IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Откъде се появява ватенката

    Веднага да се изясним: ватенката не е изконна съветска дреха. В Русия тя се появява едвам в края на XIX век и това е обвързвано с няколко условия.

    Първо, това е откритие на германци – татко и наследник Хартман, които през 1870-а създават способ за промишлено произвеждане на вата. От този миг стартира памучната гражданска война в целия свят: ватата от памучно влакно стартира да измества други естествени материали за заряд като конските гриви, лена, вълната и така нататък

    Второто събитие за появяването на ватенката става промяната в съветската войска. Анализът на резултатите от руско-турската война 1877-1878 година демонстрира, че съществуващата полева униформа не е задоволително практична и студоустойчива – хиляди бойци излизат от строя заради болест или смъртни случаи поради премръзване. Затова през 1882-а император Александър III афишира промяна: належащо е воинската униформа да стане по-проста, по-евтина и в това време да бъде по-практична. Памучната ватата незабавно притегля вниманието и още през 1885 година топлите памучни бешмети (връхна дреха, носена от тюркските народи) стават нужна униформа за кавказките казаци.

    Така ватенката първо се утвърждава в царската войска. А измежду елементарните хора ватираната дреха от дълго време е станала известна и се е наричала волан – с нея са се обличали и кочияши, и търговци. В края на XIX в. кормилото стартира да се подплатява с вата, а това го прави по-топъл и по-лек. И въпреки всичко това е прототипът на ватенката. В подобен обемист волан (той е бил дълъг и към момента тежък) е било неловко да се упражнява физически труд, а удобството за работа е основното достолепие на ватенката. Съветският интервал от историята става „златен век“ за ватенката.

    Коментар


    • Российские нефтяные танкеры прекращают ходить под флагами Либерии и Маршалловых островов. Это произошло на фоне ужесточения США санкций в отношении судов, связанных с соответствующими реестрами.

      Как сообщает Reuters, речь идет о десятках российских танкеров, которые за последние недели потеряли возможность ходить под этими флагами. Ситуация демонстрирует тесные отношения между Штатами и компаниями управления флагами Либерии и Маршалловых Островов, штаб-квартиры которых расположены не в их странах, а в Вирджинии, в пределах юрисдикции американских санкций.

      По словам экспертов по энергетике и санкциям, использование этих флагов является долговременной уязвимостью для нефтяного флота РФ, чьи танкеры будут оставаться ответственными за нарушение санкций даже после того, как они перейдут на новый флаг за пределами досягаемости США.

      Коментар


      • Днес се появиха документирани кадри от унищожаването на американската РСЗО HIMARS. Балистична ракета полетя към инсталацията, унищожавайки както нея, така и придружаващия я транспорт. На място е избухнал голям пожар с детонация на боеприпаси.

        Това за нас не е НАТО

        Украински телеграм канали съобщават, че канцеларията на президента на Украйна е била изключително скептична към думите на френския лидер Еманюел Макрон за изпращане на войски на НАТО за участие в конфликта. Същата информация се потвърждава и от западното издание Newsweek.

        Позицията на HIMARS беше разположена близо до гора близо до село Никаноровка, северно от Покровск. Това е приблизително 50 км от линията на бойния контакт.

        Освен това това не е първото поражение на HIMARS. За по-малко от две години руската армия унищожи няколко такива системи в паркинги. Това обаче е първият недвусмислен, обективно потвърден епизод.

        "Военна хроника" обръща внимание на факта, че украинските въоръжени сили преместиха дефицитните HIMARS по-близо до фронта. Вероятно такива съоръжения все повече се използват като далекобойна артилерия за задържане на руската армия в посока Авдеевски.

        Според данни от открити източници врагът е получил общо 20 установки M142 HIMARS и 15 M270 РСЗО. Известно е, че три HIMARS и два M270 са унищожени и два повредени. В действителност цифрата може да е значително по-висока, тъй като някои от атаките срещу тези видове РСЗО не се рекламират никъде.

        Оправдавайки безсилието си

        Интересна статия публикува The New York Times. Изданието обръща внимание на факта, че според Киев украинските въоръжени сили са свалили миналата седмица седем изтребителя Су-34 на руските ВКС. Почти всичко е в Авдеевско направление. Общо, според украински политици, са свалени 15 самолета.

        В същото време дори американски журналисти пишат, че тази информация не може да бъде потвърдена. Високопоставен американски служител изрази скептицизъм относно цифрите. Той е убеден, че украинците поемат отговорност за самолетите, по които са открили огън, но чието сваляне не може да бъде потвърдено.

