IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Do момента 3 байрактара свалени, през нощта един украински дрон свален



    Украйнците току що взривили със снаряд граничния пункт в Ростовска област - жертви няма , пункта е изцяло разрушен
    Last edited by v_tin; 21.02.2022, 12:09.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

      61 година изстрелват космическа ракета- 69 имат завод за тоалетна хартия- кой към къде го влече??? Руснаците към космоса, теб и говедарите към за......дни.....ците
      Просто соц строя не е в състояние да произведе и двете едновременно.
      М.... . ш..... ..й.о!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение

        Пътят от такива открития до индустриално производство е горе долу колкото от русия до САЩ в технологично отношение. 1 от 1000 открития стигат до крайния етап на икономическо изгодно приложение. На много места, дори и в БАН и някои африкански страни се правят такива открития постоянно, но това не променя нищо. Просто научен обмен.
        Ами не е точно така- развивайки една област на познанието се откриват и други непознати области където е възможно да се направят икономически изгодни открития. По спомен от другата тема матеев говореше че има слънчеви панели по на 60 години които си работят- вярно с намалено кпд, но работят. Някой предполагал ли е че днес толкова много панели ще се монтират и ще се добива енергия от слънцето- най вероятно не. Но от тогава до сега са се открили различни видове панели които ти носят светлина също и днес- да не говорим за мераците на фон дер лайнен всичката енергия да идва от веи

        Коментар


        • Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение

          Пътят от такива открития до индустриално производство е горе долу колкото от русия до САЩ в технологично отношение. 1 от 1000 открития стигат до крайния етап на икономическо изгодно приложение. На много места, дори и в БАН и някои африкански страни се правят такива открития постоянно, но това не променя нищо. Просто научен обмен.
          Това е така , и именно затова ви се чудя как отричате приноса на Русия в доста сфери на науката.
          Общо взето в Химията, Физиката , Биологията и т.н. са на световно ниво....
          На руснаците им куца друго. И то е неумението да изкарат пари от откритията си ......просто комерса им куца сериозно !
          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

          Коментар


          • Ама, пич, самата технология вече я е имало разработена в Айдахо, САЩ. На СССР трябва да признаем, че първия я внедряват за цивилни нужди. Но само две години след това Великобритания пуска в експлоатация в пъти по-голяма ядрена централа. Така че не трябва да се благодарим на СССР за ядрената енергия. Това са глупости



            Electricity was generated for the first time by a nuclear reactor on December 20, 1951, at the EBR-I experimental station near Arco, Idaho, which initially produced about 100 kW.



            Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

            Хубаво е да се четат постовете преди да се построфира....

            Ядрената енергия и ел.енергията от нея примерно: На 27 юни 1954, първата в света атомна електроцентрала, свързана към националната електропреносна мрежа започва да работи в Обнинск, СССР. Реакторът произвежда 5 мегавата електричество, достатъчно за 2000 домакинства.[9][10]
            Last edited by Money; 21.02.2022, 11:36.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

              [ATTACH=CONFIG]n3876200[/ATTACH]
              Нали? Едните всичката им пара във свирката за сметка на всичко останало, дори и толкова елементарно нещо като тоалетна хартия.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от stabwound Разгледай мнение

                Да, петнадесет години след това въвеждат в ескплоатация тоалетната хартия.
                61 година изстрелват космическа ракета- 69 имат завод за тоалетна хартия- кой към къде го влече??? Руснаците към космоса
                Last edited by X_Y; 21.02.2022, 11:48.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

                  Ето от 2021...във физиката:

                  РУСКИТЕ физици откриха ново полезно свойство на свръхпроводниците

                  МОСКВА, 15 авг — РИА Новости.

                  Свръхпроводниците могат да ускоряват особени вълни вътре в магнитни материали, които стават основа на компютрите на бъдещето.

                  До такъв извод достигнаха руските и чуждите учени, които публикуваха статия в списанието Advanced Functional Materials. Свръхпроводимостта и феромагнетизмът са антагонистични явления, в тяхната същност лежат точно противоположни неща.

                  "Затова тяхното съществуване винаги предизвиква фундаментален интерес. Тяхното съвместяване позволява да се увеличи бързината на системите или да се понижи енергопотреблението на системата" – разказва Игор Головчанский, физик от Московския физико-технически институт /МФТИ/, чиито слова привежда пресслужбата на ВУЗ-а.

                  Всички свръхпроводници притежават необикновено свойство – те не "обичат" магнитното поле и се стремят да го изхвърлят в този случай, ако линиите на това поле контактуват с тях. Ако силата на полето надвишава определена стойност, то тогава свръхпроводникът рязко губи своите свойства и става "обикновен" материал.

                  Учените отдавна се интересуват от това как този феномен, който те наричат "ефект на Майснер", ще влияе на поведението на различни магнитни материали, които сега се употребяват за създаване на носители на информация и изчислителни прибори. Да се направи това е не така просто, тъй като е необходимо, че нито този, нито другия материал да не изгубят свойствата си и при това учените да могат да наблюдават за това какво става вътре в него.

                  Като експериментират със своеобразните "сандвичи" от свръхпроводник на основата на ниобий и магнитен материал от желязо и никел, Головчанский и колегите му откриват необикновен ефект, за чието съществуване по-рано учените не са предполагали.

                  Като обстрелват тази структура с порции микровълни, физиците забелязват, че материалът по-силно взаимодейства и поглъща това излъчване съвсем не с тези честоти, които предсказва теорията. По-нататъшните опити показват, че мащабите на тези промени много силно зависят от температурата на свръхпроводника и някои други негови свойства.

                  Причината за това, както се изяснява в хода на следващите опити и теоретични търсения, е, че свръхпроводникът ускорява движението на така наречените "спинови" вълни. С този термин учените наричат особените колективни колебания вътре в магнитните материали, свързани с измененията в характера на тяхното въртене около оста си.

                  Движението на тези вълни изменя намагнитването на този материал, в чиято вътрешност те съществуват, което може да се използва за предаване на информация и редица други цели. Съответно свръхпроводникът по някакъв начин повишава фазовата скорост на тези колебания, което изменя взаимодействието на магнитните материали с микровълновото излъчване.

                  Както предполагат Головчанския и неговите колеги, спиновите вълни се ускоряват за сметка на това, че те взаимодействат със своеобразни "огледални" отражения на самите себе си, които възникват на повърхността на свръхпроводника заради "ефекта на Майснер". Учените се надяват, че резултатите от опитите им и свързаната с тях теория ще помогнат да се създават компютри на бъдещето на базата на спиновите вълни.

                  Тези компютри явно подобряват бързото действие и понижават енергопотреблението, като ги обединят със свръхроводници.

                  Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски


                  ХИМИЦИ от МГУ /Московския държавен университет "Ломоносов"/ създадоха идеални наночастици за слънчевите батерии

                  ПЛАСТИНА от графен и фотонен кристал от силиций преобразува светлината на инфрачервен лазер – Рисунка на художник

                  МОСКВА, 15 авг – РИА Новости.

                  РУСКИ учени се научиха първи в света точно и евтино да приготвят фотонни кристали, които служат за основа на слънчеви батерии и светлинни компютри на бъдещето.

                  Описание на методиката на тяхното производство бе публикувано в списанието Electrochemistry Communications. "Употребяваните по-рано методики на анодиране не позволяваха да се получават материали с голяма степен на периодичност на структурата. Ние разработихме нова методика, която позволява много точно да се контролира дебелината на слоевете с различна порестост в оформената оксидна пластина" – казва Сергей Кушнир, научен сътрудник в Химическия факултет на МГУ.

