IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика в България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
    Митът за окаяното положение на „Българина“

    „Българинът“ – този монументален космат човек, винаги в единствено число, надвиснал в далечината на теоретичната неопределеност, за когото все умуваме: Къде ще летува тази година „Българинът“? Колко пари похарчи за хладилници, смартфони и телевизори по Коледа „Българинът“? Тегли ли „Българинът“ ипотечни кредити, вярва ли на политиците си, фили или фоби Путин, дебел ли е, бие ли децата си?… В крайна сметка, щастлив ли е „Българинът“?

    Не, не е. Ама, чакайте, защо така категорично, защо? Защото българинът е прецакан от всички и от всичко: като започнеш от роднините и съседите, минеш през политиците и свършиш при международното положение и прогнозата за времето. Или поне така „Българинът“ си мисли. Той е докаран до просешка тояга, той е най-бедният окаяник в своята най-мъничка, провинциална и безпомощна страна в самата периферия на света. Мафията и корупцията са навсякъде около него, мутри и олигарси му се хилят злорадо иззад затъмнените стъкла на мерцедесите си, няма държава, но въпреки че няма, държавните институции са пълни с престъпници и са люлка на всякакъв разврат.

    Ако дойде при нас някой „щастлив“ западняк, който работи като машинка по 10 часа, дава 2/3 от приходите си за наем и битови сметки, а за кръчма с приятели се уговаря от предишния месец, как ще му опишем нещастието на „Българина“? Може би така:

    В повечето случаи „Българинът“ е собственик на дребен градски или селски поземлен имот, който му осигурява подслон, някаква рента или дори препитание. Заплатата му е толкова мъничка, че той никога не разчита само на нея и винаги има в резерв и някакъв страничен доход, обложен или необложен с данъци, хонорар, търговийка, далаверка, включително и помощ в натура откъм своите корени на село. Той е най-бедният европеец, принуден през лятото да почива в съседна и задлъжняла Гърция, а през зимата – по близките и евтини курорти на Австрия и Италия. „Българинът“ е изостанал човек в изостанала страна. Страната му е толкова назад от другите цивилизовани страни, че нейните градове все още не са залети от негри и индуси, а ресторантите ѝ все още предлагат евтина и вкусна храна при човекоподобно обслужване. „Българинът“ все още не се е научил да се напива сам вкъщи, защото винаги намира с кого да излезе. Ето колко е изостанал „Българинът“!

    Всъщност „Българинът“ е може би един от последните европейци, които водят нормален живот в нормална страна при нормални условия. Никой не е гладен и жаден, всеки говори каквото си иска и по адрес на когото си поиска, даже и криминалната престъпност не е такава, каквато на някои им се иска да я изкарат. Истината е, че ние сме една най-обикновена европейска страна, каквато искахме да станем, докато бяхме от „правилната“ страна на желязната завеса. Ако някой си е представял, че всички ще бъдем милионери и от единия кран на чешмата ще тече ракия, а от другия мастика, то за разочарованието не са му виновни мафията и корупцията, а собствената му неадекватност. Ние не сме, а и никой друг народ не е съвкупност от Бил Гейтсове, на които шибаната държава пречи да станат милионери, каквито безспорно заслужават да бъдат с таланта и „трудолюбието“ си. Макар че, като се замислиш, имахме един министър-председател, при чието управление всички станаха милионери и хлябът струваше 2000 лв. – Жан Виденов. Но по-добре да не си спомняме.

    Да, преходът свърши. Свърши с приватизацията и влизането в Европейския съюз. Да, преходът беше такъв, какъвто можеше да се очаква – груб, жесток, разпределящ и преразпределящ капитали, без русокоси феи, които звънят от врата и ръсят вълшебен прашец. Да, след този преход ние сме една най-обикновена демократична страна от европейски тип, която се простира според чергата си. Защо тогава живеем с клишето, че сме страшно прецакани и нещастни?