        Май по евроатлантически обичай сте послъгали ми се струва- амджина койдум евроатлантици

        Коментар


        • Мини изтребители ще охраняват небето: САЩ създават съвсем ново поколение безпилотни самолети

          https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0...BE-466808.html


          Коментар


          • Коментар


            • https://www.youtube.com/watch?v=CzelxCSg2r4&t=154s Здрави и читави гаубици изпраща Тагарев на Украйна

              А бе гаубица не е ли само оръдие с 2 колела, като черешовото топче, какво е това - нещо като танкче ми изглежда



              https://www.youtube.com/watch?v=WsMqQZdBt9k
              24 Second Attack (Mar 07 2024) Russian Lancet drones destroy 74 US combat vehicles in Ukraine



              THE MILITARY DAILY
              Last edited by v_tin; 07.03.2024, 15:16.

              Коментар


              • https://t.me/uniannet/127589

                Бесконечно можно смотреть на три вещи: как горит огонь, как течет вода, и как оккупанты летят в "теплые края" на Запорожском направлении

                Видимо, из-за нехватки других транспортных средств рашики выехали на штурм позиций 128-ой горно-штурмовой бригады ВСУ на джипе, налетев на противотанковую мину.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                  Не видях на Шипка украински знамена !!!

                  1877 г. на връх Шипка рамо до рамо с българските опълченци воювали войните от 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк. Състава на войските там е:
                  • 1) Българското опълчение - (I, II, III, IV и V опълченски дружини), около 5000 души - редови състав 100% българи.
                  • 2) 35-ти пехотен Брянски полк - в състава на IX пехотна дивизия, Кременчуг, Полтавска губерния около, 1000 души - редови състав 100% украинци. Командир е полковник Александър Липински - полски произход.
                  • 3) 36-и пехотен Орловски полк, около 1000 души - в състава на IX пехотна дивизия, Кременчуг, Полтавска губерния - редови състав 100% украинци. Командир е полковник Густав Линдстрьом - финландски произход
                  По него време укропия съществувала ли е?

