IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика в България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Коментар


    • Първоначално изпратено от Kris_

      Просто Кретенеев, петргъза, и всичките им раздвоения на Дънинг-Крюгер личността, каже ли ви „добър ден!”, погледнете през прозореца, за да се уверите.
      Значи, някой каже ли ви, че криптовалутите са непробиваеми (без значение към коя дата), изобщо повече нищо не слушайте и четете от тоя човек, нито дума, затваряйте темата, или ако продължите да го четете просто му се смейте, защото това означава, че тоя човек е пълен клоун и няма представа за какво говори.
      Просто рантваш или имаш и някаква мисъл в главата?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

        Coin ≠ Token.
        Има разлика между двете понятия.
        Няма такова нещо като гласуване с „койн”. Има с „тоукън”(жетон), който има само избирателна стойност в организация и нищо повече. Няма цена и не може да се конвертира във валута. Мъчи се да дава пример с DAO(Децентрализирана Автономна Организация), но е в голяма грешка, че „технологиите на криптовалутите” са „непробиваеми”. Много DAO-та вече изгърмяха.
        Абе токен , койн , няма значвние. Кажи на някоя баба , че трябва да даде нещо и тя ще го запази да го даде на внуците.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
          Е ти им кажи , че ще дават "собствения" си койн на партия и тогава ше има 98% негласували да си запазят койн-а за себе си
          Coin ≠ Token.
          Има разлика между двете понятия.
          Няма такова нещо като гласуване с „койн”. Има с „тоукън”(жетон), който има само избирателна стойност в организация и нищо повече. Няма цена и не може да се конвертира във валута. Мъчи се да дава пример с DAO(Децентрализирана Автономна Организация), но е в голяма грешка, че „технологиите на криптовалутите” са „непробиваеми”. Много DAO-та вече изгърмяха.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
            Например един блокчейн, в който всеки един българин по презумпция притежава по един койн, и има правото този койн да го дава на една или друга пратия когато си поиска и колкото си иска
            Е ти им кажи , че ще дават "собствения" си койн на партия и тогава ше има 98% негласували да си запазят койн-а за себе си

            Коментар


            • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение

              Не знам какво е тамперинг, не съм толкова вещ в американските думички.
              Кой разбрал-разбрал, а който иска да си троли.... моля.
              Tampering грубо казано е като промениш работата на системата без оторизация. Де да знам как се превежда.Термин си е. Как се превежда думата компютър на български ? Пример за тамперинг е как се криеше ДДС като се сменя чипа с кода в касовите апарати и новия код отчита 10% от продажбите. Не е необходимо да е свързано с кода. Може например да прекъснеш връзката на някакво устройство с интернет за да не може да опресни някакви данни и да работи в неправилен режим. За софтуер най-елементарния пример е да вземеш компилиран код, да го декомпилираш , правиш промени, компилираш и заменяш оригиналния софтуер с модифициран. Това естестено не е случая с машините, там има зашити, подписи и т.н. но тамперинга може да се направи от програмистите, които подържат оригиналния код. Кода е прегледан и одобрен от експерти на партиите (или който го прави) , но този, който има ключовете за подпис може да направи промени и да качи друга версия на някои машини. Затова стана скандал когато Кирчо предложи "кодовете за машините" на БСП защото той не би трябвало да има достъп до нещо до което другите партии нямат. Тогава имаше спекулации , че под "кодове за машините" имал предвид ключовете за подпис.Не знам как работи цялата система с разписките. Просто казвам , че да се разчита на физически ограничения за машините е глупост и не работи.

              Какво пише на разписката от машините в България ? Аз доколкото знам в САЩ се използват машини , но те на практика са принтери с логика да не допуснат гласуващия да попълни грешни данни. Например няма да позволи да задраска 2 квадратчета в секция където трябва да има задраскано едно, Нама да позволи да пусне бюлетината с непопълнени задължителни секции и подобни проверки. Накая обаче се принтира цялата бюлетина и тя изглежда идентично с бюлетината която се попълва на ръка. Единственото предимство е, че няма грешки . Бюлетините от машини и ръчно попълнени ( винаги има и двете като опция) се пускат в съшата урна и се броят по еднакъв начин. Машината е все едно шаблон , който ти позволява да намалиш грешките, но не създава някакви обши репорти , които да се използват в изборния процес. Не знам какво пищите толкова за хартиените бюлетини. Ясно е че фалшификация стават и с хартиенои бюлетини и с машини. Ако машиние бяха много сигурни щяха да се използват навсякъде освен във Венецуела а то е точно побратното. Един път мине ли се само на машина , процеса може постепенно да се промени и уж заради оптимизация и по-бърза обработка да се допусне директен репортинг , което ще е края на демокрацията.

