IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да се премахне ли ЛЯТНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Предлагам да махнат и сезоните, и месеците, какъв е смисъла от тях?

    Коментар


    • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
      Не само смяната на времето е вредно.

      Отброяването на времето поначало е сбъркано. По понеже целия свят е приел тази система за основа и всичко е построено върху нея. Цялата ни цивилизация е базирана на грешно отброяване на времето. Почти невъзможно е системата да бъде реформирана.

      Така наречения Грегориански календар е една архаична недомислица.

      В момента нито е 2021г. нито пък часа е колкото показва часовника.

      Има доста алтернативни календари но никой от тях не успява да се наложи през годините заради съпротивата на Ватикана и др религиозни структури и вероятно така ще си остане още дълго време.

      Един от най добрите и практични календари е Международния фиксиран календар. По него годината има 13 равни месеца всеки по 28 дена.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Intern...Fixed_Calendar
      Един българин изработва нов световен календар и с помощта на МВнР го изпраща в ООН някъде през 80-те години на миналия век. Засега резултати няма.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Yolo Разгледай мнение

        Ти за UTC чувал ли си . Бегай в гугъл да видиш кво е и че нормалните софтуери работят с UTC DateTime и им дреме на шмайзера дали в Тувалу е 5 или 6 часа в момента. Па ти си настройвай хардуерните устройства, като нямаш елементарни софтуерни познания. Давам ти още един жокер да не се мъчиш със стотиците си компютри: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Network_Time_Protocol
        NTP е протокол за сверяване на времето, но не и за определяне на Time зоната. Така че си написал голяма смешка ....

        Тайм зоната се определя на ръка и е различна за различните държави. Всяка държава си е приела собствена тайм зона, която в много от случаите се различава от часовия пояс на тази държава. При някои държави е отместена не с цял час, а само с половин час.

        Смяната на лятно/зимно време е в различни дни и различни часове при различните държави. Ако трябва да синхронизираш котировки, настава един малък ад. Освен всичко друго системата на всяка една държава се е сменяла през годините. Въвеждали са или са спирали DST през годините, сменяли са датата на смяната през годините и т.н. Ако вземеш да разследваш, всяка една държава си е една голяма историческа загадка кога какво са правили. В тази връзка синхронизирането на исторически котировки си е мисия невъзможна.

        Самият Microsoft не е могъл да се оправи в тази огромна каша. Въпреки огромната им база данни с DST информация, софтуера се дъни и автоматиката му не работи коректно. Затова и са вдигнали ръце и са оставили потребителя сам да си настройва на ръка каквото му скимне.

        При хардуерните устройства, при който в чипа няма място за такъв сложен софтуер, просто са сложили един елементарен комбобокс за избиране на часовата зона, и всеки март и октомври през нощта трябва да седиш на компютъра и на ръка да сменяш в стотици хардуерни устройства. Ами ако бяха хиляди или десетки хиляди при големите фирми? Ами че те не могат да ги пренастроят седмици наред, и през това време всички записи и логове са с грешен час.

        А сега за това как компютъра сменя врвмвто на часовника си:
        Ами ако случайно не знаеш, часовника на компютъра започва да върви 2 пъти по-бавно в продължение на 1 час през пролетта, и два пъти по-бързо през есента. Да, ама това разказва играта на всички приложение, работата на които зависи от точното време. Разказва играта на всички тайм интервали, заложени в един или друг алгоритъм на една или друга програма. Разказва играта на всичките измерителни функции, които използват часовника на компютъра за да определят някакъв интервал от време.

        Проблемът наистина е огромен, и със него съм се блъскал хиляди часове, в опити да реша един или друг проблем в една или друга машина. По-простите хардуерни устройства сменят времето със скок, но тогава пък се обърква сортитането на рекърдите по полето Time. По-новите рекърди стават по-стари и се обърква последователността на процесите. При някои приложения това е критично.

        Освен всичко друг северното и южното полукълбо на земята сменят времето в различни посоки, в резултат на което потенциалната грешка в данните вече не е 1 час, а 2 часа

        Добави и факта, че някои собственици на сървъри в интернет сменят времето не в точната минута и секунда, а дни след това, когато някой ги предупреди че разпространяват информация с грешен таймщамп. И ако приложението е критично, като например автоматизиран робот за търговия, то тези грешки могат да доведат до загуба на големи суми пари.

        Ето как изглежда базата с данни за DST времето по света. Сам виждаш колко е сложна и колко много се е променяла през годините. И в цялата тази каша бъди сигурен, че има една камара грешки, бъгове и неотчетени промени:

        https://en.wikipedia.org/wiki/Daylig...ime_by_country

        А сега като си голям пищовлия, седни и напиши един клас, който да връща вярното време за всяка една държава през цялата история от последните 100 години. Ще напишеш, ама дръжки. Той Microsoft не е могъл, ама един български некадърен самозванец твърди, че било много лесно.

        .
        Last edited by Mateev; 21.10.2021, 22:49.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Yolo Разгледай мнение

          Като проима деца ще се наиграе, споко. Днес и аз започнах да се наигравам с това от днес за утре с даскалото. Outstanding Move на правителството просто.
          Минало му е времето за това неговите са големи доколкото знам

          Коментар


          • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

            Ми сети се сам
            Като проима деца ще се наиграе, споко. Днес и аз започнах да се наигравам с това от днес за утре с даскалото. Outstanding Move на правителството просто.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

              а какъв е проблема децата да учат от 10 до 3?
              Ми сети се сам

              Коментар


              • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

                Проблема е че трябва да се мени 2 пъти в годината.

