IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Европейските компании съкращават хиляди работни места



    Най-високата от десетилетия инфлация и последиците от войната в Украйна принудиха компаниите в цяла Европа през последните месеци да започнат да съкращават персонал или да замразят наемането на нови служители.



    Ройтерс обобщава по сектори информация за някои от компаниите, обявили съкращения от декември насам:

    АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕ

    "Мишлен" (Michelin): производителят на гуми обяви през декември, че планира да съкрати до 1600 работни места във Франция. Това все пак е по-малко от първоначалния план, който предвиждаше отпадане на 2300 работни места под формата на доброволни съкращения, тъй като се стреми да запази производството.



    "Стелантис" (Stellantis): Производителят на автомобили се споразумя със синдикатите в през февруари да съкрати до 2000 работници в италианските си предприятия чрез доброволни съкращения.

    "Волво" (Volvo): Шведската група заяви през март, че ще преструктурира европейското си производство на автобуси, което ще доведе до съкращаване на 1600 работни места.

    ПРОМИШЛЕНОСТ И МАШИНОСТРОЕНЕ

    "Бритиш стийл" (British Steel): компанията, която е китайска собственост, съобщи на 22 февруари, че може да съкрати до 260 работни места, след като обяви планираното закриване на коксовите си пещи в Северна Англия.

    "КОНЕ" (KONE): Финландският производител на асансьори обяви на 26 януари, че ще намали броя на служителите си с 1000, включително 150 във Финландия.

    ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ, ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО И ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ

    "Диливъру" (Deliveroo): Британската компания за доставка на храна съобщи на 9 февруари, че ще съкрати около 9 процента от работната си сила, или 350 позиции.

    "Сейнсбърис" (Sainsbury's): Британската група супермаркети планира да консолидира пет съществуващи магазина "Сейнсбърис" и "Аргос" (Argos) в три, като до 2026 г. ще бъдат закрити два от тях, което ще засегне 1400 работници.

    "Заландо" (Zalando): Германският онлайн портал за търговия с модни стоки съобщи на 21 февруари, че ще съкрати стотици работни места в цялата компания, посочвайки като причина прекомерното разрастване в някои области и по-трудната икономическа среда.

    ТЕХНОЛОГИИ

    "Ериксон" (Ericsson): Производителят на телекомуникационно оборудване ще съкрати 8500 служители в световен мащаб като част от плана си за намаляване на разходите, бе съобщено във вътрешна записка.

    "Лоджитек" (Logitech): Производителят на клавиатури, уебкамери и други компютърни аксесоари ще съкрати около 300 души в рамките на глобална кампания.

    "Филипс" (Philips): Холандският производител на медицинско оборудване на 30 януари заяви, че ще съкрати 6000 работни места, за да противодейства на спадащите продажби.

    САП (SAP): Германската софтуерна компания заяви на 26 януари, че планира да съкрати 3000 работни места, което представлява 2,5 процента от глобалната й работна сила, за да намали разходите си и да се съсредоточи върху бизнеса си с облачни услуги.

    "Телеком Италия" (telecom Italia): Групата се стреми да съкрати до 2000 работни места в Италия чрез доброволно ранно пенсиониране, съобщиха източници през март.

    "Водафон" (Vodafone): Британският телекомуникационен гигант съобщи на 13 март, че планира да съкрати 1000 работни места в Италия - почти една пета от от общия брой на служителите му в страната.

    ДРУГИ

    БАСФ (BASF): Германският производител на химикали заяви на 24 февруари, че ще съкрати 2600 работни места, за да подобри конкурентоспособността си, предупреждавайки същевременно за очакван по-нататъшен спад на приходите поради увеличаващите се разходи.

