IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • До путлеропитеците: Ленд Лийза още не е почнал. Той тръгва в началото на октомври.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от barovec Разгледай мнение
      все още се опитвам да разбера , другаря висарионович, създателя на украйна ли е най великия пълководец на всички веемена
      или новата конкуренция, другаря владимирович?

      единия създаде укарйна, като безвъзмездно и подари хиляди хектари плодородна площ,най веороятно изцяло на добра воля и щото има ного голямо и състрадателно сърце
      , а другия обедини украинската нация ,..по такъв начин, че оригиналните руснаци ще страдат в следващите поне 20 години…,
      голЯми пълководци, голЯми политици
      Украйна, я създадоха Австроунгария, подкрепена от чичко Ленин, като мисля, ТОВА (създаване на изкуствена нация, а после - и териториално формирование), е блестящо планирано дългосрочно миниране на руските земи, мините на което, гърмят сега

      Коментар


      • не е само индийско шокане
        президента мирзойоев не е посрещнал Пу от самолета, като е предпочел Си, отново ебавка с протокола
        а в разговорите между Пу и Си , имаме точно НУЛА резултат, и само сълзливо съчуствие и леко потупване по рамото

        Коментар


        • - Първоначално Москва заяви, че няма даде заповед на своите войски да прекрачат границата на Украйна. Но постави условие Киев да не обстрелва цивилното население в Донбас. Какво се случи?



          Първо, Зеленски отиде на последната Мюнхенска конференция за сигурност и заяви, че Киев иска да излезе от Будапещенския меморандум от 5 декември 1994 г. Този меморандум е разписан от лидерите на Украйна, САЩ, Русия и Великобритания и става дума за гаранциите за безопасност във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие. В Мюнхен украинският президент недиректно заяви, че Киев иска да придобие атомно оръжие.

          Второ, на 17 февруари 2022 г. украинската артилерия започна да изтребва поголовно цивилното население на Донбас. Този факт е фиксиран в документ на ОССЕ. Последва спешно евакуиране на децата, жените и старците в Русия, а на 24 февруари руските войски преминаха границата. Накратко, това бе първото руско февруарско динамично стратегиране. Москва се опита да бъде гъвкава и адаптивна към променената обстановка на нейната западна граница. Но нямаше взаимност.



          - Каква "взаимност" са очаквали руснаците? Украинците да ги посрещнат като освободители?



          - Стигаме до второто динамично стратегиране на Русия - то бе направено през месец март, когато руските войски се оттеглиха от Киев. Тогава се оказа, че руската агентура не сработи нито в Харков, нито в Киев. От друга страна стана ясно, че значителна част от населението не посреща руските войски като освободители. Освен това руснаците бързо осъзнаха, че украинската армия не е обикновено прокси, а е армия обучена по стандартите на НАТО и най-важното: ползваща цялата военна логистика на Североатлантическия алианс.



          - Как точно става това?



          - На 22 юли 2022 г. ракетата носител „Фалкон-9“ Блок 5 на SpaceX бе изстреляна от базата Ванденберг, САЩ, с 53 сателита от мегасъзвездието Starlink. 46 сателита се разположиха в ниска орбита. 7 бяха загубени. Това бе 32-та мисия на SpaceX през 2022 година.

          Официално Starlink е орбитална система за интернет. Нещо като космически интернет, чиято военна компонента е засекретена. Последната е собственост на Пентагона и е свързана с американските военни спътници. Чрез въпросната система на Пентагона се следи в реално време бойното поле в Украйна, позициите и движението на руските войски.



          Системата позволява на украинската артилерия да целеполага с невероятна точност руските позиции и тези на опълченците от Донбас. Частната сателитна мрежа Starlink обслужва комуникациите (с огромна скорост и шифрирани) на подчинените на Валерий Залужний, главнокомандващ на ВСУ.



          Украинските военни практически бяха интегрирани в радиокомуникационната и радиоразузнавателна мрежа на НАТО. Реално целеполагането на украинските военни е в прерогативите на американските и английските офицери, които управляват системите за залпов огън HIMARS и натовските гаубици.



          - Но това изисква обучение на украински висши военни по натовски стандарти, за да могат да използват това оръжие, или внедряване на натовски военни в редиците на украинското командване.



          - През последните седмици числото на чуждите „наемници“ се увеличи доста. На ниво експерти е ясно, че става въпрос за натовски военни, облечени и легендирани като „наемници“. Около 1500 украински военни преминаха обучение в Англия. Зеленски все по-остро имаше нужда да покаже някакъв по-значим успех срещу руснаците и Валерий Залужний получи задача неговите хора да атакуват Запорожката АЕЦ и Херсон, които се контролират от руснаците.

          В битката, по данни на руски информационни платформи, се включи и английски спецназ. Но не се получи. МААЕ пристигна да инспектира на място Запорожката АЕЦ, после угасиха атомните реактори и нещата временно затихнаха.

          Тогава Валерий Залужний пренасочи под ръководството на своите американски куратори (американците вече не крият този факт) значителна част от украинските войски (около 30 000 души) и голям брой наемници в Харковска област, за да търси някакъв успех, който да оправдае вложените в Киев средства и оръжия.

          Събитията в Харковска област бяха синхронизирани с Рамщайн-2, среща на военните министри на НАТО и съюзници за координиране на военната помощ за Киев.



          - И така ли се стигна до сразяването на руската армия край Харков? Това има огромен негативен ефект за Кремъл!

          По-важни за Русия са политическите последствия в международен и вътрешен план от изоставянето на Харковска област. Руснаците търпят тежки поражения в информационно-психологическата война.



          - Коментаторите се питат - стратегически пробив или тактически успех e случващото се на фронта?



          - На базата на казаното по-горе бих задал следния контравъпрос. Стратегически пробив, тактически успех на украинците или третото "динамично стратегиране" на руснаците предвид това, че американци и англичани увеличиха „мизата“ в конфликта на територията на бившата УССР. Около разпиарения „стратегически пробив“ на Киев възникват множество въпроси, които остават без логичен отговор.



          - Украинското военно командване обяви, че офанзивата е била подготвяна близо месец. Защо разузнаването на руската армия не е усетило тези планове?



          - Първо, поне два месеца всички руски военни кореспонденти на фронта в Донбас съобщаваха, че украинците готвят контраофанзива. Телеграм каналите бяха препълнени с информация за прехвърляне на украински военни подразделения на изток в Харковска област. Ще се спра по-подробно на този въпрос.



          Коментарите за събитията в Харковска област интерпретират два различни свята, които нямат нищо общо помежду си.

          Първият свят е чисто военен и в него се случил малък инцидент. Даже се прокрадва слух, че руснаците са направили „хитър финт“.

          Във втория свят, който може да се определи като „информационно пространство“, Русия претърпя оглушително поражение и като цяло формулата СВО е на път да се провали тотално. Двата свята съществуват в различни галактики и нямат нищо общо помежду си.



          Големият въпрос е: руското военно командване проведе ли перфектна камуфлажна операция с цел да извади украинците от своите укрепвани осем години отбранителни позиции или тотално проспа всички признаци за предстоящата украинска атака, след която руските военни побягнаха и оставиха на произвола на съдбата проруските жители на Харковска област?!

          - И вашия отговор?

          - Първоначално руският интернет гъмжеше от информация за предстоящо нападение на ВСУ срещу Херсон и Запорожката АЕЦ. Малко по-късно последва лавина от съобщения за съсредоточаване на украински войски в Харковска област.

          Допускаме ли, че ГЩ на руското МО и руското разузнаване са по-зле информирани от Телеграм каналите, руските блогъри, военните кореспонденти и руските информационни интернет платформи? Въпросът е риторичен.

          Мога само да добявя, че руснаците се оттеглиха от своите позиции с минимални човешки загуби. По последни данни ВСУ са пленили 168 граждани на РФ.
          - Но в медиите излязоха информации за огромен брой руски пленници, които дори няма къде да бъдат настанени!

          - Сега да излезем от военния свят и да се прехвърлим в информационното пространство. В него професионално проведените съвременни PSYOP (Psychological operations, психологически операции) имат чудовищен ефект и потресаващи резултати.

          Моето мнение е, че американците и англичаните проведоха блестящо и професионално поредната PSYOP срещу Русия. Преди време американски генерал заяви: „Ние не сме победили, докато CNN не съобщи това“. Ако вие не осъзнавате мащабите на проведената стратегическа антируска PSYOP от англосаксонците, то никога няма реално да разберете какво се случи между 9 и 11 септември в Харковска област.



          Преди психологическата операция бяха създадени много Телеграм канали, които бълваха и бълват дезинформация, синхронизирана с глобалните либерални медии. Имаше съобщения, че ръководителите на ДНР и ЛНР стремително се евакуират от Донецк и Луганск.

          Преди броени часове украинското разузнаване (ГУР) съобщи, че руските власти, сътрудниците на ФСБ и командирите на някои воински части в Крим срочно евакуират своите семейства на материка в РФ. Телеграм каналите разпространиха фейкова заповед на директора на ФСБ, който потвърждава информацията на ГУР. Други подобни фейкове се мултиплицират в интернет пространството от тролове.

          - Добре, че този път никой от руските министри или политици не заяви подобно на Лавров при аналогична ситуация преди време, че оттеглянето от Харковска област е „израз на добра воля от страна на Москва“.

          Но има видеоматериали, които показват прибързано и необмислено изказване на отговорен руски военен в Купянск през месец юни: „Това е очевиден факт, че Русия е тук и завинаги. Русия няма да си тръгне никога оттук. Ще бъде доставена навреме необходимата помощ, която уточнихме с местните власти“.

          Според сериозния руски анализатор Игор Шишкин проведената PSYOP има за цел организирането в Русия на второ издание на февруари 1917 г. Тогава бе свалена руската монархия и на власт идват последоветелно княз Георги Лвов, последван от Александър Керенски. Основно се разчита на Шестата колона (руските либерали във властта и държавните медии) и на руските ура-патриоти, на които им е отредена ролята на „полезни идиоти“.

          - Армията е само инструмент на политическата власт. Тя изпълнява заповеди и спазва наложените ограничения от Кремъл. Ние много бързо забравихме, че руските военни са сражават с две завързани ръце. Достатъчно е да ги сравним с начина на водене на война на американците в Ирак и Югославия.

          Спомнете си, първите два дни след началото на военните кампании щатската авиация срина стратегическата инфраструктура, енергийните мощности, телевизията и нанесе ракетни удари по ГЩ на МО, сградите на специалните служби и други подобни. Шест месеца ние не виждаме нищо подобно в Украйна. Освен ракетните удари преди броени дни срещу ключови украински ТЕЦ-ове и спирането на всички реактори на ЗАЕЦ. За събитията около руското командване информация идва предимно от заинтересовани англосаксонски източници, които уч

          Коментар


          • Индийското шокане по репата

            Коментар


            • все още се опитвам да разбера , другаря висарионович, създателя на украйна ли е най великия пълководец на всички веемена
              или новата конкуренция, другаря владимирович?

              единия създаде укарйна, като безвъзмездно и подари хиляди хектари плодородна площ,най веороятно изцяло на добра воля и щото има ного голямо и състрадателно сърце
              , а другия обедини украинската нация ,..по такъв начин, че оригиналните руснаци ще страдат в следващите поне 20 години…,
              голЯми пълководци, голЯми политици

              Коментар


              • Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнение
                "Путин наблегна на поредната версия на Кремъл за нападението срещу Украйна - този път, че целта била превантивен удар, за да не се реализират подготвяни от десетилетия планове за раздробяване на Русия. Първо целта беше обявена от него на 24 февруари в момента на атаката, бе "денацификация и демилитаризация" на Украйна, после се чуха версии като "да защитим рускоезичното население там" и "да предотвратим Трета световна война"."

                Дрогаре ватници, сега разбирам защо сте така неориентирани във версиите. Дори и вожда не знае за чий го дири в Украйна ...
                Спасява света от наглосаксите, златния милиард, технологиите, образованието и науката. Любопитното е, че смята, че бъдещето принадлежи на гъсто населените бедни държави с много младо население, но Русия не е от тях.

                Коментар


                • "Путин наблегна на поредната версия на Кремъл за нападението срещу Украйна - този път, че целта била превантивен удар, за да не се реализират подготвяни от десетилетия планове за раздробяване на Русия. Първо целта беше обявена от него на 24 февруари в момента на атаката, бе "денацификация и демилитаризация" на Украйна, после се чуха версии като "да защитим рускоезичното население там" и "да предотвратим Трета световна война"."

                  Дрогаре ватници, сега разбирам защо сте така неориентирани във версиите. Дори и вожда не знае за чий го дири в Украйна ...
                  Не е препоръка за каквото и да било.

                  Коментар


                  • https://www.youtube.com/watch?v=s9jJnrP6DcQ

                    04.43 ... oткъде ми е познато?!?

