IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Коментар



    • 5-те лъжи в интервюто на Путин с Тъкър Карлсън

      Лъжа №1: Украйна е създадена от Ленин и по-късно от Сталин

      "Най-новата украинска държава е основана не от Ленин и Сталин, а от украинското национално движение - едновременно с Полша, Литва, Грузия и дори самата Русия, като република, а не като владение на династията Романови, каквато е била преди 1917 г. Украйна се формира след разпадането на империите на територията, на която е имало украинско етническо мнозинство (включително споменатия от Путин Черноморски регион). Оттогава границите му не са се променили съществено. Ако Путин смята, че "завземането на територии" превръща една държава в изкуствена, то Русия е най-изкуствената държава, която през цялата си история се е занимавала с окупация на чужди територии - от Източна Прусия до Манджурия."

      Лъжа №2: Неонацизмът в Украйна

      неонацизмът в Украйна е проблем, измислен от руската пропаганда. "Навикът на Москва да лепи етикети на всичките си врагове като "фашисти" и "нацисти" идва още от времето на СССР. Полша, Израел и дори социалистическа Югославия изпитаха това по различно време. Измисляйки "неонацизма" в Украйна, пропагандата на Путин се опитва да представи страната ни като легитимна цел за агресия, терор и унищожение (цели, които се крият зад евфемизма "денацификация"). Междувременно не Украйна, а по-скоро съвременна Русия се превърна в нацистка държава: с неограничена диктатура, репресии срещу инакомислещите, експанзия в съседни страни и обявяването на тези държави за "измислени и нереални". Русия на Путин се нуждае от истинска денацификация.

      Лъжа №3: Войната можеше да приключи преди шест месеца

      "Руско-украинските преговори в Беларус и Турция през февруари-март 2022 г. не постигнаха приемлив резултат. Москва тласкаше Киев към капитулация. Единствената причина Украйна да участва в тези преговори беше застрашителната ситуация на фронта в първите седмици на пълномащабната руска инвазия. Но отбранителните сили, които спряха нашественика край Киев, освободиха украинските дипломати от необходимостта да се подчиняват на руския диктат. През април ужасяващите разкрития в Буча и други освободени селища показаха какво се случва там, където "борбата спира" и започва руската окупация. Но дори след това Киев остави възможност за диалог с Москва - да спре войната с компромиси, а не с наложени условия. Единственото условие на украинската страна беше Русия да се въздържа от по-нататъшни опити за анексиране на територията. Но Путин не пожела и сам изгори мостовете за преговори."

      Лъжа №4: В Украйна има гражданска война, украинските войници се чувстват руснаци

      "В Украйна наистина живеят много руснаци, които са патриоти и защитават украинската държава. Този факт сам по себе си опровергава пропагандата на Путин за предполагаемото "преследване на руснаците в Украйна" или че украинските руснаци "чакат своето освобождение" от Путин. Украйна е зряла политическа нация, която обединява граждани от различен етнически произход и религии, които живеят във взаимно разбирателство. Ето защо не е изненадващо, че някои украински войници общуват помежду си на руски (който според руската пропаганда бил "забранен" в Украйна). Изразът "руснаците не се предават" е утвърден израз, добре познат на хората, запознати с руската култура. Затова не е изненадващо, че украинските войници са го избрали, за да осмеят руските агресори. Руско-украинската война в никакъв случай не е "гражданска", защото участниците в нея са граждани на различни държави вече от много години."

      Лъжа №5: САЩ трябва да постигнат споразумение с Русия за прекратяване на войната

      "Русия и Путин редовно нарушават всички споразумения и отказват да изпълняват международните договори, подписани от Руската федерация. С инвазията в Украйна, руснаците нарушиха около 400 международни договори. Русия наруши Заключителния акт за сигурност и сътрудничество в Европа (Споразуменията от Хелзинки) относно ненарушимостта на европейските граници. Русия наруши Меморандума от Будапеща, според който тя, както и САЩ и Великобритания, се ангажираха да бъдат гаранти за сигурността на Украйна и териториалната ѝ цялост (заедно с Крим и Донбас) в замяна на предаването на ядрения арсенал на Украйна на Русия. Русия наруши Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство, за украинско-руската държавна граница, за използването на Азовско и Черно море и стотици други договори с Украйна. Русия използва международните споразумения като оръжие срещу държавите, с които ги сключва, и играе нечестна игра. Да се ​​договориш с Русия за сметка на Украйна означава да развържеш ръцете на Путин за още по-голяма и по-страшна война в Европа и на други континенти.


      Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/analysis/5-...s_2155895.html © Actualno.com



      Коментар




      • В подкаст, организиран от американския журналист Лекс Фридман, известният бивш водещ на Fox News Тъкър Карлсън описва впечатленията си от интервюто с руския президент Владимир Путин и признава, че Кремъл се опитва да демонизира украинците, като ги нарича нацисти.

        Източник: Tucker Carlson on the Lex Fridman podcast

        Цитат:
        "Мисля, че това е едно от най-глупавите неща, които някога съм чувал.
        Не разбрах какво означава това. Денацификация?
        Просто казвам, че през 2024 г. няма нацистко движение.
        Да наречеш украинците нацисти, ми се стори детинско".


        Коментар


        • Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнение

          Понеже не знае, да му го преведа:

          https://tureng.com/en/spanish-english/maric%C3%B3n
          аа той си знае, какво значи.
          ватето го разкри.
          понякога го поздравява и на турски, предполагам и турски знае.
          препоръка е

          Коментар




          • Коментар


            • https://kozloduy-bg.info/130302/teks...vi-kam-rusiya/

              Раковски: „Знайте ли вие Русия каква е? Знайте ли какво робство и какви вечни мъки ви чакат?“


              Напрежението около отношението ни към Русия и Кремъл не само не стихва, но дори ескалира. Обществото е разделено, често се сблъскват различни позиции. Това не е нещо ново. През 1861 г. Георги С. Раковски издава “Преселение в Русия, или руската убийствена политика за българите”. Днес неговите изводи и анализ звучат драматично актуално.

              Предговор към второто издание на брошурата през 1886 г. е от друг български поборник и писател – Захари Стоянов. В него четем: „Тъжни времена прекарва днес нашето отечество България. Като оставим настрана сестра Сърбия, Священний троен съюз, в който участвуват тримата императори и който има за цел да варди да не се пролива капка човешка кръв – всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия.

              … Руското правителство желае две неща. Първо, да протака работата, да ни държи във военно положение, което е убийство за България, та дано в тия усилни времена се появи някое негодувание помежду ни, и то, руското правителство, като всяко покровителско, да каже: „Ето че без мене не могат българите; дайте ми воля да отида с моите камбани, камшици и бесилки да наредя работите.”

              И продължава: „Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и пр., са били против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския…“

              Русчук, 1-й март 1886 г.

              Захарий Стоянов

              ПРЕСЕЛЕНИЕ В РУСИЯ, ИЛИ РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ

              от Георги С. Раковски:

              Няма по-свято нещо на света от милото отечество всякому. Человек да е първи път видял небесната светлина, прибързан е на него място като от някоя си очарователна сила, която го тегли непрестанно тамо, щото може се каза, че тая сила става в него като един естествен нагон. Всеки, който се е за малко време отдалечавал от месторождението си, познава тая сладка наклонност, която с никакви речи не може се изказа пристойно.

              Человеците, доде са още живели в диво състояние и са се преселили от един предел на други, скитающи ся, не са усещали толкова тая наклонност към месторождението си; но откак са почнали да се заселват и да живеят постоянно на едно място, да си правят къщи и покъщнина, да зидат храмове, да се молят Богу, да си сеят лозя, градини, ниви и проч., от тогава тая наклонност се е преобърнала веке в силна любов и в техните сърца е станала една страст, щото всеки да предпочита да жертвува и живота си, от гдето да пропусти другиго да потъпче милото му месторождение и отечеството му.

              Человек же, който ся скита от едно място на друго, оставя месторождението си пусто и не ще да знай нищо за общото си отечество, той е подобен на едно безсловесно животно, което живей на света само и само да се прехрани. Такива человеци са укорени от сичкия свет и назовават се с презрение скитници! Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни Българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие! Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва Българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си Българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!

              Във Видинската бедна област тия народоубийци са успели да придумат и измамят множество челяди и във Видин се е отворила явна канцелария, де ходят тия окаяни Българе да се записват за преселение в Русия, като им дават и нещо си пари да ги заловят по-добре и като ги заплашват лъжовно чрез подкупниците си и от страна уж на турското правителство, че ако не се преселят в Русия, щат ги пресели после насила в Азия. Лъжа лукава! Само да измамят простаго народа да се пресели.

              Длъжност свята към милото ни отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем в кратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала тя още от стари времена с наши праотци и как ся е сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са я тия кръстили и първите начала образования й дали.

              Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област!

              Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.

              Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, свещеното писание и първото образование. Това е познато беки от сички свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на Българите за това благодеяние!

              Ето:

              Разорили и завладели волжанското им пространно царство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.

              До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени се от Българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техен език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и Руси!

              Руското царство от времето княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да напада явно на Българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да дойде да им помогне против Византийците и против царя им Петра, Симеонова сина, защото той беше се сродил с Византийците и държеше тяхната политика, той, руският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го от България с помощта на Византийците и най-после Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самаго.

              От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите Никакви приятелски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского Княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да прибегне в Русия, от дето на малко остана да го предадат неприятелите му на турците!

              Коментар



              • Когато през 1860 г. Българската екзархия заявява своите претенции за самостоятелност и независимост, руската дипломация и правителство осъзнават, че са изправени пред един народ с ясно осъзнати цели за постигане на национална независимост и зараждаща се национална кауза.

                Народ, който по численост и възможности надвишава по брой всички останали етноси на Балканите.

                Народ, който може да се окаже пречка за осъществяване на плановете на империята.

                Веднага след като Георги Раковски издава брошурата си „Руската убийствена политика за българите” през 1861 г. Русия оказва силен натиск върху Сърбия и Влашко брошурата на Раковски да бъде иззета и унищожена. Руският консул в Белград поставя ултиматум на сръбските власти Първа българска летия да бъде разтурена.

                Територия на Българската екзархия според султанския ферман от 1870 г.



                Коментар


                • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

                  в игнора са и бургаския марикон и зац и барби и още много
                  то и да има някое смислено мнение е като да търся златен зъб във външен кенеф.
                  само ватето е обективен.
                  Понеже не знае, да му го преведа:

                  https://tureng.com/en/spanish-english/maric%C3%B3n

                  Коментар




                  • Това да вееш знаме на чужда държава на националният празник на собствената си държава, означава, че си долен продажник! Или че не си гражданин на тази държава! Такова нещо не съм виждал в никоя друга държава.


                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от livret Разгледай мнение


                      Коментар


                      • 11 мита за Освобождението на България

                        1. 3 март е донесъл е Освобождението



                        Не, на 3 март 1878 г. е подписан предварителен (прелиминарен) договор. Самата победителка Русия е обявила, че този договор ще бъде преразгледан и затова той трае до лятото на 1878 г., когато се сключва окончателният Берлински договор. Фактологично неиздържана е тезата, че със Санстефанския договор е приключила Руско-турската война от 1877-1878 г. Този договор е едно временно руско-турско споразумение, като в него няма никакво българско участие. Нещо повече, на картата в Сан Стефано руските дипломати (начело с граф Н. Игнатиев) отстъпват на Румъния и Сърбия съответно Северна Добруджа и Нишко (признати за неразделна част от българските територии и със султанския екзархийски ферман от 1870 г., и от великите сили в Цариград през 1876 г.).

                        2. Българите си харесали тази дата

                        Откога се празнува 3 март като Ден на Освобождението на България? С Указ ╒ 766 (ДВ, бр. 130 от 13 ноември 1882 г.) княз Александър Батенберг утвърждава приетия от Държавния съвет на 12 октомври 1882 г. "Списък на неприсъствените дни". Сред тях е 19 февруари (3 март) - "Заключванието на С. Стефанский договоръ". По-късно, с Указ ╒ 78 (ДВ, бр. 4 от 12 януари 1888 г.) княз Фердинанд, по предложение на министъра на външните работи и изповеданията (по това време д-р Георги Странски) и след одобрение от Министерския съвет (по това време министър-председател е Стефан Стамболов), постановява неприсъствен ден 19 февруари (3 март) като "Освобождението на България". Така че Трети март е определен като Ден на Освобождението от княз Фердинанд и Стефан Стамболов.