                  Коментар


                  • https://www.youtube.com/watch?v=i6gJaFn3iwg, ето ги Матеев - Тези !!
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • barbaron, Путин прибира бизнесите на олигарсите в Русия които са изнасяли за милиарди, а в бюджета внесли няколко милиона. Приватизираните държавни предприята от тези олита ги връщат на държавата. Ще бъдат държавни и ще ги управляват тези които са доказали че милеят за Русия. Ти защо ги защитаваш тези мултимилиардери, те нещо дадоха ли ти ? Доколкото знам нищо не си получил.
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                        Александр Тверской, 2014 г. за Путин :
                        • Садист. Параноичен психопат с мания за величие и надценени идеи. Патологичен лъжец. Самооценката му е неадекватна. Интелигентността му е ниска. Личността му се влошава бързо.
                        • Живее в паралелен свят, откъснат от реалността, напълно изгубил връзка с действителността. Той не я разбира. Как живеят хората, какво чувстват, за какво мечтаят, защо страдат - един морален идиот не може дори да си го представи. И не иска да си го представи..
                        • Създал около себе си изкуствен, глухо опиянен свят, в който години наред, бавно, врял в котела на собствените си лъжи и пещерни предразсъдъци, накрая губи разсъдъка си.
                        • Не съвест, никога не е имало съвест. Да, той е неспособен на състрадание и съпричастност, но самият той е много раним и самоуверен в.. Той е неспособен да обича. Много трогателен и отмъстителен, вероятно всички щети и желанието да се сдобие, да причини колкото се може повече страдания на всеки, до когото се докосне, произтичат от детството му, в което е бил болен, безгръбначен и безкрайно изтощен в бягство.
                        • Страхлив и достоен за съжаление. Вечното малодушие ражда излишна, често безсмислена жестокост в действията и краен, чудовищен цинизъм.
                        • Възгледът му за света е като на зъл зародиш от епруветка. Начинът му на мислене е пропорционален на мащабите на личността му. Той мисли ограничено, шаблонно, с настройки и лозунги. Преценките за света и хората са бутафорни и ограничени.
                        • Като всеки тиранин той е склонен към митове, свещени значения, символизъм. В същото време е ужасно комплексиран, отчужден, затворен в себе си и емоционално беден. Компенсира своя комплекс за малоценност във всички области на живота чрез потискане и унищожаване на хората.
                        • Ценностната му система е купена, стеснена до примитивната формула "свой-чужд" и представлява набор от идеологически клишета: Русия über alles, Западът - врагове и пришълци; - народът на Русия - потенциално опасен добитък, който трябва да бъде държан под контрол, периодично дразнен с джинджифила на националната изключителност; - властта - съдбата на избраните, смисълът на властта е в нея за собствено и лично обогатяване.
                        • Последното обаче отдавна е престанало да играе каквато и да е роля и на преден план излязоха маниакалните идеи на хегемона на империята на Земята на всяка цена и с всички средства...
                        • Махмурлия от времето на Сталин с психологията на вертуха и частен палач. Сив във всичко, безличен, дребнав. Той поглъщаше цялата подигравателна женомразка порода на офиса.
                        • Абсолютно безскрупулен. Няма утвърдени, повече или по-малко морални понятия, с изключение на зоналните. Вътре в себе си крие нацупен тийнейджър, а навън се опитва да запази маската си на брутален, остроумен, човек в управата.
                        • Речникът му е оскъден, речникът му е пълен с вулгарни поговорки и криминален, полицейски жаргон. Мнението за него отвън е много важно за него, затова е склонен към позьорство и жалък, анекдотичен мачизъм, както всички комплексирани хора. Той винаги се оказва смешен и жалък...
                        • Вижда се, че е само една разтеглена ларва, а под нея друга, а после също така до самото дъно, където в мехурчеста, черна, злобна и отвратителна слуз, обгърнал с ръце треперещите колене, седи някакво жлъчно, набито джудже... Като политик той е безнадежден и безполезен, защото гледа само към миналото и се страхува от всякакви промени като заплахи за властта му.
                        • И най-важното е, че той не знае какво е промяна, не я разбира. Политически безплодни, защото сме обсебени от безграничната си власт. Някой друг все още се опитва да се вкопчи в душата му, за да разбере нещо там.
                        • А тя не е там. Той просто не го прави. Там вътре има едно голямо нищо. И когато абсолютното нищо в плътта получи неограничена власт с червено копче в ръцете си, се получава това, което виждаме днес.
                        • Той искаше да влезе в учебниците по история, да стане част от великата руска епопея, да бъде извършител, и ще влезе като банален военнопрестъпник, който е излязъл от релсите...
                        • Той иска да се страхуват от него, да треперят пред него, но всички го гледат с презрителен писък в очакване на незабавната му смърт.
                        https://www.obozrevatel.com/person/a...r-tverskoj.htm
                        Поздравления !!!
                        Страхотно описание на един садист и изверг !!!

                        Психиатрите по света дълго време ще има да го изучават. Джак Изкормвача ряпа да яде.

                        Ха сега си представете що за хора са тези, които го подкрепят - в Русия, по света и у нас ...
                        Last edited by Mateev; 07.03.2024, 15:02.

                        Коментар



                        • Не видях на Шипка украински знамена !!!

                          1877 г. на връх Шипка рамо до рамо с българските опълченци воювали войните от 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк. Състава на войските там е:
                          • 1) Българското опълчение - (I, II, III, IV и V опълченски дружини), около 5000 души - редови състав 100% българи.
                          • 2) 35-ти пехотен Брянски полк - в състава на IX пехотна дивизия, Кременчуг, Полтавска губерния около, 1000 души - редови състав 100% украинци. Командир е полковник Александър Липински - полски произход.
                          • 3) 36-и пехотен Орловски полк, около 1000 души - в състава на IX пехотна дивизия, Кременчуг, Полтавска губерния - редови състав 100% украинци. Командир е полковник Густав Линдстрьом - финландски произход