    Защото това убеждение ни се насажда. Насаждат ни го най-напред опозиционните партии и извънпарламентарните политици, за да могат да се гримират за ролята на юнака-спасител, който иде на бял кон да избави „Българина“ от зловещата му съдба. Индустрията е открадната, разпродадена и нарязана на скрап. Малкият и среден бизнес е унищожен, сравнен е със земята и наръсен с хлорна вар. Селското стопанство е изпепелено и само тук-там шава някой зърнар, за да точи субсидии. Болниците и училищата са пред рухване, а областта на културата е осеяна с труповете на умрели от глад театрали и поетеси. Пределно крайно и окончателно време е някой да сложи край на всичко това, да помете миналото и да възвести зората на нова ера! Защото положението е нетърпимо. Даже е чудно как „Българинът“ е още жив, как продължава да ходи на работа, на дискотека и на мол, а не се е изправил на задните си крака и не е заревал като ранен лев! За съжаление, най-вредното в цялата работа е, че в стремежа да дискредитират настоящето мнозина идеализират миналото, а в стремежа си на очернят това, което имаме, идеализират онова, което нямаме, колкото подозрително и химерично да е то. Но „Българинът“ е такъв: чуждата жена е винаги по-съблазнителна, дори да е десет пъти по-грозна от собствената и да няма никакъв шанс да отговори на ухажването му.

    Другите, които насаждат чувството за нещастие и обреченост, са медиите. Или поне онези от тях, които се стараят да следват вкусовете и предпочитанията на „Българина“, за да си вдигат рейтинга. Те, като някакви трупогризци, се радват на всяко престъпление, всяка катастрофа, всяко природно бедствие, даже на всеки битов скандал, в който жена удря мъжа си с тигана по главата. Разтреперани от вълнение и превъзбуда репортерки предават от мястото на събитието, клюкарстват с комшийките на засегнатите и анкетират минувачи по улици и по площади с въпроса: „Кой е виновен, кой носи отговорност?“, дори и когато става дума за януарски снеговалеж. А анкетираните, с кръгли от прилив на гражданска съвест очи, отговарят: „Виновни сме всички ние, обществото!“. Такива „новини“ и „журналистически материали“ заемат голямата част от информационните емисии и от тях често не остава време да ни съобщят какво става в парламента, министерски съвет, да не говорим пък за международната политическа сцена.

    Всичко това допринася за параноята на „Българина“ и го кара да се чувства нещастен. Но дали е само то?

    Традиционно, както през всички години, откакто ни измерват, ние и през миналата година попаднахме в дъното на класацията на нациите според чувството им за собствено щастие. Намираме се около Мавритания и Сенегал, а в Конго и Габон се чувстват по-щастливи от „Българина“.

    Нещастието е чувството, което се поражда у нас, когато търсим щастието там, където не можем да го намерим.

    Всички ние мрънкаме, като особено вредни са онези от нас, които го правят публично, например такива като мен. Ние пишем за недъзи, защото „Българинът“ обича да чете за недъзи. Уродливото е по-привлекателно от нормалното. Ако няма скандал, ако няма заловен в далавера, ако няма лъжа и манипулация, ако няма задкулисие и световен заговор, ако няма някаква огромна несправедливост, която да разтърси и възмути възвишената и чиста като сълза душа на „Българина“, той, както се казва, и сопола си няма да хвърли връз такваз новина!

    Благодарността е велико състояние на духа. Но мрънкайки, ние се показваме като жалки неблагодарници. Живи сме, здрави сме, притежаваме в пъти повече отколкото ни е потребно, не сме виждали война, не са ни бомбардирали, не са ни изселвали, не са ни затваряли в лагери като някои от нашите дядовци, не знаем какво е глад и мор. Може би трябва да ни се случи, за да видим какво значи истинско нещастие. И тогава със сигурност ще станем по-добри, защото ще почувстваме истинска нужда от човека до нас, животът ни ще зависи от него и ще започнем да го уважаваме, вместо да му се гневим, да му се присмиваме и да го ругаем. Да, демокрацията наистина ни отне много. Отне ни солидарността пред лицето на истинското нещастие. Жалкото е, че когато бедите са само в областта на теорията, и хората са само теоретично добри.