              П.С. Само като пример, тук имаше случаи когато гласувашия селектира едно а машината отпечатва друго, това си е класика, и сравнително лесно се хваща, но айде да видим дали ше го хваната в секция в пенсионерски град ( тук има такива) Имаше и случаи когато мапината размества реда на оциите и човек е чел нещо преди това и си помни че ше гласува за първата опция на въпрос 24 , но се оказва , че машината я показва като втора. Тук на избори се гласува и по битови въпроси, например да се вдигнат ли локалните данъци, да се вземе ли хредит да се оправят училищата в района и подобни. Често въпросите са формулирани объркашщо и затова се изпрашат материали по пошата разяснавяши всяка точка и много хора си правят пишови , както казах 1-а, 2-в и ако машината ги размени ... после викат да е внимавал, зашото реално машината показва какво е селектирано , но то не е каквото е искал гласуващия. Най трудно се хващат тия и скритите опции. когато има например 3 опции но машината показва само 2. Не знам в БГ това вариант ли е ни тук някои длъжности се избират поименно. Примерно ако има позиция надзорник на училищата в София и има 7 кандидата , но машината скрие 2. Хората често търсят познато име или партията която го подържа а не знаят точно името за което искат да гласуват. Като видят в списъка Гошо от ПП и Иван от Левицата а Сашо от Герб е скрит, е ясно че ше изберат Гошо.
              Last edited by segato; 12.04.2023, 21:10.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

                Защо тогава не се използват от държави които са стотина години по-напред от нас като Холандия,Ирландия,Германия,Англия и т.н. ?
                Отделно специално тези машинарии идват от Венецуела ! И пътуват към най-корумпираната държава в Европа ! ... и искаш да повярвам,че всичко е ОК ?
                ЛЪЖЕШ!

                Тези машини не идват от Венецуела! Това е мръсна герберска и депесарска лъжа! Защото точно герберите и депесарите са най-големите купувачи на гласове от циганските села, а машините малко им пречат да купуват.

                Такива машини е имало във Венецуела, но производителят "Смартматик" ги изтегля оттам, когато установява, че държавата е допускала манипулации с тях. Както казах в предния си пост, само държавата може да манипулира тези машини, никой друг.
                На всичко отгоре тези машини са купени по решение на правителството на Боко Тиквата, който действително е бил начело на най-корумпираната (от него) държава в цяла Европа.
                (С изключение на Украйна разбира се).

                Фирмата Смартматик е създадена в САЩ, а тепърва е базирана във Великобритания.
                И точно същите машини се използват в Белгия. Точно същите.

                "Машините на Мадуро"

                Николао Мадуро е авторитарният президент на Венецуела, която не се слави с честни избори. И да, това е една от страните, в които са използвани машините за гласуване на фирмата "Смартматик", основана първоначално в южноамериканската страна. На избори през 2017 г., проведени с машини, наистина има проблем с изчезнал вот на близо 1 000 000 избиратели във Венецуела. Но точно машините хващат измамата, а за нарушенията съобщава самата компания производител. Впоследствие компанията напуска страната.

                "Смартматик" от години е базирана в Лондон. Разработва системата за електронно дистанционно гласуване в Естония. В Белгия се гласува машинно - както в България, а устройствата са същите.

                И благодарение на ГЕРБ и ДПС, с удобното сътрудничество на полезната Курнела, въведохте такива идиотски изменения в Изборния кодекс, че предизвикахте най-хаотичните и объркани избори, като последните проведени.
                Last edited by X_Y; 12.04.2023, 14:47.
                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                  И аз не мисля, че машинният вот може да се манипулира.
                  Защо тогава не се използват от държави които са стотина години по-напред от нас като Холандия,Ирландия,Германия,Англия и т.н. ?
                  Отделно специално тези машинарии идват от Венецуела ! И пътуват към най-корумпираната държава в Европа ! ... и искаш да повярвам,че всичко е ОК ?


