IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Mateev, да не са останали, те умните са отишли на Запад и са си взели футболни отбори да ги издържат, другите са прости. Цялата работа е заради едни глупости, насила ги натикаха да влязат в Украйна и то с постепенна ескалация на конфликта. Лошото е че когато украинците и руснаците се вдигнат няма да има мобилизации, вместо да се разпаднат ще се обединят да се разправят с богатите. После вече колко ще са управляеми е загадка, защото може някой украинец да сложат за държавен глава, като навремето Хруичов и той веднага прави тази криза в която едва не се подпукват. Руснаците не са страшни, укрите са страшни че ако им падне мощно оръжие и ще го вкарат в употреба. Все едно да дадеш на мафията в южна италия да се грижи за мира на планетата.

    Коментар


    • Всички знаят, но се правят на луди. Актьорът ще изиграе ролята докрай, подсмърчайки и търкайки носо . Ще му е трудна после абстиненцията в РУСИЯ

      https://twitter.com/i/status/1624076525988347906

      Коментар


      • Защо не бива да се доверяваме на "успокояващите" показатели на руската икономика
        ...
        Ситуацията с инвестициите е подобна: властите отчитат ръст (!) от почти 6 % за 9 месеца, въпреки че капиталите изтичат с рекордни темпове от 1994 г. насам - Централната банка прогнозира изтичане на капитали в размер на 251 млрд. долара през тази година. Ако разгледаме данните на Росстат в детайли, инвестициите растат във всичко, което може да се свърже с войната (железници, публична администрация и сигурност и т.н.). и т.н.), в строителството бързият ръст на инвестициите от първите месеци на годината по-късно се понижи до нула, а в области като производство, търговия, селско стопанство, телекомуникации се наблюдава спад на инвестициите.

        И още - прословутата "подсилена рубла". Всъщност обменният курс на рублата се превърна в основен пропаганден индикатор за властите, който има за цел да демонстрира, че "всичко е наред" - както пред собственото население, така и в международното PR пространство. На първо място обаче изкуственото укрепване на рублата не донесе никаква полза на никого - то само навреди на износителите и бюджета, което беше официално признато от официалните лица. На второ място, това беше постигнато с драконовски мерки, които всъщност унищожиха свободната конвертируемост на рублата. Въпреки многобройните дитирамби за "професионализма на Централната банка", трябва да се отбележи, че ударът по свободната конвертируемост на националната валута в Русия ще се помни дълго, по-дълго от фалита през 1998 г., повече от 30 години валутна либерализация отидоха в канала. И трето, няма международно търсене на рублата, а намаляването на приходите от петрол и газ убива перспективите ѝ - от юни насам рублата се обезцени с една трета, като поевтиня от 50 рубли за долар до над 70 рубли за долар, и няма друг път освен да продължи отслабването на руската валута.

        Повече от 30 години валутна либерализация са пропилени
        Какво трябва да наблюдаваме извън тесния кръг на "потьомкинските показатели"? Росстат например публикува доста подробни статистически данни за състоянието на индустрията. Те показват, че всички отрасли, които произвеждат повече или по-малко сложни продукти, са се сринали - не само автомобилната индустрия (спад от 66% спрямо нивата от 2021 г.), но и транспортното машиностроене, производството на двигатели, домакински уреди и т.н.


        Всички тези отрасли, които западнаха поради блокирането на достъпа до западни технологии и компоненти, са много интензивни по отношение на заетостта (сложните заводи за сглобяване изискват голям брой квалифицирани работници), за разлика например от хранително-вкусовата промишленост, която е по-лесна за внос, но не създава голям брой работни места. Само автомобилната индустрия, според оценки на правителството, създава около 3,5 милиона работни места пряко и в свързаните с нея отрасли. И тук виждаме, че преработващата промишленост има най-голям принос за гореспоменатата скрита безработица, като повече от един милион работници са в неплатен отпуск. Общо над 25 % от работната сила в производствения сектор е подложена на различни форми на скрита безработица.

        Повече от един милион работници са в неплатен отпуск
        Производството на суровини също е намаляло: добивът на каменни въглища е спаднал със 7%, а на природен газ - с над 20%. Причината за това е сривът в отношенията с европейския енергиен пазар, а ситуацията ще се влоши през 2023 г. с влизането в сила на европейското петролно ембарго. Например в неотдавнашно интервю за РБК Михаил Задорнов, ръководител на банка "Откритие" и бивш министър на финансите, прогнозира спад на производството на петрол от 525 млн. тона през тази година до 475 млн. тона през следващата. Между другото, интервюто си заслужава да бъде прочетено изцяло, защото Задорнов е неочаквано откровен в описанието на всички трудности, които санкциите създават за руската икономика и заместването на вноса - той не рисува особено розови перспективи.

        Дълбоки проблеми има не само по отношение на предлагането, но и на търсенето: продажбите на дребно са спаднали с около 10 % на годишна база от пролетта насам, а след началото на мобилизацията ситуацията се е влошила още повече - нещо, което дори Путин беше принуден да признае. След пролетния пик инфлацията леко се понижи, но сега отново се покачва, както показват не само данните на Росстат, но и например наблюденията на Ромир върху цените на бързооборотните стоки.

        Не всичко е наред и с Фонда за национално богатство: в момента той разполага с така наречените "ликвидни активи" (реални пари, които не са инвестирани в акции и облигации на държавни компании) на стойност 7,5 трилиона рубли. През тази година Министерството на финансите повиши оценката си за бюджетния дефицит до 2% от БВП, или близо 3 трилиона рубли. Предстои петролно ембарго и срив на бюджетните приходи. Поради спада в икономическата активност приходите на федералния бюджет, които не са свързани с нефт и газ, са намалели с около 5% до 2021 г. за 11 месеца. Набиулина призна, че този метод за преодоляване на бюджетния дефицит не се различава много от заделянето на средства. Тя също така отбелязва, че понастоящем държавата остава основният двигател на инвестициите, докато частните инвестиции намаляват. Но изчерпването на бюджетните възможности означава, че този процес е краен.

        Прословутото заместване на вноса все още не работи - според същите данни на Росстат през първите 10 месеца на годината ръстът в производството на храни е 0,3%, на напитки - под 4%, на месо, мляко и яйца - 1-4%, на облекло - 0,5%, на текстил - под 10%. Общият ръст на селскостопанското производство се дължи единствено на високата реколта от зърно - положението във всички останали области на растениевъдството е лошо, като производството или намалява (слънчоглед, захарно цвекло), или е в застой (картофи, зеленчуци). Красивата картина на зърнената реколта обаче няма да продължи дълго - земеделските стопани се оплакват от намаляващата рентабилност на зърнопроизводството поради ограниченията за износ и потиснатите вътрешни цени и въпреки исканията на правителството вече намаляват сеитбата на пшеница и ръж.


        На този фон първоначалната триумфална реторика за това, че Русия "се справя със санкциите по-добре, отколкото се очакваше", се заменя с по-мрачни разговори за това, че някак сме се справили с 2022 г., но не е ясно какво ще се случи по-нататък. Същите Задорнов и Набиулина говорят за това, но може би най-строго го формулира в интервю за РБК Михаил Сухов, директор на рейтинговата агенция ACRA: "Времето, в което икономиката ще достигне нивото отпреди пандемията, е извън петгодишната прогноза. Не мисля, че това е толкова розова картина.

        "Срокът, в който икономиката трябва да достигне нивата отпреди пандемията, е по-дълъг от петгодишната прогноза."
        Разбира се, картината не е много розова. Отвъд петгодишната прогноза е, считайте, никога. Възприемчивата прогностична способност на руските служители не им позволява да забележат растежа на хоризонта. Основният резултат от годината е, че след като някак си се справи с първия удар, руската икономика започва да се оглежда и да осъзнава, че няма положителни перспективи. За руснаците това означава едно: те ще продължат да обедняват и качеството им на живот ще се влоши. Забравете за новите чуждестранни автомобили или за обичайното качество на мобилните телефони, интернет и много други познати блага на цивилизацията.