    Какво са богатството и щастието? Да не искаш повече от това, което имаш, то да ти стига и да си благодарен за него, защото не е твое, а ти е дадено за временно ползване. Щастието не е причина, а състояние. Важно е състоянието, а не причината, която те е докарала до него. За един щастието може да е собствена сграда в центъра на Лондон, за друг – устна хармоничка. Ако изпитват еднакво щастие, те двамата в абсолютно еднаква степен са осъществили стремежа си към него. Някой ще каже: ама това не стана ли вече прекалено философско? Че за какво е измислена философията – да ни става добре, когато ни е зле, и да ни става смислено, когато ни е безсмислено!

    Сега ще ме погледнете и ще кажете: абе, какво му е на този? Постите ли го изтощиха? Какви са тези размишления, на които се е отдал?

    Но нали днес е именно ден за размисъл! Дето си вика, който размишлява, изпълнява гражданския си дълг днес, както ще го изпълни утре, като отиде да гласува. Гласувайте така, че наистина да приближите това, което искате да ви се случи, а не някой впоследствие да преразпредели волята ви в друга посока чрез сложни математически формули и законодателни положения. И да сбъркате, няма страшно. Най-много да навлечете с грешката си някоя беда на отечеството, но бедите са полезни, защото каляват характера и очистват нравите.

    Днес е Благовещение в четвъртата седмица на Великия пост – събитието, с което започва спасението на света. А за онези, които очакват традиционния финал: Картаген трябва да бъде разрушен!
    Еми освен да сваля шапка и да се поклоня друго не ми остана

    Коментар


    • Картаген трябвало да бъде разрушен?!?

      И, защо?

      Картаген може да бъде построен и да цъфти. ОСЕМ МИЛИАРДА са това! (повече от 8 милиарда!) Ако това не е разрушен Картаген - здраве му кажи! Сринат Картаген е това!

      Моето мнение: българинът иска това: България (ако ще и с метафоричното "Картаген") да цъфти. Ония фантазии долу - може и да са валидни за някого, но в никакъв случай не отразяват състоянието на масовия българин.

      Коментар


      • Митът за окаяното положение на „Българина“

        „Българинът“ – този монументален космат човек, винаги в единствено число, надвиснал в далечината на теоретичната неопределеност, за когото все умуваме: Къде ще летува тази година „Българинът“? Колко пари похарчи за хладилници, смартфони и телевизори по Коледа „Българинът“? Тегли ли „Българинът“ ипотечни кредити, вярва ли на политиците си, фили или фоби Путин, дебел ли е, бие ли децата си?… В крайна сметка, щастлив ли е „Българинът“?

        Не, не е. Ама, чакайте, защо така категорично, защо? Защото българинът е прецакан от всички и от всичко: като започнеш от роднините и съседите, минеш през политиците и свършиш при международното положение и прогнозата за времето. Или поне така „Българинът“ си мисли. Той е докаран до просешка тояга, той е най-бедният окаяник в своята най-мъничка, провинциална и безпомощна страна в самата периферия на света. Мафията и корупцията са навсякъде около него, мутри и олигарси му се хилят злорадо иззад затъмнените стъкла на мерцедесите си, няма държава, но въпреки че няма, държавните институции са пълни с престъпници и са люлка на всякакъв разврат.

        Ако дойде при нас някой „щастлив“ западняк, който работи като машинка по 10 часа, дава 2/3 от приходите си за наем и битови сметки, а за кръчма с приятели се уговаря от предишния месец, как ще му опишем нещастието на „Българина“? Може би така:

        В повечето случаи „Българинът“ е собственик на дребен градски или селски поземлен имот, който му осигурява подслон, някаква рента или дори препитание. Заплатата му е толкова мъничка, че той никога не разчита само на нея и винаги има в резерв и някакъв страничен доход, обложен или необложен с данъци, хонорар, търговийка, далаверка, включително и помощ в натура откъм своите корени на село. Той е най-бедният европеец, принуден през лятото да почива в съседна и задлъжняла Гърция, а през зимата – по близките и евтини курорти на Австрия и Италия. „Българинът“ е изостанал човек в изостанала страна. Страната му е толкова назад от другите цивилизовани страни, че нейните градове все още не са залети от негри и индуси, а ресторантите ѝ все още предлагат евтина и вкусна храна при човекоподобно обслужване. „Българинът“ все още не се е научил да се напива сам вкъщи, защото винаги намира с кого да излезе. Ето колко е изостанал „Българинът“!

        Всъщност „Българинът“ е може би един от последните европейци, които водят нормален живот в нормална страна при нормални условия. Никой не е гладен и жаден, всеки говори каквото си иска и по адрес на когото си поиска, даже и криминалната престъпност не е такава, каквато на някои им се иска да я изкарат. Истината е, че ние сме една най-обикновена европейска страна, каквато искахме да станем, докато бяхме от „правилната“ страна на желязната завеса. Ако някой си е представял, че всички ще бъдем милионери и от единия кран на чешмата ще тече ракия, а от другия мастика, то за разочарованието не са му виновни мафията и корупцията, а собствената му неадекватност. Ние не сме, а и никой друг народ не е съвкупност от Бил Гейтсове, на които шибаната държава пречи да станат милионери, каквито безспорно заслужават да бъдат с таланта и „трудолюбието“ си. Макар че, като се замислиш, имахме един министър-председател, при чието управление всички станаха милионери и хлябът струваше 2000 лв. – Жан Виденов. Но по-добре да не си спомняме.

        Да, преходът свърши. Свърши с приватизацията и влизането в Европейския съюз. Да, преходът беше такъв, какъвто можеше да се очаква – груб, жесток, разпределящ и преразпределящ капитали, без русокоси феи, които звънят от врата и ръсят вълшебен прашец. Да, след този преход ние сме една най-обикновена демократична страна от европейски тип, която се простира според чергата си. Защо тогава живеем с клишето, че сме страшно прецакани и нещастни?

        Защото това убеждение ни се насажда. Насаждат ни го най-напред опозиционните партии и извънпарламентарните политици, за да могат да се гримират за ролята на юнака-спасител, който иде на бял кон да избави „Българина“ от зловещата му съдба. Индустрията е открадната, разпродадена и нарязана на скрап. Малкият и среден бизнес е унищожен, сравнен е със земята и наръсен с хлорна вар. Селското стопанство е изпепелено и само тук-там шава някой зърнар, за да точи субсидии. Болниците и училищата са пред рухване, а областта на културата е осеяна с труповете на умрели от глад театрали и поетеси. Пределно крайно и окончателно време е някой да сложи край на всичко това, да помете миналото и да възвести зората на нова ера! Защото положението е нетърпимо. Даже е чудно как „Българинът“ е още жив, как продължава да ходи на работа, на дискотека и на мол, а не се е изправил на задните си крака и не е заревал като ранен лев! За съжаление, най-вредното в цялата работа е, че в стремежа да дискредитират настоящето мнозина идеализират миналото, а в стремежа си на очернят това, което имаме, идеализират онова, което нямаме, колкото подозрително и химерично да е то. Но „Българинът“ е такъв: чуждата жена е винаги по-съблазнителна, дори да е десет пъти по-грозна от собствената и да няма никакъв шанс да отговори на ухажването му.

        Другите, които насаждат чувството за нещастие и обреченост, са медиите. Или поне онези от тях, които се стараят да следват вкусовете и предпочитанията на „Българина“, за да си вдигат рейтинга. Те, като някакви трупогризци, се радват на всяко престъпление, всяка катастрофа, всяко природно бедствие, даже на всеки битов скандал, в който жена удря мъжа си с тигана по главата. Разтреперани от вълнение и превъзбуда репортерки предават от мястото на събитието, клюкарстват с комшийките на засегнатите и анкетират минувачи по улици и по площади с въпроса: „Кой е виновен, кой носи отговорност?“, дори и когато става дума за януарски снеговалеж. А анкетираните, с кръгли от прилив на гражданска съвест очи, отговарят: „Виновни сме всички ние, обществото!“. Такива „новини“ и „журналистически материали“ заемат голямата част от информационните емисии и от тях често не остава време да ни съобщят какво става в парламента, министерски съвет, да не говорим пък за международната политическа сцена.

