Първоначално изпратено от increce
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политика
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
Аз не говоря ние да правим нещо. В България хората търпят, така или иначе. На цялата тази мизерия, кога се е стигало до бунтове? Даже при Виденов, нямаше кой знае какви проблеми. В Европа обаче вече прехвърчат искри заради поскъпването на живота. ЕЦБ някак си трябва да овладее инфлацията иначе ше падне стандарта, на власт ще дойдат националистите и дотам с ЕС. Мисля , че вече сме гледали подобен филм.
Колкото до забогатяването, полицаите не протестираха само преди месец, че заплатите им са ниски? Говореха за стартови по 1100 лева и масово по 1500-1600. За да го добутат до средна 2500-2800. Трябва да има доста заплати по 5000-6000. Има ли такива заплати в полицията или тия 2500 са заедно с кой какво си изкара на свободния пазар ?
В държавните ведомства, включително и МВР имаше увеличение от минимум 10%, всяка година, последните 5-6 години. Хората свикнаха като попротестират малко и исканията им да се изпълняват. Така стана и сега. Те искаха 20% увеличение на калпак и май го получиха. В МВР има много администрация и длъжности които не се знаят, а хората в патрулиращите автомобили са по-малко от административния апарат. Съгласен съм, че трябва да има добри заплати, за да могат хората да робатят спокойно. Текущите им заплати, обаче не ги обричат на глад. Заплатите не са лоши и растат с бързи темпове в последните години.
Напиши коментар:
-
Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение
Според мен ще направят някакъв малък опит за "вдигане". За 21 юли мисля, че вече е сигурно - 0,25%, т.е. от (-0,5%) в момента ще качат до (-0,25%). После са отпускари през август, естествено, тях инфлацията не ги интересува, а и няма насрочено редобно заседание и ще се чака до септември. Към днешна дата, се говори, че ужким тогава щели с 0,5% да увеличат и от (-0,25%) ще стигнем (+0,25%). Това са абсолютно жалки лихви на фона на 8-9% официална инфлация и 15-20 % реална. В САЩ на 27 юли вероятно ще стигнат вече коридор от 2,5%-2,75%. Не че е много, но на фона на това ЕЦБ са просто смешни. Според мен Европа не може да понесе основна лихва от 3%. Всичко ще се срути. ЕЦБ не случайно се мотаят така. Докато се стигне до 0,5%-0,75% и ще има някакво извънредно събитие, което ще ги накара да свалят отново лихвите и да започнат принтене като бесни. Ако искаха да увеличат лихви, вече щяха да са го направили. В Унгария например, мисля, че миналата седмица увеличиха основната лихва със 100 базсни точки (цял 1%), а преди три дни увеличива с още 200 б.т. (2%). Там основната лихва вече е 9,75 %. Та там хората си вдигат лихва, когато решат, че трябва да я вдигнат, но за ЕЦБ инфлацията май не е нищо особено. Не знам дали помните, но 1-2 след началото на войната в Русия-Украйта, руската централна банка увеличи лихвата с 10 % (десет процента) и стана на 22% (двадесет и два процента).
Основна лихва от 9,75 % на нас ни се струва абсолютно нереално, нали? На фона на тези безумни нулеви лихви от ЕЦБ вече почти десетилетие.
За съжаление, това е реалността. На мен също не ми харесва, но нищо не мога да направя.
Колкото до забогатяването, полицаите не протестираха само преди месец, че заплатите им са ниски? Говореха за стартови по 1100 лева и масово по 1500-1600. За да го добутат до средна 2500-2800. Трябва да има доста заплати по 5000-6000. Има ли такива заплати в полицията или тия 2500 са заедно с кой какво си изкара на свободния пазар ?Last edited by segato; 10.07.2022, 22:41.
Напиши коментар:
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеБай Иван не го ли знаеш?
Казват, че много се е замогнал!
Изоставаш... а уж си Специалист по всичко!
- 2 Харесвания
Напиши коментар:
-
Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение
Имам предвид средностатистическият работещ човек. Знаем колко се увеличиха заплатите последните години, въпраки, че всички са свикнали само да реват за залпати и че все им е малко.
За нашата държава заплатите вече не са ниски. Учителите са с по 800-900 евро заплати. Кога са виждали такива пари? Полицаите също вече са с подобни заплати и то на най-ниското ниво. Средната заплата в МВР вече е около 2500-2800 лева чисто. В съдебната система също, че и доста нагоре за магистратите. В държавната администрация ще се изненадате какви заплати се достигат с ДМС. Иначе всички само се оплакват. Заплатите в България вече въобще не са ниски. Добри са, имайки предвид откъде тръгнахме през 1999 г.
Дори минималната пенсия вече е почти 500 лева. С тези пари на месец се живее много ограничено, факт, но не се гладува /за общия случай говоря, а не за хора, които имат нужда от много скъпи лекарства./ Та пенсионерите дори от по-ниските пенсии спестяваха. Знаем и 2 и 200.Значи тези средни стойности нещо не са както трябва.
И още нещо. Тези по-високи заплати, които си изброил в образованието, МВР, администрацията доведоха ли до по-високо качество в секторите, до някакво структурно развитие? Защото в противен случай нямаме устойчив растеж, а едно раздаване, докато има от къде да се взима.
- 1 like
Напиши коментар:
Напиши коментар: