IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

MBA - мисля да се прибирам?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • драги silidimi,

    value investing е много важно за нашата борса, защото стойността на дадена компания може изведнъж да се промени драстично. В тази връзка всеки в момента се чуди защо така расте Стара Планина Холдинг например, а никой не може да гио оцени по достойнство и да сметне истинската стойност ма М и С например. Но това само като пример.
    В тази връзка бих ти препоръчал работа в някой от договорните фондове. В момента те растат, а и всеки се грижи да успеят. НО най-добрата начална заплата, която би получил там според мен ще е максимум хиляда лева. Освен това там решенията за покупко продажби се вземат все още със доста вторична информация.

    Това е една възможност наистина, но според мен най-добре е да поработиш 1-2 години на Запад. Като се върнеш тук ще те мислят за много голяма работа

    А иначе и аз съм от село, но пък и аристокрацията е със земеделски произход

    Коментар


    • продължение

      Здравейте - пак съм аз, автора на въпроса.

      Първо бих искал да благодаря на всички, които са си отделили от времето да ми отговорят и да ме вземат насериозно. Въпроса ми може да бъде интрепретиран по много начини - и като наивен, и като реторичен, и като много смислен и пък напълно безсмислен. Затова благодаря на сериозните съвети.

      Martingale - да, колкото и да ти звучи странно, има неща, които ми харесват в България. На доктор ходих - здраво момче съм, нормално текат хормоните...
      Developer, така се случва, че отговарям след тебе - отговора ти ми харесва - но няма да ставам дефанзивен и да се оправдавам - просто ще ти кажа, че иронията е излишна. Знам, че сигурно ти е писнало от такива като мене, които задават подобни въпроси, само и само за да оправдаят пред себе си оставането си в чужбина, но не подхождай така към всеки - дай ми някакъв шанс - все пак не ме познаваш лично. Жена ми, например, казва, че не съм лош човек. Най-малкото съм си направил труда да си настроя кирилицата на компютъра. То вярно, че една кирилица човек не прави, ама поне магаре не ме прави.

      Това, което пропуснах в началото е, че не споменах какво искам да работя. Аз желая да се занимавам с инвестиции, управление на активи, и по специално Value Investing (пиша го на английски защото не ми хареса превода в статиите тук - Инвестиране в стойност, Стойностно инвестиране и т.н.). Та, това от което се опасявам, е че сега инвестирам време и усилия да овладея знания и умения, които като се прибера в България няма да мога да използвам.
      Именно поради тази причина зададох въпроса си в този форум, а не в jobtiger, например. Защото хората тук малко или много ще знаят какво е мястото на човек като мене на финансовия пазар на труда в България. Аз съм далече и не мога да преценя от тук само по новините, които чета в интернет. Исках да разбера ако се върна няма ли да съм леко излишен и да ме гледат с насмешка като спомена Value Investing. Защото с тоя биков пазар в България хора като мен изглеждат смешни...

      Ще се радвам да чуя още мнения по въпроса - от всеки има какво да науча.

      Благодаря ви отново! -
      момче-добруджанче от Силистра

      Коментар


      • Само като те гледам как разсъждаваш - по-добре си стой в US или замини за някъде. "корупцията, ниските заплати, лошото здравеопазване...". Ти да не си "расъл в саксия"? Ако човек има желание и амбиции може да се оправи и в Конго и в Тасмания. А ако искаш родината ти да се промени с нещо, можеш сам да се опиташ. Но както пораженсчески си тръгнал по-добре си стой някъде другаде, ходи си на работа, взимай си заплатката, купи си къщичка, която да изплащаш 20години, вземи си куче, направи си три деца и сутрин яж cereals или яйца с бекон.

        Първоначално изпратено от Commentator
        "Аз лично за четири години смених 3 работи. Веднъж мениджмънтът беше отвратителен. Друг път парите бяха смешни. Трети път, работата се оказа безсмислена."
        "Ту му млякото горещо, ту пък друго нещо. Коментатор, така като гледам и 13 работи да смениш все ще е тази. На крива ракета космоса и е виновен. И какво правиш по въпроса - убеждаваш млади хора с потенциял да стават управители на ресоанти - уау, зашеметяваща кариера. Кой знае, някой ден може да стане управител и на лунапарк. Обясни ми какво като твоя приятел си е взел къща и кола? Като е далече от близки и приятели, каква радост ще му носи това? А и каквото и да си говориме, ако ще да живееш 30 години в която и да е държава, ти си оставаш един чужденец. Дори да успееш в кариерата или бизнеса, дамилията ти пак ще се чете от обществото като Nobody.

        Коментар


        • Забравих да допълня - на Запад е пълно с провалили се българи (както и в България разбира се ). Но за тях по-малко се говори.

          Коментар


          • Много интересен е коментарът на Commentator. С интерес ще следя и други какво ще отговорят.

            Не знам дали е върхът на кариерата да си управител на ресторант. В България пък доста хора имат коли и къщи, без да се оплакват. Също така инспекторите в банките ли ще вземаме за критерий на грамотност и успялост в живота? Те ли са ни личната конкуренция?

