Благодаря ти за отговора prodigal и за разяснението отностно спора в темата. Аз се чудих, защо да не се пипа тоя резерв, но има логика в това да сме стабилни за да привлечем повече инвестиции.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво е "фискален резерв" ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от juviДобре, стойността на всеки един лев не е ли покрита от валутата,златото и ценните книжа в актива на управлението?
Всичкото лев е много покрито, за това и беше приказката дали при толкова излишна валута да не търсим по-висока доходност. Реши се, че стабилността в чуждите очи ще донесе по-голяма такава. Най-вероятно е точно така.
А че има сива икономика е ясно, спори се за процента.
Коментар
-
Първоначално изпратено от juviМисля, че ми е ясен фискалния резерв, но имам един друг въпрос - точен и ясен:
Пасивите на управление "Емисионно" са всички лева в Българската икономика? Това вярно ли е или не?, ама на практика май не е вярно, казват имало още пари в системата.
Какво точно питаш все пак?
Коментар
-
Първоначално изпратено от juviМисля, че ми е ясен фискалния резерв, но имам един друг въпрос - точен и ясен:
Пасивите на управление "Емисионно" са всички лева в Българската икономика? Това вярно ли е или не?"Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."
Коментар
-
Първоначално изпратено от ZamioculcasЗащо? Борда си е обезпечен добре - имаш над 300% покритие на паричната база, около 130% покритие на М1, и 51% покритие на М2, което е много. Зависи какво се разбира под преобезпечен. Но със сигурност няма държава дето да устои на масово теглене на депозити. Така, че борда би бил само ч от проблемите ако се стигне до банкова паника. Но по темата за фискалния резерв - твърдо против глупости. Добре, че искров е вразумил ББ.
Коментар
-
Защо? Борда си е обезпечен добре - имаш над 300% покритие на паричната база, около 130% покритие на М1, и 51% покритие на М2, което е много. Зависи какво се разбира под преобезпечен. Но със сигурност няма държава дето да устои на масово теглене на депозити. Така, че борда би бил само ч от проблемите ако се стигне до банкова паника. Но по темата за фискалния резерв - твърдо против глупости. Добре, че искров е вразумил ББ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BGNОсвен това мислиш ли че чуждите инвеститори гледат толкова задълбочено на нещата. Те гледат само крайния баланс на БНБ и как се променя през месецети
Коментар
-
Първоначално изпратено от SPEKOПървоначално изпратено от pana_bgЦялата дискусия през последните дни относно това дали да се депозира в търговски банки частта от фискалния резерв на МФ, която е над изискуемия нормативно минимум от 6 млрд. и нещо, ако не се лъжа, показа колко неграмотни хора "експерти" щъкат из публичното пространство. В момента фискалният резерв е около 8 млрд. И това са пари независими от огромния резерв на БНБ, с който е преобезпечен валутния борд. Това означава, че тези около 2 млрд. съвсем спокойно могат да бъдат предоставени целево и обезпечени като инструмент на определени български банки срещу определена лихва. Целта не е трудно да бъде определена. Но за това не е нужно да ги светвам съответните ръководни фактори, които взимат решенията. Те и сами могат да се сетят.
И ако банките фалират?
Трябва да се напрви това, което правят САЩ и Европа, а именно да кредитират банките!Така парите на България ще са гарантирани срещу евентуален фалит на банки! Стига с тоя борд!
Ако на конкурсът подадат документи Дойче банк, Роял банк оф Скотлант, Сити банк и т.н и предложат лихви 8% КАКВО ПРАВИМ? ДАНСКЕ БАНК ако предложи 10%???
Аз давам даже 15%
ХАХАХААХАХ
АМА ОТ МАЛОУМИЕ В ТОЯ ФОРУМ и В ТАЯ ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Тя затова и бе удавена в зародиш. Смешна работа.* think positive * think simple * think big *
* be moderate * be cool * be yourself *
Коментар
Коментар