                  Ето и мнението на няколко ИТ
                  Две са тъмните зони в машинния вот, в които могат да се извършат манипулации, които да променят изборните резултати - при параметризирането и при обработката на данните
                  Първата тъмна зона е параметризирането, т. е. етапът на който около 200 софтуерни специалисти въвеждат машина по машина на всички 12 837 устройства данните за листите и за преференциите.
                  IT експерти смятат, че обработката на данните е втората тъмна зона, в която няма контрол и наблюдение.
                  Машината може да се отваря без да се нарушат пломбите на ЦИК, СИЕЛА и ППДБ и да се добави памет, активира wi-fi, използва wireless модул, включи флашка със самоизпълним код, разпространяем и самоизтриваем с wi-Fi Direct (P2P) и прочее.
                  Това също не звучи много сигурно,камо ли за нещо невъзможно да се манипулира

                  https://trud.bg/%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%...2%D0%BE%D1%82/
                  Last edited by petrg5s; 12.04.2023, 11:52.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                    Иначе е много изкушващо да се направи истинско електронно интернет гласуване, което със сигурност ще увеличи избирателната активност. Биха могли да се използват електронните подписи или още по-добре да се използват технологиите на криптовалутите, които към днешна дата са непробиваеми.
                    Криптовалутите са непробиваеми, но българските кратуни са пробиваеми
                    Иди при Вуте, дай му Х лева и ще гласува за когото му кажеш
                    Много по-просто е решението - откопирайте и прилагайте френския изборен кодекс
                    За 40 години съм чул само за един опит за измама -
                    • социалист, член на комисията, извадил от чорапите си бюлетини
                    https://www.legifrance.gouv.fr/downl...%C3%A9lectoral

                    Коментар


                    • И аз не мисля, че машинният вот може да се манипулира. Самата машина може да се манипулира, но какво от това, след като гласът на всеки един човек всъщност пак представлява хартийка, пусната в урната. Аз лично погледнах какво пише на тази хартийка, и ако нещо не беше наред, щях да се оплача.

                      Според мене машинното гласуване всъщност е разширена версия на хартиеното гласуване, в която версия бюлетината е с много по-малки физически размери, и нищо повече.

                      Някои хора бъркат машинно с електронно гласуване. При едно потенциално електронно гласуване вашият глас вече няма да представлява хартийка, а някаква комбинация от байтове в нечия памет на нечия машина. Е те тука вече са възможни всякакви фалшификации, и затова скоро няма да видим истинско електронно гласуване.

                      Иначе е много изкушващо да се направи истинско електронно интернет гласуване, което със сигурност ще увеличи избирателната активност. Биха могли да се използват електронните подписи или още по-добре да се използват технологиите на криптовалутите, които към днешна дата са непробиваеми. Например един блокчейн, в който всеки един българин по презумпция притежава по един койн, и има правото този койн да го дава на една или друга пратия когато си поиска и колкото си иска. Например дава койна на една партия, но след месец се разочарова от нея и го премества при друга партия. Така ще имаме постоянно действащо гласуване и във всеки един момент от време ще може да се види каква е електоралната подкрепа за една или друга партия. Няма нужда от социологически проучвания, защото всеки ще може на секундата да види коя партия каква подкрепа има към настоящият момент.

                      Готиното е, че винаги ще имаме 100%-ово гласуване и всяка една секунда ще знаем как се променя електралната подкрепа в зависимост от действията на дадената партия - добри или лоши.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

                        Абсолютна глупост е сигурността да се базира на допускането, че машината е физически недостъпна за тамперинг.
                        Ако смятат че машините са сигурни да пускат апп за телефоните и да правим безплатни избори ако ще всеки ден от всяка точка на света При 100 милиона хвърляни за всеки избори бюджета за разработка не би трябвало да е проблем. Отделно че ако направят мобилно гласуването могат да го вържат с електронно правителство и да се използва да се взимат решения по мста, нешо като директна демокрация, Имаме 3 милки за селото и трябва да решим дали да оправим водопровода или учлището.
                        Не знам какво е тамперинг, не съм толкова вещ в американските думички. Ама е наистина глупаво да не допускам, че машината не може да бъде манипулирана. Може естествено, но това може да се направи само преди изборите и то само, ако тези (имам предвид правителството) които организират изборите го направят. Защото те охраняват машините, те допускат и контролират фирмата, която вкарва софтуера. Манипулацията не може да се случи в избирателната секция.