                        3. Митът за Дядо Иван

                        Митовете за братска помощ, вечната дружба, православно и славянско единство и Дядо Иван не само не се намаляват през годините, но даже се увеличават. Истината е, че Руската империя е мотивирана от своите стратегически интереси, тя не го прави като благотворителен жест към българския народ. Не може да отрече ролята на Александър Втори, както и участието на голяма част от руската интелигенция и големите умове на руския народ. Мит обаче е числото 200 000 паднали в тази война. А най-дразнещият мит е игнорирането на българското участие във войната. Твърденията, че ние не сме били в състояние да се освободим сами, а сме освободени даром, за разлика от другите балкански народи, са дълбоко погрешни. Отаналите балкански държави - Гърция и Сърбия, бяха освободени именно благодарение на руски военни операции.

                        4. Освободена е България

                        Никога не бива да забравяме, че е освободена само част от България. Една част остава под османска власт, а Северна Добруджа и Поморавието попадат на територията на Румъния и Сърбия. И това е голяма драма за тогавашната българска интелигенция. Стефан Стамболов, който по това време е много голям русофил, в емоционален изблик казва: "По-добре да не бяхте идвали!" Така че в този ден ние трябва да си спомняме не само свободата, която получават част от българите, но и онази свобода, която губят други големи части от нашия народ.

                        5. Войната приключва

                        Не е вярно, че на този ден военните действия приключват. Това става с Одринското примирие, подписано на 31 януари 1878 г. Този неоснователно подценяван исторически документ е с важно значение за изхода от войната, при това той по-плътно се доближава до общите препоръки на великите сили, отправени към Османската империя на Цариградската конференция в края на 1876 г. В текста на примирието категорично се заявява, че "България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от населението е българско. Нейните граници в никакъв случай не могат да бъдат по-малки от границите, приети от Цариградската конференция. Тя ще плаща данък, ще има народно християнско правителство и местна милиция. Османска армия там повече не ще се намира". Според постановленията на Одринското примирие българската държава се възстанови в духа на общите европейски решения от декември 1876 г., взети на Цариградската конференция, но с немаловажната разлика (в полза на българското национално единство), че проектираните през 1876 г. два автономни български вилаета през януари 1878 г. са събрани в едно автономно княжество, еднакво по територията си с диоцеза на Българската екзархия.

                        6. Посрещнали ли сме братушките с крушките

                        В пълен разрез с идиличната картина, оставена ни от Иван Вазов за дечицата, които посрещали "братушките" с "крушки", руснаците се държали в България именно като в завоювана и окупирана територия. Те били твърде раздразнителни и към липсата на желание сред българите да им подаряват стоки и храни без пари. Руски дипломат дори пише, че българското население "по това време предпочиташе турското владичество пред могъщественото покровителство на Царя Освободител". Първият български екзарх Антим I пък споделя пред един руснак: "Вие, русите, ни избавихте от турците, благодарим ви за това; но кой ще ни спаси сега от вас, русите?", четем в "Строителите на съвременна България" от Симеон Радев.

                        7. Националният блян за Сан Стефанска България

                        Честването на 3-ти март 1878 г. утвърждава един фалшив национален блян по неосъществим мит за "Сан Стефанска България". Тази България е очертана с оглед на чужд стратегически интерес и няма нищо общо с възрожденския идеал за "целокупна България". Той подменя идеала за "чиста и свята република", защото утвърждава преклонението пред чужда държава, българския комплекс за малоценност. Така разделя българите и до днес на "русофили" и "русофоби", митологически обосновани идеологеми за ценностно разделение на българското общество.

                        8. Русия носи свободата, Западът ни разпокъсва

                        Вярно е, че Берлинският договор разпокъсва България, но това е по предварително споразумение между Русия и Великобритания. Става дума за договора Шувалов - Солзбъри, което се държи в най-дълбока тайна, никой не знае нищо за него. Направен е, тъй като Русия се стреми към сближаване с англичаните.

                        Нещо повече, след като вече е наясно, че никой няма да й позволи да погълне България, Русия прави всичко възможно да разпокъса България на колкото се може по-малки части, за да няма някаква допълнителна пречка при завладяването на Цариград, Босфора и Дарданелите.

