IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика в България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнение

    В България никога не е имало капитализъм! Пробвали са няколко пъти да направят но неуспешно. Капитализъм е имало само за един кратък период в САЩ преди да дойде на власт ФЕД. Сега никъде няма капитализъм в момента. Всички държави са социалистически и планови в различна степен. Едни повече други по малко. Но всички са на левия бряг. .Едни са стъпили с двата крака, други само с единия. И реално се оказва че капитализма е същото нещо като комунизма. Невъзможна утопия. Това са двете противоположни крайности на системата която хората уж искат но реално не биха изтърпяли нито миг да живеят в истински сто процентов капитализъм или комунизъм.

    Ако имахме истински капитализъм повечето от сегашните бизнеси отдавна щяха да са фалирали и света щеше да изглежда по съвсем различен начин. И броят на идиотите щеше да бъде нищожен тъй като капитализма на практика е брутален и работи по законът на джунглата и всичко става на принципа на естествен подбор и конкуренция. Без социална система и без държавна регулация идиотите ще умрат от глад или просто ще се избият един друг.

    При комунизма пък е обратното. Социалната система подпомага идиотите да се размножават все повече и повече. На практика това виждаме в момента. Идиотите вече са толкова много че са навсякъде. Влизат и в политиката и почват да ни "управляват".

    Явно спешно се нуждаем от доза истински капитализъм!

    Да одруса едно хубаво дървото и да окапят всички гнили и червиви ябълки преди заразата да е унищожила цялата реколта.
    Евала за коментара!
    Не бих могъл да го напиша така добре.

    Няма такова нещо като „бизнес цикъл”. Всъщност, това е дългов цикъл!
    Това е, което кейнсианските икономисти наричат с погрешното наименование и му приписват измислени атрибути като „животински дух”.

    Коментар


    • И ВЪЗКРЪСНА ЮРОДА




      Българите забравяме. На никого не направи впечатление как се чувства Борисов тези дни. Помните ли 2020 година? Големите протести. Че и преди това - той не смееше дори да се мерне пред хората, освен пред отбрани негови фенове. Не смееше да влезе в парламента. Отвсякъде отричан. Настоявания да бъде съден и в затвора. А днес? Днес ни се хили от Народното събрание на първия ред, а в залата явно няма нито един, който да го заплюе.

      Борисов и бандата му докараха България за 13 години до катастрофа и пълна загуба на суверенитет. Той беше този, който колеше и бесеше в държавата. Законите не важаха за него /и все още не важат/. Враговете му и тези, които много приказват, случайно получават инфаркти. Той е пряко отговорен за обгазяването на протестиращите и боят срещу младежите зад колоните на Министерски съвет. Помните, ли, той нарече председателят на Народното събрание "проста кърджалийска п...". Помните ли "Ало, Ваньо" и как Ваньо скоропостижно се спомина? Помните ли Симитли и как шефът на Агромах също скоропостижно се спомина? Помните ли как стотици хора от тези, които бяхме по протестите, бяхме подслушвани незаконно?

      Помните ли по време на чие управление платихме почти три милиарда лева на САЩ - авансово, ама самолети - йок. Помните ли кой ни наричаше тулупи и безделници по медиите, а журналистите - мисирки?

      Сега същият, целият в бяло, доволно ви се хили от първия ред на парламента. Американците и ПП-ДБ постигнаха целта си - изпраха го. От сатана го превърнаха в спасител. Народецът забрави, че на него дължи тази катастрофа и отново си го избра. Дори отявлени мазохисти биха приели това за прекалено. А ние дори не се сещаме как ни манипулират и какво се случва.

      Българската Голгота ще е много тежка, българи. Прошка се дава на този, който я поиска. Ние не сме си поискали взаимно прошка за това, до което докарахме Родината си. Ние, с глупостта си, с наивността си и с неумението да различаваме добро от зло.

      А в този състав на политическата каста в момента, Голготата ни предстои и ще бъде жестока. Дадохме съдбата си в ръцете на юроди и юди и загубихме България. Неспособни да се съпротивляваме и неспособни да мислим.

      Бог да пази България......от българите!

      Елена Гунчева



      Коментар


      • Доклад на главния инспектор на Държавния департамент на САЩ за дейността на американското посолство в София от май 2022 г.

        Посланичката с директен контакт с политици на високо ниво

        В документа се посочва: „Заинтересованите страни от Вашингтон подчертаха, че нейният директен контакт с политиците в техните ведомства издигнаха двустранния дневен ред в области като отбраната, енергетиката и износа на САЩ, и борбата с корупцията. Агенции във Вашингтон също подчертаха значението на контактите на високо ниво и широките контакти на посланика в България, които офисът на главния инспектор на Държавния департамент е потвърдил чрез прегледи на календара й и интервюта.“

        Докладът изброява стратегическите цели на САЩ в България за перида 2018-2022, които са успешно изпълнени от посланик Херо Мустафа:
        1. закупуване на още изтребители F-16 от България,
        2. замяна на руския газ с американски в България
        3. санкции на българи по закона „Магнитски“.
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

        Коментар


        • Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнение

          Да си наемат субконтрактори- наприимер Mercedes, Apple, BASF,Airbus...Те нямат проблем с хората и ще свършат работата. В социализма нямаше много фирми. Сега сме капитализъм и фирми бол из цял свят...
          Те нямат проблеми с хората, а с качеството на работната ръка

          Щото отиват в Азия и набират хиляди. Проблема е, че после всичко това излиза прескъпо.