        Всичко това допринася за параноята на „Българина“ и го кара да се чувства нещастен. Но дали е само то?

        Традиционно, както през всички години, откакто ни измерват, ние и през миналата година попаднахме в дъното на класацията на нациите според чувството им за собствено щастие. Намираме се около Мавритания и Сенегал, а в Конго и Габон се чувстват по-щастливи от „Българина“.

        Нещастието е чувството, което се поражда у нас, когато търсим щастието там, където не можем да го намерим.

        Всички ние мрънкаме, като особено вредни са онези от нас, които го правят публично, например такива като мен. Ние пишем за недъзи, защото „Българинът“ обича да чете за недъзи. Уродливото е по-привлекателно от нормалното. Ако няма скандал, ако няма заловен в далавера, ако няма лъжа и манипулация, ако няма задкулисие и световен заговор, ако няма някаква огромна несправедливост, която да разтърси и възмути възвишената и чиста като сълза душа на „Българина“, той, както се казва, и сопола си няма да хвърли връз такваз новина!

        Благодарността е велико състояние на духа. Но мрънкайки, ние се показваме като жалки неблагодарници. Живи сме, здрави сме, притежаваме в пъти повече отколкото ни е потребно, не сме виждали война, не са ни бомбардирали, не са ни изселвали, не са ни затваряли в лагери като някои от нашите дядовци, не знаем какво е глад и мор. Може би трябва да ни се случи, за да видим какво значи истинско нещастие. И тогава със сигурност ще станем по-добри, защото ще почувстваме истинска нужда от човека до нас, животът ни ще зависи от него и ще започнем да го уважаваме, вместо да му се гневим, да му се присмиваме и да го ругаем. Да, демокрацията наистина ни отне много. Отне ни солидарността пред лицето на истинското нещастие. Жалкото е, че когато бедите са само в областта на теорията, и хората са само теоретично добри.

        Какво са богатството и щастието? Да не искаш повече от това, което имаш, то да ти стига и да си благодарен за него, защото не е твое, а ти е дадено за временно ползване. Щастието не е причина, а състояние. Важно е състоянието, а не причината, която те е докарала до него. За един щастието може да е собствена сграда в центъра на Лондон, за друг – устна хармоничка. Ако изпитват еднакво щастие, те двамата в абсолютно еднаква степен са осъществили стремежа си към него. Някой ще каже: ама това не стана ли вече прекалено философско? Че за какво е измислена философията – да ни става добре, когато ни е зле, и да ни става смислено, когато ни е безсмислено!

        Сега ще ме погледнете и ще кажете: абе, какво му е на този? Постите ли го изтощиха? Какви са тези размишления, на които се е отдал?

        Но нали днес е именно ден за размисъл! Дето си вика, който размишлява, изпълнява гражданския си дълг днес, както ще го изпълни утре, като отиде да гласува. Гласувайте така, че наистина да приближите това, което искате да ви се случи, а не някой впоследствие да преразпредели волята ви в друга посока чрез сложни математически формули и законодателни положения. И да сбъркате, няма страшно. Най-много да навлечете с грешката си някоя беда на отечеството, но бедите са полезни, защото каляват характера и очистват нравите.

        Днес е Благовещение в четвъртата седмица на Великия пост – събитието, с което започва спасението на света. А за онези, които очакват традиционния финал: Картаген трябва да бъде разрушен!