                Зимата децата учат от 10 до 3, лятото от 8 до 1 - примерно.

                Е за тва по-добре централизирано да се мени.


                Колегата рао го е казал доста точно.


                По принцип хората и животните се нагласят според светлината - кога изгрява Слънцето и кога залязва. На село кокошките и бабките не им пука колко е часа. На бабките им пука ако искат да гледат някой турски сериал, но само до там.

                След това идва часа. Идеята е все пак хората, които спазват разписание да имат някакъв ориентир. Само дето в началото те са били малцинство. С течение на времето стават мнозинство и сега почти всеки с изключение на пенсионерите спазва някакво разписание - демек ходи на работа в еди си колко часа.

                Идеалната ситуация би била часа да се врътка по 10 мин всеки месец - така че светлата част от деня да отговаря на 8 до 18 - примерно. Ясно е, че е е практично и затова въвеждат 2 пъти в годината да се мести часа.

                А иначе ако остане само едно време без да се въртят стрелките, най-вероятно много бизнеси, влакове, рейсове и пр. ще си направят 2 разписания - едно лятно и едно зимно.

                Примерно работно време лятото от 8 до 17, а през зимата от 9 до 18.


                Много ми е интересно ако имаш две деца едно в първи другото в трети клас и започват от 10 часа а ти и жена ти почвате в 9...Баби и дядовци на разположение няма...Всеки си слага каквото на него му е удобно...

                Коментар


                • Естествено, че имам пердета, но не желая да съм в нещо подобно на килия лятото

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от пасъм Разгледай мнение
                    Аз съм за смяна, както си е сега. Просто не мога да си представя в 4 сутринта да ми е светло, както би се случило. В 5 ме дразни лятото... Може да съм единичен случай, но биологичният ми часовник не ме смущава никак при двете смени.
                    За всичките видове "компове" няма какво да се пише, то е смешно просто, че имали проблем
                    Има пердета бе хора сложете си пердета има и щори

                    Коментар


                    • Аз съм за смяна, както си е сега. Просто не мога да си представя в 4 сутринта да ми е светло, както би се случило. В 5 ме дразни лятото... Може да съм единичен случай, но биологичният ми часовник не ме смущава никак при двете смени.
                      За всичките видове "компове" няма какво да се пише, то е смешно просто, че имали проблем

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                        Как да съберем дългогодишна история на котировките, когато не може да се вярва на часа на съответния източник от целия свят.
                        Ако не бъркам GMT не се пипа от зимно на лятно и навремето го позвах за форекс като уникален източник от саксо и дукас.Ако обаче съм грешка понеже минаха много години и тоз проблем не ме вълнува,търсим стратегия която да сведе до минимум влиянието на този фактор - все пак е само 2 пъти в годината и рисковете са много по-умерени отколкото от тези на други пазари където проблемите са от съвсем друго естество.
                        Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

                          а какъв е проблема децата да учат от 10 до 3?
                          Проблема е че трябва да се мени 2 пъти в годината.

                          Зимата децата учат от 10 до 3, лятото от 8 до 1 - примерно.

                          Е за тва по-добре централизирано да се мени.


                          Колегата рао го е казал доста точно.


                          По принцип хората и животните се нагласят според светлината - кога изгрява Слънцето и кога залязва. На село кокошките и бабките не им пука колко е часа. На бабките им пука ако искат да гледат някой турски сериал, но само до там.

                          След това идва часа. Идеята е все пак хората, които спазват разписание да имат някакъв ориентир. Само дето в началото те са били малцинство. С течение на времето стават мнозинство и сега почти всеки с изключение на пенсионерите спазва някакво разписание - демек ходи на работа в еди си колко часа.

                          Идеалната ситуация би била часа да се врътка по 10 мин всеки месец - така че светлата част от деня да отговаря на 8 до 18 - примерно. Ясно е, че е е практично и затова въвеждат 2 пъти в годината да се мести часа.

                          А иначе ако остане само едно време без да се въртят стрелките, най-вероятно много бизнеси, влакове, рейсове и пр. ще си направят 2 разписания - едно лятно и едно зимно.

                          Примерно работно време лятото от 8 до 17, а през зимата от 9 до 18.



                          Коментар


                          • Това лятно време не трябваше ли да важи само за лятото? Защо продължава по седем месеца ? Така сега сме по московско време.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                              Ей ама я се замисли децата кога ходят на училище.Нали зимата ще се съмва на обяд ...На тебе какво ти пречи да си направиш работното време както ти е удобно
                              а какъв е проблема децата да учат от 10 до 3?
                              Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от VNM Разгледай мнение
                                Че има ли някой дето е за зимното? Това че е астрономичски правилно не е аргумент. По-добре зимата да тръгваш по тъмно, отколкото лятото в 5 сутринта слънцето да ти пече в леглото. Целта е да имаш повече време вечер...
                                Ей ама я се замисли децата кога ходят на училище.Нали зимата ще се съмва на обяд ...На тебе какво ти пречи да си направиш работното време както ти е удобно

                                Коментар

                                Working...
                                X