    "Грифолс" (Grifols): Испанската фармацевтична фирма заяви на 15 февруари, че ще съкрати около 2300 служители, или 8,5 процента от персонала си в световен мащаб, на фона на преразглеждане на стратегията, целящо да постигне годишни икономии в размер на около 400 млн. евро.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

      НАистина е така, не знам защо- беше един кран вади от каналите на амстердам колелета и снимащия пита това от един ден ли е
      https://youtu.be/XqO2xif4eD8

      ?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

        Дървосекач ми излиза на мене.
        НАистина е така, не знам защо- беше един кран вади от каналите на амстердам колелета и снимащия пита това от един ден ли е

        Коментар


        • Нидерландия - В отговор на използването на водни оръдия от полицията, протестиращите фермери използват оръдия за оборски тор.

          https://twitter.com/i/status/1639426471717478401

          Коментар


          • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
            Хубавата холандия- почистване на каналите в амстердам- https://www.facebook.com/reel/3427344334165175/?s=ifu
            Дървосекач ми излиза на мене.

            Коментар


            • Кремъл решава да наеме още 400 000 рашисти (https://bit.ly/3nnAMjl)

              След неуспеха на зимната офанзива в Украйна руското командване възнамерява да премине в отбранителна позиция, като в същото време набира нови попълнения за армията. Кремъл очаква до края на годината да бъдат наети до 400 000 войници на договор.

              Има планове за набиране на доброволци. Путлер се опасява, че нова вълна на принудителна мобилизация може да наруши плановете му да се преназначи за президент на Русия през март следващата година.

              Но експертите вече изразиха силни съмнения, че Кремъл ще успее да вербува още 400 000 идиоти, готови да умрат край Бахмут.

              Коментар


              • Хубавата холандия- почистване на каналите в амстердам- https://www.facebook.com/reel/3427344334165175/?s=ifu

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                  Русия е абсолютен световен лидер по брой НАЕМНИ УБИЙЦИ на глава от населението. Те са родени за тази цел, възпитавани са за тази цел, обучавани са за тази цел. Ако на някой му трябва наемен убиец, просто намира първият срещнат руснак и нататък е лесно и най-важното - евтино. Човешкият живот струва жълти копейки и това го знае всеки един руснак..
                  ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА !!! както обичаш да казваш.. Само лозунги и фейк бълваш напоследък ! ФАКТИ???

                  Коментар


                  • Всичко се развива по плана на Путлер

                    Командващите на военновъздушните сили на Швеция, Норвегия, Финландия и Дания съобщават, че са подписали писмо за намерения за създаване на съвместна система за противовъздушна отбрана в отговор на руската заплаха.

                    Целта е да могат да действат заедно въз основа на вече познатите начини на действие в рамките на НАТО, се посочва в изявленията на въоръжените сили на четирите държави.

                    Ходът за интегриране на военновъздушните сили е продиктуван от нахлуването на Русия в Украйна, заяви командващият на датските военновъздушни сили генерал-майор Ян Дам.

                    "Интегрираният ни флот може да се сравни с голяма европейска държава", каза Дам.

                    Норвегия разполага с 57 изтребителя F-16 и 37 изтребителя F-35, като още 15 от последните са поръчани. Финландия е поръчала 62 изтребителя F/A-18 Hornet и 64 F-35, докато Дания е поръчала 58 F-16 и 27 F-35. Швеция разполага с над 90 самолета Gripens.

                    Изглежда, че алкохоличката Захaрова ще трябва да начертае нови червени линии.

                    Коментар


                    • mitko2848, тази икономика и индустрия така както се е глобализирала няма да я бъде да работи по този начин. СССР произвеждаха 90-та година собствени автомобили в които всяка една част се прави там и не е от внос..сега не могат. Парадокс е че ако западните държави се скарат и разделят те също няма да могат да комплектуват един автомобил с всички части и още по голям е че тоалетната хартия се внася от Китай в САЩ . Такава икономика не е удачна, все едно да правиш бутилките за лимонада на едно място на планетата и да ги возиш с кораби, разнасяш. Разбира се че те стават 10 пъти по скъпи сигурно при положение че суровини и всичко от което се правят има навсякъде, а технологията я има във всеки един учебник от които са издадени стотици хиляди броя. Какъв е смисъла да се поддържа подобно нещо ? Разбира се че то пречи на развитието, нормалния живот...
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от GiRo Разгледай мнение
                        България все още управляват същите ДС мутри вперили поглед към Матушка Нефтохима си влачи на воля, Турски поток става за месеци, Прокуратурата ни е съветски стил, а половината ни политици са от ДС и на хранилща от Русия. Разбира се на русороба ЕС му е виновно за всичко
                        ГЕРБ са рекордьори в управлението . А кой създаде ГЕРБ ? Властта на ГЕРБ – дългосрочен проект на Сорос

                        Фондация „Отворено общество” на милиардера Джордж Сорос, с участието на местни олигарси, грижливо подготви и постави Бойко Борисов на власт

                        В първата част на публикацията спряхме вниманието ви на това кой е Джордж Сорос, какви са целите на неговата мрежа от фондации „Отворено общество”, както и на действията на българския им аналог в първото десетилетие след 10-ти ноември 1989 г. Отделихме специално внимание и на отпора, който Николай Хайтов и съмишленици дадоха на соросовата резидентура и съдбата на Жан Виденов, който се вслуша в гласовете на българските интелектуалци и спря държавната субсидия от над 40 милиона годишно за „Отворено общество”, вследствие на което с парите на Сорос и компания бе спретнат януарския пуч от 1997 г. и законното правителство бе свалено. Сега ще се концентрираме върху събитията в първото десетилетие на новия век и най-голямата манипулация, извършена върху съдбата на българския народ в ново време – проектът на Сорос и „Отворено общество” – „Бойко Борисов”.

                        След голямото осиране на Костов и синята агитка на Сорос, запратени с мощен шут от българите в най-отдалечения ъгъл на политическото пространство, откъдето не могат да се измъкнат и до днес, за да се разбърка окончателно българското политическо покер-тесте от нищото се появи царят, който яхна българския политически гняв. Разбира се и той набързо се оака, след което във властта бе монтиран странния политически сурогат „тройна коалиция”. Последното бе ярка манифестация на отчаяната политическа недостатъчност в страната. И двата политически естаблишмента, независимо от вътрешните си характеристики, сложиха прът в колелата на „Отворено общество” и рязко забавиха изпълнението на плановете на Джордж Сорос. Очевидно бе настъпило време за „евристични” действия, защото нито сценарият от януари’97 бе вече възможен, нито напълно дискредитираните субекти от наложената до момента в България фалшива политическа класа имаха потенциал да разчистят оперативен простор за геополитическите планове на Сорос на българска почва. И тогава се роди сюжетът „Бойко Борисов”. Това бе един откровен проект-заговор за извършване на преврат срещу политическата система в Република България. Замисълът на Сорос, който няма нищо общо с класическите схеми за въоръжени ударни групи, мълчалива или активна подкрепа на военните и/или полицеските сили, бе базиран изцяло и единствено на авангардните постижения на социалния инженеринг и политическият маркетинг, а преки извършители станаха медиите с най-активна подкрепа и намеса на САЩ и мълчаливото съгласие на ЕС!…

                        Христоматиен пример за неоколониализма на ХХІ век в действие бе разигран най-безсрамно в задния двор на Европа от един международен аферист и неговия български слугинаж. Дневен ред на заговора в дати:

                        2002 (ноември) – Учредено е сдружението „Глобална България”

                        2005 (ноември) – Регистрирана е фондацията „Типинг пойнт”

                        2008 (май) – Стартира национален телевизионен канал Re:TV

                        2009 (юли) – Проектът „Бойко Борисов” е осъществен.

                        2002 – „Глобална България”. Всичко започна с наполеоновия комплекс на една странна фигура пръкнала се заедно с царя от нищото. Бойко Борисов – неосъществен таен агент на ДС, осъществен пожарникар, охранител, мутрафон, каратист, бодигард, но с впечатляваща лична харизма и невероятна вродена способност за системно изграждане на собственото си „лице за публиката”, талант, работещ денонощно, вероятно дори и когато спи. И късметлийското съжителство с една жена, за която сп.Тема отбелязва: „Там, където има пари, Цветелина Бориславова винаги има готов проект.” В този смисъл вероятно има значителна доза истина в твърдението на мнозина коментатори, че Бойко Борисов е проект на