                        Само че какво би се случило, ако една машина е манипулирана още в склада? Това физически би се изразило в това, че избирателят гласува за една партия, а машината отчита глас за друга партия, като същевременно изкарва контролна разписка за другата партия, за която не е гласувал. Моето лично наблюдение от тридневното висене в изборната секция е, че такова нещо не се е случвало, при мен. Около 50% и нагоре от избирателите, след като гласуват на машината, си поглеждат контролната разписка за да се уверят, че машината е отчела вярно техния вот. И тъй като следя редовно публикациите по тази тема, не съм чел такова нещо да се е случвало и в други секции. Може и да има някой друг случай, но той със сигурност се дължи на избирателя, който е объркал бутона, но не съм чел такова нещо. И вие не сте, само дрънкате.
                        Ако има 10% манипулирани машини, щеше да има стотици, ако не и хиляди случаи, когато избиратели ще забележат, че машината е отчела грешно вота. Такова нещо няма.
                        Друго. Да предположим, че машината пуска правилна контролна разписка, но в паметта отчита вот за друга партия и после в машинния протокол е вписан фалшив резултат. Това би довело до разлика в машинния протокол и ще се забележи при ръчното преброяване на контролните разписки. Само дето и такова нещо не е отчетено никъде. И на трите избора, когато съм бил председател на СИК, сме броили ръчно контролните разписки и сме ги сверявали с протокола от машината. И не сме намирали никакви разлики. А броенето на контролните разписки беше наредено от ЦИК, като предполагам, че в повечето секции са го правили. Поне ние го правехме съвестно. И не съм чул някъде да е имало разлики. Няма как да се скрие.
                        Това е дами и господа. Всички ваши приказки са си чисто тролене и празни допускания за неща, които не са се случили. Ако беше вярно вашето, то правителствата нямаше да губят изборите. Нито ГЕРБ през април 21г, нито ПП през октомври 22ра.

                        Кой разбрал-разбрал, а който иска да си троли.... моля.
                        Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                        Коментар




                        • Абсолютна глупост е сигурността да се базира на допускането, че машината е физически недостъпна за тамперинг.
                          Ако смятат че машините са сигурни да пускат апп за телефоните и да правим безплатни избори ако ще всеки ден от всяка точка на света При 100 милиона хвърляни за всеки избори бюджета за разработка не би трябвало да е проблем. Отделно че ако направят мобилно гласуването могат да го вържат с електронно правителство и да се използва да се взимат решения по мста, нешо като директна демокрация, Имаме 3 милки за селото и трябва да решим дали да оправим водопровода или учлището.
                          Last edited by X_Y; 12.04.2023, 10:28.

                          Коментар


                          • И да си дойдем на думата



                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от sinbad Разгледай мнение
                              8. И последно. Бил съм три пъти председател на СИК и знам какво ви говоря. Машините са много сигурни. Не може да се манипулират, защото няма как да ги разглобиш и да им вкарваш каквото и да е.Това нали ще стане пред цялата комисия... Как ще стане. Машината е проверена предварително. Приема се в събота от СИК. После помещението се запечатва и се охранява от полицията до неделя сутринта. Сутринта комисията разпечатва помещението и влиза чак когато се събере кворум. 5 от 9 члена, или 4 от 7.
                              gigow

                              https://varnanovini.bg/2023/04/09/fa...6jpucX26sLp1Bg
                              Никой няма да си играе да тамперва машината в секцията. Ще го направят още в склада и не е необходимо да тамперват всички машини а 10%, колкото да наместят някои секции. При машините щом има желание има начин.

                              Коментар


                              • Какво ще кажете за посещението на "президента" на ЕС в Китай?

                                Посреща я някакъв министър на екологията, няма среща с никакви други официални лица, да не говорим за президента Си. Три дни стои в хотела и е натирена да пътува обратно с обикновен пътнически самолет и проверявана като обикновен пътник. С проверка на багажа, както е редно.


                                Урсула фон дер Лайен третирана като обикновен гражданин в Китай

                                Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2023/04/10/ur...v-kitai.566099


                                Ето така се отнася независим Китай към американските гъзолизци, като тая.... гинеколожка. Що не ходи да гледа п....ки , това де за каквото е учила, ами американците я направили началник на Европа. Надявам се да е ревала като наакано бебенце. Изобщо не я жаля, заслужила си го е.

                                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                                Коментар

                                Working...
                                X