          Боинг трябваше да преработва един модел самолет щото катастрофираше по някакви причини, щото някои неща били правени в Индия.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

            Е то това много ясно

            Работодателите вият че няма работници да работят за без пари (текущото заплащане).

            Работниците вият, че заплащането е малко (текущото заплащане) и няма да работят за без пари.

            И там някъде се срещат - търсене-предлагане.
            Да си наемат субконтрактори- наприимер Mercedes, Apple, BASF,Airbus...Те нямат проблем с хората и ще свършат работата. В социализма нямаше много фирми. Сега сме капитализъм и фирми бол из цял свят...
            Last edited by baba_meca; 15.04.2023, 12:44.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Creativity Разгледай мнение

              Затова и от АИКБ и БСК вият като гладни чакали, защото не им е гарантирана работна сила както държавата имаше сигурна работна сила до края на 1989г. в България.
              Е то това много ясно

              Работодателите вият че няма работници да работят за без пари (текущото заплащане).

              Работниците вият, че заплащането е малко (текущото заплащане) и няма да работят за без пари.

              И там някъде се срещат - търсене-предлагане.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнение
                Ехоо вие в кои години живеете?!?! Мина това време дето кварталният милиционер ходеше при тия дето не работят да ги притеснява. Сега е капитализъм и бизнесмените са на мода. Работници и селяни бяха модерни през социализма и са отживелица...Сега всички сме баровци и не работим

                Мина времето и когато българските граждани имаха избор да работят само в България и евентуално в Третия Свят като Сирия или Мозамбик.

                Затова и от АИКБ и БСК вият като гладни чакали, защото не им е гарантирана работна сила както държавата имаше сигурна работна сила до края на 1989г. в България.

                Даже създадоха инициативата Bulgaria Wants You, но явно се е превърнала в шоу програма на Андрей Арнаудов и няма успех щом АИКБ и БСК продължават да недоволстват, че нямали достатъчно служители.


                https://bulgariawantsyou.com/news/an...astlivi-u-doma
                Last edited by Creativity; 15.04.2023, 10:47.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

                  Според теб не е вярно ли ? Каква е връзката между безработицата и производителността ?

                  Едно проучване на връзката между безработицата и производителността на държавите от Г 7 плюс Нидерландия и Швеция за периода от 1960г. до 2000г. показва корелация между 0.09 и -0.94. Така, че явно зависи от фактори в самата държава.

                  Обаче предствителката на БСК казва, че качеството на работната ръка не се подобрява, което води до нисък ръст на производителността на труда. Шокиращо е, че ръководни представители на БСК не схващат, че по-високото качество струва и повече средства.

                  Също така служителите с опит се увеличават както показват данните за заетите в България. Например през първото тримесечие на 2003г. само 67% от заетите бяха на възраст над 34 години докато през четвъртото тримесечие на 2022г. те бяха 77% от заетите.

                  Така, че от БСК и АИКБ май все още си мислят, че е 1989г. вместо 2023г. и затова не са адекватни в своите разсъждения и действия.


                  https://www.bia-bg.com/news/view/31622/
                  http://www.slacalek.com/research/sla...4prodNairu.pdf
                  https://infostat.nsi.bg/infostat/pag...ule.jsf?x_2=94

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение


                    Ти мани кварталния милиционер, ами помощите станаха прекалено щедри и никой не му се работи, особено някаква по хамалска работа.

                    Е хора в Испания се оплакват, че последните години няма кой да им бере маслините.

                    https://twitter.com/David_Griso/stat...02991446958082


                    Отделно всички почнаха да висят на правителството и да чакат то да направи нещо - обикновено да даде пари. И те дават, щото нали са на избори след някоя и друга година и не искат да изглеждат като лошите в очите на избирателите. Па после кой ще ги връща тези пари, никой не мисли.

