IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво е "фискален резерв" ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Благодаря ти за отговора prodigal и за разяснението отностно спора в темата. Аз се чудих, защо да не се пипа тоя резерв, но има логика в това да сме стабилни за да привлечем повече инвестиции.

Коментар

• Първоначално изпратено от juvi
      Добре, стойността на всеки един лев не е ли покрита от валутата,златото и ценните книжа в актива на управлението?
      Опит за шега, те са равни разбира се.

Всичкото лев е много покрито, за това и беше приказката дали при толкова излишна валута да не търсим по-висока доходност. Реши се, че стабилността в чуждите очи ще донесе по-голяма такава. Най-вероятно е точно така.

А че има сива икономика е ясно, спори се за процента.

Коментар

• Добре, стойността на всеки един лев не е ли покрита от валутата,златото и ценните книжа в актива на управлението?

Коментар

Мисля, че ми е ясен фискалния резерв, но имам един друг въпрос - точен и ясен:

Пасивите на управление "Емисионно" са всички лева в Българската икономика? Това вярно ли е или не?
          Говори се че същото важало и за активите , ама на практика май не е вярно, казват имало още пари в системата.

Какво точно питаш все пак?

Коментар

Мисля, че ми е ясен фискалния резерв, но имам един друг въпрос - точен и ясен:

Пасивите на управление "Емисионно" са всички лева в Българската икономика? Това вярно ли е или не?
            Не е.
            "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Мисля, че ми е ясен фискалния резерв, но имам един друг въпрос - точен и ясен:

Коментар

• Забваното в случая е, че фискалния резерв е 7млрд. и паричната база е също точно 7млрд. И така обезпечението ще стане 200%. Което действително е по-малко. Така де, надявам се да не решиш, че се заяждам с теб БГН. Просто си говорим тук някакви неща ей така за разсейване от работата.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zamioculcas
                  Защо? Борда си е обезпечен добре - имаш над 300% покритие на паричната база, около 130% покритие на М1, и 51% покритие на М2, което е много. Зависи какво се разбира под преобезпечен. Но със сигурност няма държава дето да устои на масово теглене на депозити. Така, че борда би бил само ч от проблемите ако се стигне до банкова паника. Но по темата за фискалния резерв - твърдо против глупости. Добре, че искров е вразумил ББ.
                  аз казвам, че ако махнеш фискалния резерв от баланса на БНБ покритието няма да е вече 300% на паричната база, а много по-малко, тоест няма "преобезпечение", както твърдят някои по-долу в темата.

Коментар

• Първоначално изпратено от ST
                    И сега какво, последно фискалния резерв няма да се пипа. Или предпоследно))
                    Зависи какво ще сънува най-мъдрият от мъдрите...........пожарникар
                    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Защо? Борда си е обезпечен добре - имаш над 300% покритие на паричната база, около 130% покритие на М1, и 51% покритие на М2, което е много. Зависи какво се разбира под преобезпечен. Но със сигурност няма държава дето да устои на масово теглене на депозити. Така, че борда би бил само ч от проблемите ако се стигне до банкова паника. Но по темата за фискалния резерв - твърдо против глупости. Добре, че искров е вразумил ББ.

Коментар

• И сега какво, последно фискалния резерв няма да се пипа. Или предпоследно))

Коментар

• Първоначално изпратено от Zamioculcas
                          Изискване към паричния съвет е да има 100% покритие на паричната база (Н), а не към някой паричен агрегат. И въпреки това аз съм твърдо против заигравания с фискалния резерв.
                          Дори и при това положение тезата за "преобезпечен валутен борд" издиша..

Коментар

• Първоначално изпратено от drakkar
                            Сега някой ако изясни и подробно връзката на фискалния резерв с парите в обръщение и валутния борд - цена няма да имате
                            М1.....М2........М3........М4....... някой дори може да ти коментира и М16 :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от BGN
                              Освен това мислиш ли че чуждите инвеститори гледат толкова задълбочено на нещата. Те гледат само крайния баланс на БНБ и как се променя през месецети
                              Така си е, миналата зима като намалиха МЗР що глупости изписаха за резерва разни чужди „анализатори”.... иди разправяй че нямаш сестра после...

Коментар

• Първоначално изпратено от SPEKO
                                Първоначално изпратено от pana_bg
                                Цялата дискусия през последните дни относно това дали да се депозира в търговски банки частта от фискалния резерв на МФ, която е над изискуемия нормативно минимум от 6 млрд. и нещо, ако не се лъжа, показа колко неграмотни хора "експерти" щъкат из публичното пространство. В момента фискалният резерв е около 8 млрд. И това са пари независими от огромния резерв на БНБ, с който е преобезпечен валутния борд. Това означава, че тези около 2 млрд. съвсем спокойно могат да бъдат предоставени целево и обезпечени като инструмент на определени български банки срещу определена лихва. Целта не е трудно да бъде определена. Но за това не е нужно да ги светвам съответните ръководни фактори, които взимат решенията. Те и сами могат да се сетят.
                                Глупости!
                                И ако банките фалират?
                                Трябва да се напрви това, което правят САЩ и Европа, а именно да кредитират банките!Така парите на България ще са гарантирани срещу евентуален фалит на банки! Стига с тоя борд!

Ако на конкурсът подадат документи Дойче банк, Роял банк оф Скотлант, Сити банк и т.н и предложат лихви 8% КАКВО ПРАВИМ? ДАНСКЕ БАНК ако предложи 10%???
                                Аз давам даже 15%

ХАХАХААХАХ

АМА ОТ МАЛОУМИЕ В ТОЯ ФОРУМ и В ТАЯ ДЪРЖАВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                Глупостите ти ги говориш! това, за което ставаше въпррос в идеята е именно вид целево кредитиране! Аман от специалисти тука..... (А за агрегата долу ти отговориха).
                                Тя затова и бе удавена в зародиш. Смешна работа.
                                * think positive * think simple * think big *
                                * be moderate * be cool * be yourself *

Коментар

Working...
                                X