        Като цяло преди войната изчисленията на динамиката на реалните доходи на руснаците показваха, че след анексирането на Крим през 2014 г. нашите граждани са обеднели с 10-15% в реално изражение. Ако се вземе предвид реалната (а не тази на Росстат) оценка на реалната покупателна способност на руснаците (базирана на срив в продажбите на дребно), в края на 2022 г. жителите на страната ще бъдат с 20-25% по-бедни, отколкото през 2013 г. И няма изгледи за подобрение ("отвъд петгодишната прогноза").

        Това е цената на империализма и геополитическия авантюризъм на Путин.
        Last edited by barbaron; 11.02.2023, 16:22.

        Коментар


        • През първия месец след началото на продажбите са продадени само 6 екземпляра. Да повторим още веднъж – шест Москвича. Но през месец януари тази година продажбите са нараснали с невероятните почти пет пъти – 29 екземпляра на руско-китайските Москвичи. Руските медии започнаха да се шегуват, че към днешен ден броят на новите Москвичи в Русия е по-малък от броя на автомобилите Ferrari в Руската Педерация

          Коментар


          • Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнение

            Напротив, могат! Не си чел достатъчно форума.Те имат самолети дето не съществуват например(Матеев май го беше писал, не съм много сигурен). САЩ не са смотани като руснаците и имат супер технологии- могат да разчетат ДНК например. Другото е, че те са богове! И всички вие трябва да падате на колене и да им се кланяте и да се кръстите! А най-големият бог е Байдън. Например той прие закон за инфлацията и вече в САЩ инфлация няма. Така ще приеме закон са съживяването на загиналите хора, ще отпуснат милярди долари за финансиране и те ще се съживят.! Американците са много могъщи и силни богове, а вие простосмъртните понеже сте нисши, не можете да ги проумеете тия работи!

            Например много от вас си мислят за Ковид-а, че е имало карантина както през 549 г. при император Юстиниан I когато е първата описана карантина във викепедията. Медицината на американците не е толкова изостанала, че да прилага методи от 5ти век!!!, Това е руска пропаганда и вие щото сте нисши създания, не можете да го проумеете. Всъщност американците с техните супер технологии, със знанията за ДНК и генетика успяха да спасят простосмъртните хора като вас! Това ми го казаха едни гласове, дето също ми казаха, че вече са се явявали на много хора във форума и наистина, ако четете форума ще разберете, че това е истината
            Щатите наистина притежават технологии, за които човечеството все още не е дорасло, за да ги ползва. Явно някой им помага, но това ще го разберем чак след 100-200 години. Важното е, че този някой е избрал да помага именно на щатите, а не кръвожадните диктатори и олигофрени в Русия например или в Северна Корея.

            Аз и друг път съм писал по форумите - ако някой от вас си направи сметката какъв обем или площ заема един единствен транзистор в съвременните чипове или един микродомейн в съвременните твърди дискове, с учудване ще открие, че ние нямаме (официално обавени) технологии, с които да го постигнем това. Тоест технологиите ни са много по-развити и Закона на Мур вече е нарушен, но в посока нагоре. Извършен е някакъв качествен скок именно от щатите и именно защото някой тайно им помага.

            В самото овладяване на космоса Щатите вече не се престарават просто защото вече не се нуждаят от нови по-добри ракети. А не се нуждаят, защото вече си имат телепортация, с която например да пращат екипи да работят на базите им на Марс или другаде из слънчевата система. За тайните антигравитационни триъгълни самолети вече знаете, нищо че официално те не съществуват. Звучи обаче странно как несъществуващи самолети са заснети от любители хиляди пъти тук или там.

            Та искам да кажа, че Русия няма никакъв шанс в една потенциална война с Щатите. Просто ще ги принуди да използват някое тайно оръжие, с което те на майтап ще я унищожат. Да, не му е дошло времето това оръжие да става публично известно, но ако се наложи, то ще се използва и чао Русия, чао Путин.
            Last edited by Mateev; 11.02.2023, 16:10.

