Първоначално изпратено от Selena
Разгледай мнение
България не мога да напиша с малка буква това едно. Предполагам визираш политическата мизерия, а не самата държава. Какво мисля ли? Аз отдавна ти го написах в дългосрочен план ни трябват още поне 75 години до някаква политическа и икономическа нормализация.
В средносрочен план трябва да се формира читав политически център. Български център. Не руски (славчо, радев, мая, курнел), не немски (ББ, но само донякъде), не американски (Христо, дсб, прочее дребосъци) и не турски (дпс, имаше там още едни не ги помня), което е нелека задача.
Ти си умен аналитичен мъж и ти е ясно зад коя политическа партия в момента кои интереси стоят. Имаме четворно противопоставяне и четворен разнопосочен натиск отвън (германия, сащ, русия и турция) отвън (Меркел се дрънка с Байдън за потока и купува руски ваксини и това ти е само един от многото примери как всеки дърпа чергата към себе си от големите играчи) и безумно изпростял народец и в България и извън нея.
Какъв лидер ни трябва - хибриден ловък въжеиграч, който да отстоява навън все пак някакъв национален интерес и да се промушва между капките и ББ се справя доста добре. Еволюира и се еманципира. Богат е и има личен интерес да развива територията.
Сложна е задачката.
На вътрешно ниво - да крадат умерено и да не са толкова зависими от местните феодали, а на външно ниво да не са ептен директни проксита на добрите стари велики сили. Да почнат да назначават кадърни, а не “наши” хора.
Нещата минават и през една съдебна реформа, която никой няма да иска да направи, но без нея кьорав чужд инвеститор дори няма да прелети през територията.
Ако не ме лъже фактологията, във франция предварителното следствие на престъпления се води от независим съдия следовател. Функцията на прокуратурата е само да поддържа обвинението, но не и да води следствието и да архивира неудобни разследвания по заповед на главния прокурор. Ето тук е заровено голямото куче.
Уви не го виждам скоро да стане.
Сега да се върнем на политическия краткосрочен анализ. Христо е за предпочитане пред славчо. Над него е по образование, капацитет и политориентация. Не вярвам обаче да събере кабинет освен ако не се коалира някак с ГЕРБ. И аз съм мързелива и не съм им проверявала бройката депутати на четирите партии.
Червените дами не ги броя (харесвам Татяна, но тя по някаква причина не проби и не събра много гласове), не са ми достатъчно силни за формиране на кабинет и отиваме на вариант служебно правителство и после пак избори.
Славчо ще отслабне, а ГЕРБ ще се засили по простата причина, че още не е налице читава алтернатива в смисъла на написаното по-горе.
Естествено това е само прогноза. Може и да греша. Всички грешим.

Коментар