                          Коментар



                          • Александр Тверской, 2014 г. за Путин :
                            • Садист. Параноичен психопат с мания за величие и надценени идеи. Патологичен лъжец. Самооценката му е неадекватна. Интелигентността му е ниска. Личността му се влошава бързо.
                            • Живее в паралелен свят, откъснат от реалността, напълно изгубил връзка с действителността. Той не я разбира. Как живеят хората, какво чувстват, за какво мечтаят, защо страдат - един морален идиот не може дори да си го представи. И не иска да си го представи..
                            • Създал около себе си изкуствен, глухо опиянен свят, в който години наред, бавно, врял в котела на собствените си лъжи и пещерни предразсъдъци, накрая губи разсъдъка си.
                            • Не съвест, никога не е имало съвест. Да, той е неспособен на състрадание и съпричастност, но самият той е много раним и самоуверен в.. Той е неспособен да обича. Много трогателен и отмъстителен, вероятно всички щети и желанието да се сдобие, да причини колкото се може повече страдания на всеки, до когото се докосне, произтичат от детството му, в което е бил болен, безгръбначен и безкрайно изтощен в бягство.
                            • Страхлив и достоен за съжаление. Вечното малодушие ражда излишна, често безсмислена жестокост в действията и краен, чудовищен цинизъм.
                            • Възгледът му за света е като на зъл зародиш от епруветка. Начинът му на мислене е пропорционален на мащабите на личността му. Той мисли ограничено, шаблонно, с настройки и лозунги. Преценките за света и хората са бутафорни и ограничени.
                            • Като всеки тиранин той е склонен към митове, свещени значения, символизъм. В същото време е ужасно комплексиран, отчужден, затворен в себе си и емоционално беден. Компенсира своя комплекс за малоценност във всички области на живота чрез потискане и унищожаване на хората.
                            • Ценностната му система е купена, стеснена до примитивната формула "свой-чужд" и представлява набор от идеологически клишета: Русия über alles, Западът - врагове и пришълци; - народът на Русия - потенциално опасен добитък, който трябва да бъде държан под контрол, периодично дразнен с джинджифила на националната изключителност; - властта - съдбата на избраните, смисълът на властта е в нея за собствено и лично обогатяване.
                            • Последното обаче отдавна е престанало да играе каквато и да е роля и на преден план излязоха маниакалните идеи на хегемона на империята на Земята на всяка цена и с всички средства...
                            • Махмурлия от времето на Сталин с психологията на вертуха и частен палач. Сив във всичко, безличен, дребнав. Той поглъщаше цялата подигравателна женомразка порода на офиса.
                            • Абсолютно безскрупулен. Няма утвърдени, повече или по-малко морални понятия, с изключение на зоналните. Вътре в себе си крие нацупен тийнейджър, а навън се опитва да запази маската си на брутален, остроумен, човек в управата.
                            • Речникът му е оскъден, речникът му е пълен с вулгарни поговорки и криминален, полицейски жаргон. Мнението за него отвън е много важно за него, затова е склонен към позьорство и жалък, анекдотичен мачизъм, както всички комплексирани хора. Той винаги се оказва смешен и жалък...
                            • Вижда се, че е само една разтеглена ларва, а под нея друга, а после също така до самото дъно, където в мехурчеста, черна, злобна и отвратителна слуз, обгърнал с ръце треперещите колене, седи някакво жлъчно, набито джудже... Като политик той е безнадежден и безполезен, защото гледа само към миналото и се страхува от всякакви промени като заплахи за властта му.
                            • И най-важното е, че той не знае какво е промяна, не я разбира. Политически безплодни, защото сме обсебени от безграничната си власт. Някой друг все още се опитва да се вкопчи в душата му, за да разбере нещо там.
                            • А тя не е там. Той просто не го прави. Там вътре има едно голямо нищо. И когато абсолютното нищо в плътта получи неограничена власт с червено копче в ръцете си, се получава това, което виждаме днес.
                            • Той искаше да влезе в учебниците по история, да стане част от великата руска епопея, да бъде извършител, и ще влезе като банален военнопрестъпник, който е излязъл от релсите...
                            • Той иска да се страхуват от него, да треперят пред него, но всички го гледат с презрителен писък в очакване на незабавната му смърт.
                            https://www.obozrevatel.com/person/a...r-tverskoj.htm
                            Last edited by barbaron; 07.03.2024, 14:46.

                            Коментар


                            • v_tin, не вярвам да има големи боеве, руснаците действат отдалеч и ВСУ предполагат че са много малко хора реална армия защото не ги виждат. След като им дадат цели и ВСУ са стреляли по тях опитват и да видят какво е станало, намират ямите изкопани от снарядите и няма абсолютно никой. Някакви нови военни технологии се използват, карат натовската техника да халюцинира. Дроновете вече не са толкова опасни, има противодронови системи които не са заглушители от алито, имат в нея система за свой - чужд за дроновете които засича. Много по напреднали са тези неща отколкото американците дори могат да си представят и са и портативни.
                              D.Y.F-091066

                              Коментар


                              • Доколкото чета по руските форуми има голям кютек за часов яр- дали бай хохъл ще прати всичките абрахами на фронта или е станало както при саудитска арабия- забрана за използуването за да не развалят имиджа на непобедимия танк

                                Коментар

                                Working...
                                X