Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политика в България
Collapse
X
-
https://conservative.bg/nikola-shaikov-patiat/
На 5 февруари 1945 г. започват заседанията на „Народния съд“ в град Гоце Делчев. Съдиите са избрани от комунистическата власт с цел да разгромят непокорните българи – дейци на Организацията. И по този начин да бъде пречупена българщината в пиринска Македония. За председател на народния съд е избран Георги Шишков, от Пазарджик. За обвинител е назначен Атанас Стайков от Разлог. Стайков единствен от състава на съда се е клел за спазване принципите на Темида, тъй като е бил адвокат по професия. За него Шайков разказва:„По призвание – алкохолик, през цялото времетраене на процеса беше пиян, а когато взимаше думата така крещеше срещу нас, че чак слюнки хвърчаха от устата му: „Смърт за това фашистко куче!”. Много по-често обаче ни титулуваше „Михайловистко куче”, което означаваше, че „кучето” членува в Македонската организация“.
Народните съдии са пет души: Георги Пържаров от Разлог, Георги Топалов от Белица, Филип Попов от Якоруда, Илия Гулев от Белица и Кръстьо Андонов от село Дотлия, Серско.
За това колко брутален е бил „Народния съд“ авторът разказва следната история от процеса срещу човек на преклонна възраст Димитър Търлянов, от село Гърмен, Гоцеделчевско.– Ти, фашист ли си бай Димитре?
Изправяйки се прав и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:
– Да! Щом всички тук, които съдите вие са фашисти и аз съм такъв! Аз се гордея, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички, които сега съдите вие са добри и честни хора! Аз съм честен човек, целият ми живот премина в труд, помагайки на всеки нуждаещ се, никого не съм убил или ограбил, по Божите заповеди съм живял не само аз, но и семейството ми.
В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди, след този провокаторски отговор, и започнаха да шушукат помежду си. За да разсеят впечатлението, което направи казаното от бай Димитър в залата, неговият съселянин Иван Гулев в качеството си на съдия го запита:
-Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?
– До момента на моето арестуване аз не я знаех тази дума каква е и откъде е дошла, и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт никой на никого не викаше фашист. Но когато дойде на власт вашата партия разбрах, че аз и много други хора сме фашисти, така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Те ни се заканваха, че ще ни изтребят, биеха и псуваха на фашистка майка. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а аз след като не съм комунист – значи съм фашист. Толкова разбирате вие, толкова разбирам и аз. Според вашите разбирания фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не пребиват хората за нищо, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно. А комунистите са тия, дето не им се работи, които крадат, които пребиват имотните, за да им вземат имота, а нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат, заканвайки се: „Смърт на фашистите!”. Ето това разбирам аз под думата „фашист”.
С тези думи бай Димитър си подписа присъдата, но неговото прочувствено слово предизвика такава ярост сред състава на съда, че всички започнаха да жестикулират срещу него, а пияния прокурор Стайков, след кратко колебание, изрева стандартната фраза:
– Смърт за това Михайловистко куче!
При такава „делова” обстановка се провеждаха заседанията на „народните” съдилища и се установяваше виновността на подсъдимите. А че виновни са всички преминали през съда, това красноречиво се доказва от издадените присъди.
- 1 like
Коментар
-
От държавното обвинение наричат лъжи твърденията за бащата на Гешев.
CLUBZ.BG
Bird: Шокиращо е, че главният прокурор лъже така безочливо
"След като Гешев оповести, че баща му Стоимен Гешев не е притежавал дялове във фирмата "Жоси", предлагаме Ви да видите тези два документа: 1. Окончателно решение на Въ....
Коментар
-
Първоначално изпратено от fbr65 Разгледай мнениеКак ли става "изглаждането на честотата". "Къде го има това"- по една реклама. Побъркахте се ей. Глупост след глупост.
Няма да се очудя ако някой веган изскочи тука и заяви как чрез медитация зарежда акомулатора на колата си...www.mastar.biz
Коментар
-
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е назначил допълнителни проверки по ревизията на депутата от ДПС и санкциониран за корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски.