                        Цветелина Бориславова. Шефката на СИбанк, чиято бурна биография предполагам е добре позната на читателите ни, при първи прочит не показва признаци на обвързаност с „Отворено общество”. Но само на пръв прочит. След придобиването на СИбанк от костовия ковчежник Славчо Христов, новата собственичка има за председател на УС на банката прословутия Георги Прохаски, шеф на „Отворено общество”- България през 90-те. Далеч по-съществен е обаче фактът, че личният й съветник и партньор в банката –

                        Светослав Божилов, е бил член на УС на „Отворено общество”. Ето я връзката между Сорос и „общността от личности”, както е обявено пред медиите създаването на сдружението „Глобална България”. Това е първият етап от разгръщащият се заговор и в него доста еднозначно се идентифицират групите и интересите, които той обслужва. Към банковото лоби, представлявано от хората от СИбанк, трябва да добавим и

                        Левон Хампарцумян – шеф на Булбанк, едно от най-свежите лица на синята агитка, традиционно поддържана от Сорос. Зам. министър на икономиката при Костов, председател на Агенцията за приватизация. Рядко умерен човек, който признава: „Никога не губя контрол”. Какво прави Хампарцумян в тая дружина? Можем вероятно да се опрем на шеговития афоризъм, че арменците са другото лице на евреите – заради вроденото си умение да се пласират на точното място, по точното време…

                        Другото лице от банковото лоби липсва:

                        Франк Бауер – шеф на Българо-американския инвестиционен фонд и доскоро директор на Българо-американската кредитна банка. Ликът му липсва и от нашата диаграма Кой кой е в „Глобална България”. Въпреки че живее в България и заема ключови позиции от над 15 години, не можахме да намерим нито една негова снимка, дори и в интернет, въпреки че е бил обявяван и за банкер на годината! Дали не е така, защото фондът, който ръководи, респективно банката, са създадени със заповед на президента на САЩ, т.е. представляват в България икономическа резидентура на американски държавни служби? И особено на едни, дето не обичат да се снимат, но пък имат вродено влечение към конспирации…

                        Иван Кръстев, Красен Станчев и Огнян Шентов – все директори на „центрове”, прехранващи се без всякакво прикритие на соросовите ясли и тичкащи през месец-два във Вашингтон да рапортуват каква са я свършили.

                        Последната група в „Глобална България” е еднозначно определена – това са четирима представители на най-едрия български бизнес:

                        Валентин Златев, Сашо Дончев, Красимир Гергов и Иво Прокопиев – които, ако елиминираме конспиративните теории, би могло спокойно да приемем, че са в играта просто заради стратегическите си лични бизнес интереси. Според тиражираните в медиите слухове Златев, който е близък приятел на Цветелина и Бойко, е бил поканен от банкерката да се присъедини, той на свой ред предложил да участва и братовчед му Краси Гергов и приятелят му от газовата индустрия Сашо Дончев. Ами какво пък, склонен съм да го приема това движение по чехли из махалата, поне донякъде и поне отчасти… Колкото до Иво Прокопиев, чиято бизнес кариера е плътно и детайлно свързана със синята агитка на Костов, няма съмнение, че на дневен ред са и други мотивации, а и връзките с „Отворено общество” прозират.

                        И накрая на списъка, така както е даден за публикуване от общността, е кой мислите! Той е, да, вярно е:

                        Стефан Попов – актуалният шеф на „Отворено общество” – България. Скромност, какво да се прави. В такива случаи винаги се сещам за един любим ред в една любима поема на един любим поет – „Последните станаха първи!”.

                        И така, щаб квартирата на заговора е дислоцирана, щатовете запълнени, идва ред на инструментариума.

