Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ще има ли конфликт за присъединяването на Тайван към Китай?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнениеКрайно време е Китай да предприеме необходимите стъпки за да присъедини острова който е нейна изконна територия. Най-добре ще е ако това се случи без намесата на оръжия или намесата на трети страни.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение
Китайското правителство налива яко пари в тази индустрия. В дългосрочен план мисля, че ще успеят да се отвържат от ASML. Въпрос на време е. Това е стратегически сектор. Времето когато технологиите идваха отвън а Китай само произвеждаше отдавна отмина.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Не съм гледал. Големи са, би трябвало да се справят.
- 1 like
Коментар
-
Не съм гледал. Големи са, би трябвало да се справят.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Спокойно - наистина Тайван произвежда огромен процент от чиповете по света, но това го прави в много заводи, пръснати по целия свят. Реално в Тайван се произвеждат само 21% от чиповете. Така че дори и Китай да превземе Тайван, няма да има сътресения в производството на чипове. Японците и те произвеждат много чипове, Филипините, Малайзия и къде ли не още.
Има и още нещо - всяко едно оборудване за производство на чипове има време на живот само 3-4 години. След това пристига следващото оборудване, което прави нови с още по-малко нанометри чипове. И всъщност контрола върху световните чипове се извършва от компаниите, които произвеждат машини за производство на чипове. А там световени лидер е ASML (Advanced Semiconductor Materials Lithography) в Холандия.Last edited by Pyramid; 10.03.2025, 20:56.
Коментар
-
Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнениеДнес ако си гледал акциите на ASMI и ASML паднаха с по 6-7%. Да видим дали е било временно или ще продължи фиаското.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
Геополитиката едва ли е функция на тия чипове. А пък и Холандия държи ноу-хау-то за тях - всичко е в химията, ецването, казано на професионален език. Едва ли има заряди на 3 нано, ама всичко е пи-ар. Тайван е един непотопяем самолетоносач и нищо повече и държи Южнокитайско море свободно от некитайско присъствие.
Има и още нещо - всяко едно оборудване за производство на чипове има време на живот само 3-4 години. След това пристига следващото оборудване, което прави нови с още по-малко нанометри чипове. И всъщност контрола върху световните чипове се извършва от компаниите, които произвеждат машини за производство на чипове. А там световени лидер е ASML (Advanced Semiconductor Materials Lithography) в Холандия.
- 1 like
Коментар
-
Ами не, не е точно така. Холандска фирма произвежда няколко фотолитографи и патенти по тях. Да, обаче, оказва се, И в момента, конкуренти разработват други системи. Волно или не, САЩ и санкциите им, създадоха конкуренти на ASML...
...Което, само по себе си, даже е чудесно.
Който не вярва, да пита КЗК.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнениеГеополитиката едва ли е функция на тия чипове. А пък и Холандия държи ноу-хау-то за тях - всичко е в химията, ецването, казано на професионален език. Едва ли има заряди на 3 нано, ама всичко е пи-ар. Тайван е един непотопяем самолетоносач и нищо повече и държи Южнокитайско море свободно от некитайско присъствие.
...Което, само по себе си, даже е чудесно.
Който не вярва, да пита КЗК.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеВ рамките на последната година на няколконпъти, прогнозират че, успеят ли са завършат В ЩАТИТЕ заводите -клонинги на TSMC, щатите ще предадат Тайванили даже, сами ще гръмнат цейпяетв там. Тъй де, не върви толкова много чипове, толкова евринп, да се прпизвеждат ИЗВЪН континенталните САЩ и, което е даже още по-лошо, ПАРОЧНИТЕ ПОТОЦИ от това производство и търговия, също да ги заобикалят. Очаквам небивала КРИЗА И СКОК В ЦЕНИТЕ на полупроводниците в рамките на 2÷3 години. Ако пък греша,.много ще се радвам, че съм сгрешил.
Коментар
-
В рамките на последната година на няколконпъти, прогнозират че, успеят ли са завършат В ЩАТИТЕ заводите -клонинги на TSMC, щатите ще предадат Тайванили даже, сами ще гръмнат цейпяетв там. Тъй де, не върви толкова много чипове, толкова евринп, да се прпизвеждат ИЗВЪН континенталните САЩ и, което е даже още по-лошо, ПАРОЧНИТЕ ПОТОЦИ от това производство и търговия, също да ги заобикалят. Очаквам небивала КРИЗА И СКОК В ЦЕНИТЕ на полупроводниците в рамките на 2÷3 години. Ако пък греша,.много ще се радвам, че съм сгрешил.
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнениеСнощи това се бях присетил и питах интелекта. Каза че по-скоро не
Аз съм повече за варианта Тайван да разкара комунистите от Китай, ама трудно, засега.
НА китайчетата може и да им приседне Тайван. Справка - Украйна.
Коментар
Коментар