IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика в България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Аз не знам по време на османското робство имало ли е писани закони на османската империя, или "закона" е бил в главата на всяко едно заптие, получило мъгляви заповеди и тълкуващо законноста съобразно собственото си усмотрение.

За да нарушиш някакъв закон, първо той трябва да бъде написан, и след това въведен в употреба. Ако някой е наясно с този аспект, може ли да ни информира откога в историята са започнали да ги пишат законите?

И въобще от кога се е започнало да се говори за права на човека по нашите земи, облечени в писмена форма?
    Винаги през цялата история и при всички цивилизации които са имали писменост законите са били точно дефинирани и записвани на твърд носител дори още преди хиляди години. Нищо не е оставяно на случайността както ние си мислим сега. Концепцията за правата на човека също е много стара и датира още от древен Египет.
    В старите еврейски текстове още от преди 4000 години има супер подробно описани закони за решаването на най различни обществени проблеми свързани със бизнес, семейни отношения, и мн. др.

Общо взето всичко ново е добре забравено старо.

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Не преекспонирай спора и не го промушвай през призмата на емоционални възприятия, които са култивати. Има си точни дефиниции. За Хабсбургите споменах. Чехите се имат за върха на сладоледа, та не е много ясно какво е отношението им към австрийците, особено след като днес никой не чете. При всички положения Австро-Унгария е била най-модерната империя в историята. На всичкото отгоре, понеже много четете - всички султани от 19 век са били с българско потекло. Ако някой някого е ебал, са го ебали свои хора.
      Питай чехите те ще ти обяснят колко е била модерна..Ние не сме и сърбали попарата..Аз не споря с теб ти ако спориш с мен тва е друго но аз не споря..Не се родил човека който може да ме убеди че не е имало робство така че споровете са излишни.Както съм казвал много пъти в тоя форум аз за пари няма да продам душите на прадедите си и няма да приема Истанбулската конвенция.....

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Аз не знам по време на османското робство имало ли е писани закони на османската империя, или "закона" е бил в главата на всяко едно заптие, получило мъгляви заповеди и тълкуващо законноста съобразно собственото си усмотрение.

За да нарушиш някакъв закон, първо той трябва да бъде написан, и след това въведен в употреба. Ако някой е наясно с този аспект, може ли да ни информира откога в историята са започнали да ги пишат законите?

И въобще от кога се е започнало да се говори за права на човека по нашите земи, облечени в писмена форма?
        Най после се намери нещо дето не знаеш

Коментар

Всички архиви от османско време са в Турция, всички архиви на третата българска държава са в Русия. Останала ни е само литературата, затова и прочитът на историята ни е такъв - литературен.

Last edited by Mateev; 13.10.2020, 12:54.

Коментар

• Първоначално изпратено от 888 Разгледай мнение
            Премера с литературно произведение не беше случаен , в България архивни документи има достатъчно.
            Всички архиви от османско време са в Турция, всички архиви на третата българска държава са в Русия. Останала ни е само литературата, затова и прочитът на историята ни е такъв - литературен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бай Сачо Разгледай мнение
              Интересно, КЪДЕ БЯХМЕ РАЗПОЛОЖИЛИ 400 самолета по времето на СОЦА ,
              че СЕГА не можем да намерим място за 16 ???
              В България имаше много военни летища. Само около Ямбол, където служих във ВВС в щаба на 3-та Българска армия, имаше поне 10-12 летища, и всичките функционираха. На всичките имаше ескадри с по 10-20 истребителя. След 89-та година всичко това се разруши, разпродаде, приватизира или изостави, включително и цялото поделение на Червен баир. Унищожи се и се разграби от цигани дори и подземия щаб, който беше едно доста сериозно и скъпо съоръжение, правено да издържи атомна бомба върху себе си и да продължи да функционира. В него изкарах година и половина от живота си, и сега ми е много тъжно.

https://www.facebook.com/watch/?v=394355114519306

https://btvnovinite.bg/1332705113-Kr...rven_bair.html
              Last edited by Mateev; 13.10.2020, 11:27.

Коментар

• Премера с литературно произведение не беше случаен , в България архивни документи има достатъчно.

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

Понятията за робство през различните епохи са различни.Робството в Римската империя е едно в Османската друго а днешното трето.Не е необходимо да си окован във вериги и да си гладиатор...Турците са могли да си правят каквото си искат и да вземат бизнеса и живота на когото си решат...Много добре разбирам написаното и се съмнявам че си българин.Иди в Чехия и попитай някой чех дали мрази австрийците и ще онемееш от отговора...Ще приема че е имало владичество а не робство ако успееш да ми докажеш че за тия 500 г робство няма нито един случай в който турчин да е издевателствал над българин и после закона да не го е наказал.След като са могли без съд и против законите да си правят каквото искат за какво владичество ми говориш?Айде моля спрете се срещу жълти стотинки да продавате душите на дедите си.
                  Не преекспонирай спора и не го промушвай през призмата на емоционални възприятия, които са култивати. Има си точни дефиниции. За Хабсбургите споменах. Чехите се имат за върха на сладоледа, та не е много ясно какво е отношението им към австрийците, особено след като днес никой не чете. При всички положения Австро-Унгария е била най-модерната империя в историята. На всичкото отгоре, понеже много четете - всички султани от 19 век са били с българско потекло. Ако някой някого е ебал, са го ебали свои хора.