DNEVNIK.BG
Финансовият министър е назначил нови проверки на Делян Пеевски
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е назначил допълнителни проверк
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
По-бързо и по-евтино! Батериите за ток могат да изглаждат честотата на електропреносната мрежа вместо тежките мощности.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Мутрата КОМУНИСТ -Борисов в затвора ЗА КРАЖБИ И КОРУПЦИЯ..
По-бързо и по-евтино! Батериите за ток могат да изглаждат честотата на електропреносната мрежа вместо тежките мощности.
Зеленият преход изважда наяве скрити и опасни разходи в енергетиката.
Какво мислят експертите за енергийната трансформация!
MEDIAPOOL.BG
Батерии на ток може да изхвърлят ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки като балансьор - Mediapool.bg
Батерии на ток може да изхвърлят ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки като балансьор - Батериите за съхранение на електроенергия, които правителството планира да субсидира...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеС кого и кога съм се заяждал и персонално съм обиждал С никого..Пишете и защитавайте мутрите , но моля без нападки и обиди..Цял свят знае за престъпленията на мутрите- шкафчето, Мата ХАРИ, КОРУПЦИЯТА..
Прокуратурата проверява дали "Pegasus" е бил прилаган у нас, от кого и срещу кого.
MEDIAPOOL.BG
Израелски софтуер за подслушване може да е ползван незаконно в България - Mediapool.bg
И не мога да разбера защо комунистите винаги говорят от името на народа най-вероятно да не носят лична отговорност.
На кой са парите и кюлчетата от шкафчеро?
Коя е мата Хари?
Виждам че ти вече всичко си разследвал и си намерил доказателства чудно защо още Борисов не е в затвора той отдавна няма имунитет.
www.mastar.biz
Коментар
-
Интересно каква точно е идеята на тези книжки
GOSPODARI.COM
Министерството на туризма платило по 60 лева за книжки с лика на Ангелкова
Министерството на туриз
- 1 like
Коментар
-
С кого и кога съм се заяждал и персонално съм обиждал С никого..Пишете и защитавайте мутрите , но моля без нападки и обиди..Цял свят знае за престъпленията на мутрите- шкафчето, Мата ХАРИ, КОРУПЦИЯТА..
Прокуратурата проверява дали "Pegasus" е бил прилаган у нас, от кого и срещу кого.
MEDIAPOOL.BG
Израелски софтуер за подслушване може да е ползван незаконно в България - Mediapool.bg
Коментар
-
ПЕШО, ТВОЯТА МУТРА КРАДЕЦ - БОРИСОВ колко години ще лежи в затвора за кражби и корупция..Ти пакли ще гласуваш за тези крадци и престъпници..
Прокуратурата все още не е предоставила на Министерството на вътрешните работи (МВР) списъка с 19 лица, който премиерът Кирил Петков предаде на държавното обвинение. Това съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред журналисти в четвъртък.
Списъкът включва известни личности, за които според Петков има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми. Сред посочените в него са двама политици - бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС, санкциониран от САЩ за корупция, Делян Пеевски.
BURGAS-PODLUPA.COM
Прокуратурата държи "горещите картофи". Рашков очаква от нея списъка с 19 души, обявен от премиера
Коментар
-
Ревете , крещете и треперете тролове на мутрокомунистите и се гответе за БАЙ СТАВРИ..Пригответе памперсите и вазелина за господарите си..
FAKTI.BG
Атанас Чобанов: Случаят Жоси дава достатъчно основание Гешев да бъде задържан от МВР
Случаят ЖосиГешев дава достатъчно основание Гешев да бъде задържан от МВР за 24 часа и разпитан. С качулки, пред камерите, с пранги, както Гешев обича при данни за так...
Коментар
-
Тролове на мутрокомунистите крадци купете си вазелин и ще ходите с господарите си при БАЙ СТАВРИ..
plovdiv24.bg
Ексклузивно в Plovdiv24.bg: Георги Гергов фигурира в "черния списък" на Кирил Петков (ВИДЕО)
Името на Георги Гергов фигурира в "черния спис
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар