IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
    Хроника на Войната в Украйна ·

    737 ден от войната 29/2/24 – 1/3/24

    (1ва част)
    Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че за денонощието са унищожени 920 руски военни личен състав, 3 самолета, 17 танка, 30 бойни машини на пехотата, 36 артилерийски системи, 1 ПВО, 26 БПЛА, 54 броя автомобилна техника/цистерни/специална техника.
    Вражеската активност днес беше най-голяма в направленията Авдеевка и Новопавловск: 44 атаки са извършени от руснаците от началото на деня в тези две направления. Това се казва във вечерния доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Според доклада днес на фронта са станали общо 73 военни сблъсъка.

    ДОНЕЦК
    Трета щурмова бригада изтласка руснаците от Красногоровка, Донецка област. "Предишния ден силите на руската армия атакуваха югоизточната част на Красногоровка и навлязоха в града. За да попречат на врага да се укрепи, частите на Трета отделна щурмова бригада, войници от 1-ви и 2-ри щурмови батальони проведоха бойна операция за прочистване на града от вражеските сили“, се казва в съобщението на бригадата. Руснаците отказват да се предадат и са ликвидирани в окупираните от тях къщи. Днес Красногоровка е под контрола на украинските войски. През юни 2023 г. украинските въоръжени сили успяха да се закрепят на малък участък от територия в района на Красногоровка, който беше окупиран от 2014 г. Напредването на украинските десантчици източно от Красногоровка отбеляза първия път от миналогодишната руска инвазия, в който украински войски си върнаха територия, която е била под руска окупация от 2014 г.

    Британското министерство на отбраната се позова в мрежата X (Twitter) на данни на разузнаването. "Районът западно от Авдеевка остава във фокуса на настъпателните усилия на Русия в Източна Украйна. Русия пое контрола над Авдеевка на 17 февруари 2024 г. и оттогава е напреднала на приблизително 6 км от центъра на града", се казва в доклада на разузнаването. В тази връзка, както отбелязва разузнаването, Русия почти сигурно е установила контрол над няколко села в района: Ласточкино, Степовой и Северни. "Основно тези тактически напредъци служат за укрепване на руските позиции около Авдиевка. Също така е вероятно Русия да се стреми да създаде инерция на място, за да се възползва от факта, че има по-малко фиксирани, добре защитени позиции и градски райони, от които украинците сили могат да защитават“, отбелязва разузнаването.

    Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски говори за отбраната в Авдеевското и Кураховското направление. По думите му украинските бригади водят тежки битки с превъзхождащи сили на противника. Руските нашественици понасят значителни загуби в жива сила и техника, но упорито продължават да атакуват украинските позиции. Понякога окупаторите са успешни в определени области. „Основната ми задача е ефективно да използвам бойните възможности на въоръжението и бойната техника на нашите подразделения за нанасяне на максимални загуби на противника и унищожаване на значителна част от неговата артилерия и бронирана техника, запазване на позициите и възстановяване на позициите, от които сме отстъпили,“ отбеляза главнокомандващият в Telegram. „Когато работя с командирите на бригади, се съсредоточавам върху това как е организирана работата в пунктовете за управление за огнево поразяване на противника, върху навременността и адекватността на решенията, взети в съответствие с текущата обстановка, и върху поддържането на постоянно взаимодействие между части и подразделения,“ каза Сирски.

    Руските окупатори настъпиха западно от Бахмут, посочва в нов доклад Институтът за изследване на войната (ISW). Анализаторите отбелязаха, че руски военни офицери обявиха, че са напреднали отвъд Иваново и че сега контролират половината или по-голямата част от селището. Въпреки това ISW подчерта, че не няма визуално потвърждение на тези твърдения. В доклада се посочва, че окупаторите са настъпили западно от Авдеевка. Геолокирани кадри показват, че руските войски са напреднали в полетата на юг и югозапад от Степовой и северозападно от Ласточкино. В същото време институтът посочи, че руски пропагандисти обявиха превземането на Бердичи и Тоненки, както и превземането на по-голямата част или цялата Орловка. ISW не потвърждава превземането на тези селища от окупаторите. Руски военни командири също съобщават за „победа“ в Красногоровка, но всъщност украинските въоръжени сили са изтласкали руските войски от Красногорка няколко часа след влизането в селото.
    В направление Бахмут руските нашественици се опитват да превземат Ивановское и Богдановка, където вече се водят битки в населената зона. Това каза началникът на пресслужбата на оперативно-стратегическата групировка на войските „Хортица“ Иля Евлаш. "В направление Бахмут, разбира се, се извършват всички необходими инженерни и укрепителни мерки за задържане на врага. Но врагът продължава да настъпва към района на селището Ивановское и към района на Богдановка, вече се водят битки в града.Врагът продължава да изтегля там мощни резерви.Освен това непрекъснато нанася удари с дронове камикадзе като Lancet, настройва артилерията си с помощта на дронове като Zala и Orlan, а също така активно използва FPV дронове.“ Руските окупатори много активно използват щурмови групи „Буря Z”, „Буря V”, мотострелкови полкове и бригади, които продължават да щурмуват уктаинските позиции. По думите му през изминалото денонощие противникът е извършил близо 700 атаки на позиции на въоръжените сили в Бахмутско направление и четири пъти е използвал авиация. Окупаторите използват основно самолети Су-25, но използват и неуправляеми авиационни бомби (КАБ), а този път и неуправляеми авиационни ракети (УАР). Противникът е извършил и 56 атаки с дронове камикадзе. „Проведени са 8 бойни сблъсъка с врага, по време на които противникът е загубил 131 окупанти и още 79 единици въоръжение и военна техника“, каза Евлаш.

    Той каза още, че ситуацията в Лимано-Купянски остава тежка. „Врагът продължава да напира в района на Сенковка. Също и в посока Тернов, в направление Северск, където се опитва да развие своя настъпателен потенциал и да създаде плацдарм за развитие на по-нататъшно настъпление към преградни линии като река Оскол, и именно Купянск, който остава една от ключовите цели на противника в това направление.Там се прехвърлят основните сили и резерви, и се опитват да намерят пролука в нашата отбрана.“

    През изминалото денонощие врагът е извършил над 800 атаки с всички налични видове оръжия. Имало е 17 военни сблъсъци и още 13 пъти противникът е използвал авиация (1 път Ми-8 и 12 пъти самолети Су-34 и Су-35). Самолетите на борда са имали от две до три управляеми бомби, с които са извършвани атаки. "По време на ожесточените боеве врагът загуби 343 окупатори, убити и ранени, и още 73 вида оръжие и военна техника. Обстановката остава напрегната, но нашите защитници и ръководство правят всичко възможно да спрат врага и да му попречат да напредне," каза Йевлаш. В същото време групата на окупаторите остава постоянна, тъй като всичко, което е унищожено, бързо се заменя с резерви. „Всеки ден унищожаваме стотици нашественици, десетки оръжия и оборудване, но те докарват други, за да заменят изгубеното преди това... Когато поддържат повече от 500 танка в това направление, намаление с 10 единици, въпреки факта, че им се нанасят всеки ден огромни загуби, не играе много съществена роля,“ каза Йевлаш.

    ХЕРСОН
    Военнослужещи от Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна нанесоха тежки загуби на врага край временно окупираното село Челбурда в Херсонска област на 26 февруари. С помощта на управляема бомба JDAM-ER те унищожиха командния пункт и склад за ракетно-артилерийско оръжие на руските въоръжени сили .Съответно видео е заснето от военнослужещи от 38-а отделна бригада морска пехота. Записът показва паника и призиви за „спешно вдигане“, призовават всички да „бягат към щаба“ и викат „медицинска помощ.“ ВСУ успешно използват въздушни бомби от този тип, тъй като те позволяват да бъдат хвърлени, без да навлизат в зоната на противовъздушната отбрана на армията на противника. Украйна получи високоточен комплект JDAM-ER от САЩ за монтиране на 227 кг свободнопадащи бомби Mark 82. Тези боеприпаси не са интегрирани в оръжейната система на самолета, те могат да се използват от всички носители, способни да носят 227 kg авиационни бомби на специално проектирана авиационна пускова установка. Оборудвана с комплекта JDAM-ER, авиационната бомба Mark 82 може да удари цел на разстояние до 72 км с максимално отклонение от целта до 11 м. За точно поразяване на целта комплектът използва две основни насоки методи: инерционна система и GPS корекция.

    ЗАПОРОЖИЕ
    Руските окупатори се опитват да настъпят в Запорожка посока, каза Константин Денисов, представител на Легиона на свободата. В посока Запорожие нашествениците се опитват да използват тактиката на събитията в Авдеевка, макар и не винаги с успех. Идват, опитват се да се закрепят в някоя сграда с малки пехотни групи и оборудват огнева точка.Наскоро в района на Легиона на свободата руснаците заеха една сграда, но няколко минути по-късно там беше изстреляна тяхна мина и всички бяха мъртви. Тоест никой не отмени приятелския им огън," каза Денисов в ефира на телевизионния канал " Еспресо". "Танкове и други бронирани превозни средства се използват от нашествениците, за да натискат и изтласкат нашите момчета от позициите им. Вражеската артилерия удря непрекъснато. Всичко работи, от минохвъргачки, съветски танкове, които използват като артилерийски установки, до РСЗО „Град“, който работи непрекъснато“, добави той.
    Красиvvv раzzzzпад на Кремъл се вижда

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Сибирския Бръснар Разгледай мнение
      The Times: британският генерален щаб пряко ръководи атаките срещу кораби на Черноморския флот главният „режисьор“ на атаките беше адмирал Антъни Радакин, той също помага на AFU да съставят военни планове. С други думи Великобритания е директен участник в тази война.


      Хвала на ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

      Коментар


      • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
        леопарди и пантери видяхме, абрахами видяхме, мисля че скоро не е гърмял чалънджъра- този, наглосаксонския танк. Всъщност какво стана с него- май ги изтеглиха всичките
        А АРМАТА видяхте ли?

        Коментар


        • Сибирския Бръснар, стига Великобритания въобще не разполага с възможности да атакува руски военни кораби, тези неща се правят от САЩ. Тръбите за газ са взривени от тях и това нещо е заложено и планирано отдавна. Великобритания не е силна във военно отношение, тези от ВСУ които обучаваха там казват че те си нямат идея какво предтавлява съвременната война, учели ги че на фронта има някакви ваканции си даваш след битка, погрижваш се за ранени там с някакви хеликоптери идват и ги извозват. Те са пионерски лагер. Реалността - на фронта няма командири освен като онзи дето се обаждаше на Подолят да ги изтеглят понеже хората му гинат за този дето духа са все едно да си намерил злато във ВСУ, всички стоят назад защото отпред се умира. Командири има руската армия, по тях стрелят и загиват като редовите войници, те затова дадоха толкова жертви команден състав. ВСУ са гладуващи войници, гладни и предимно рускоговорящи украинци, във ВСУ на този диалект наречен език не се говори, те не го владеят.
          - примирие и европейска само армия влиза там където се водят бойните действия, на самия полигон, никакво обстрелване на хората с далекобойни оръжия, ако тези от Киев стрелят се прибират от тази армия, тя ще се бие с тях ако се наложи. Зеленски ако наистина е актьора Зеленски се прибира и това нещо се изяснява защото той май се е опънал че е излъган и са го пратили при Св. Петър. Жена му се разхожда с някакъв негов двойник налят с анаболи.
          D.Y.F-091066

          Коментар


          • Аха. Ами добре де, Балба. Победиха ги. Разбиха ги. Рашъните са убили пукала. УРРААААА!!!
            Last edited by Pyramid; 01.03.2024, 18:22.

            Коментар


            • Хроника на Войната в Украйна ·

              737 ден от войната 29/2/24 – 1/3/24



              РУСИЯ
              Жители на руския град Дзержинск, Нижни Новгородска област, съобщиха за експлозии в нощта срещу 1 март. Впоследствие руското министерство на отбраната заяви, че районът е бил атакуван от три БПЛА. Вероятно под атака е фабрика, разположена в града, където се произвеждат експлозиви.

              Руското министерство на отбраната също съобщи, че Белгородска област е била атакувана през нощта. В резултат беше повреден руският самоходен зенитно-ракетно-оръдеен комплекс Панцирь-С1. Ранени са и двама руски военнослужещи.

              Подривната кампания "Майдан-3" за подкопаване на ситуацията в Украйна се провежда от бившия помощник на Владимир Путин Владислав Сурков и заместник-ръководителя на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко. Това съобщи представителят на военното разузнаване Андрей Юсов. "За съжаление има и имена на хора, които сега са на територията на Украйна като обект на влияние. Това не означава, че те вече са се съгласили. Тази информация се проверява," каза Юсов. Представителят на Главното разузнавателно управление подчерта, че украинското контраразузнаване работи непрекъснато. В края на ноември 2023 г. представител на Главното разузнавателно управление Андрей Черняк заяви, че руснаците са отделили 1,5 милиарда долара за информационната операция „Майдан-3“, от които 250 милиона са за поддръжка на Telegram. На 27 февруари 2024 г. Комитетът по разузнаване към президента на Украйна обяви, че руската специална операция „Майдан-3“ ще достигне своя връх през март-май 2024 г. Според плана на нашествениците, те ще могат да развият ситуацията в Украйна до първата половина на юни, което да помогне за военна победа на изток и това е ключовата идея на руската операция. За постигане на целите за популяризиране на руски наративи и дестабилизиране на ситуацията в Украйна се извършва масово закупуване и създаване на канали в Telegram и се създават ферми за ботове, които засилват руската реторика в социалните мрежи. "В момента не мога да назова конкретни имена. Има списъци с хора, с които врагът работи и задачата е те да бъдат привлечени да разпространяват тяхната реторика и да влияят на обществено-политическата ситуация в страната. Това са десетки хора, ако говорим за влиятелни категории. Сега тяхната задача е да закупят колкото се може повече хиляди страници и акаунти. Това ще бъде работата на бот ферми, новосъздадени или вече създадени телеграм канали," каза Юсов. Той също така добави, че списъкът включва не само хора, които Руската федерация вече е вербувала, но и тези, които Москва иска да въвлече в насърчаването на проруски наративи. Освен това, според Юсов, Кремъл не може да разчита на предишните си агенти. "Кохортата от политически фигури, която имаха, вече беше разкрита и няма влияние в Украйна. Но всеки път, когато чуем такива разкази, които подкопават Украйна отвътре, които делегализират вземането на правителствени решения, ние ще разберем за кого работят тези наративи," обясни представителят на ГУР. Той обясни как точно Руската федерация вербува агенти. Според Юсов не винаги става въпрос за пряко сътрудничество. "Това не винаги означава, че някой с "червена звезда" се обръща към човека. Това може да бъде достъп до посредници чрез неутрални теми. Основното е включването на онези наративи, от които врагът се нуждае. Тази работа, опитите за това, се случват както в Украйна, така и в чужбина,“ каза Юсов.

              Руските военни, които се връщат в Русия в резултат на обмен, изобщо не се прибират у дома, съобщи представителят на ГУР Андрей Юсов. "Те се вземат за превантивна работа от ФСБ. След това има кратък процес в затворен режим - така нареченото "лечение." И след това - военна част и връщане на фронта." Според Андрей Юсов руските семейства не винаги имат възможност да общуват с близките си дори по телефона. Бившите затворници не се прибират, а отиват направо на фронта. "Те се страхуват от истината. Защото човек, който се връща от украински плен, може да каже какво е в украински плен. Какво всъщност правят руските окупатори и убийци в Украйна. И за военните престъпления," обясни Андрей Юсов. "Руският режим на Путин се страхува от този "бацил". Следователно, да, това е съзнателна утилизация."

              Руският диктатор Владимир Путин в годишното си послание до Федералното събрание на 29 февруари каза: "Стратегическите ядрени сили са в състояние на пълна готовност за гарантирано използване. Всичко, което планирахме в областта на оръжията, за което говорих в моето послание от 2018 г., беше изпълнено." Путин има предвид стратегическата ракетна система "Сармат," ракети Кинжал, и други оръжия. В същото време Путин отрече разпространената от САЩ информация за плановете на Русия да разположи ядрено оръжие в космоса. Според него това е пропаганда, чиято цел е опит „да ни въвлекат в преговори при условия, които са изгодни изключително за Съединените щати.“ „Напротив, ние ви призоваваме да спазвате не само всички споразумения, които съществуват, но и предложихме значително да засилим съвместната работа“, увери той, въпреки че точно преди година в същото послание до парламента обяви, че Руската федерация оттегляне от Договора за ядрените оръжия (СТАРТ). Освен това Путин потвърди, че Русия използва "хиперзвукови" ракети "Кинжал" и "Циркон" във войната срещу Украйна.

              Пълномащабното серийно производство на пътническия самолет MS-21, предназначен да замени чуждестранните самолети в Русия, е прекъснато за втори път от началото на пълномащабната война в Украйна. Според ръководителя на държавната корпорация Ростех Сергей Чемезов доставките на самолети за руските авиокомпании се отлагат за 2025-2026 г., съобщава The Moscow Times. "Нашите тестове още не са приключили. Веднага щом тестовете приключат, ще видим резултатите... Все още се безпокоим за безопасността на всички ни – все пак ще летим на тези самолети", каза Чемезов. Той обаче не уточни кога е планирано да приключат тестовете.

              Коментар


              • Хроника на Войната в Украйна ·

                737 ден от войната 29/2/24 – 1/3/24

                УКРАЙНА
                Президентът на Украйна Владимир Зеленски назначи нов командир на Силите за логистика на Въоръжените сили на Украйна - Олег Гуляк беше заменен от Владимир Карпенко.
                През последните 13 дни Украйна е унищожила 13 руски самолета. Само за текущото денонощие са унищожени три вражески самолета. На 29 февруари през нощта Силите за отбрана свалиха един вражески двуместен изтребител-бомбардировач Су-34. Около 9:00 часа два изтребителя Су-34 бяха унищожени в Авдеевското и Мариуполското направление, съобщи Николай Олешчук, командир на ВВС на украинските въоръжени сили.
                Украинските въоръжени сили разполагат с оръжия, способни да ги уцелят на голямо разстояние, каза говорителят на ВВС Юрий Игнат. "Струва си да се направи изводът, че няма смисъл да летят в нашето въздушно пространство, да тероризират населението ни, да нанасят удари с управляеми бомби, различни видове ракети. Разбира се, такъв голям процент на унищожени руски самолети се дължи на активността на вражеската авиация „Е, и защото имаме определени оръжия, с които можем да ги достигнем в едно или друго направление и на голямо разстояние,“ отбеляза Игнат в предаването „Фронтова линия“. Той добави, че вражеските самолети са работили и продължават да работят, без да летят близо до линията на бойно съприкосновение. На далечните подходи обаче ги „чакат изненади.” "Дори и да не летят много близо. Но някои стават нахални и се приближават, и получават в резултат "Вечен полет, братя", както си пишат там. Наистина, това е много сериозен резултат за нас. Това е психологически натиск върху врага, директно върху екипажа. Дори ако успее да избегне наша ракета - това се случва - следващия път пилотът ще бъде много, много по-внимателен и може би ще откаже да изпълни задачата. Може да има и такива случаи.“

                Според CBC News Буданов потвърди неотдавнашните изявления на украинския президент, че Кремъл е знаел за украинския план за контранастъпление преди началото му. "Няма да кажа повече от това, което каза президентът. Имахме, да кажем, информация, доказателства, че Руската федерация е разбрала за плановете. Това е сериозен проблем и ние предприемаме определени мерки," каза Буданов, коментирайки вероятно изтичане на данни. Предишният ден украинският президент Владимир Зеленски отказа да говори за бъдещите военни планове на Украйна, тъй като миналата година Кремъл предварително е получил плана за украинска контраофанзива. "Ще ви обясня. Честно казано между вас и мен, колкото по-малко хора знаят плановете на украинската армия, толкова по-бърза ще бъде победата и неочакваният резултат за руснаците. И ще ви кажа откровено: нашите контранастъпателни действия миналата пролет бяха на масата на Кремъл, преди да започнат контранастъпателните действия“, подчерта Зеленски.

                Три области на Украйна са най-замърсени с взривоопасни предмети. Това изявление направи ръководителят на отдела за организация на работата по хуманитарно разминиране на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна Сергей Рева. "Днес бих идентифицирал три основни района, които са най-замърсени - това са Харкивска, Донецка и Херсонска област, ако говорим за деокупирани територии. Това са основните области, върху които работим в момента и върху които са концентрирани основните усилия.“ Броят на пиротехническите подразделения в Украйна непрекъснато нараства – вече има над 340, които наброяват близо 1900 души. „През 2025-2027 г. също се очаква по-нататъшно постепенно увеличаване на този брой“, добави Рева.

                ОРЪЖИЯ
                Администрацията на президента на САЩ разглежда възможността за оказване на спешна военна помощ на Украйна за сметка на собствените резерви на американската армия. Планът вече е "на масата" в Белия дом, казаха пред The New York Times служители, запознати с въпроса. Подобен ход би бил краткосрочна мярка за подпомагане на украинската армия, докато Конгресът излезе от продължилата месеци безизходица и одобри по-голям пакет от военна помощ за Украйна, казаха официални лица. „Това, което знам, е, че е на масата,“ каза сенаторът демократ Джак Рийд, който председателства комисията по въоръжените сили на Сената. Г-н Рийд, който наскоро се завърна от Украйна, каза, че би подкрепил такава временна мярка, "за да спечели време."