                        2005 – „Типинг пойнт”. В края на 2005-та е регистрирано нещо с гъделичкащото заглавие „Типинг пойнт“. Нещото е фондация, а учредителите му са част от нашите герои от „Глобална България” – Цветелина Бориславова, Светослав Божилов, Иван Кръстев плюс Александър Божков, чиято поява в тази компания не е изненадваща, тъй като връзките му с „Отворено общество” са обществена тайна, а и той е съвсем официално член на настоятелството на Нов български университет – създаден и функциониращ с помощта на Джордж Сорос и фондация „Отворено общество”. Типинг пойнт (Tipping point) в превод от английски означава „повратна точка” и е добил гражданственост покрай една много хитроумна книга-бестселър на американския журналист Малкълм Гладуел. Тук няма да се занимаваме в детайли с книгата, поради ограничения обем, но който се интересува за повече подробности, може да ги намери в интернет, където включително на български се изписа маса електронно мастило по въпроса.

                        Накратко, книгата на Гладуел след пространни разсъждения и много примери дава ясна рецепта за модерното социално инженерство и в частност за манипулацията на общественото мнение, при което с изключително ограничени ресурси се постига огромен ефект – примерно как от един Бойко Борисов да се изработи супергерой на една нация (да кажем – българската), след което въпросната нация да го въздигне за свой министър-председател без за целта да се харчат милиарди за PR, реклама и политически маркетинг…

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                          Цитираш данни от различните статистики на различните държави по света, но нали знаеш, че Руската статистика винаги лъже. Няма по-лъжлива статистика в целия свят от Руската.
                          Росимирчо , за трети път те моля : Спри с глупостите на търкалета !!!!

                          Нито един от цитатите не е от ''РУСКАТА статистика '' . Единия пример е дори от любимата ти СЗО , чийто глашатай , проводник и трол беше по време на Ковид кризтата . Нима е забравил Россимирчо ???

                          Никой не е показвал РУСКА статистика за да обявяваш колко лъжлива е непоказаната такава .
                          Или няма значение какъв е диалога - важно е да се напиша каквото казва подаващия опорките либераст - соросоид

                          С две думи - ти пак лъжеш , Россимирчо , че в РУСИЯ се пиело най - много

                          Коментар


                          • https://www.abbeycarefoundation.com/...ry-statistics/

                            По % от населението, страдащи от алкохолизъм (не литра алкохол на глава от населението, където се включват и бира), Русия е на второ място при жените и горд първенец при мъжете.

                            И докато с тоя начин на живот и с тия мъже е нормално рускините да се обръщат към алкохола, ми е чудно австралийските какво дават в чашата...

                            По брой лишени от свобода руснаците също са гордо в челната петица, в компанията на Китай, САЩ, Бразилия, Индия и малко преди Турция. Иначе от европейските държави са втори след... Беларус.
                            Има материал за Вагнеровци.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Rodnok Разгледай мнение
                              Пак Глупости на Търкалета . Мит е че руснаците пият много и злоупотребяват . Редица държави са по изпечени пияници и алкохолици .
                              Цитираш данни от различните статистики на различните държави по света, но нали знаеш, че Руската статистика винаги лъже. Няма по-лъжлива статистика в целия свят от Руската.

                              Коментар


                              • Тук един умник се чудеше защо в България нещата са зле ! Вярно ,че дс е с огромна вина, но се забравя ,че кадрите му отдавна са под контрола на фащ .

                                Ноам Чомски: Благодарение на САЩ България е една провалена държава

                                Една публикация със стара дата, но с неизтекъл срок на валидност


                                Проф. Чомски, в България излезе Вашата книга „Провалени държави”. Може ли да ни разясните понятието „Провалена държава”.




                                Ноам Чомски
                                – Провалена държава ли е САЩ?

                                – Не изцяло. Но до голяма степен да, САЩ са провалена държава. Има много велики нации, нации, които са преживели провалени държави в историята си. На пръв поглед САЩ, най-мощната страна на света за момента, не е провалена държава, не е провалена държава в същия смисъл като Хаити например – една от най-бедните държави в западното полукълбо. Една от причините за разликата е, че САЩ е независима, никога не е била завладявана. А в Хаити държавността първоначално била рушена от колониална Франция и след това, през последните 100 години, от американците. И това са двете уж крайности, които ви давам като пример. Но и САЩ и Хаити са провалени.

                                – Запознат ли сте с развитието на България като демократична страна в последните 26 години или развитието на Балканите като цяло?