                    Хамалската работна ръка става кът и това води до скок на цените където тя се изисква - пресни зеленчуци, плодове, които трудно се автоматизират, строителство и пр. За сметка на това разните "инфленсъри, търговци, предприемачи" всичките в кавички, ще реват за помощи от държавата че бизнеса не вървял.
                    Помощи ,ама за бизнеса.В България максимално могат да се получават помощи за безработица 12 месеца и то при минимум 15 години осигурителен стаж.И то само при условие, че трудовият договор не е прекратен по взаимно съгласие. Освен това голяма част от работниците ги осигуряват на МРЗ и обезщетението за безработица им е много ниско.
                    Та на практика тръгнеш ли да разчиташ на държавата ще си умрял от глад.
                    А няма хора, които да бачкат тежък физически труд,щото има недостиг на работна ръка и е лесно да се намери работа, която не е толкова тежка.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от baba_meca Разгледай мнение
                      Ехоо вие в кои години живеете?!?! Мина това време дето кварталният милиционер ходеше при тия дето не работят да ги притеснява. Сега е капитализъм и бизнесмените са на мода. Работници и селяни бяха модерни през социализма и са отживелица...Сега всички сме баровци и не работим

                      Ти мани кварталния милиционер, ами помощите станаха прекалено щедри и никой не му се работи, особено някаква по хамалска работа.

                      Е хора в Испания се оплакват, че последните години няма кой да им бере маслините.

                      https://twitter.com/David_Griso/stat...02991446958082


                      Отделно всички почнаха да висят на правителството и да чакат то да направи нещо - обикновено да даде пари. И те дават, щото нали са на избори след някоя и друга година и не искат да изглеждат като лошите в очите на избирателите. Па после кой ще ги връща тези пари, никой не мисли.

                      Хамалската работна ръка става кът и това води до скок на цените където тя се изисква - пресни зеленчуци, плодове, които трудно се автоматизират, строителство и пр. За сметка на това разните "инфленсъри, търговци, предприемачи" всичките в кавички, ще реват за помощи от държавата че бизнеса не вървял.

                      Коментар


                      • Ехоо вие в кои години живеете?!?! Мина това време дето кварталният милиционер ходеше при тия дето не работят да ги притеснява. Сега е капитализъм и бизнесмените са на мода. Работници и селяни бяха модерни през социализма и са отживелица...Сега всички сме баровци и не работим

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Creativity Разгледай мнение


                          На същата пресконференция, където заместник министър на труда и социалната политика дава за пример плочкаджия като много скъпо платена професия, направила няколко коментара и Мария Минчева, която е заместник председателката на БСК.

                          Един от нейните коментари показва колко много са си повярвали в БСК и че наистина в БСК смятат, че българите не заслужават дори заплати като в държавите от Третия Свят.

                          Коментарът й е този:
                          Безработицата намалява, поради липсата на работна ръка. Това е и причината за увеличаване на възнагражденията. Но качеството на работната ръка не се подобрява, което води до нисък ръст на производителността на труда.

                          https://www.bia-bg.com/news/view/31622/
                          Чудно как така БВП само за 2 години нараства с 11 процента.И то ръстът ще е по-голям, защото едва през октомври НСИ получава всички данни и коригира ръста на БВП за предната година. Същевременно България е първа пв ЕС по ръст на индустриалното производство за 2022г.
                          Как с тази ниска производителност на труда има такива резултати?Тия от БСК и тем подобни лъжат и то много лъжат.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Creativity Разгледай мнение

                            Коментарът й е този:
                            Безработицата намалява, поради липсата на работна ръка. Това е и причината за увеличаване на възнагражденията. Но качеството на работната ръка не се подобрява, което води до нисък ръст на производителността на труда.

                            https://www.bia-bg.com/news/view/31622/
                            Според теб не е вярно ли ? Каква е връзката между безработицата и производителността ?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение

                              В момента няма НИКАКВИ резерви на пазара на труда. Дори и безработните,които са регистрирани на борсата, са там основно заради обезщетението.
                              А пък младите циганки няма как да ги накарат да работят. Докато циганите повечето работят, макар и в сивият сектор.Така че ,който работодател не плаща адекватни заплати просто няма да намери работници.

                              На същата пресконференция, където заместник министър на труда и социалната политика дава за пример плочкаджия като много скъпо платена професия, направила няколко коментара и Мария Минчева, която е заместник председателката на БСК.

                              Един от нейните коментари показва колко много са си повярвали в БСК и че наистина в БСК смятат, че българите не заслужават дори заплати като в държавите от Третия Свят.

                              Коментарът й е този:
                              Безработицата намалява, поради липсата на работна ръка. Това е и причината за увеличаване на възнагражденията. Но качеството на работната ръка не се подобрява, което води до нисък ръст на производителността на труда.

                              https://www.bia-bg.com/news/view/31622/

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение

                                Естествено, че има и такива, но не са чак толкова много. Освен това подобни хора нямат и намерение да работят. Така че изобщо не са потенциални кадри на пазара на труда.
                                Същата има трудов стаж 9 години, т.е. не е като да е нямала намерение да работи, и все още иска, но с времето започва да ѝ харесва да си е в комфортната зона на нищоправеща и издържана от някой друг. Приятелките ѝ са същите, само че мъжете им ги издържат, и с разликата, че вече имат деца. Има много безработни, които са в листата за безработни младежи до 29г. не защото трябва да са там, а заради чисто формално изискване, за да вземат някаква социална добавка/помощ или друго, което има като условие задължително регистрация като безработен.
                                Много малко от тях действително търсят работа.

                                Коментар

                                Working...
                                X