IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика в България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение

Току що в българския парламент:
    Само ГЕРБ + ДПС-НН са против създаване на Комисия за разследване на Пеевски !!!

Кой каза, че ГЕРБ и Пеевски не са ортаци в ограбването на българския народ?
    Attached Files

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

По идея, така трябва да става в банките, ама и те злоупотребяват.
      В банките питат хората на колко се осигуряват и колко е реалният им доход. Аз като чух как един друг клиент това го питаха и останах шокиран. Така че всички са в играта в сивата икономика.

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Зависи каква кола купуват.Повечето хора в България караме коли на старо, така че всеки може да докаже доход до 10-15 хиляди лв.За жилище е друго, но ако го купи с ипотека и я изплати предсрочно или я направи за кратък период например 5 години, то тия му доходи ще се изсветлят съвсем законно.
        По идея, така трябва да става в банките, ама и те злоупотребяват.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Прав си и сметката ти ще е вярна дотогава, докато с черни пари купуваш храна или дрехи. Тръгнеш ли обаче да купуваш имот, кола, жилище или да отвориш фирма с начален капитал - ами това трябва да се прави с пари с платени данъци.

Но пак повтарям - всичко това са кокошкарски истории. Причината - колко пари можеш да скриеш под дюшека? Ами явно не можеш да скриеш цял един ТИР с пачки стотачки. Така че тази сивочерна икономика е присъща на бедните слоеве от населението. Богатите с лесни пари (политиците) предпочитат офшорки. А бизнеса е най-прецакан. Не може да ползва офшорки, защото тези пари му трябват тука в България за да плаща заплати и да купува суровини.

И какво излиза - сивата икономика я правят най-бедните и най-богатите (политиците), а тия по средата са прецакани..
          Не е точно така, щото много твои колеги осигуряват работниците на по-ниска заплата,отколкото им дават.Другите пари са неотчетени и в държавата не влизат от тях приходи от данъци и осигуровки.Типичен пример за сива икономика.

Коментар

Прав си и сметката ти ще е вярна дотогава, докато с черни пари купуваш храна или дрехи. Тръгнеш ли обаче да купуваш имот, кола, жилище или да отвориш фирма с начален капитал - ами това трябва да се прави с пари с платени данъци.
            Същото е, само мащабите са различни. Ако при 100 лв. доход може да скриеш 10 лв., по същия начин и при 1 млн. лв. доход можеш да скриеш 100 хил. лв.
            И едно уточнение. Това е за сивата икономика (скриване на доходи от законни дейности). При черната икономика (доходи от незаконти дейности) е друга работата и обикновено се използва пране на пари.

Коментар

Съгласен съм, че има сива икономика, но тези дребните, които я правят, нали все ще им се наложи в един момент да си купят кола или жилище, и тогава ще се принудят да си официализират парите, иначе ще светнат в НАП. А какво означава официализиране? Ами да ги обявят като приход във фирма, да платят 10% данък печалба и след това още 15% данък дивидент. И всичко отново ще си дойде на мястото, само че с известно закъснение във времето.

Тоест аз расъждавам така - за какво са му на човек пари, които да ги крие под дюшека, но да не може да ги похарчи, защото НАП ще му подирят сметка?

Тоест системата на данъчните ни служби е добра, и рано или късно всеки си плаща данъците, защото иска да си похарчи спечелените на черно пари, само където дребните тарикати явно наистина са много като бройка, но това е защото все още сме бедна държава.
              Зависи каква кола купуват.Повечето хора в България караме коли на старо, така че всеки може да докаже доход до 10-15 хиляди лв.За жилище е друго, но ако го купи с ипотека и я изплати предсрочно или я направи за кратък период например 5 години, то тия му доходи ще се изсветлят съвсем законно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение

Тази теория не е много вярна.
                Аз и ти днес изкарваме по 100 лв. Ти ги скриваш и си имаш 100 лв., а аз плащам 10% данък и ми остават 90 лв. С твоите 100 лв. ти си купуваш една риза, като 20 лв. ще отидат в хазната под формата на ДДС. Аз нямам 100 лв. за риза и си купувам такава от 90 лв., като 18 лв. отиват за ДДС. Накрая ти имаш по-скъпа риза и си дал 20 лв. на държавата, а аз съм купил по-евтина риза и съм дал 28 лв. на държавата.

