IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

    Ето сравнявам от сайта дето си дал- playstation 5 pro( въпреки, че още не е излязла)- цена за България 600 долара, за Русия 616 долара, кутийка кола в БГ 0.98, в Русия 0.91 долара. Като цяло са едни и същи цените, там някои неща са по- евтини( примерно горивата), а тук други( примерно имотите).
    Впечатляващо е колко не ти пука как се излагаш.

    Това ми напомня да проверя дали в т.нар. потребителска кошница, с която мерят инфлацията у нас, не са сложили една "playstation 5 pro ( въпреки, че още не е излязла)"

    Коментар


    • v_tin, Русия има огромен износ на части за машини и други продукти за 2 трилиона евро. Колко торове изнася ? Дребен бизнес е едрия бизнес, десетки хиляди по малки бизнеси изкарват трилиони, а тези не носят съществени пари. Русия ги подържа големите защото така казва на запада че са добри и им продават тези неща. Спокойно могат да спрат този износ и няма да им се отрази. Тези другите работят и изкарват пари, вкарват ги вече в Русия защото на запад могат да пият една студена вода за тях..и така банката на Русия си емитира рубли обезпечени с тези пари които влизат в Русия, държавата съответно си харчи рублите. Те могат да си махнат всякакви данъци за населението и да му осигурят всичко което държавата е длъжна..без нито една рубла данъци. Да видим дали няма да тръгне трафик на пари в кашони за Русия от тези западняци които сега си губят бизнесите.
      Къде няма да има сега руски пари - Германия, Холандия, Франция и Великобритания. Сега украинците ще развъртят бизнеси и ще продават в тези страни, и парите си ще ги държат в техните банки, а не в банките на Украйна. Ще стане някога след 1500 години.
      Last edited by supertrader; 26.04.2024, 18:32.
      D.Y.F-091066

      Коментар


      • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
        Хиляди магазини в САЩ обявиха, че затварят (kritichno.bg)
        • Сатана Z

          CNN съобщава ,че при Сутрешната ракетна атака срещу Харков са убити седем офицери от чешките въоръжени сили. Ракетният удар е ударил сградата, в която е имало среща с представители на СБУ. Специалисти от Чешката република обучиха техническия персонал на SBU RER и криптографията
        Ето сравнявам от сайта дето си дал- playstation 5 pro( въпреки, че още не е излязла)- цена за България 600 долара, за Русия 616 долара, кутийка кола в БГ 0.98, в Русия 0.91 долара. Като цяло са едни и същи цените, там някои неща са по- евтини( примерно горивата), а тук други( примерно имотите).
        Last edited by mitko2848; 26.04.2024, 18:04.

        Коментар


        • Европейският внос на торове от Русия отново е на максимум, въпреки санкциите. В началото на годината химическата промишленост поиска да се ограничат „враждебните“ доставки: справиха се някак си без енергийни ресурси. Освен това се оплакаха от ниската екологичност на суровините. Обаче продължават да купуват. Защо на Запад не могат да откажат "вредни" продукти от "страната-агресор"?

          Накупиха и натрупаха

          Европейският съюз е закупил през февруари 521,3 хиляди тона руски торове на стойност 167 милиона евро, сочат изчисленията, базирани на европейска статистика.

          Това е с 16 на сто повече в физическо изражение и с 21 на сто повече в парично изражение спрямо януари. Максимумът от декември 2022 г., когато са закупени за 185,3 милиона евро.

          Белгия особено увеличи оборота си - почти пет пъти, до 24 милиона евро. Румъния - 2,4 пъти, до 10,3 милиона, България - 2,1 пъти, до 5,2, Германия - 1,8 пъти, до 20.

          Полша остава най-големият клиент за трети пореден месец: 44 милиона евро - максимумът от декември 2021 г.

          Според Организацията по прехрана и земеделие Русия е най-големият износител на азотни торове в света и водещ износител на калиеви и фосфорни торове. През 2021 г. тя осигури повече от 30 процента от европейския пазар. И не говорим за забавяне.

          Местните са недоволни

          Към 60% от вноса на калий в ЕС идва от Русия и Беларус, 31% от азота идва от Русия. Европейският съюз не е доволен от това: имаше енергийна зависимост, сега - торна.

          „Ние ясно видяхме как Русия и Путин използват торове и храна като оръжия“, възмути се преди месеци Свен Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на норвежкия завод “Яра”. Според него 2024 г. ще бъде "решаваща" година за ЕС в земеделието.

          Същото беше казано по-рано в Европейския парламент: „Русия злоупотреби с господството си в доставките на газ и превърна торовете в политическо оръжие, след нахлуването в Украйна доставките бяха прекъснати и цените се повишиха почти тройно Преследване на вълна

          Освен това същата Yara се оплака, че въглеродният отпечатък на торовете от Русия е с 50-60 процента по-голям от този на европейските.

          Загрижеността за „екологията“ е лесна за разбиране: руските компании имат значителни конкурентни предимства поради по-ниските производствени разходи. ЕС въведе трансгранична въглеродна такса дори преди CBO.

          „По този начин се опитаха да отслабят конкуренцията след обявяването на санкциите, а след това и експлозията на “Северните потоци”, в Европа възникна не само енергиен проблем, но и производството на торове, предимно азотни, стана по-трудно“, посочва Галина Сорокина, професор по международни икономически отношения в руския Държавен университет за управление.

          Не е нужно да избират

          „Енергийната независимост“ и отказът от руски тръбопроводен газ струват много скъпо на Европа. Освен това изключително енергоемката химическа промишленост пое основната тежест. До средата на 2022 г. растящите цени на синьото гориво спряха към 70% от азотния капацитет, производствените разходи скочиха със 150. Десетки фабрики спряха.

          Финландия, Латвия, Литва и Естония са особено зависими от руските доставки. Те имат ограничени ресурси и исторически търговски отношения с Москва. Но страните с развито селско стопанство - Франция, Германия, Холандия - също трябва да внасят химикали, за да поддържат висока производителност, отбелязва Александър Стрелников, основател на транспортната компания “РусТрансЧайна”.

          А руските продукти са по-евтини от европейските поради достъпа до по-евтини горива и енергия, добавя експертът. И географската близост има значение.

          За разлика от други индустрии, в химическата промишленост газът е не само източник на енергия, но и суровина.

          „Азотните торове (амоняк, карбамид, амониев нитрат) се произвеждат от природен газ. Стойността на въглеводородите играе голяма роля”,казва проф. Михаил Аким от ВШИ.

          Има ли алтернативи

          Литовската “Ахема” планира да построи завод, предназначен да произвежда половин милион тона гранулирани нитратни торове годишно.

          Полският “Орлен” е готов да инвестира почти 400 милиона. Сега предприятието с капацитет от един милион тона азотни торове годишно контролира 25 процента от вътрешния пазар. Ако проектът се осъществи, ще бъде милион и половина. Но всичко това е в дългосрочен план.

          Поради сложната ситуация в селскостопанския сектор, както и постоянните политически действия на фермерите, ЕС не може да се откаже от торове от Русия. Алтернативните доставчици, предимно от Африка, не отговарят на нуждите на селскостопанския сектор, собственото производство е твърде скъпо, а фермерите са твърде нервни - в резултат на това вносът расте, обяснява Иван Андриевски, първи вицепрезидент на Руския съюз на инженерите.

          Висока интеграция

          Икономистите заявяват: интеграцията на руската икономика в европейската се оказа много по-дълбока, отколкото се смяташе. Провалът в една област на сътрудничество със сигурност ще засегне други. Освен това пазарите на торове продължават да бъдат засегнати от нестабилните цени на газа.

          „Производителите на торове са по същество „опосредствани“ газови котировки, тоест в контекста на санкциите и ценовите дисбаланси на пазарите, оборотът на торове е достъпен заместител, който позволява да се използват предимствата на Русия“, пояснява Михаил Аким.

          „Няма преки търговски ограничения срещу торове, косвените пречат, включително проблемите с влизането на кораби под руски флаг в пристанищата на ЕС, сложността на операциите и санкциите срещу компании, чиито активи съдържат капитали от Русия, плюс личните - на собствениците Всичко това, разбира се, се отразява негативно на доставките на торове за ЕС, което от своя страна се отразява на структурата на разходите за селскостопански продукти“, добавя той.

