Първоначално изпратено от пасъм
Разгледай мнение

Аз няколко пъти съм се изказвал в подкрепа на най-простите и ефективни решения.
Бели бюлетини с имена на партии (евентуално номера) дето могат да се отпечатат на всеки принтер, поставени в обикновен бял плик и пуснати в урна. Това за мен е идеалната система.
Понеже каквото говоря, това и правя - съответно предпочитам да си пусна хартиената бюлетина.

Нарича се консерватизъм и липса на доверие към супер дупер сложните системи и технологии - особено па там където няма нужда от тях.

Защо да е просто, като може да е сложно?

А иначе усложняването до нищо не води освен до харчене на повече пари и обърквации.

Нито ще промени изборните резултати, нито нищо.
В началото бюлетините бяха цветни и с номера и имена на партии. После въведоха тези интегралните бюлетини, където можеш да избираш и преференции. Под сурдник идеята уж било да затрудни неграмотните и резултатите на ДПС да паднат. Щото нали с цветни бюлетини ДПС много лесно гласували. А с тези трудните щяло да им бъде трудно. Ми резултатите на ДПС не паднаха. Но за сметка на това се случи 15/15 с избирателите на БСП.

Т.е. резултатите на никоя партия не се промениха, но се случиха обърквации.

И другото, което се случи е невалидните бюлетини да се увеличат. А те се увеличават, щото сложността се увеличава. Отделно обработката на резултатите също се усложни.
Така че дали ще има 100% машинно гласуване или не - това няма да промени с нищо резултатите абсолютно никъде.
Коментар