Но пак повтарям - всичко това са кокошкарски истории. Причината - колко пари можеш да скриеш под дюшека? Ами явно не можеш да скриеш цял един ТИР с пачки стотачки. Така че тази сивочерна икономика е присъща на бедните слоеве от населението. Богатите с лесни пари (политиците) предпочитат офшорки. А бизнеса е най-прецакан. Не може да ползва офшорки, защото тези пари му трябват тука в България за да плаща заплати и да купува суровини.

И какво излиза - сивата икономика я правят най-бедните и най-богатите (политиците), а тия по средата са прецакани..
                Last edited by Mateev; 12.02.2025, 12:42.

Коментар

Съгласен съм, че има сива икономика, но тези дребните, които я правят, нали все ще им се наложи в един момент да си купят кола или жилище, и тогава ще се принудят да си официализират парите, иначе ще светнат в НАП. А какво означава официализиране? Ами да ги обявят като приход във фирма, да платят 10% данък печалба и след това още 15% данък дивидент. И всичко отново ще си дойде на мястото, само че с известно закъснение във времето.

Тоест аз расъждавам така - за какво са му на човек пари, които да ги крие под дюшека, но да не може да ги похарчи, защото НАП ще му подирят сметка?

Тоест системата на данъчните ни служби е добра, и рано или късно всеки си плаща данъците, защото иска да си похарчи спечелените на черно пари, само където дребните тарикати явно наистина са много като бройка, но това е защото все още сме бедна държава.
                  Тази теория не е много вярна.
                  Аз и ти днес изкарваме по 100 лв. Ти ги скриваш и си имаш 100 лв., а аз плащам 10% данък и ми остават 90 лв. С твоите 100 лв. ти си купуваш една риза, като 20 лв. ще отидат в хазната под формата на ДДС. Аз нямам 100 лв. за риза и си купувам такава от 90 лв., като 18 лв. отиват за ДДС. Накрая ти имаш по-скъпа риза и си дал 20 лв. на държавата, а аз съм купил по-евтина риза и съм дал 28 лв. на държавата.

Коментар

• Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение

За сивата икономика си прав, но в случая не става въпрос за изсветляване. Ако тази година произведеш 100 шоколада по цена 1 лв., казваш, че си произвел продукция за 100 лв. Ако догодина произведеш също 100 шоколада, но по цена 1,10 лв. заради инфлацията, ще кажеш, че си произвел продукция за 110 лв. В този пример реалният ръст ще ти е 0%, а номиналният ръст ще ти е 10%. Затова си има данни за реален ръст на БВП, който е доста далеч от тези 8.8 млрд. евро среден годишен ръст на БВП, които споменава човекът.
                    Много.точно обяснение, шапка ти свалям. Обяснявах и аз преди време същото, не ме разбраха.

Коментар

• Освен централизирания държ.бюджет има отделен на ДОО който е бил 24 млрд или общо за 2024 > 67 млрд лв, а приходите на общините дали и те са отделно навярно ? НАП и НОИ са отделни институции а под държ.бюджет обикновено разбират съвкупността от двата бюджета които се приемат в комплект.
                      Last edited by Кисимов; 12.02.2025, 12:20.