        Коментар


        • „Никога с ДПС!“. Ако този принцип не става, протестърите имат и друг

          Разсейва се не само тя, а и всички апологети на „промяната“. Но привържениците на „Демократична България“ заслужават специално внимание, защото живеят с непоколебимото усещане, че са земното отражение на извечната святост. Те са винаги първите вестители и съдници в социалните мрежи на всяка непорочност. Непримирими, борбени, всеотдайни, възмутени и жертвоготовни, дават и най-милото за да изкоренят „паралелната държава“.

          Денем и нощем защитават законноста, громят задкулисието, събират в шепи изтичащата от България демокрация. Мемета, колажи, статуси, вицове, цитати, понякога и истински плакати – не пестят сили и средства във великата борба за „нормалност“. С една особеност обаче. Влезе ли и ДБ в паралелната държава, настава мълчание. Разсейват се, снижават, подминават. Не питат, не ровят, не притискат. Няма торбички била, прелитащите с мъдри мисли кодзили изчезват, статуси на „прогонени от мафията“ емигранти се изпаряват, няма молебени за демокрация. И целият им велик морал се превръща в най-обикновен теснопартиен.

          Впрочем, разсейването тече вече трети месец:

          ДПС подкрепя Ива Митева за председател на парламента, застава и зад шефовете на комисиите (след 4 април). Специално Георги Ганев от ДБ оглавява бюджетната комисия благодарение на благословията на ДПС. Въпроси, съмнения, тревоги сред привържениците на ДБ няма. ДПС, ако е наистина е враг на „партиите на промяната“, просто няма да ги подкрепя. Вместо да се терзаят, умните и красивите леят шампанско, понеже любимата им партия е взела няколко комисии.


          БАрби, какво става, нещо май ааааааааааааа се ослушвате

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение


            Мажоритарните избори нищо няма да решат. Пазарлъците ще се преместят преди изборите. С пропорционалната система има по-голяма представителност на населението. Иначе ще влиза само един. Другите няма да са представени. Съответно след първия тур като стане ясно кой е първи и кой е втори - ще почва яки пазарлъци за подкрепа от кандидатите на 3-4-5 място. Съответно на втори тур може да имаш изключително ниска активност и да се решава от твърдите ядра или на трето място да подкрепи този на второ срещу съответни отстъпки и договорки.

            Отделно няма никакви статистически данни, че в страни с мажоритарната система имаш по-добър стандарт на живот спрямо страни с пропорционална изборна система. На Запад имаш страни и с двете системи и няма особена разлика между стандарта на живот. В Африка също имаш двете системи и пак няма някаква разлика между стандарта им на живот.

            п.п. същото важи и за парламентарна и президентска република.

            Формата на избори и управление - президентска срещу парламентарна или пропорционална срещу мажоритарна няма никакво значение за икономиката и стандарта на живот.
            За мен определено е по добрият вариант пропорционалната система с всичките и недостатъци. Просто в писанията на искрен има и други неща и това за системата е най малкото

            Коментар


            • Ще слагат хардкор ваксърка за министър на здравеопазването - който познава починал от ваксина да ми хареса коментара

              Коментар


              • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                Полезно ще стане, когато достатъчен брой депутати решат да разсекат гордиевия възел, заплетен в 1991 и поискат Нова Конституция, която да уреди избор мажоритарно и в два тура не на депутати, а на титуляра на изпълнителната власт.
                Ние вече веднъж опитахме неуспешно...

                Мажоритарните избори нищо няма да решат. Пазарлъците ще се преместят преди изборите. С пропорционалната система има по-голяма представителност на населението. Иначе ще влиза само един. Другите няма да са представени. Съответно след първия тур като стане ясно кой е първи и кой е втори - ще почва яки пазарлъци за подкрепа от кандидатите на 3-4-5 място. Съответно на втори тур може да имаш изключително ниска активност и да се решава от твърдите ядра или на трето място да подкрепи този на второ срещу съответни отстъпки и договорки.

                Отделно няма никакви статистически данни, че в страни с мажоритарната система имаш по-добър стандарт на живот спрямо страни с пропорционална изборна система. На Запад имаш страни и с двете системи и няма особена разлика между стандарта на живот. В Африка също имаш двете системи и пак няма някаква разлика между стандарта им на живот.