                  За последните години учените създадоха няколко изкуствени материали, необикновени оптически структури, които превръщат вълните от един вид в други видове електромагнитни излъчвания. Например през 2012 г физици от САЩ създават прибор, който превръща светлината в микровълново излъчване, а през 2014 г група други учени разработи прототип на инфрачервени светлинни зрънца, като експериментират с късчета графен.

                  Много подобни конструкции, които "нарушават" законите на класическата оптика, мога значително да повишат КПД на работата на слънчевите батерии, да станат светлинни компютри и да повишат точността на много други прибори. Проблемът е в това, че те трябва да се произвеждат с голяма точност, което ги прави или твърде скъпи, или неподходящи за промишлено използване.

                  Кушнир и неговите колеги решават този проблем за един от тези "чудо-материали", фотонните кристали. Те представляват набор от много късчета от различни вещества, които притежават различни оптически и диелектрически свойства. Тяхната комбинация, вложена в определен "възел" – кристал – се проявява като единен обект с "невъзможни" характеристики.

                  Както казват учените, химиците достатъчно отдавна са се научили да получават подобни структури, като пропускат ток през електроди от титан, потопени във вода и като променят по особен начин напрежението и силата на тока. Тези флуктуации постепенно окисляват една от титановите пластини и я превръщат в порест материал, който се състои от множество фотонни кристали.

                  Подобни кристали са по-евтини в производството, обаче те притежават доста ниско качество, тъй като дължината на пусти слоеве и титан вътре в тях достатъчно силно варира. Руските химици разбират как възникват подобни дефекти във фотонните кристали и избират нова комбинация от електроимпулси, която не допуска тяхното появяване.

                  Тази "програма" на производство на наночастици, както пишат изследователите, отчита не само колебанията на силата и напрежението на тока, но и общия заряд, който се пропуска през титановата пластина. Подобна модификация от тази методика за създаване на фотонни кристали позволи на Кушнир и колегите му да създадат равни частици от нанотръбички с фактически еднакви размери, което по-рано не се е удавало с помощта на електродите.

                  Успешното създаване на подобни частици позволява да се повиши ефективността на работа на слънчевите батерии 1,5 пъти, което открива колосален простор за тяхната практическа употреба.
                  Пътят от такива открития до индустриално производство е горе долу колкото от русия до САЩ в технологично отношение. 1 от 1000 открития стигат до крайния етап на икономическо изгодно приложение. На много места, дори и в БАН и някои африкански страни се правят такива открития постоянно, но това не променя нищо. Просто научен обмен.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от stabwound Разгледай мнение

                    Да, петнадесет години след това въвеждат в ескплоатация тоалетната хартия.
                    Click image for larger version

Name:	хартия.jpg
Views:	2
Size:	33.2 КБ
ID:	3876200
                    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

                      В момента говорим,а не преди 1000 години
                      Какви руски технологии изполваш в ежедневието си .В момента?
                      то даже и звучи смешно този израз"руска технология",но карай
                      Ето от 2021...във физиката:

                      РУСКИТЕ физици откриха ново полезно свойство на свръхпроводниците

                      МОСКВА, 15 авг — РИА Новости.

                      Свръхпроводниците могат да ускоряват особени вълни вътре в магнитни материали, които стават основа на компютрите на бъдещето.

                      До такъв извод достигнаха руските и чуждите учени, които публикуваха статия в списанието Advanced Functional Materials. Свръхпроводимостта и феромагнетизмът са антагонистични явления, в тяхната същност лежат точно противоположни неща.

                      "Затова тяхното съществуване винаги предизвиква фундаментален интерес. Тяхното съвместяване позволява да се увеличи бързината на системите или да се понижи енергопотреблението на системата" – разказва Игор Головчанский, физик от Московския физико-технически институт /МФТИ/, чиито слова привежда пресслужбата на ВУЗ-а.