                Сега Пентагонът има право да прехвърля оръжия от собствените си резерви в Украйна на обща стойност около 4 милиарда долара. През декември пресъхна отделен фонд, чрез който Пентагонът можеше незабавно да попълни собствените си резерви, компенсирайки това, което беше прехвърлено на украинците. Оттогава официален Вашингтон не смее да рискува готовността на американските военни и да ги лиши от част от запасите им, за да подкрепи Украйна. „Това мислене се променя, до голяма степен поради все по-ужасното положение на Украйна на бойното поле. Западни служители и анализатори казват, че украинските сухопътни сили са числено оръжейно превъзхождани, липсват им артилерия, оръжия за противовъздушна отбрана и други боеприпаси и те са в може би най-опасната ситуация от първите месеци на войната“, пише NYT. Но някои служители се опасяват, че прехвърлянето на боеприпаси в Украйна от запасите на американската армия само ще намали натиска върху Конгреса и ще намали шансовете за приемане на нова дългосрочна програма за помощ за Киев. Това също би изложило администрацията на Байдън на критики от страна на републиканците, които ще обвинят Белия дом, че е навредил на Съединените щати, докато глобалното военно напрежение нараства.

                Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън каза в коментар за "Гласът на Америка", че въпросът за предоставяне на помощ на Украйна ще бъде разгледан, след като финансирането за американското правителство продължи. Камарата на представителите на САЩ одобри краткосрочен бюджет, който ще позволи на правителството да избегне шатдаун. 207 демократи се присъединиха към 113 републиканци при гласуване от 320 срещу 99. Сега то ще бъде изпратено до Сената и след това до президента на САЩ Джо Байдън. Временното финансиране е необходимо, за да се поддържа дейността на федералните агенции на САЩ през фискалната година, започнала на 1 октомври. То ще продължи до 22 март. През това време законодателите трябва най-накрая да постигнат съгласие и да приемат постоянни бюджети за 2024 г., включително помощта за Украйна.

                На 13 февруари Сенатът на САЩ подкрепи пакетен законопроект за предоставяне на финансова помощ на Украйна, но Камарата на представителите все още не го е приела.

                На 27 февруари президентът Джо Байдън се срещна с представители на Конгреса, за да обсъдят въпроса. Освен това председателите на парламентите на 23 държави и ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола призоваха Джонсън да внесе законопроекта. Днес стана известно, че председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън няма да внесе законопроект, който включва помощ за Украйна, тъй като в него липсват разпоредби за сигурност на границата.

                През първите два месеца на тази година украинската индустрия е произвела около 200 хиляди FPV дрона. Това съобщи заместник-министърът на стратегическите индустрии Анна Гвоздяр в коментар за Forbes Украйна. „Президентът говори за 1 милион дронове - нашият капацитет вече ни позволява да произвеждаме толкова и дори повече.“ Според нея тази година производствените възможности на Украйна ще достигнат около 2 милиона дронове от различни видове, включително FPV. Гвоздяр каза още, че украинските компании сега разработват FPV дронове тип крило и леки разузнавателни дронове, подобни на популярните Мавик.
                Франция поръчва 100 дрона от производителя на дронове Delair за нуждите на Украйна. Тази компания е един от водещите световни производители на безпилотни самолети. Това съобщи в четвъртък, 29 февруари, в социалната мрежа X френският министър на отбраната Себастиен Лекорню. Дроновете трябва да пристигнат в Украйна през лятото на 2024 г. "Общо 2 хиляди дистанционно управляеми дрона ще бъдат поръчани от нашия военно-промишлен комплекс. За нуждите на нашите войски и нуждите на Украйна." Френската компания Delair вече е доставила над 150 дрона на украинските отбранителни сили.

                Във Франция смятат, че е по-целесъобразно да се прехвърлят повече авиобомби A2SM (AASM Hammer), модернизирани за украински самолети, на украинските отбранителни сили, отколкото да се доставят изтребители Mirage 2000. Министърът на въоръжените сили на Франция Себастиен Лекорню на заседание на комисията по отбрана на Народното събрание в четвъртък, 29 февруари, отбеляза, че Париж „също иска да направи нещо полезно“ по въпроса за авиацията за украинската армия. Той каза, че Франция няма много Mirage 2000 в експлоатация и поддържането им ще бъде „много трудна задача.“ Затова Париж реши да помогне на Украйна с обучението на пилоти. Страната е инвестирала пари и инженеринг в адаптирането на бомби A2SM (въздух-земя) за поколения съветски самолети Су-24 и МиГ-29, с които Украйна разполага. Лекорню каза, че държавата дава ежемесечно на Украйна 50 бомби A2SM, които са съвместими със съветските самолети и „това променя играта“. "И това беше най-важното. След това идват дискусиите за авиацията, но тя никога не е централната точка, върху която се концентрираме," каза още министърът.
                Украинските военни ще получат 9 артилерийски установки DITA. Те ще бъдат произведени от Чехия, а договорът ще бъде финансиран от Холандия.
                Израел планира да предостави на Украйна системи за ранно предупреждение за руски въздушни атаки. Постоянният представител на страната в ООН Гилад Ердан подчерта, че Израел „се радва да сподели своя потенциал с украинските приятели.“

                Коментар


                • Хроника на Войната в Украйна ·

                  737 ден от войната 29/2/24 – 1/3/24

                  (1ва част)
                  Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че за денонощието са унищожени 920 руски военни личен състав, 3 самолета, 17 танка, 30 бойни машини на пехотата, 36 артилерийски системи, 1 ПВО, 26 БПЛА, 54 броя автомобилна техника/цистерни/специална техника.
                  Вражеската активност днес беше най-голяма в направленията Авдеевка и Новопавловск: 44 атаки са извършени от руснаците от началото на деня в тези две направления. Това се казва във вечерния доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Според доклада днес на фронта са станали общо 73 военни сблъсъка.

                  ДОНЕЦК
                  Трета щурмова бригада изтласка руснаците от Красногоровка, Донецка област. "Предишния ден силите на руската армия атакуваха югоизточната част на Красногоровка и навлязоха в града. За да попречат на врага да се укрепи, частите на Трета отделна щурмова бригада, войници от 1-ви и 2-ри щурмови батальони проведоха бойна операция за прочистване на града от вражеските сили“, се казва в съобщението на бригадата. Руснаците отказват да се предадат и са ликвидирани в окупираните от тях къщи. Днес Красногоровка е под контрола на украинските войски. През юни 2023 г. украинските въоръжени сили успяха да се закрепят на малък участък от територия в района на Красногоровка, който беше окупиран от 2014 г. Напредването на украинските десантчици източно от Красногоровка отбеляза първия път от миналогодишната руска инвазия, в който украински войски си върнаха територия, която е била под руска окупация от 2014 г.

                  Британското министерство на отбраната се позова в мрежата X (Twitter) на данни на разузнаването. "Районът западно от Авдеевка остава във фокуса на настъпателните усилия на Русия в Източна Украйна. Русия пое контрола над Авдеевка на 17 февруари 2024 г. и оттогава е напреднала на приблизително 6 км от центъра на града", се казва в доклада на разузнаването. В тази връзка, както отбелязва разузнаването, Русия почти сигурно е установила контрол над няколко села в района: Ласточкино, Степовой и Северни. "Основно тези тактически напредъци служат за укрепване на руските позиции около Авдиевка. Също така е вероятно Русия да се стреми да създаде инерция на място, за да се възползва от факта, че има по-малко фиксирани, добре защитени позиции и градски райони, от които украинците сили могат да защитават“, отбелязва разузнаването.

                  Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски говори за отбраната в Авдеевското и Кураховското направление. По думите му украинските бригади водят тежки битки с превъзхождащи сили на противника. Руските нашественици понасят значителни загуби в жива сила и техника, но упорито продължават да атакуват украинските позиции. Понякога окупаторите са успешни в определени области. „Основната ми задача е ефективно да използвам бойните възможности на въоръжението и бойната техника на нашите подразделения за нанасяне на максимални загуби на противника и унищожаване на значителна част от неговата артилерия и бронирана техника, запазване на позициите и възстановяване на позициите, от които сме отстъпили,“ отбеляза главнокомандващият в Telegram. „Когато работя с командирите на бригади, се съсредоточавам върху това как е организирана работата в пунктовете за управление за огнево поразяване на противника, върху навременността и адекватността на решенията, взети в съответствие с текущата обстановка, и върху поддържането на постоянно взаимодействие между части и подразделения,“ каза Сирски.

                  Руските окупатори настъпиха западно от Бахмут, посочва в нов доклад Институтът за изследване на войната (ISW). Анализаторите отбелязаха, че руски военни офицери обявиха, че са напреднали отвъд Иваново и че сега контролират половината или по-голямата част от селището. Въпреки това ISW подчерта, че не няма визуално потвърждение на тези твърдения. В доклада се посочва, че окупаторите са настъпили западно от Авдеевка. Геолокирани кадри показват, че руските войски са напреднали в полетата на юг и югозапад от Степовой и северозападно от Ласточкино. В същото време институтът посочи, че руски пропагандисти обявиха превземането на Бердичи и Тоненки, както и превземането на по-голямата част или цялата Орловка. ISW не потвърждава превземането на тези селища от окупаторите. Руски военни командири също съобщават за „победа“ в Красногоровка, но всъщност украинските въоръжени сили са изтласкали руските войски от Красногорка няколко часа след влизането в селото.
                  В направление Бахмут руските нашественици се опитват да превземат Ивановское и Богдановка, където вече се водят битки в населената зона. Това каза началникът на пресслужбата на оперативно-стратегическата групировка на войските „Хортица“ Иля Евлаш. "В направление Бахмут, разбира се, се извършват всички необходими инженерни и укрепителни мерки за задържане на врага. Но врагът продължава да настъпва към района на селището Ивановское и към района на Богдановка, вече се водят битки в града.Врагът продължава да изтегля там мощни резерви.Освен това непрекъснато нанася удари с дронове камикадзе като Lancet, настройва артилерията си с помощта на дронове като Zala и Orlan, а също така активно използва FPV дронове.“ Руските окупатори много активно използват щурмови групи „Буря Z”, „Буря V”, мотострелкови полкове и бригади, които продължават да щурмуват уктаинските позиции. По думите му през изминалото денонощие противникът е извършил близо 700 атаки на позиции на въоръжените сили в Бахмутско направление и четири пъти е използвал авиация. Окупаторите използват основно самолети Су-25, но използват и неуправляеми авиационни бомби (КАБ), а този път и неуправляеми авиационни ракети (УАР). Противникът е извършил и 56 атаки с дронове камикадзе. „Проведени са 8 бойни сблъсъка с врага, по време на които противникът е загубил 131 окупанти и още 79 единици въоръжение и военна техника“, каза Евлаш.

                  Той каза още, че ситуацията в Лимано-Купянски остава тежка. „Врагът продължава да напира в района на Сенковка. Също и в посока Тернов, в направление Северск, където се опитва да развие своя настъпателен потенциал и да създаде плацдарм за развитие на по-нататъшно настъпление към преградни линии като река Оскол, и именно Купянск, който остава една от ключовите цели на противника в това направление.Там се прехвърлят основните сили и резерви, и се опитват да намерят пролука в нашата отбрана.“

                  През изминалото денонощие врагът е извършил над 800 атаки с всички налични видове оръжия. Имало е 17 военни сблъсъци и още 13 пъти противникът е използвал авиация (1 път Ми-8 и 12 пъти самолети Су-34 и Су-35). Самолетите на борда са имали от две до три управляеми бомби, с които са извършвани атаки. "По време на ожесточените боеве врагът загуби 343 окупатори, убити и ранени, и още 73 вида оръжие и военна техника. Обстановката остава напрегната, но нашите защитници и ръководство правят всичко възможно да спрат врага и да му попречат да напредне," каза Йевлаш. В същото време групата на окупаторите остава постоянна, тъй като всичко, което е унищожено, бързо се заменя с резерви. „Всеки ден унищожаваме стотици нашественици, десетки оръжия и оборудване, но те докарват други, за да заменят изгубеното преди това... Когато поддържат повече от 500 танка в това направление, намаление с 10 единици, въпреки факта, че им се нанасят всеки ден огромни загуби, не играе много съществена роля,“ каза Йевлаш.