                                – Да, следя ви. Балканите като цяло се разглеждат наистина като регион на много разрушителни конфликти. България има късмет да не бъде епицентър на тези конфликти. Засега! От друга страна България пострада – както и всички страни от Европейския Изток – от колапса на комунистическия режим и сериозния срив на икономиките след 90-а година, което е много сериозно като срив. И до известна степен този колапс на икономиките вървеше и с нещо, което би могло да се нарече икономически геноцид от страна на Запада.

                                Има известни елементи на възстановяване вече, на съживяване на икономиките, и определено се наблюдава напредък в демократичните форми на управление – повече свобода на словото, повече възможности за политическа изява и т.н. Но оценката е нещо много сложно и комплексно. Напоследък четох едно изследване за Словакия и в него се сравнява качеството на живот и показателите за човешкото развитие през 70-те и 80-те години, сравняваше се с 90-те и началото на нашия век, та до ден днешен.



                                – Смятате ли, че ние сме успешен пример за износ на демокрация от САЩ към Източна Европа?

                                – Зависи, САЩ са много доволни, когато има демокрация, но е добре демокрацията да се съчетава и с подчиненост на САЩ. Това е израз на американската мощ. От друга страна, ако има демокрации, които се развиват като опровергават или се опитват да поставят под въпрос влиянието на Съединените щати, естествено САЩ се обръщат против тях и се опитват да ги разрушат. САЩ не се интересуват от това да изнасят демокрация, интересуват се от това да изнасят подчинение и за това има стотици примери, които могат да бъдат дадени.

                                Най-драматичният такъв пример днес са Русия и Сирия. Които са точно толкова либерални и демократични държави, колкото самите САЩ. Но пропагандата на САЩ ги обявява за диктатури. Защо?! Ясно е защо! Още по-отявлен пример е този с Палестина. През януари 2006 година палестинското население проведе свободни, открити и много добре наблюдавани избори и също всички обявиха единодушно и потвърдиха, че тези избори са били свободни и справедливи.

                                Но политическата партия, която спечели изборите, се противопоставя на САЩ, така че САЩ веднага накараха Израел да направи нещо, което във всички случаи беше наказание за това, че хората са гласували по съвест в едни свободни и честни избори. И открито САЩ просто наказват това население и го карат да гласува по начин, който те желаят. Не може да си представите по-драматичен пример за омраза или за незачитане на демокрацията.

                                И Газа, която е най-засегната и там хората наистина пострадаха най-много, попада именно в полезрението на Женевската конвенция, тя е защитена от нея, Газа е окупирана територия. И има абсолютно единомислие в мнението на международната общност, че това е така. Тя е окупирана територия и затова за нея важи Женевската конвенция. В член 33 от конвенцията е записано, че е огромно престъпление да се наказват цивилни и те да страдат.

                                А кой ще приложи тази конвенция? Страните, подписали конвенцията, се задължават със закон да преследват съдебно всички, които по някакъв начин нарушават конвенцията, включително и своите собствени лидери.

                                Ако САЩ и Европа бяха страни, спазващи закона, би трябвало да изкарат на съд собствените си ръководители за сериозните нарушения на Женевската конвенция. Така че от една страна това е драстичен пример за омраза и незачитане на демокрацията, а от друга страна е демонстрация за незачитане на международните договорености и международното право. Това са всъщност характеристики на едни провалени държави. Много други примери има също – Венецуела и т.н.


                                Възможен ли беше износът на демокрация от страна като САЩ да бъде съчетан с някакъв План Маршал, който ние в България не получихме?

                                Планът Маршал е създаден при много специфични обстоятелства. След Втората световна война САЩ бяха наистина изцяло посветени на идеята да възстановят Западна Европа като огромна икономическа мощ.



                                – Тогава защо България и Източна Европа като цяло не получихме такова предложение?

                                – Защото САЩ и Великите сили по това време имаха съвсем различна представа за това как да се развие Източна Европа.

                                – Въпросът по-скоро се отнася за времето след падането на Берлинската стена.

