IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• cyclop
    replied
    Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

русия е много по-близо до този свят, който описваш, но нали мята по някоя рубла и е ТОП...държава, в която ако наречеш войната война те вкарват ако не в затвора то поне за един хубав бой ... това ли те кефи?
    КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА РУСИЯ, КАКВО ОБЩО ИМА РУСИЯ, ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ, СЕРИОЗНО???

Напиши коментар:

• segato
    replied
    Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение

Факта е че в Белгия потушиха протестите. Привикаха организаторите на разпит в службата за сигурност, заплашиха ги че ще ги гонят като терористи и цял живот ни кредит, ни пътуване, и вечни данъчни проверки и повече не се чу гък.
    Абе разбирам , че имаш мнение. Имай си го , но не създавай факти. Преди малко каза, че протестите били за инфлация , сега с половин уста признаваш , че не били за инфлация , но пък били потушени .... и така да е, само непотушените протести ли сe броят ? При 9% инфлация 70-80,000 излязоха на улицата. Това не е майтап и не може да се игнорира защото следващите няма да са само 80,000. Разбирам , че ти изнася да говориш как принтерите няма да спират, но в един момент ше трябва да дадеш и някакви факти негенерирани от теб. Като начало може ли да пуснеш линк как са привиквани протестираши и заплашвани с обвинения в тероризъм и данъчни проверки или и това е ставало при "закрити врати" и само ти знаеш ?

П.П. Ако може и някой линк как протестите са потушени. Не го оспорвам, не съм проверявал. Но понеже каза , че е факт, може ли линк ?
    Last edited by segato; 10.07.2022, 23:43.

Напиши коментар:

• bertram
    replied
    Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение

Нямам търпение за CBDCтата, тогава няма нужда да привикват някого, спират му банковите сметки и свалят социалния кредит и е готов. Може и да му праснат червен код на здравната книжка, да няма право да излиза. Ех рай
    русия е много по-близо до този свят, който описваш, но нали мята по някоя рубла и е ТОП...държава, в която ако наречеш войната война те вкарват ако не в затвора то поне за един хубав бой ... това ли те кефи?

Инфлация не може да се бори с протест, а за съжаление се бори с мизерия, безработица и ограничение на доходите. Плановата икономика е обречена на провал (в края на краищата), а икономиката си има възходи и падения искаме не искаме. Популизма прави нещата само по-сериозни, когато музиката спре.
    Last edited by bertram; 10.07.2022, 23:41.

Напиши коментар:

• 20000леваЗАПЛАТА
    replied
    Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

Това ли е искането за повече инфлация ?
    https://www.reuters.com/world/europe...ke-2022-06-20/
    https://news.bg/int-economics/stachk...a-zhivota.html

И това при "само" 9% инфлация.
    National strike and demonstration of 80,000 people in Brussels against the rise in the cost of living. Inflation in Belgium reached 9%, its highest level for 40 years, with a 57% rise in the price of energy and more than 6% for food - Julien Rensonnet

Сметай какво ше стане ако инфлацията стигне 20% като в България.
    Факта е че в Белгия потушиха протестите. Привикаха организаторите на разпит в службата за сигурност, заплашиха ги че ще ги гонят като терористи и цял живот ни кредит, ни пътуване, и вечни данъчни проверки и повече не се чу гък.

Напиши коментар:

• Специалист по всичко
    replied
    Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение

Според мен ще направят някакъв малък опит за "вдигане". За 21 юли мисля, че вече е сигурно - 0,25%, т.е. от (-0,5%) в момента ще качат до (-0,25%). После са отпускари през август, естествено, тях инфлацията не ги интересува, а и няма насрочено редобно заседание и ще се чака до септември. Към днешна дата, се говори, че ужким тогава щели с 0,5% да увеличат и от (-0,25%) ще стигнем (+0,25%). Това са абсолютно жалки лихви на фона на 8-9% официална инфлация и 15-20 % реална. В САЩ на 27 юли вероятно ще стигнат вече коридор от 2,5%-2,75%. Не че е много, но на фона на това ЕЦБ са просто смешни. Според мен Европа не може да понесе основна лихва от 3%. Всичко ще се срути. ЕЦБ не случайно се мотаят така. Докато се стигне до 0,5%-0,75% и ще има някакво извънредно събитие, което ще ги накара да свалят отново лихвите и да започнат принтене като бесни. Ако искаха да увеличат лихви, вече щяха да са го направили. В Унгария например, мисля, че миналата седмица увеличиха основната лихва със 100 базсни точки (цял 1%), а преди три дни увеличива с още 200 б.т. (2%). Там основната лихва вече е 9,75 %. Та там хората си вдигат лихва, когато решат, че трябва да я вдигнат, но за ЕЦБ инфлацията май не е нищо особено. Не знам дали помните, но 1-2 след началото на войната в Русия-Украйта, руската централна банка увеличи лихвата с 10 % (десет процента) и стана на 22% (двадесет и два процента).

Основна лихва от 9,75 % на нас ни се струва абсолютно нереално, нали? На фона на тези безумни нулеви лихви от ЕЦБ вече почти десетилетие.

За съжаление, това е реалността. На мен също не ми харесва, но нищо не мога да направя.
    Лихвите са много мощен инструмент и се пипат внимателно. Не е правилно да се правят номинални сравнения между лихви и инфлация. Или сравнения между икономики с различен мащаб и в различен етап от цикъла. В Щатите такива на пръв поглед малки движения в лихвата доведоха до толкова силен ефект, че доларът ще стигне паритет с еврото. Руснаците са съвсем друга крайност. Това тяхното беше отчаян опит за спасяване на потъналата рубла.

Напиши коментар:

Working...
X