                п.п. същото важи и за парламентарна и президентска република.

                Формата на избори и управление - президентска срещу парламентарна или пропорционална срещу мажоритарна няма никакво значение за икономиката и стандарта на живот.
                Last edited by mathematician; 24.07.2021, 10:35.

                Коментар


                • Написано от бивш колега

                  ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ


                  21 юли в 0:01 ч. ·
                  Днес започва работа 46-тото НС. Местата си ще заемат 112 протестъри и 128 представители на “статуквото”, макар да не е ясно защо от него се изключват бившите министри на Борисов или видни фигури от Тройната коалиция, като Мая и Татяна Дончева, или вечните Капон и Йончев, успял да покори 3 парламента от три диаметрално различни коалиции. Честно казано, не ми е жал, че не съм част от този Парламент и пиша, опитвайки се, да анализирам максимално обективно.
                  Задачата на “победилата” тенденция за промяна е доста сложна. Най-сложно ще е на ИТН, които реално се явяват единственото ново нещо в традиционния политически маскарад. Дали самите те не са маска на нещо старо, злокобно и познато, няма да коментирам изобщо. Иска ми се да вярвам, както стотиците хиляди, гласували за тях, че те са опит за ново начало. Хареса ми подхода с едностранно предложения кабинет, но не ми хареса нито премиерът му, олицетворяваш десетилетия далавери и задкулисие, нито съставът му и това се оказа големия фалстарт на ИТН. Защо ми хареса подхода ли? Защо не се консултираха с никой ли? Ами защото, колкото и да помага политическата амнезия, все бройките на “приятелите протестъри” ще са 112. Все ще трябва да подкрепи някой, с който не си се консултирал - я БСП, я ДПС, я ГЕРБ - всеки от тях има интерес и тогава митът за правителство на промяната рухва. Или поне става ясно, че това правителство е заложник на “статуквото”.
                  Слави е в капан. Капанът на Конституцията, която в далечната 1991 бе приета от БКП (БСП) и колабориращите с нея, с една основна задача - да направи невъзможна истинската промяна в България. Да имаме насипни парламенти, които да управляват единствено чрез компромиси и политически пазарлъци. Това чака и Слави днес. Той е третия “спасител” след Царя и Бойко. Дойде ред и на шута, след като не си свършиха работата героят и антигероят, за които като архетипни изживявания писах преди години в “Десакрализацията на властта - фактор за упадъка на обществото”.
                  И Слави няма да успее. Не подценявам шута, като архетипен образ - той е наследник на шаманите и магьосниците, той е този, който трябва да отваря очите на властта, този който назовава забранените истини, говорителя на промяната... В този образ има сила и енергия, но няма как да успее. Не защото не му го желая, а защото такава е “парламентарната демокрация”. И все едно дали избира депутатите пропорционално или мажоритарно, важното е, че на народа е забранено да си избере сам реалната власт - изпълнителната. (Впрочем започнах да се чудя, защо му е на Слави да избира мажоритарни депутати, когато говорителите му демонстрираха такова унищожително незачитане на собствените си избраници, на което и ББ би завидял, но не това е темата.) Та бедния ни народ уж избира различни личности по десетки градове и паланки, но си пуска бюлетината я за Бойко, я за Слави, я за Христо или Краси с идеята, че той ще заеме премиерския пост и ще води държавата.
                  Да, ама не! Неговият избраник, неговия герой вместо да набие всички други, които по презумпция са лоши, трябва да седне и да се пазари с тях за гласове в Парламента, пък каквото излезе. Излизаха и странни неща - Беров, Орешарски... Ники Василев не беше далеч от тези жалони.
                  Така че желая успех на Слави, на сценаристите, на балета и на актьорската вечер. Вярвам в таланта им. Ще има много финтове, лукавство и дръзки заявки. Ще бъде забавно. Полезно ще стане, когато достатъчен брой депутати решат да разсекат гордиевия възел, заплетен в 1991 и поискат Нова Конституция, която да уреди избор мажоритарно и в два тура не на депутати, а на титуляра на изпълнителната власт.
                  Ние вече веднъж опитахме неуспешно...