                  ХЕРСОН
                  Военнослужещи от Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна нанесоха тежки загуби на врага край временно окупираното село Челбурда в Херсонска област на 26 февруари. С помощта на управляема бомба JDAM-ER те унищожиха командния пункт и склад за ракетно-артилерийско оръжие на руските въоръжени сили .Съответно видео е заснето от военнослужещи от 38-а отделна бригада морска пехота. Записът показва паника и призиви за „спешно вдигане“, призовават всички да „бягат към щаба“ и викат „медицинска помощ.“ ВСУ успешно използват въздушни бомби от този тип, тъй като те позволяват да бъдат хвърлени, без да навлизат в зоната на противовъздушната отбрана на армията на противника. Украйна получи високоточен комплект JDAM-ER от САЩ за монтиране на 227 кг свободнопадащи бомби Mark 82. Тези боеприпаси не са интегрирани в оръжейната система на самолета, те могат да се използват от всички носители, способни да носят 227 kg авиационни бомби на специално проектирана авиационна пускова установка. Оборудвана с комплекта JDAM-ER, авиационната бомба Mark 82 може да удари цел на разстояние до 72 км с максимално отклонение от целта до 11 м. За точно поразяване на целта комплектът използва две основни насоки методи: инерционна система и GPS корекция.

                  ЗАПОРОЖИЕ
                  Руските окупатори се опитват да настъпят в Запорожка посока, каза Константин Денисов, представител на Легиона на свободата. В посока Запорожие нашествениците се опитват да използват тактиката на събитията в Авдеевка, макар и не винаги с успех. Идват, опитват се да се закрепят в някоя сграда с малки пехотни групи и оборудват огнева точка.Наскоро в района на Легиона на свободата руснаците заеха една сграда, но няколко минути по-късно там беше изстреляна тяхна мина и всички бяха мъртви. Тоест никой не отмени приятелския им огън," каза Денисов в ефира на телевизионния канал " Еспресо". "Танкове и други бронирани превозни средства се използват от нашествениците, за да натискат и изтласкат нашите момчета от позициите им. Вражеската артилерия удря непрекъснато. Всичко работи, от минохвъргачки, съветски танкове, които използват като артилерийски установки, до РСЗО „Град“, който работи непрекъснато“, добави той.

                  Коментар


                  • Хората на погребението на Навални никак не са много както го представят, разбира че ще има защото той е водил и политическа дейност и заблудени и приближени е имал. Ако въобще погребаха този човек или погребаха един проект. Политическите му възгледи са пълна мъгла и основното което искаше от Запада е да си плащат за ресурсите на Русия, т.е. той беше срещу назначените от тях руски олигарси собственици на руската добивна индустрия също като Путин..В Русия вече май разбраха че не бива да се забъркват с износ на суровини, нека си стоят в земята. С този народ щяха да са развити технологично повече от Япония, ако нямаха суровини и с Украйна да са в прекрасни братски отношения и с голяма нероятност една междудържавна общност. Украйна можела да ползва само собствен газ и да и стига, това е повече от чудесно..
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Сибирския Бръснар Разгледай мнение
                      The Times: британският генерален щаб пряко ръководи атаките срещу кораби на Черноморския флот главният „режисьор“ на атаките беше адмирал Антъни Радакин, той също помага на AFU да съставят военни планове. С други думи Великобритания е директен участник в тази война.

                      Браво
                      Разбира се, целият цивилизован свят иска да бъде унищожен убиеца в Кремъл

                      Коментар


                      • The Times: британският генерален щаб пряко ръководи атаките срещу кораби на Черноморския флот главният „режисьор“ на атаките беше адмирал Антъни Радакин, той също помага на AFU да съставят военни планове. С други думи Великобритания е директен участник в тази война.



                        Коментар



                        • 5-те лъжи в интервюто на Путин с Тъкър Карлсън

                          Лъжа №1: Украйна е създадена от Ленин и по-късно от Сталин

                          "Най-новата украинска държава е основана не от Ленин и Сталин, а от украинското национално движение - едновременно с Полша, Литва, Грузия и дори самата Русия, като република, а не като владение на династията Романови, каквато е била преди 1917 г. Украйна се формира след разпадането на империите на територията, на която е имало украинско етническо мнозинство (включително споменатия от Путин Черноморски регион). Оттогава границите му не са се променили съществено. Ако Путин смята, че "завземането на територии" превръща една държава в изкуствена, то Русия е най-изкуствената държава, която през цялата си история се е занимавала с окупация на чужди територии - от Източна Прусия до Манджурия."

                          Лъжа №2: Неонацизмът в Украйна

                          неонацизмът в Украйна е проблем, измислен от руската пропаганда. "Навикът на Москва да лепи етикети на всичките си врагове като "фашисти" и "нацисти" идва още от времето на СССР. Полша, Израел и дори социалистическа Югославия изпитаха това по различно време. Измисляйки "неонацизма" в Украйна, пропагандата на Путин се опитва да представи страната ни като легитимна цел за агресия, терор и унищожение (цели, които се крият зад евфемизма "денацификация"). Междувременно не Украйна, а по-скоро съвременна Русия се превърна в нацистка държава: с неограничена диктатура, репресии срещу инакомислещите, експанзия в съседни страни и обявяването на тези държави за "измислени и нереални". Русия на Путин се нуждае от истинска денацификация.