                        9. Трети март не трябва да се празнува

                        Трябва да се празнува, защото е празник на българската държавност и на нейното възстановяване. Символ е на националната кауза и идеал на редица поколения българи, много от които са платили с кръвта си за този идеал. Празникът има символно значение, отнеме ли се мита от един народ, той губи смисъла на своето съществуване, а неговата държавност се обезсмисля. Да не се празнува Трети март е позорно и срамно, неуважително към самите нас и към историята ни. Само по себе си би било израз на същия комплекс за малоценност, който противниците на Трети март използват като повод за преместване на датата.

                        10. Многобройната руска войска

                        Мит е за многобройната руска войска - само 190 хиляди са войниците и офицерите, и то обикновени полеви части от Херсонска и Одеска губернии. В казармите в Петербург остават 12-те елитни гренадирски дивизии, тежките артилерийски корпуси и дори прочутата казашка кавалерия, от която на фронта се изпраща само няколко резервни формирования. Тази политическа грешка се повтаря не само на Дунав, но и на Кавказкия фронт.

                        Не е много известен и фактът, че руските генерали се съмняват в бойните качества на Българското опълчение. Неслучайно за командир на опълчението е назначен генерал - недворянин и това е генерал Николай Столетов. По закон той нямал право като недворянин да извика на дуел началника си, който го предизвикал с назначението. В мемоарите си Столетов признава, че можел да откаже, но забелязал нещо при опълченците. Те отивали с желание само на бойни учебни стрелби, в които постигали 70% успеваемост. Руснаците имали едва 30% успеваемост. Столетов знаел, че това е нормално. Хората от опълчението имали дълги години "тренировки" по живи мишени и турци по балканските чукари и то с далеч по лоши пушки.

                        11. Руснаците спасяват битката при Шипка

                        Турското командване дава заповед за офанзива на Сюлейман паша, срещу когото генерал Гурко има само 14 хил. войници, опълченци.

                        Съдбата се стича така, че войната трябва да бъде решена от българите, тъй като е ясно, че сражението Стара Загора-Шипка ще реши войната. И българите правят чудеса там. Опълчението е било 10 пъти по-малобройно от това на Сюлейманските орди, но те били отлично подготвени стрелци и съкратили турската армия почти наполовина - до 18 хиляди загиват. Останалите след сраженията - около 22 хиляди, губят настъпателните си възможности. Тук Вазов е прав - опълчението спаси не само България, но и руската армия, и руския император. Останалото е въпрос на подробности.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение

                          Российские потери в феврале стали самыми высокими с начала войны, - британская разведка

                          По предварительным оценкам, в феврале 2024 года россия в среднем теряла по 983 единицы личного состава ежедневно. Таких потерь у рф не было за все время войны.

                          В разведке отметили, что увеличение среднесуточного показателя почти наверняка показывает готовность россии к массовым и затяжным боевым действиям ценой высоких потерь.


                          Много много МНОГО добре

                          Коментар



                          • ВСУ впервые применили французские планирующие бомбы AASM-250 для удара по Авдеевскому коксохимическому заводу, контролируемому рашистами, - Clash Report

                            Неизвестно, с самолёта какого типа применялись бомбы. Для коррекции и фиксации результатов были задействованы БПЛА одного из подразделений ВСУ.

                            Французское семейство AASM Hammer состоит из бомб массой 250, 500 и 1000 кг с возможностью установки ракетных ускорителей и различных систем наведения на цель.

                            Ранее министр ВС Франции Себастьян Лекорню сообщил, что украинские истребители МиГ-29 и фронтовые бомбардировщики Су-24 адаптировали под бомбы AASM. Также сообщалось о первых поставках Armement Air-Sol Modulaire. Точное количество переданных бомб неизвестно.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнение

                              Геро Бургаски тройно го уравновесява, + 5х балабола, и останалата козяшка гмеж още 2х – общо трийсетина пъти повече.
                              в игнора са и бургаския марикон и зац и барби и още много
                              то и да има някое смислено мнение е като да търся златен зъб във външен кенеф.
                              само ватето е обективен.
                              препоръка е

                              Коментар




                              • Российские потери в феврале стали самыми высокими с начала войны, - британская разведка

                                По предварительным оценкам, в феврале 2024 года россия в среднем теряла по 983 единицы личного состава ежедневно. Таких потерь у рф не было за все время войны.

                                В разведке отметили, что увеличение среднесуточного показателя почти наверняка показывает готовность россии к массовым и затяжным боевым действиям ценой высоких потерь.



                                Коментар

                                Working...
                                X