                      Всички свръхпроводници притежават необикновено свойство – те не "обичат" магнитното поле и се стремят да го изхвърлят в този случай, ако линиите на това поле контактуват с тях. Ако силата на полето надвишава определена стойност, то тогава свръхпроводникът рязко губи своите свойства и става "обикновен" материал.

                      Учените отдавна се интересуват от това как този феномен, който те наричат "ефект на Майснер", ще влияе на поведението на различни магнитни материали, които сега се употребяват за създаване на носители на информация и изчислителни прибори. Да се направи това е не така просто, тъй като е необходимо, че нито този, нито другия материал да не изгубят свойствата си и при това учените да могат да наблюдават за това какво става вътре в него.

                      Като експериментират със своеобразните "сандвичи" от свръхпроводник на основата на ниобий и магнитен материал от желязо и никел, Головчанский и колегите му откриват необикновен ефект, за чието съществуване по-рано учените не са предполагали.

                      Като обстрелват тази структура с порции микровълни, физиците забелязват, че материалът по-силно взаимодейства и поглъща това излъчване съвсем не с тези честоти, които предсказва теорията. По-нататъшните опити показват, че мащабите на тези промени много силно зависят от температурата на свръхпроводника и някои други негови свойства.

                      Причината за това, както се изяснява в хода на следващите опити и теоретични търсения, е, че свръхпроводникът ускорява движението на така наречените "спинови" вълни. С този термин учените наричат особените колективни колебания вътре в магнитните материали, свързани с измененията в характера на тяхното въртене около оста си.

                      Движението на тези вълни изменя намагнитването на този материал, в чиято вътрешност те съществуват, което може да се използва за предаване на информация и редица други цели. Съответно свръхпроводникът по някакъв начин повишава фазовата скорост на тези колебания, което изменя взаимодействието на магнитните материали с микровълновото излъчване.

                      Както предполагат Головчанския и неговите колеги, спиновите вълни се ускоряват за сметка на това, че те взаимодействат със своеобразни "огледални" отражения на самите себе си, които възникват на повърхността на свръхпроводника заради "ефекта на Майснер". Учените се надяват, че резултатите от опитите им и свързаната с тях теория ще помогнат да се създават компютри на бъдещето на базата на спиновите вълни.

                      Тези компютри явно подобряват бързото действие и понижават енергопотреблението, като ги обединят със свръхроводници.

                      Превод: Димитър КУНЕВ – Български и Словянски


                      ХИМИЦИ от МГУ /Московския държавен университет "Ломоносов"/ създадоха идеални наночастици за слънчевите батерии

                      ПЛАСТИНА от графен и фотонен кристал от силиций преобразува светлината на инфрачервен лазер – Рисунка на художник

                      МОСКВА, 15 авг – РИА Новости.

                      РУСКИ учени се научиха първи в света точно и евтино да приготвят фотонни кристали, които служат за основа на слънчеви батерии и светлинни компютри на бъдещето.

                      Описание на методиката на тяхното производство бе публикувано в списанието Electrochemistry Communications. "Употребяваните по-рано методики на анодиране не позволяваха да се получават материали с голяма степен на периодичност на структурата. Ние разработихме нова методика, която позволява много точно да се контролира дебелината на слоевете с различна порестост в оформената оксидна пластина" – казва Сергей Кушнир, научен сътрудник в Химическия факултет на МГУ.

                      За последните години учените създадоха няколко изкуствени материали, необикновени оптически структури, които превръщат вълните от един вид в други видове електромагнитни излъчвания. Например през 2012 г физици от САЩ създават прибор, който превръща светлината в микровълново излъчване, а през 2014 г група други учени разработи прототип на инфрачервени светлинни зрънца, като експериментират с късчета графен.

                      Много подобни конструкции, които "нарушават" законите на класическата оптика, мога значително да повишат КПД на работата на слънчевите батерии, да станат светлинни компютри и да повишат точността на много други прибори. Проблемът е в това, че те трябва да се произвеждат с голяма точност, което ги прави или твърде скъпи, или неподходящи за промишлено използване.