                    А, да ... https://jobs.lidl.bg/tarsene-na-rabota

                    900 евро за Москва ... нека им е на некъпаните!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

                      От "Новите златни 3.5 млрд" дотук неутралитет обявиха около 3 млрд.

                      Нищо де, Еритреа и Северна Корея все още са на страната на къпещите се.
                      Китаеца също му е бил шута, канешно случаенос го няма, там където е гнома... което преведено от китайски е - таз посрала се смрад не мога да я търпя

                      Дори киргизстанеца накара путлер да чака...
                      Last edited by satz; 16.09.2022, 22:34.

                      Коментар


                      • От "Новите златни 3.5 млрд" дотук неутралитет обявиха около 3 млрд.

                        Нищо де, Еритреа и Северна Корея все още са на страната на къпещите се.
                        Last edited by Tepix; 16.09.2022, 22:16.

                        Коментар


                        • https://nyadagbladet.se/wp-content/u...energikris.pdf

                          Това и две интересни статии на гласове в темата политика

                          Коментар


                          • vikhunter, не е проблем плащането, всички които печатат пари всъщност печатат долари, дори рублата е долар и поема количества напечатани долари. Той долара затова не може да се обезцени, опитваха, вложиха старание, талант а те имат и не стана. Може но трябва нещо, което до сега не е правено. Така единия бил срещу този, другия срещу онзи, лагери и лагерници и накрая нищо. Като се направи всичко си идва на мястото, сега се блъскат всички икономики и хвърчат искри. Оръжейния бизнес не е това, което е бил, с него пак дребни пари. Сега мащаба трябва да бъде много голям, за такава финансова операция, иначе убиваш бизнеси без които после става трудно. Газта е до време, газта за горене, изгаряне, горят се много пари така, стойност се похабява. Една Русия ако не изнася газ, а продукти които се правят с нея си повишава икономиката много, никой няма да иска да прави кал от злато и при първа възможност ще направи това от което наистина може да си стъпи на краката. Германия ако не иска да се разхлаби финансовата политика просто може да се отдели, сега е момента да се пуснат облигации на централната банка, които правителствата да емитират и тя да купи за да се повиши инфлацията и еврото да се обезцени. После такава мярка няма да помогне на разбити вече икономики, хиперинфлация ако се допусне после трудно ще се спре, затова като се удължи времето през което се случва тя просто няма да е хиперинфлация и няма да удари жестоко бизнесите с дълготрайни стоки, в случая с Германия това са автомобилите. Те имат интерес да се действа а не да се опъват като магаре на мост, това което беше няма да се върне. Обезценява се еврото, долара му диша във врата, докато се махнат дълговете към трета страна, не е удобно да упоменавам точно. Русия не иска нещо което е извънредно, всяка страна го иска и може да се договори компромис с нея и ще се оправят нещата, не веднага но в рамките на няколко години. Просто тази валутна война на Германия вика друга война, Русия наистина няма да и дава газ и ще спре. По принцип всеки гледа да е добре с всички, със съседи с търговски партньори и това е нормално. Има и промяна на климата, която не е резултат от човешка намеса, така че ще има трудно решим проблем и няма нужда от други. САЩ не са трупали дълг, те са осигурявали пари на трети страни без които те не могат да се развият икономически, така че това че използват долара за собствената си хегемония просто не върви, ако не беше долара в Азия още щяха да живеят хора само в праха и калта. Да кажат че са ги наказали и ги използват само, не осигурили са им това развитие което се е случило, те трябва да го вземат под внимание този факт, имат индустрия която като се оправят нещата ще им донесе много хубави дни.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                              Американската шистова индустрия: Няма да има спасение за Европа тази зима

                              Инвеститорите в бранша предпочитат модел с ниско производство и висока печалба

                              17:15 | 15 септември 2022 | Редактор : Денис Коробко 179 25184Снимка: iStock by Getty Images


                              Американската шистова индустрия предупреди, че не може да спаси Европа с увеличени доставки на нефт и газ тази зима на фона на опасенията, че рязкото намаляване на руския износ ще доведе до връщане на цените на суровия петрол над 100 долара за барел, пише в. "Файненшъл Таймс". Газови потоци

                              Въпреки че петролните пазари се успокоиха през последните седмици, отдихът може да приключи, когато ембаргото на ЕС върху руските продажби влезе в сила по-късно тази година. Тази седмица министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че ембаргото "може да предизвика скок в цените на петрола".