Коментар

• [QUOTE=pinoccio;n3662657]
                    Първоначално изпратено от 888 Разгледай мнение

Литературата и историята не са едно и също нещо. Съвсем различни дисциплини са. Имало е ексцесии, но те затова се наричат ексцесии, защото са нещо непривично. Литературата борави с изразни средства, историята - с факти. Не става въпрос за отричането на османското владичество, а за наименования на събитията. Робите нямат къщи и ниви и представителство във властта. Нека наистина да сме прочели нещо.
                    То и политиката и историята не са едно и също нещо ама на робството стана владичество....Хорицата от Баташката църква сигур се обръщат в гроба.Та казваш историята боравела с факти....Много силно се съмнявам в това

Коментар

Не става въпрос за хубаво, а че не са били роби. Да не страдаш от дислексия, та не разбираш написаното?
                      Понятията за робство през различните епохи са различни.Робството в Римската империя е едно в Османската друго а днешното трето.Не е необходимо да си окован във вериги и да си гладиатор...Турците са могли да си правят каквото си искат и да вземат бизнеса и живота на когото си решат...Много добре разбирам написаното и се съмнявам че си българин.Иди в Чехия и попитай някой чех дали мрази австрийците и ще онемееш от отговора...Ще приема че е имало владичество а не робство ако успееш да ми докажеш че за тия 500 г робство няма нито един случай в който турчин да е издевателствал над българин и после закона да не го е наказал.След като са могли без съд и против законите да си правят каквото искат за какво владичество ми говориш?Айде моля спрете се срещу жълти стотинки да продавате душите на дедите си.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

Османско ИГО
                        ИГО=ВЛАДИЧЕСТВО
                        1. Състояние на чуждо държавно управление, при което дадено население е обезправено и лишено от възможността за самостоятелна политическа, икономическа и културна изява.
                        Къде видя РОБСТВО
                        "От споделения опит с колеги, включени в първите групи, знаехме, че една от „новостите“, които трябва да научим е
                        „че турско робство не е имало“ и това е повтаряно и потретяно."

Ами аз отговарям на изнесеното от теб, не оспорвам терминологиите. Е така спорите и не знаете за какво спорите.

Коментар

• [QUOTE=888;n3662650]
                          Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Между другото, много е спорна оценката за турското робство. /QUOTE]
                          Гледай филма "Време разделно" , че за книгата е необходимо четене с разбиране .
                          Литературата и историята не са едно и също нещо. Съвсем различни дисциплини са. Имало е ексцесии, но те затова се наричат ексцесии, защото са нещо непривично. Литературата борави с изразни средства, историята - с факти. Не става въпрос за отричането на османското владичество, а за наименования на събитията. Робите нямат къщи и ниви и представителство във властта. Нека наистина да сме прочели нещо.

Коментар

Не става въпрос за хубаво, а че не са били роби. Да не страдаш от дислексия, та не разбираш написаното?
                            Османско ИГО
                            ИГО=ВЛАДИЧЕСТВО
                            1. Състояние на чуждо държавно управление, при което дадено население е обезправено и лишено от възможността за самостоятелна политическа, икономическа и културна изява.
                            Къде видя РОБСТВО
                            Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Като прочетох как хубаво са живели дедите ни под турско и в какъв рай направо бяс ме хвана на лошите руснаци дето развалили тоя живот а Ботев Левски Бенковски и другите разбойници кво да ги коментирам.Вазов е тъпанар не оценил достойнствага на империята и измислил си Батак за да очерни добрите турци...Имайте поне капчица срам и уважавайте паметта на хората дали живота си за да ни има днес...Предпочитам да живея в бедна България отколкото в богата Турция

Коментар

Като прочетох как хубаво са живели дедите ни под турско и в какъв рай направо бяс ме хвана на лошите руснаци дето развалили тоя живот а Ботев Левски Бенковски и другите разбойници кво да ги коментирам.Вазов е тъпанар не оценил достойнствага на империята и измислил си Батак за да очерни добрите турци...Имайте поне капчица срам и уважавайте паметта на хората дали живота си за да ни има днес...Предпочитам да живея в бедна България отколкото в богата Турция
                                И каква свобода сме имали под турско. Само 1 път в годината са ти ебяли жената и са ти вземали синчето и ти секвестират имането.
                                Кофти че сега е по зле. Лани ни изтрепаха животинките, туриха ни наморници ... имаш право да лежиш вкъщи и да пърдиш. Идилия ти казвам
                                Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Working...
                                X