            Това за 400-те лева начална заплата говори лошо или за фирмите, или за тези дето са навити да бачкат за толкова. Макар че има и друга гледна точка - един младеж трябва в началото да е готов да работи и без пари, докато трупа контакти, опит и СиВи. Бях споменал веднъж, че първата ми постоянна платена работа преди 1000 години беше за под 300 лева днешни пари, преизчислено през какъвто искате курс или инфлация. И тази "инвестиция" с годините ми се върна пребогато.

            Но разбирам и другото, че човек с МВА има очаквания да започне на много висока заплата. Особено ако има заем за образованието си да изплаща - не знам какъв е случаят на питащия в темата.

            Живял съм на Запад, върнал съм се. Пари се изкарват навсякъде, ако човек има образование и акъл. А щастието е относително понятие, то невинаги зависи от географското място.

            Коментар


            • Херакле,

              Не показвай колко си некомпетентен и в тази тема.

              ГПРте по ипотечни кредити е стабилен от 1г. и не се очертава да се промени. Да, в много клонове служителите даже не знаят какво е ГПР, но и да им го обясниш това няма да промени параметрите на кредита, за който кандидатстваш. Последният път когато теглих ипотечен кредит се разкарвах 3 месеца, ама пък го изтеглих при доста по-добри условия от тези, които щях да получа ако не се бях разкарвал.

              Хора като теб, а не онези в банките, са причината да си подготвям преместване в друга държава.

              Аман от злоба, комплексираност и некомпетентност.

              Понеже не знаеш какво е ГПР и неговата динамика в БГ:

              http://www.moitepari.bg/krediti/APRIndexBGN.aspx

              Очевидно е, че не знаеш и какво е ОЛП в БГ и че той влияе основно на наказателните лихви определяни по формулата 10% + ОЛП.


              Извинявам се на автора на темата за този флуд и му пожелавам успех.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Commentator
                А бре, хора, какво говорите, какви ниши, какви 3-10 хил. лв. Я кажете къде има такава бира в България?! Пък и готини шефове и добра работа!!! Питайте в Nestle и Kraft Foods, две огромни мултинационални компании, какви пари плащат - беше 400 лв. начална преди две години, сега може и да са ги вдигнали на 500 лв.! Най-големи заплати се получават в IT сектора и... строителството!

                Тук продължава емиграцията на млади специалисти, дори такива с опит. Преди една год. един приятел, завършил МИО в УНСС, емигрира в Монреал със семейството си, защото му беше писнало. На третия месец стана управител на ресторант, купи си кола, сега се гласи за къща. Последния месец още двама мои приятели с висше образование емигрираха - единият икономист, другият - кинорежисьор! И всичките много готини хора!

                Професионална реализация?! Ето ти пример: опитвам се да си изтегля кредит от водещи банки като Булбанк, Райфайзенбанк, ДСК... Всеки клон си има собствено мнение за условията и дали аз отговарям на тях. Да не говорим, че всички ми спорят за Годишния процент на разходите и след като ги заставя да проверят точно колко е, след това потвърждават думите ми. Аз отивам за допълнителна информация, те ми спорят за нещо, което вече знам! Ако ти харесва да работиш с такива полиграмотни инспекторчета, твоя воля! Но ако банковата сфера е само един малък хаос, то какво да кажа за другите фирми - на практика никой не си върши стриктно работата, винаги има разлика между договореното и изпълненото, дори за нещо малко. Ето така се работи в БГ. Думата "кариера" е буквален превод от HR брошурите на Западните фирми и няма нищо общо с българската действителност.

                Отделно, каквото и да работиш в БГ ще го усвоиш за 1-2 г. макс. Всичко е на доста по-ниско ниво от Западна Европа и Америка. Не знам какви положителни професионални умения могат да се развият в БГ. Големи пари в БГ (без подлизурски отношения и всякакви нечистоплътни контакти) могат да се изкарат, ако станеш шеф от високо ниво или сам направиш фирма (при положение, че се справиш с бюрокрацията, корупцията, мутрите и разбира се нелоялната конкуренция) и тя се окаже успешна!

                Аз лично за четири години смених 3 работи. Веднъж мениджмънтът беше отвратителен. Друг път парите бяха смешни. Трети път, работата се оказа безсмислена. Добре че има борса и имам акъл да увелича доходите си и сам да докажа колко мога. Често пъти в БГ шефовете са далеч по-некомпентентни от преките си подчинени. А това е ад! Хем знаеш и можеш повече, хем ти плащат в пъти по-ниско, пък и трябва да свършиш работата на шефа.

                За това ти препоръчвам да пробваш, ако не в Америка, то в Западна Европа. Опитът там винаги ще ти бъде от полза. Пък сега ще ти е по-лесно да пробваш там. И винаги ще можеш да се върнеш тук. Но обратния път е много по-труден. Аз лично искам да се махна, но е трудно да отида на Запад само с БГ образование и опит, въпреки че съм не по-малко кадърен от много хора на Запад. Използвай този уникален шанс! Най-малкото, за да не съжаляваш след това!