                      Кушнир и неговите колеги решават този проблем за един от тези "чудо-материали", фотонните кристали. Те представляват набор от много късчета от различни вещества, които притежават различни оптически и диелектрически свойства. Тяхната комбинация, вложена в определен "възел" – кристал – се проявява като единен обект с "невъзможни" характеристики.

                      Както казват учените, химиците достатъчно отдавна са се научили да получават подобни структури, като пропускат ток през електроди от титан, потопени във вода и като променят по особен начин напрежението и силата на тока. Тези флуктуации постепенно окисляват една от титановите пластини и я превръщат в порест материал, който се състои от множество фотонни кристали.

                      Подобни кристали са по-евтини в производството, обаче те притежават доста ниско качество, тъй като дължината на пусти слоеве и титан вътре в тях достатъчно силно варира. Руските химици разбират как възникват подобни дефекти във фотонните кристали и избират нова комбинация от електроимпулси, която не допуска тяхното появяване.

                      Тази "програма" на производство на наночастици, както пишат изследователите, отчита не само колебанията на силата и напрежението на тока, но и общия заряд, който се пропуска през титановата пластина. Подобна модификация от тази методика за създаване на фотонни кристали позволи на Кушнир и колегите му да създадат равни частици от нанотръбички с фактически еднакви размери, което по-рано не се е удавало с помощта на електродите.

                      Успешното създаване на подобни частици позволява да се повиши ефективността на работа на слънчевите батерии 1,5 пъти, което открива колосален простор за тяхната практическа употреба.
                      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                        Бе не знам дали владеят моретата, но една руска подводница беше изплувала до манхатън преди 2 години- е, капитана каза че се е объркал, но ..........
                        Е и?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение

                          И всичкото да злато имаш ще си само плячка а не реална сила. Няма как да си господар на света без да владееш моретата. Така е още от римско време. Този манталитет - заграбили злато, заграбили това,. заграбили онова издава руски начин на мислене. Това е концепция остаряла преди 200 години а сега присъща само на русия като някаква реликва останала от средновековието. А за войната - схващанията ти са формирани от руската пропаганда която набляга само на безумното хвърляне на милиони роби от Сталин срещу нацисткия огън, а изцяло пренебрегва морските фронтове, западният и африканския фронт.
                          Бе не знам дали владеят моретата, но една руска подводница беше изплувала до манхатън преди 2 години- е, капитана каза че се е объркал, но ..........

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

                            Постановката ти е грешна, САЩ са единствените които се възползваха от войната и взеха златото на всички ......активна търговия с Германия , СССР, Великобритания и т.н. и всичко във злато.

                            Военно САЩ нямат спечелена нито една значима битка срещу Германците ....Германците бяха във агония вече и нямаха сили 1944-1945 но едни път само ги напънаха на Ардените ....и Американците не можаха да се спрат двеста километра , без малко да се издавят в атлантика.......
                            Молят се на Сталин да започне някаква офанзива по рано и сталин я започва около месец по рано от планираното. Германците прехвърлят войски срещу сталин и така янките печелят

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                              Хубаво е да се четат постовете преди да се построфира....
                              В момента говорим,а не преди 1000 години
                              Какви руски технологии изполваш в ежедневието си .В момента?
                              то даже и звучи смешно този израз"руска технология",но карай

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

                                Хубаво е да се четат постовете преди да се построфира....

                                Ядрената енергия и ел.енергията от нея примерно: На 27 юни 1954, първата в света атомна електроцентрала, свързана към националната електропреносна мрежа започва да работи в Обнинск, СССР. Реакторът произвежда 5 мегавата електричество, достатъчно за 2000 домакинства.[9][10]
                                Да, петнадесет години след това въвеждат в ескплоатация тоалетната хартия.
                                М.... . ш..... ..й.о!

                                Коментар

                                Working...
                                X