Коментар

Имай предвид, че в България има и много сива икономика.Някои икономисти я смятат до 33 процента. Та дори и да е направил стъкмистика по-скоро се е доближил до истинските числа за БВП,които отчитат и сивата икономика .Не случайно и постоянно нарастват депозитите в банките въпреки ниските лихви и има бум на строителството, а голяма част от новите жилища се купуват и стоят празни. Т.е се купуват от хора с пари,които си влагат парите. Значи в населението има доста пара,значително повече от обявените приходи. Признак на сива икономика.
                        За сивата икономика си прав, но в случая не става въпрос за изсветляване. Ако тази година произведеш 100 шоколада по цена 1 лв., казваш, че си произвел продукция за 100 лв. Ако догодина произведеш също 100 шоколада, но по цена 1,10 лв. заради инфлацията, ще кажеш, че си произвел продукция за 110 лв. В този пример реалният ръст ще ти е 0%, а номиналният ръст ще ти е 10%. Затова си има данни за реален ръст на БВП, който е доста далеч от тези 8.8 млрд. евро среден годишен ръст на БВП, които споменава човекът.

Коментар

Ти си бил купувач,не продавач.Така че парите отиват в продавача а той със сигурност няма да ги декларира,още по-малко да плати данъци.И не съм отрекъл, че при услугите има най-висок дял сива икономика.За пореден път ми приписваш нещо което не съм направил.
                          Сетих се за още един начин на подклаждане на сивата икономика. Този начин го изиграха ПП-ДБ, когато намериха посредник, през който да купуват газта. Схемата е много проста - посредника се намира в държава-офшорна зона, с нулеви или минимални данъци. И при фактурирането и префактурирането така се нагласят цените, щото печалбата да остане в офшорната държава.

Методът не е незаконен, но е силно неморален, но то какъв морал да търсиш в ПП-ДБ.

Коментар

Ти си бил купувач,не продавач.Така че парите отиват в продавача а той със сигурност няма да ги декларира,още по-малко да плати данъци.И не съм отрекъл, че при услугите има най-висок дял сива икономика.За пореден път ми приписваш нещо което не съм направил.

Last edited by Mateev; 12.02.2025, 11:40.

Коментар

И какво според тебе означава сива икономика? Това че хората помежду си плащат в брой и без документ? Ами че то това е масово явление на дребния бизнес. Дори вчера и аз го подкладох, като купих 4 палета пелети в брой и без документ. Но почакай малко - моите пари са с вече платени данъци, така че ще си ги харча както си искам. А щом са с платени данъци, то това означава, че вече са дали отражение на БВП и на бюджета.

Освен това когато народа започне да харчи пари, включително и този човек с пелетите, той отново ще даде ДДС на държавата. Сега разбираш ли го - сива, зелена, жълта и всякаква друга цветна икономика пак внася данъци в бюджета и пак дава отражение в БВП.

Аз вече написах къде е проблема, но както винаги ти не внимаваш - проблемът е с услугите !!! Там се правят шменти капели и фокусничества, но не от икономиката, а от тези по висините.

Коментар

https://www.researchgate.net/figure/...fig3_361775720
                                Има икономисти, които изчисляват размера на сивата икономика по държави .И в България е най-висока от целият ЕС, дори по-висока от тази на Турция.ЕДНА ТРЕТА от икономиката на България е в сивия сектор.
                                Да си старшинката и да не разбираш е понятно, ама крупен бизнесмен като теб да ми заявява, че няма сива икономика, просто лъже.
                                И какво според тебе означава сива икономика? Това че хората помежду си плащат в брой и без документ? Ами че то това е масово явление на дребния бизнес. Дори вчера и аз го подкладох, като купих 4 палета пелети в брой и без документ. Но почакай малко - моите пари са с вече платени данъци, така че ще си ги харча както си искам. А щом са с платени данъци, то това означава, че вече са дали отражение на БВП и на бюджета.

Освен това когато народа започне да харчи пари, включително и този човек с пелетите, той отново ще даде ДДС на държавата. Сега разбираш ли го - сива, зелена, жълта и всякаква друга цветна икономика пак внася данъци в бюджета и пак дава отражение в БВП.

Аз вече написах къде е проблема, но както винаги ти не внимаваш - проблемът е с услугите !!! Там се правят шменти капели и фокусничества, но не от икономиката, а от тези по висините.
                                Last edited by Mateev; 12.02.2025, 11:25.

Коментар

Working...
                                X