                Успех!
                Ей това за ГПР го кажи на 22,Афтер и Джоан в темата за коментарите относно имотите

                Коментар


                • Loshoto e da ne sviknesh na zapadnata zaplata (osobenno v banka), che togava vrushtaneto v Bulgaria shte ti e trudnichko.
                  __________________________________________________ __
                  Куроператор - специален представител на Син С

                  Коментар


                  • Каква е ползата от MBA?

                    Why was my TAU MBA a waste of time...
                    "My conclusion: my Tel Aviv University MBA was a waste of time, and not enjoyable either. That does not mean that all MBA’s are like that. The main advantage in obtaining a good MBA, goes to the network that you build, and I am sure that at Stanford, Harvard and INSEAD, the relevancy of what you learn, has higher correlation to the real world. In retrospect, I made a poor choice. I would certainly recommend MBA studies - but pick the institution according to career goals, and not what’s most accessible."
                    http://taliaben.typepad.com/israeli_...s-my-tau-.html

                    Коментар


                    • Истината е в Западна Европа - хем ще натрупаш опита, който ще ти вдигне цената още, хем ще си по-близо до България, ще прелиташ често и ще се ориентираш малко по-добре.

                      Още си млад, наистина натрупай тези 1-2 години "междинен" период в Европа както ти казват долу. А после се върни в България, ако още го искаш. Връщането не ти се губи.

                      Важно е както друг долу писа, имаш ли си контакти в България отпреди заминаването ти. На повечето места тук още решаващи са връзките. Не че и без тях няма да си намериш работа, но ще ти се удължи времето на кариерата. И ще се изнервиш доста в началото.

                      Недостатъците на кариера и живот в България са много. Но за щастие парите не са всичко на тоя свят. След още няколко години и това ще разбереш

                      Коментар


                      • silidimi,

                        Моя съвет е много да не се вслушваш в съветите на хора, който не са живяли поне 2-3 години в чужбина и по специално САЩ. Просто защото никой не може да ти даде точен съвет след като е чувал за САЩ само по телевизията. А и в крайна сметка ти самият трябва да решиш, едва ли някой тук ще ти помогне, защото не знае всичките костелации относно теб самият.

                        И не забравяй, че за да успеш в САЩ едва ли ще работиш по 8 часа на ден, по скоро 14-16.

                        Пари се правят навсякъде, но не навсякъде може да се чувстваш щастлив.

                        Коментар


                        • Сега, парите които ще взима там и тук в България не ги мерете номинално, а със паритета на покупателната сила (PPP).
                          Номинално тук ще е по-малко, но може да има същия стандарт.
                          Къде е проблема - в корупция и в лошите обществени услуги.
                          Другото, което е важно да знае човека е че има глад за специалисти в България, поне така се коментира, а и от срещи с управители на фирми се вижда, че има недостиг на квалифициран персонал (понеже бил в чужбина). Дори се говори че работника диктувал условията на пазара на труда. Това последното ми се струва малко пресилено. Често пъти ус нас не можеш да си договориш един нормален пакет от екстри и от бонуси, които неща да ти бъдат разписани в договор - черно на бяло, а често пъти остават устни пожелания.
                          Другия голям проблем за страната остава лошо работещата общинска и държавна администрация, също и голямото презастрояване на определени територии (София, Варна, Слънчев бряг, Банско, Велико Търново и някой други), което много влоши условията на живот.

                          Коментар


                          • Намери си хубава работа в някоя европейска страна, която е на един час път със самолет от БГ. Идвай си по-често. Поработи 1-2 години и после премисли пак нещата.

                            Коментар


                            • Re: MBA - мисля да се прибирам?

                              Първоначално изпратено от silidimi
                              Здравейте!

                              В Щатите не желая да оставам по лични причини и затова се заглеждам по Западна Европа.

                              това, може би, си рисувам малко романтичен образ на родината...

                              Какво ще кажете вие? Да се върна ли в името на светлото бъдеще?
                              silidimi,
                              какви са тези лични причини,не се подавай емоциите да те водят.
                              Ти си там където животът е 20 години напред и това е отговорът защо ти е трудно и защо е глупаво да се връщаш;-)
                              Връщаш се само ако ти предложат два поста - министър на финансите и министър на икономиката ;-) Дори и тогава не чакай да получаваш пари повече отколкото в САЩ :-)
                              накратко твоя филм е "Връщай се само в краен случай"
                              ;-)
                              Няма значение къде си, с кой си и с какво се занимаваш - радвай се на всеки момент, на всеки ден!

                              Коментар


                              • E, niakoi tuk mnogo cherno gledat na neshtata.
                                Momcheto ako ima akul shte se spravi navsiakade. Nikoi ne govori za zaplata ot 400lv., predpolagam che toi ima da vrushta i pari za obrazovanieto.
                                Puk i ako e reshil da se vrushta v Bulgaria, triabva da e naiasno che parite shte sa niakolko puti po-malko ot USA.
                                __________________________________________________ __
                                Куроператор - специален представител на Син С

                                Коментар

                                Working...
                                X