                  Коментар


                  • Всичката помия която се изля по румен радев е била напразна- отиваме към правителство на козяк 16

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от vanevski Разгледай мнение

                      Защо не преписа цялата страница....?

                      Лилов е известен с неограниченото си чувство да прави от мухата слон....плод на маниакална фантазия! Навремето за катастрофата в Хитрино,от девет реки вода "доказваше",че влакът е ударен от чужда ракета,със скици и картинки ,белки шараните клъвнат....!!
                      Аз съм ти написал кой е автора и коя е страницата, имаше някакъв документ още, но не съм го копирал. Но най вероятно в случая става дума за доказателства че има пръст в енергетиката и собствен завод

                      Много ми е интересно как е станала въпросната дама ръководител на 2 агенции без партиина подкрепа- някой дали може да обясни. И като как решава че точно партията на слави и импонира най-добре и става членка. Дали някъде летят слонове??

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от barbaron
                        Виж сега, малчугане, от теб се очаква само мнение за компоти и ракия
                        А че Сендов е работил над интересни теми - вярно е.
                        На много конференции сме били заедно
                        И на един негов аспирант съм писал рецензия за доктората му
                        .

                        Вече сме ти свикнали на лъжите така че нищо ново под слънцето. Доколкото си спомням писа че като младши научен работник си излязъл от бг, Така че най вероятно сте провеждали конференциите в кварталната кръчма.

                        Градиииииил Илия килиииииияяяяяя

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от barbaron

                          Много готин виц
                          "България тогава беше една от малкото страни в света, които произвеждат суперкомпютри."

                          Ама не били суперкомпютри, а компоти. Мухлясали
                          Естествено суперкомпютри не сме произвеждали, но за пред партийното и държавно ръководство в ЗИТ сглобиха някаква конфигурация с характеристики на немощен суперкомпютър ИЗОТ 1014 Е (ЕС 2709) 100 милиона операции в секунда. Типична соц показуха.
                          Ето и един истински виц от онова време по този повод.
                          Българският суперкомпютър е толкоз мощен и бърз, че изпълнява безкраен цикъл
                          while(1);
                          за 20 минути.

                          Ще ме извинявате за малко програмисткото чувство за хумор.

                          Коментар


                          • [QUOTE=v_tin;n37...
                            ЗАЩО ИВА МИТЕВА ...върховенство на закона.
                            [/QUOTE]

                            Защо не преписа цялата страница....?

                            Лилов е известен с неограниченото си чувство да прави от мухата слон....плод на маниакална фантазия! Навремето за катастрофата в Хитрино,от девет реки вода "доказваше",че влакът е ударен от чужда ракета,със скици и картинки ,белки шараните клъвнат....!!

                            Ето нещо по-реално....

                            Прави впечатление различният фокус на европейските институции и новата администрация във Вашингтон. През последните четири месеца САЩ дават силна заявка, че за тях борбата с корупцията вече е основен въпрос. България усети това особено силно след наложените санкции заради "тежка корупция" по глобалния закон "Магнитски" срещу Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и още четирима други.
                            В доклада на ЕК американските санкции са сведени до бележка под линия, а имената на санкционираните не са споменати.



                            Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.-

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                              За разлика от този комунистически министър ХРИСТОВ, дето ходеше пеша на работа , гологлавият тупан с неограничени разходи и правомощия има :
                              "Главният прокурор има 150 лични охранители......"

                              Пазят го, да не избяга хайвана
                              Ако се дръпне охраната, сакън да не вземе пример от Местан и да се укрие в турското посолство!

                              Коментар


                              • За разлика от този комунистически министър ХРИСТОВ, дето ходеше пеша на работа , гологлавият тупан с неограничени разходи и правомощия има :
                                "Главният прокурор има 150 лични охранители......"


                                Коментар

                                Working...
                                X