          Въпреки това Брюксел няма да се успокои. Според представителя на Европейската комисия Олаф Гил висшият изпълнителен орган на ЕС проучва вноса на руски торове и зърно, за да разбере какви мерки могат да бъдат предприети срещу тях. Той потвърди, че все още няма санкции, тъй като има риск от нанасяне на щети на някои европейски държави. Това, каза той, „е била позицията досега“, но „ако са необходими допълнителни стъпки, те със сигурност ще бъдат разгледани“.

          Коментар


          • Хиляди магазини в САЩ обявиха, че затварят (kritichno.bg)
            • Сатана Z

              CNN съобщава ,че при Сутрешната ракетна атака срещу Харков са убити седем офицери от чешките въоръжени сили. Ракетният удар е ударил сградата, в която е имало среща с представители на СБУ. Специалисти от Чешката република обучиха техническия персонал на SBU RER и криптографията
            Last edited by v_tin; 26.04.2024, 17:35.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

              Сега остава и да напишеш колко е линията на бедността в Русия- 14300 рубли( 145 евро) за 2024 година. Това ще рече че всеки руснак получаващ 146 евро на месец( с едно евро над линията на бедност)не се счита за беден. За България линията на бедността е 526 лева за 2024. Тоест в най- бедната и корумпирана страна в ЕС-България бедния е почти 2 пъти по- богат от бедния в Русия
              Много пъти сме го писали това, но ти все не вдяваш- не е интересно колко пари получаваш, а какво може да си купиш с тях. Краят на монте кристо спомняш ли си- един банкер беше взел 6 милиона и забегна, е да де но го хванаха бандитите. След 2 дни той поиска да яде- цена за каквото и да е 6 милиона, пиле- 6 милиона, прасенце- 6 милиона, супа- 6 милиона. И той ги плати за пиле, ядеше и плачеше. таааа какво да кажеш за такива неща- интересно е какво може да си купиш с твоите 145 евро- бензин - левче, дизел- и той. Ей тук може да сравняваш на воля- https://bg.globalproductprices.com/

              Коментар


              • v_tin, китайците да спрат да продават стоките си за долари, само за други валути а може и за евро да спрат.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • Белият дом: Ще забраним TikTok, ако не ни го продадете

                  Правителството на САЩ няма намерение да забрани социалната мрежа TikTok в страната, а просто иска собственикът му да я продаде на американците. Това заяви на брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

                  „На първо място, членовете на Конгреса дадоха ясно да се разбере, че не искаме TikTok да бъде забранен. Това не е забрана. Става въпрос за продажба. Относно националната ни сигурност. Не за американците, използващи TikTok, а за собствениците от Китай. За контрола над TikTok. Така че искаме ByteDance да се откаже от него, да го продаде, но не искаме забрана. Не за това става въпрос в този закон“.

                  Жан-Пиер добави, че китайските власти „трябва да позволят“ продажбата на социалната мрежа. “Що се отнася до закона, сега имаме време да видим как ще работи. Вече има американски инвеститори, които искат и се интересуват от закупуването на TikTok. Ще позволим на този процес да поеме по своя път“, каза говорителят на Белия дом.

                  По-рано президентът на САЩ Джо Байдън подписа пакет от закони, включително инициатива за евентуална забрана на TikTok в страната. Тя предлага да се даде на ByteDance една година, за да продаде социалната мрежа, в противен случай мрежата ще бъде забранена в САЩ.



                  Има каубои които искат да го купят за 1 долар. Много удобно, а?? Казваш че е заплаха за националната сигурност и трябва да бъде продаден, цената не е интересна

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

                    Слабо. Пак ще ти намалят надника, защото пускаш прекалено лесно опровержими лъжи. Естествено няма нито една точна цифра, никаква статистика. Това, че 9% от населението на РФ са имигранти, въпреки че няма "рефюджис велкъм"?

                    Или пък:

                    [ATTACH=CONFIG]n4175829[/ATTACH]
                    [ATTACH=CONFIG]n4175830[/ATTACH]
                    Сега остава и да напишеш колко е линията на бедността в Русия- 14300 рубли( 145 евро) за 2024 година. Това ще рече че всеки руснак получаващ 146 евро на месец( с едно евро над линията на бедност)не се счита за беден. За България линията на бедността е 526 лева за 2024. Тоест в най- бедната и корумпирана страна в ЕС-България бедния е почти 2 пъти по- богат от бедния в Русия

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

                      Голям смях е, когато знаете, че Русия не може да предложи НИЩО привлекателно на света- най- богатата на полезни изкопаеми страна в света е по- бедна от най- бедната и корумпирана страна в ЕС, нямате какво аргументирано да кажете и затова се използват заучени фрази като еврогейски съюз и т н. И после се чудите защо ВСИЧКИ от бившите соц републики искат да са в ЕС и НАТО и никой не иска да е в съюз с Русия. Най- верния признак за това къде е се живее по- добре е движението на хората, защото никой не бяга от хубавото. Дай да сравним броя на руснаците в България, Германия и САЩ с броя на американците, германците и българите живеещи в Русия- цифрите въобще няма да ви харесат
                      Митко, хората отиват там където могат да изкарат лесни пари. Когато дойдоха хохълите в германия бяха царе- можеше да паркира и пред райхстага и никой нищо няма да му каже, не плащаха пари за паркинг, за квартира, за ток, даваха им и някакви пари, безплатни курсове. Немците се възмущаваха, но беше по важно бай гън да е доволен, отколкото немците да са доволни. Колко човека отидоха в швейцария- отидоха и на границата ги питат- пари имате ли- нямаме- хайде къш , друг отговор- имаме 10000 евро- достатъчни са за 2 месеца живот в швейцария, каато ги свършите тогава ще получите помощи. А какво беше в бг- по хотелите, ядене, пиене без пари и писали с лайна слава украина

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

                        Голям смях е, когато знаете, че Русия не може да предложи НИЩО привлекателно на света- най- богатата на полезни изкопаеми страна в света е по- бедна от най- бедната и корумпирана страна в ЕС, нямате какво аргументирано да кажете и затова се използват заучени фрази като еврогейски съюз и т н. И после се чудите защо ВСИЧКИ от бившите соц републики искат да са в ЕС и НАТО и никой не иска да е в съюз с Русия. Най- верния признак за това къде е се живее по- добре е движението на хората, защото никой не бяга от хубавото. Дай да сравним броя на руснаците в България, Германия и САЩ с броя на американците, германците и българите живеещи в Русия- цифрите въобще няма да ви харесат
                        Слабо. Пак ще ти намалят надника, защото пускаш прекалено лесно опровержими лъжи. Естествено няма нито една точна цифра, никаква статистика. Това, че 9% от населението на РФ са имигранти, въпреки че няма "рефюджис велкъм"?

                        Или пък:

                        Click image for larger version

Name:	Screenshot 2024-04-26 153921.jpg
Views:	1
Size:	33.7 КБ
ID:	4175829

                        Click image for larger version

Name:	Screenshot 2024-04-26 153944.jpg
Views:	1
Size:	42.7 КБ
ID:	4175830

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                          Интелигентните руснаци отдавна са напуснали Русия, живеят и работят на Запад и ги е срам да си признаят, че са руснаци. Тези избягалите руснаци са интелектуалния елит на Русия. Това са хората, които щяха да издигнат икономиката на русия в годините след нейния разпад. Това са хората, които щеха да измислят нови ракети и въоръжения, нови самолети и въобще нови технологии. Та тези хора сега са на Запад и ще развиват западната икономика и западните технологии.

                          Колкото до Русия - ами да го духа. Така и се пада. В нея останаха само нискоинтелигентни полуидиоти с промити мозъци. От тях не може да се очаква да изобретят дори и лъка и стрелата. Нещастно блеещо стадо овце с мания за величие. Алкохолизирани отрепки, който се гордеят с дупките си по пътя и с вмирисаните си външни дървени тоалетни. Ако не беше западния свят да им внася разни технологии и готови продукти, това стадо мухонасранци отдавна щеше да се е върнало да живее в пещерите
                          .
                          Намерих още една умна реплика в тази тема

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от SKP Разгледай мнение

                            Лекинко се пооля, Митенце. Да не си рибарче?

