агенция “Митници”, за периода 2005 – 2008 г. износът на селскостопански стоки в стойностно изражение се е увеличил с 1 472,1 млн.щ.д. (от 1 267,3 млн.щ.д. за 2005 г. на 2 739,4 млн. щ.д. за 2008 г.).
През 2008 г. аграрният износ е нараснал с 1 104 651 хил. щ.д. или с 39,28%, в сравнение с предходната година, а вносът се е увеличил с 642 094 хил. щ.д. или с 36,16%. В резултат на изпреварващия темп на нарастване на износа спрямо вноса е реализирано положително търговско салдо, в размер на 321 704 хил. щ.д..
През 2008 г. относителният дял на аграрния износ, спрямо общия износ на страната е 12,55%, а делът на селскостопанския внос – 5,16%.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ddddВ момента всички приемате L сценарий като най-вероятен. Някъде през април ще се зачудите дали не става въпрос за U, а през късна есен за V. На мен така ми изглеждат нещата
Коментар
-
Първоначално изпратено от Damodaran... Следващите отрасли, които ще се развият и ще изнесат икономиката на плещите си са или по - важните от тях:
- машиностроене;
- услуги;
залагам на "V".Мисля, че третото тримесечие вече ще сме обявили край на кризата, т.е второто и третото ще има ръст на БВП.
Би ли споделил от къде ще доидат??????--е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg
Коментар
-
Първоначално изпратено от al64adПървоначално изпратено от MILOMИкономиката на страната ни преставляваше пирамида, с връх строителството/главно
имоти-жилищни,ваканционни,офис;инфраструктурното-съвсем слабо/Под върха се бяха настанили отраслите свързани със строителството-добив на инертни материали,
заводи за строителни материали-цимент,тухли,лепила,изолации,настилки и др.,кабелни и електроапаратурни ,мебелни заводи,дограми,стъкла и т.н.
Всичко вървеше добре,докато имотния балон не се спука и всички по веригата сега ручат жабета.Спада е по-сериозен от обявения от статистиката,защото тук беше най-големия сив сектор.
Сега правителството се опитва да раздвижи инфраструктурното строителство,но то ще бъде съсредоточено само в Южна Б-я покрай магистралите и евентуално язовирите и надали ще може да компенсира спада на имотното.
Остава да си отговорим,кой ще е следващият отрасъл-локомотив.
Вярно ,някои се доредиха до софрата,но оттук нататък ще е трудно.
- машиностроене;
- услуги;
Коментар
Коментар