            Коментар


            • Защо не бива да се доверяваме на "успокояващите" показатели на руската икономика

              При обобщаване на икономическите резултати за годината много руски икономисти казват, че "всичко не е толкова лошо", като се позовават на познати показатели като БВП, безработица, инфлация или обменен курс на рублата.

              Икономическата ситуация все пак трябва да се оценява чрез задълбочен анализ на тенденциите на растеж, а не според ситуацията в кварталния магазин, защото в противен случай може да се стигне до неприятна изненада, както през есента на 1991 г. или през август 1998 г. Тогава тенденциите бяха ясни за всички и се обсъждаха надълго и нашироко от икономистите, но за много руснаци, които не бяха навлезли в икономическите тънкости, сривът на стоките през 1991 г. и фалитът през 1998 г. се стовариха като снежна топка.

              Какви тенденции наблюдаваме днес?

              Първо. За да оценим ситуацията, не бива да използваме тесен набор от макропоказатели, които икономическите анализатори обожават, но които са манипулативни или безсмислени в настоящата ситуация - някои ги наричат "потьомкински показатели". На първо място, БВП. В мирно време БВП, съставен от печалби, заплати и данъци, дава на икономиката допълнителен мултипликатор. Печалбите се инвестират, заплатите се използват за закупуване на стоки и услуги, а данъците се използват за изплащане на заплати на служителите в публичния сектор и за някои инвестиции в икономически проекти. По време на война БВП отчита фактори като производството на въоръжение, боеприпаси и амуниции за армията, които не създават никакъв мултипликатор за икономиката. Разстрелян танк, отработени артилерийски снаряди, военни гащеризони (например тази година Русия счупи рекордите по производство на гащеризони заради войната) - всичко това остава в украинската земя и не допринася с нищо за икономиката.

              Така че приказките, че "БВП е намалял по-малко от очакваното", са безсмислени. Забравете за БВП, днес той не е показател. Икономистите трябва да се замислят дали показателят за руския БВП изобщо трябва да се използва в сериозен анализ в момента.

              Същата е историята и с безработицата: въпреки че номинално тя е на рекордно ниско ниво, ако към нея добавим скритата безработица (по данни на Росстат днес в Русия има 4,7 милиона скрити безработни (вижте тази статистика на стр. 229), ще получим повече от 8 милиона души, или над 10% от общата работна сила. За последен път безработицата е била на такова ниво през 1997-1999 г. Скритата безработица е работа на непълно работно време, престой или неплатен отпуск. 70% от скритата безработица е просто неплатен отпуск, което по същество е същото като безработица.

              Властите се хвалят, че са "овладели инфлацията". Но методологията на изчисляването му поражда все повече въпроси. Например обявеното от Росстат умерено намаление на реалния разполагаем доход (само 1,5 %) не съответства на постоянния спад на продажбите на дребно с около 10 % от април насам (тези обеми не са се възстановили) - това означава, че руснаците са спечелили приблизително толкова, колкото и миналата година, но са намалили покупките си с 10 %.

              Разбира се, от високите трибуни чуваме за "прехода на населението към спестовен модел на поведение", но не вярваме в това - особено на фона на данните на VCIOM, според които една трета от руснаците през 2022 г. са започнали да спестяват за храна и основни услуги. Най-вероятно обяснението е, че Росстат дисконтира реалните доходи с недооценен темп на инфлация - и ако поставим реалния темп, доходите ще намалеят с приблизително същите 10% като продажбите на дребно.
              Last edited by barbaron; 11.02.2023, 16:08.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение

                Руските орки с ядрено оръжие са точно като луд с картечница. След разпада на федерацията ще трябва да им се отнеме и ядреното оръжи като лекарство за човечеството
                То не останаха умни хора в Русия, за да боравят с него и да го развиват. Само нискоинтелигентни зомбирани аборигени с промити мозъци.