                          Лъжа №3: Войната можеше да приключи преди шест месеца

                          "Руско-украинските преговори в Беларус и Турция през февруари-март 2022 г. не постигнаха приемлив резултат. Москва тласкаше Киев към капитулация. Единствената причина Украйна да участва в тези преговори беше застрашителната ситуация на фронта в първите седмици на пълномащабната руска инвазия. Но отбранителните сили, които спряха нашественика край Киев, освободиха украинските дипломати от необходимостта да се подчиняват на руския диктат. През април ужасяващите разкрития в Буча и други освободени селища показаха какво се случва там, където "борбата спира" и започва руската окупация. Но дори след това Киев остави възможност за диалог с Москва - да спре войната с компромиси, а не с наложени условия. Единственото условие на украинската страна беше Русия да се въздържа от по-нататъшни опити за анексиране на територията. Но Путин не пожела и сам изгори мостовете за преговори."

                          Лъжа №4: В Украйна има гражданска война, украинските войници се чувстват руснаци

                          "В Украйна наистина живеят много руснаци, които са патриоти и защитават украинската държава. Този факт сам по себе си опровергава пропагандата на Путин за предполагаемото "преследване на руснаците в Украйна" или че украинските руснаци "чакат своето освобождение" от Путин. Украйна е зряла политическа нация, която обединява граждани от различен етнически произход и религии, които живеят във взаимно разбирателство. Ето защо не е изненадващо, че някои украински войници общуват помежду си на руски (който според руската пропаганда бил "забранен" в Украйна). Изразът "руснаците не се предават" е утвърден израз, добре познат на хората, запознати с руската култура. Затова не е изненадващо, че украинските войници са го избрали, за да осмеят руските агресори. Руско-украинската война в никакъв случай не е "гражданска", защото участниците в нея са граждани на различни държави вече от много години."

                          Лъжа №5: САЩ трябва да постигнат споразумение с Русия за прекратяване на войната

                          "Русия и Путин редовно нарушават всички споразумения и отказват да изпълняват международните договори, подписани от Руската федерация. С инвазията в Украйна, руснаците нарушиха около 400 международни договори. Русия наруши Заключителния акт за сигурност и сътрудничество в Европа (Споразуменията от Хелзинки) относно ненарушимостта на европейските граници. Русия наруши Меморандума от Будапеща, според който тя, както и САЩ и Великобритания, се ангажираха да бъдат гаранти за сигурността на Украйна и териториалната ѝ цялост (заедно с Крим и Донбас) в замяна на предаването на ядрения арсенал на Украйна на Русия. Русия наруши Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство, за украинско-руската държавна граница, за използването на Азовско и Черно море и стотици други договори с Украйна. Русия използва международните споразумения като оръжие срещу държавите, с които ги сключва, и играе нечестна игра. Да се ​​договориш с Русия за сметка на Украйна означава да развържеш ръцете на Путин за още по-голяма и по-страшна война в Европа и на други континенти.


                          Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/analysis/5-...s_2155895.html © Actualno.com

                          Коментар



                          • Дечица, това долу не е картинка, а снимка от Русия:




                            ето и снимка от Москва (и това е в Русия дечица)



                            а ето и още една снимка



                            Коментар



                            • Похороны Навального в Москве

                              У Путина ЧП! Армия РФ сняла розовые очки: солдаты взвыли и бегут. Разбор от Наки

                              Похороны Навального: когда и где? А ведь с похорон начинались революции!

                              ВАЛЬКА-СТАКАН здала ПУТІНА / Ефір СКАБЄЄВОЇ перервали / СОЛОВЙОВА розриває | Обережно! Зомбоящик

                              Путина прорвало! Такого позора еще не было: над РФ смеется весь мир - Шейтельман

                              ЛІПСІЦ: Еліта Путіна ПОЧИНАЄ ВІЙНУ! Кремль відіжме мільйони в бізнеса. Китай тікає від Путіна

                              ШЕЙТЕЛЬМАН: Все! Зеленський ЗНАЙШОВ ЗБРОЮ.Ракети купимо в АРАБІВ. Ультиматум для ЛАВРОВА@sheitelman

                              Ми знайшли! ШОКУЮЧА заява НАВАЛЬНОГО про УКРАЇНУ / Про ці СЛОВА мало хто знає | РОЗБІР ПОМЬОТА

                              ФЕЙГИН & КУРБАНОВА: Разбор ПСЛАНИЯ Путина! Как ПРОКОЛОЛСЯ? / Такого ПОЗОРА еще не было ​@FeyginLive

                              КАРЛСОН РОЗМАЗАВ ПУТІНА: "Це НАЙТУПІШЕ, що я чув". Рашкін: Кремль вибрав ДАТУ НОВОЇ ВІЙНИ

                              Пономарев. Что произойдет на похоронах Навального, пуля для Путина, ужас Шольца


                              Эрдоган взял Путина за горло: Россию принуждают к капитуляции - Шейтельман

                              Похороны Алексея Навального. Прямой эфир


                              Коментар


                              • леопарди и пантери видяхме, абрахами видяхме, мисля че скоро не е гърмял чалънджъра- този, наглосаксонския танк. Всъщност какво стана с него- май ги изтеглиха всичките

                                Коментар

                                Working...
                                X