                              Въпреки това американските шистови компании, които разполагат с огромни запаси от нефт и природен газ, които биха могли да се използват за облекчаване на енергийната криза в Европа, твърдят, че няма да могат да увеличат доставките достатъчно бързо, за да предотвратят недостига на енергоносители през зимата.

                              "САЩ не могат да добиват много повече. Добивът ни е такъв, какъвто е", казва шефът на частната инвестиционна група Quantum Energy Partners Уил Ванлох. Групата е един от най-големите инвеститори в шистовия сектор. "Няма да има спасителна помощ - добавя Ванлох - Нито за петрола, нито за газа."

                              Износът на петрол и втечнен газ от САЩ се е увеличил, за да се възползват от по-високите цени в Европа, но сега е близо до максимума, заявиха ръководителите, като предупредиха, че ръстът на производството на суров петрол няма да достигне правителствените прогнози за около 1 млн. барела дневно през тази година.

                              Запитан за перспективата за голямо увеличение на добива от шистовата индустрия в САЩ, главният изпълнителен директор на Pioneer Natural Resources Скот Шефилд заяви: "Не, не виждам как да се случи... Ние не добавяме [сондажни] платформи и не виждам някой друг да го прави", каза Шефилд, който ръководи един от най-големите производители на петрол в САЩ. Цените на суровия петрол могат да се повишат над 120 долара за барел тази зима, тъй като доставките се свиват, добави той.

                              Международната агенция по енергетика заяви в сряда, че продажбите на петрол от Русия, най-големият износител на петрол в света, могат да намалеят с почти 20%, щом ембаргото на ЕС влезе в сила. След доклада цените на сорта Брент се повишиха с 1% до 94 долара за барел.

                              Рязко нарастващият добив на шистов петрол през последното десетилетие превърна САЩ в най-големия производител на петрол в света, като преди пандемията от коронавирус добивът достигна 13 млн. барела дневно, или над 10 % от световното предлагане. Ежегодният ръст на добива през годините на бума сам по себе си покриваше цялостното увеличение на световното търсене, което спомагаше за задържане на цените на суровия петрол.

                              През миналата седмица обаче добивът в САЩ се възстанови до едва 12,1 млн. барела дневно след големия спад, когато цените на петрола спаднаха по време на пандемията. Новите опасения за бавното нарастване на предлагането от шистов петрол и газ идват в момент, когато търговците се тревожат и за способността на групата производители ОПЕК да увеличи предлагането. Миналата седмица картелът обяви план за започване на съкращаване на производството си.

                              Макар че най-големите компании Chevron и ExxonMobil, както и някои частни компании, увеличават броя на сондажите, добивът на действащите платформи се забави през последните седмици, а производителността на един сондаж спадна.

                              Бен Дел, главен изпълнителен директор на частната инвестиционна група Kimmeridge Energy, смята, че инвеститорите в шистовата индустрия на Уолстрийт няма да дадат благословията си за голямо увеличение на производството, тъй като предпочитат модел с ниско производство и висока печалба.

                              Инвеститорите като цяло не искат шистовите компании да преследват модел на растеж. Наличието на капитал е изключително ограничено, казва той, цитиран "Файненшъл Таймс".

                              Умереното увеличение на доставките от САЩ през следващите месеци "няма да промени нещата в световен мащаб", каза Мат Галахър, ръководител на частната сондажна компания Greenlake Energy Ventures. "Може да бъде опасно, ако си мислим, че тази евтина енергия може да расте вечно - особено по отношение на петрола", допълва той.

                              Правителството на САЩ от месеци се бори за намаляване на цените на суровия петрол и бензина, които достигнаха рекордно високи стойности по-рано тази година и разтревожиха администрацията на Байдън преди междинните избори през ноември.

                              Белият дом призова производителите на шистов петрол да увеличат доставките, а министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм определи страната като намираща се в "бойна готовност".

                              Джанет Йелън заяви, че САЩ работят със съюзниците от Г-7 за изработване на потенциални изключения от руското ембарго, за да се избегне шок в доставките, припомня изданието.
                              Ти очаквал ли си нещо друго? НЯКОГА?

                              Коментар


                              • https://iz.ru/1396241/2022-09-16/smi...utm_term=44199

                                Коментар

                                Working...
                                X