                Коментар


                • Прокремълски медии и руски официални лица разпространиха "разследване" на 85-годишния Сиймур Хърш, в което се твърди, че газопроводите "Северен поток" са били взривени от военноморските сили на САЩ, ЦРУ и норвежкия флот по пряка заповед на Джо Байдън. Хърш твърди, че през юни 2022 г. водолази от военноморските сили на САЩ залагат взривни устройства С-4 по тръбопроводите на стратегически места, избрани от норвежците. Зарядите са поставени под прикритието на военна симулация на няколко държави и са детонирани дистанционно три месеца по-късно от сонарна буя, пусната от разузнавателен самолет P-8 на норвежките военноморски сили.

                  Статията предизвиква фурор - макар и само в Русия. Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, се оплака, че подобна "сериозна публикация" не е била широко разпространена в западните медии; заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заплаши САЩ с "последици", а председателят на Думата Вячеслав Володин планираше да изготви призив към ООН да "даде Байдън под съд".

                  Същевременно доказателствената основа на "разследването" поражда сериозни съмнения. Статията е публикувана в платформата Substack от страницата на Херш, създадена часове преди това. Всички негови твърдения се основават на един-единствен анонимен източник.

                  В миналото Херш е бил журналист, носител на наградата "Пулицър" за отразяването на войната във Виетнам и сътрудник на такива известни издания като "Ню Йорк Таймс" и "Ню Йоркър". Но той няма постоянна работа вече 10 години - най-вероятно защото напоследък разпространява теории на конспирацията, като се позовава на "анонимни източници". Например той публикува цяла алтернативна версия за убийството на Осама бин Ладен, като се позовава на анонимен "пенсиониран висш служител на американското разузнаване". Той също така неоснователно твърди, че правителствата на САЩ и Саудитска Арабия финансират терористичната организация "Фатах ал-Ислам".

                  Хърш поставя под въпрос участието на режима на Башар Асад в химически атаки срещу цивилни. Статиите му по темата отказват да бъдат публикувани от The New Yorker и Washington Post. Друга версия е, че правителствените сили не са използвали газ зарин, а са ударили място за срещи на джихадистите и случайно са попаднали в склад за торове, което е довело до масови жертви. Тази публикация, която също се основаваше предимно на анонимен източник, беше разнищена и опровергана от Bellingcat: данните на Хърш за мястото и обстоятелствата на нападението противоречаха на доклада на ОЗХО, данните на западното разузнаване, твърденията на сирийското и руското правителство, както и на сателитните снимки.

                  Вместо това Херш е редовен сътрудник на RT и оттогава разпространява прокремълска програма: например след отравянето на бившия служител на ГРУ Сергей Скрипал журналистът заявява, че зад престъплението стои "организираната престъпност", а не руските власти.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Rodnok Разгледай мнение

                    Зози , галФоньо , леко ще се изпуснаеш от злъч и злоба . Аз никаква ядерена няма да започвам , пиша до какво ще доведе поведение именно като твоето , трольо . А то вече ще доведе до ядрена война , в която не само роднините на дъртата Зоза ще се възнесат , а дори и 70% от цялото човечество , мушмурок . Абе , зози , ти да не си Асенчо Генов де факто , че на него наистина познавам майка му
                    При една потенциална ядрена война няма да загинат повече от 3-4% от населението на земята, дори и при положение, че ракетите се пращат само по мегаполиси и нито една от тях не бъде прихваната и униожена. Реално жертвите ще са по-малко, а повредената и негодна за живеене земя ще е по-малко от 1%. Да, голяма трагения и голямо сътресение за цивилизацията, но нищо повече. За има-няма 20-30 години ще си излекуваме раните от войната и тя ще остане само в учебниците по история. В учебниците по история ще има заделена и цяла една глава за краха на руската империя и за пращането на нейното население да живее в средновековието. Разбира се ще има хуманитарна помощ от целия развит свят, но няма как зомбирани нискоинтелигентни аборигени да ги просветиш да мислят за нещо различно от война с прашки, лъкове и стрели.

