If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел
Соц носталгиците много мразят изворите- защото като му покажеш документ и глупавата опорка пада. И за 17- то място или което беше там в света и за високите заплати по соца и за изобилния живот...... И другото им много силно доказателство" аз съм си взел апартамент 120 квадрата и съм летял до Грузия" (понеже родителите ми са били от партийните другари) и значи всичко е било супер. Това че за останалите е имало 4 категории хора и за да успееш да се доредиш до заветния панеляк трябва да се водиш " крайно нуждаещ се"( семейство с повече от 1 дете живеещо под наем в лоши условия) няма значение, важно че аз съм се доредил и съответно е било супер. Аз от личен опит мога да кажа как като бях дете от на баща ми работата теглеха чоп( тоест не стигаше за всички) за карта за почивка на Китен в дървени бунгала с ламаринен покрив 2 на 3 метра с 3 легла сложени на буквата П и по средата една дървена масичка, която вечерта се махаше за да се сложи походно легло на нейно място и да мога да легна аз или брат ми на него. На обяд като напечеше слънцето в бунгалото ставаше + 50 градуса. На всички бунгала имаше една обща "тоалетна" от тези без тоалетна чиния и една обща баня с 3 душа където водата се топлеше от слънцето в някакъв варел с нещо като слънчев панел и ако не дойдеш по- рано от плажа се къпеш със студена вода. Веднъж бяха пуснали някакви скапани турски тенджери дето сега да ми подаряват не бих взел, а тогава с баба ми се редихме 2 часа на 200 метра опашка в 4 реда за да си купи тенджери и даваха по 2 на човек, та след 2 часа чакане на опашка тенджерите свършиха 2 метра преди да успеем да влезем в магазина. Та толкова за изобилието. И това в София, да не отварям дума за тези по селата дето са били закрепостени в ткзс- то без право да напускат областта. За София имаше и " жителство" тоест ти си българин, но не ти дават да работиш и жевееш в собствената си столица. А ако решиш да напуснеш тоя рай могат да те застрелят на границата, а на граничаря дето те е застрелял му дават няколко дни отпуска за награда ....
каняз аспарух сигурно в тоалетна чиния е с*ал и затова са се страхували императорите на най-великата сила тогаз. Сега да страхуваме ФАЩ или РУСИЯ или КИТАЙ? Тя мравката повече страхува слона.
За жителството - как цялата ми рода от селяни станаха СОФИЯНЦИ ве? Нали не им давали уж?
Почваш РАБОТА и ставаш жител на софия. нямаш работа - ака КЛОШАР си, нямаш място в столицата
Възможно, ако е с тясна специализация, висока квалификация и дъъълъг стаж
Учители през 1986г. са получавали чисто 150лв., според материал в сп. Общество и право
Ясно, че имате конкуренция с пирамидалния за най-много постове, ама може някой млад да ви се върже на приказките...
Соц носталгиците много мразят изворите- защото като му покажеш документ и глупавата опорка пада. И за 17- то място или което беше там в света и за високите заплати по соца и за изобилния живот...... И другото им много силно доказателство" аз съм си взел апартамент 120 квадрата и съм летял до Грузия" (понеже родителите ми са били от партийните другари) и значи всичко е било супер. Това че за останалите е имало 4 категории хора и за да успееш да се доредиш до заветния панеляк трябва да се водиш " крайно нуждаещ се"( семейство с повече от 1 дете живеещо под наем в лоши условия) няма значение, важно че аз съм се доредил и съответно е било супер. Аз от личен опит мога да кажа как като бях дете от на баща ми работата теглеха чоп( тоест не стигаше за всички) за карта за почивка на Китен в дървени бунгала с ламаринен покрив 2 на 3 метра с 3 легла сложени на буквата П и по средата една дървена масичка, която вечерта се махаше за да се сложи походно легло на нейно място и да мога да легна аз или брат ми на него. На обяд като напечеше слънцето в бунгалото ставаше + 50 градуса. На всички бунгала имаше една обща "тоалетна" от тези без тоалетна чиния и една обща баня с 3 душа където водата се топлеше от слънцето в някакъв варел с нещо като слънчев панел и ако не дойдеш по- рано от плажа се къпеш със студена вода. Веднъж бяха пуснали някакви скапани турски тенджери дето сега да ми подаряват не бих взел, а тогава с баба ми се редихме 2 часа на 200 метра опашка в 4 реда за да си купи тенджери и даваха по 2 на човек, та след 2 часа чакане на опашка тенджерите свършиха 2 метра преди да успеем да влезем в магазина. Та толкова за изобилието. И това в София, да не отварям дума за тези по селата дето са били закрепостени в ткзс- то без право да напускат областта. За София имаше и " жителство" тоест ти си българин, но не ти дават да работиш и жевееш в собствената си столица. А ако решиш да напуснеш тоя рай могат да те застрелят на границата, а на граничаря дето те е застрелял му дават няколко дни отпуска за награда ....