                            По данни на Евростат, в началото на 2019 година броят на живеещите в България руснаци е бил 24 300. А това е една четвърт от всички чужденци в страната. За 2020 все още няма точни данни. Но някои индиректни показатели загатват, че броят на руснаците в България вероятно се е увеличил. Така например през последните години общият брой на разрешителните за дългосрочно пребиваване в страната се е увеличил - от 33 524 през 2018 година до 45 236 през 2019 година. Освен това през 2020 година българската вицепрезидентка Илияна Йотова е издала укази за даване на българско гражданство на 485 граждани на Русия. За сравнение: през 2019 година едва 217 руски граждани са получили български паспорти, а през 2018 - само 176.
                            https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D...%8F/a-56884912

                            Като не се знае, колко са емигрирали точно от Русия. Някои са от Украйна, или други бивши соц. републики.
                            Но има и други. Временно пребиваващи,бедни руснаци, понакупили апартаменти по Черноморието ни. И прекаващи, цяло лято тук.
                            Огромно желание, да се гледа в чуждото канче. А българите продължават да емигрират, също. Нищо, че от 30 години сме, демократична държава. Член на НАТО и ЕС. Всичко трябва да цъфти, у нас.
                            Митко-то е нервен и страда, т.к. е заложил на куц кон. Предай му И моите съболезнования.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                              Интелигентните руснаци отдавна са напуснали Русия, живеят и работят на Запад и ги е срам да си признаят, че са руснаци. Тези избягалите руснаци са интелектуалния елит на Русия. Това са хората, които щяха да издигнат икономиката на русия в годините след нейния разпад. Това са хората, които щеха да измислят нови ракети и въоръжения, нови самолети и въобще нови технологии. Та тези хора сега са на Запад и ще развиват западната икономика и западните технологии.

                              Колкото до Русия - ами да го духа. Така и се пада. В нея останаха само нискоинтелигентни полуидиоти с промити мозъци. От тях не може да се очаква да изобретят дори и лъка и стрелата. Нещастно блеещо стадо овце с мания за величие. Алкохолизирани отрепки, който се гордеят с дупките си по пътя и с вмирисаните си външни дървени тоалетни. Ако не беше западния свят да им внася разни технологии и готови продукти, това стадо мухонасранци отдавна щеше да се е върнало да живее в пещерите.
                              Хората са многократно повече и по-стойностни от теб и, съответно, мерките ти, НЕ СА меродавни за тях дори по обикновените закони на математиката. Не е ясно ТИ какво си изобретил, освен някакъв мним "идеален диод" затуй, не си мерИ това твоето с онова тяхното, да не ти го скъсат при груба пенетрация . СЕди си мирен в Габрово, гледай си пчеличките, и би могъл даже до старини да доживееш. Тъй де, да ни веселиш периодично с подобни непремерени Глупости.
                              Ако не съм ти го казвал друг път, много ти отиват. Като на свинче - звънче.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение

                                Кое не е така? Над 3 милиона руснаци живеят в щатите. Колко американци живеят в Русия?. Хайде остави щатите- те са една от най- развитите страни, вземи България-над 200 000 руснаци живеещи в България. Колко са българите живеещи в Русия?
                                Лекинко се пооля, Митенце. Да не си рибарче?

                                По данни на Евростат, в началото на 2019 година броят на живеещите в България руснаци е бил 24 300. А това е една четвърт от всички чужденци в страната. За 2020 все още няма точни данни. Но някои индиректни показатели загатват, че броят на руснаците в България вероятно се е увеличил. Така например през последните години общият брой на разрешителните за дългосрочно пребиваване в страната се е увеличил - от 33 524 през 2018 година до 45 236 през 2019 година. Освен това през 2020 година българската вицепрезидентка Илияна Йотова е издала укази за даване на българско гражданство на 485 граждани на Русия. За сравнение: през 2019 година едва 217 руски граждани са получили български паспорти, а през 2018 - само 176.
                                https://www.dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D...%8F/a-56884912

                                Като не се знае, колко са емигрирали точно от Русия. Някои са от Украйна, или други бивши соц. републики.
                                Но има и други. Временно пребиваващи,бедни руснаци, понакупили апартаменти по Черноморието ни. И прекаващи, цяло лято тук.
                                Огромно желание, да се гледа в чуждото канче. А българите продължават да емигрират, също. Нищо, че от 30 години сме, демократична държава. Член на НАТО и ЕС. Всичко трябва да цъфти, у нас.

                                Коментар

                                Working...
                                X