                                – Точно за това говоря, за времето след падането. Прегледайте бизнес пресата по това време, прочетете я. Financial Times в Лондон, Business Week в Съединените щати. Те бяха просто на седмото небе от това, че беше паднала Берлинската стена.

                                И казаха, че това ще бъде едно оръжие, насочено срещу западните работници. Ето ви Източна Европа, казаха те, и тук една работна сила се е устремила към нас, работна сила, която е с много добро образование, здрава, права, с правилния цвят на кожата и живее в условия при правителства, които наистина са ги потискали, и те са свикнали да се подчиняват.

                                Ето ви идеалните работници, които са евтини, които ще създадат огромни печалби за западните корпорации. И ще им дадат възможност да подкопаят луксозния начин на живот на западните работници.

                                И във Financial Times, основният бизнес вестник на света, имаше статия, в която се казва: „Това е троянският кон на комунистическото влияние, ластарите му отиват на Запад и това са ластари и корени, които могат да подкопаят уюта на западните работници и да създадат много повече печалби за западните корпорации. От друга страна Планът Маршал имаше същите цели: повече власт и повече пари за корпорациите в САЩ. Но тогава това можеше да стане с възстановяване на икономическата мощ на Европа.

                                Планът „Маршал“ всъщност и военните разходи, които доведоха до това да се раздели Европа, бяха основите за създаване на тези многонационални корпорации“.

                                Буквално цитирам Министерството на търговията на администрацията на Рейгън. Значи целите са същите: власт и пари за елитите, Съединените щати – богатите. Но тука усилието, формулата, по която да се получи същият резултат, е друга.

                                Те са различни през 1950 и 1990 година. А демокрацията е нещо, което въобще няма отношение. И трябва да кажа, че има много добри школи на мисълта на Запад. И най-известният учен в тази област е Томас Кородерс. До голяма степен той е най-уважаваният учен.

                                Той всъщност много ентусиазъм влага в това да се насърчава демокрацията, но той поне е честен учен. И казва, че съжалява, че от Рейгъновата администрация до днешен-ден САЩ „преследват демокрацията само тогава и единствено тогава, когато тя е в услуга на стратегическите цели на САЩ.” И това е точно така.

                                – Интересувате ли се, следите ли развитието на Русия?

                                – Да. Русия се развива много добре, доколкото глобалната западна олигархия й позволява. Очевидно глобалната им цел е да я съсипят и разграбят. Твърде амбициозна цел, бих казал.

                                Ние имаме една особена ситуация на Балканите. Имаме американски военни бази и зависимост от руските енергийни ресурси, за които САЩ ни притискат да се откажем, без да ни дават някаква алтернатива. В голяма степен американците ни обещават демокрация и свобода, без обаче да дават каквото и да е материално. А Русия пък сякаш не се интересува особено от нас на този етап.

                                – Най-напред обещанията за демокрация – всъщност за САЩ условието е да са в услуга на стратегическите и икономическите интереси на САЩ. Това е точно в подкрепа на това, което казвате вие като пример, драматичен пример давате. Има и още нещо, което трябва да се каже за военните бази в Източна Европа.
                                ...


                                – Посланието ви към българите в днешната сложна геополитическа обстановка?

                                – Вие сте малка държава и от вас се искат повече морални усилия да отстоявате независимостта си. Добре е да знаете, че България е една провалена държава благодарение на САЩ. Но след всеки провал може да последва възход. Дали ще ви се случи зависи и от вас.


                                – Или някакво предупреждение?

                                – Предупреждението е да мислят много внимателно за пропагандата, която се шири за много високохуманните и благородни цели на мощната държава САЩ.

                                Държавите не са агенции за благородство и висок морал. Те се стараят да се представят като работещи в услуга на човека.

                                Съветският съюз също твърдеше, че е държава на народа, нали? Но, особено за малките държави много е важно да се отчитат фактите, да се внимава и анализира критично кое може би е илюзия, и кое – истина.

                                И да се прави опит съответно независимо човек да си проправя път напред с реалистичното отчитане на интереса на великите сили. Трудно е, но е възможно!

                                Коментар

                                Working...
                                X