                    Между другото има археологически доказателства за ядрена война далеко в миналото преди да започне да се пише новата история. Става въпрос за остъклени участъци от стените на стари каменни строежи от далечното минало. Явно тогавашните "богове" също не са живели в мир и разбирателство.
                    Last edited by Mateev; 11.02.2023, 15:52.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Rodnok Разгледай мнение

                      Зози , галФоньо , леко ще се изпуснаеш от злъч и злоба . Аз никаква ядерена няма да започвам , пиша до какво ще доведе поведение именно като твоето , трольо . А то вече ще доведе до ядрена война , в която не само роднините на дъртата Зоза ще се възнесат , а дори и 70% от цялото човечество , мушмурок . Абе , зози , ти да не си Асенчо Генов де факто , че на него наистина познавам майка му
                      Руските орки с ядрено оръжие са точно като луд с картечница. След разпада на федерацията ще трябва да им се отнеме и ядреното оръжи като лекарство за човечеството

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от sosi Разгледай мнение

                        Путинуиде, хайде започвайте я тази ядрена война, че да се свършва за два дни с роднините на майка ти и цялата кочина. То е ясно, че руските ракети дори няма да могат да излетят. НАТО не е Украйна. Авиацията на НАТО няма да позволи на руските ракети дори да напуснат границите на Кочината. САЩ имат дори лазерно оръжие. Ще видим кое е по-бързо - савецка ракета или лазера. А от Русия ще останат само основите на сградите.
                        Зози , галФоньо , леко ще се изпуснаеш от злъч и злоба . Аз никаква ядерена няма да започвам , пиша до какво ще доведе поведение именно като твоето , трольо . А то вече ще доведе до ядрена война , в която не само роднините на дъртата Зоза ще се възнесат , а дори и 70% от цялото човечество , мушмурок . Абе , зози , ти да не си Асенчо Генов де факто , че на него наистина познавам майка му

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

                          https://nova.bg/news/view/2023/02/10/400867/

                          Спокойно, помага се. Уви, ЕС и НАТО не могат да съживяват мъртви - за това се разчита на вечно опаките руснаци, да покажат на еврогейовете как се прави.
                          Напротив, могат! Не си чел достатъчно форума.Те имат самолети дето не съществуват например(Матеев май го беше писал, не съм много сигурен). САЩ не са смотани като руснаците и имат супер технологии- могат да разчетат ДНК например. Другото е, че те са богове! И всички вие трябва да падате на колене и да им се кланяте и да се кръстите! А най-големият бог е Байдън. Например той прие закон за инфлацията и вече в САЩ инфлация няма. Така ще приеме закон са съживяването на загиналите хора, ще отпуснат милярди долари за финансиране и те ще се съживят.! Американците са много могъщи и силни богове, а вие простосмъртните понеже сте нисши, не можете да ги проумеете тия работи!

                          Например много от вас си мислят за Ковид-а, че е имало карантина както през 549 г. при император Юстиниан I когато е първата описана карантина във викепедията. Медицината на американците не е толкова изостанала, че да прилага методи от 5ти век!!!, Това е руска пропаганда и вие щото сте нисши създания, не можете да го проумеете. Всъщност американците с техните супер технологии, със знанията за ДНК и генетика успяха да спасят простосмъртните хора като вас! Това ми го казаха едни гласове, дето също ми казаха, че вече са се явявали на много хора във форума и наистина, ако четете форума ще разберете, че това е истината
                          Last edited by baba_meca; 11.02.2023, 15:32.

                          Коментар


                          • Не Украйна въобще няма проблеми с пушечното месо за франта, тя и Русия е така ще се избият да ги пратят на фронта..

                            Коментар


                            • Годишнината ще я отпразнуваме с 600 000 ликвидирани и осакатени свинособаки [/SIZE]





                              Коментар


                              • Украйна разхлабва ограниченията за излизане в чужбина на държавни служители....пак смешни станаха разни шматароци де толко се стараха да обясняват, че укрите имат проблем с мобилизацията
                                https://www.pravda.com.ua/news/2023/02/11/7388916/

                                Коментар

                                Working...
                                X