Майка ти какво е правила и как е живяла, аз не знам. Знам само, че токът беше 2/ ст./квч, дн/нощ, билетът за рейса 4÷6, до село, на 20 км, с влака се стигаше за 20 ст., на училище 20 ст.ми стигаха за цял ден, книгите бяха по 30÷59 ст., рядко 2÷5 лв (големите "тухли"), а анжуг за 20 лв., вече беше доста скъп. Да не ховорим за бензина по 27÷30 ст., билеъпеъп за кино -20÷25 ст. (За "Междузвездни войни" първите серии, бяха по-скъпи, цели 35 ст.). Пък апартамента, 110кв.м., нашите хора взеха за 13200 лв., а 1дка. двор на село, с огради, кладенец, проведен 3-фазен ток , понеже беше скъп, дадохме с лелини общо 1000 лв. Билетчего за самолета до Грузия пък, понеже скъпо, беше 65 лв (за 2000 км.), такива работи. И у дома, стари бяха черните на баба к дядо, от тяхната сватба. Не знам, някой много не е в час, ама кой това?
- И да, нямаше бездомни, нямашемпросяцкмпред всеки магазин и товещимпо кофите за храна. Абе, лош живот, голямо Нямане.
А сега намери статистика за цените и заплатите по това време въф Франция, Германия, па дори и Гърция да е.
Майка ти какво е правила и как е живяла, аз не знам. Знам само, че токът беше 2/ ст./квч, дн/нощ, билетът за рейса 4÷6, до село, на 20 км, с влака се стигаше за 20 ст., на училище 20 ст.ми стигаха за цял ден, книгите бяха по 30÷59 ст., рядко 2÷5 лв (големите "тухли"), а анжуг за 20 лв., вече беше доста скъп. Да не ховорим за бензина по 27÷30 ст., билеъпеъп за кино -20÷25 ст. (За "Междузвездни войни" първите серии, бяха по-скъпи, цели 35 ст.). Пък апартамента, 110кв.м., нашите хора взеха за 13200 лв., а 1дка. двор на село, с огради, кладенец, проведен 3-фазен ток , понеже беше скъп, дадохме с лелини общо 1000 лв. Билетчего за самолета до Грузия пък, понеже скъпо, беше 65 лв (за 2000 км.), такива работи. И у дома, стари бяха черните на баба к дядо, от тяхната сватба. Не знам, някой много не е в час, ама кой това?
- И да, нямаше бездомни, нямашемпросяцкмпред всеки магазин и товещимпо кофите за храна. Абе, лош живот, голямо Нямане.
Хайде да видим и другата страна на медала.
Дядо ми е убит от народната власт 44-та. Бил е свещеник и е имал медицинско образование. Не съм имал възможността да го познавам и баща ми е бил също много малък тогава. Имуществото ни е било отнето. Въпреки всичко баба ми е успяла да отгледа 3 деца, а баща ми е завършил ветеринарна медицина. Дълги години сме живели на квартира защото не ни разрешаваха гражданство, а заради авантюрите на чичо ми, баща ми е обявен за неблагонадежден и дълги години е следен от ДС. Не ни разрешиха гражданство в 3 града, докато заради спецификата на професията му и глада за кадри успяхме да се задържим в едно ямболско село. Навсякъде за много неща но искаха рушвети, за да си затварят очите. А пък да построим къща беше премеждието на живота на баща ми.
Разбира се ти по това време и представа си си нямал за тези неща. Но за много хора живота е бил точно такъв.
Учители през 1986г. са получавали чисто 150лв., според материал в сп. Общество и право
Ясно, че имате конкуренция с пирамидалния за най-много постове, ама може някой млад да ви се върже на приказките...
Абе ти преброй тези на Бабалата импислв приказвай, кой кого конкурирал.
чистачка в селско училище вземаше почти 400 чисто, води се на минимална.
1984- носил съм за ведомости за заплати данни в изчислителен център и съм ги писал защото ме бяха хванали като по млад който вижда добре, началника им беше възрастен човек. Нито една минимална заплата нямаше и на общите работници, които почистват двора на предприятието им.
Защо ги е кърпила, защото и било жал да ги изхвърли. Напълно е възможно и реалистично, с такова възпитание бяха, тя бяха минали през години когато няма. Аз му вярвам, но не е било както го представя - защото нямали пари или престилки не е имало.
Да я пита майка ми човек що си е кърпила престилките при 2-ма родители работещи на пълен работен ден при такова охолство. 4 човека на 42 кв., кола - няма, почивка - с ведомствена карта на бунгала с дървеници.
Тъжното е, че все ви се въртят едни води по 1 ст кубика, бози по 6 ст, билетчета по 6 ст., а хората оттогава помнят основно опашки, зеленчукови консерви каквото е останало след износ за СССР и ГДР, кърпене/преносване/износване на каквото падне, холни секции с връзки, завист за дънки и пазене 10 години на сапун в раклата.
Добре, че имаме хубави български филми... ей ти "Топло", ей ти "Любимец 13", ей ти "Баш Майсторът". Смях през сълзи.
заплатите бяха 230лв минималната и никой не вземаше 230. Реалните заплати бяха 320 - 450лв на работниците. Аз съм работил като прост работник строителство 1 година, даваха ми един плик пари над 500лв.
Коментар