IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Законът за новите санкции срещу Москва, приет от американския Сенат, хвърля светлина върху доктрината на Тръмп, който се стреми да направи от САЩ най-мощната държава в областта на енергетиката. С финеса на слон в стъкларски магазин Вашингтон иска да забрани на европейските фирми да участват в строителството на новия газопровод „Северен поток – 2”, който трябва да отвежда газ от Русия в Германия. Групата около Тръмп скромно предлага Европа да закупува американски шистов газ, което ще създаде работни места в САЩ и ще спаси финансовото положение на американските газови компании. За по-доброто разбиране на това противопоставяне, трябва да се разгледат няколко аспекта.

    Русия: строителството на „Северен поток - 2

    Началото на противопоставянето е поставено със започването на строителството на газопровода „Северен поток - 2” за пренос на газ от Русия в Германия. Неговият маршрут съвпада с маршрута на първия „Северен поток” и ще има пропускателна способност от 55 млрд. куб. метра газ годишно от 2019 г. Преди месец европейските компании Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall подписаха договор с „Газпром” за 50% от необходимите инвестиции за реализацията на проекта, тоест за около 9,5 милиарда евро.

    САЩ: начало към ново „величие

    Американските газови компании мечтаят да продадат на Европа своите излишъци от шистов газ по високи цени. Европейските цени на изкупуване са четири пъти по-високи от американските, което прави Европа приоритетен пазар за щатските добивни компании на газ, които продължават да губят астрономически суми. По-всичко изглежда, че строителството на „Северен поток - 2” и засилването на европейската енергийна зависимост от Русия представлява удар за плановете на САЩ. Затова Сенатът на САЩ измисли фарсовия трик да блокира строителството на „Северен поток - 2, използвайки за основание предполагаемото „вмешателство на руските власти в президентската кампания – 2016, и изпълнението на Минските споразумения с Украйна”. В резултат на това участващите в проекта германски и австрийски компании ще са застрашени от сериозни санкции. САЩ се стремят да не допуснат реализирането на „Северен поток - 2”, тъй като според тях, този проект представлява „заплаха за енергийната сигурност на Европа, за развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа, а също и за енергийните реформи в Украйна”. За встъпването на този закон в сила е необходимо утвърждаване от президента Тръмп и от Конгреса.

    Украйна: два милиарда под въпрос

    Украйна получава от Русия почти два милиарда долара годишно за транспортировка на газ в Европа. Заобикалянето на Украйна ще позволи на Владимир Путин значително да съкрати плащанията към Украйна и ще застави Киев да приеме високи пазарни тарифи за възможни нови доставки. За да отбележи ясно намеренията си, Тръмп лично прие президента на Украйна Петро Порошенко в Овалния кабинет и дори написа по този повод нещо в Туитър. Това говори много за важността на тази среща.

    Германия: съпротива

    Ангела Меркел не обърна внимание на недоволството на Полша и някои други източноевропейски страни по повод на строителството на газопоровода „Северен поток - 2”. Както винаги интересите на Германия стоят по-високо от европейските съображения. Германия се стреми да увеличи икономическия си ръст, както и да се обезпечи с енергоносители, затова заложи на директни връзки между германските компании и руските енергийни находища, независимо, че това може и да не се харесва на някого. За участие в „Северен поток - 2” се заявиха крупни компании като BASF и E.ON.

    Австрия: тежък удар

    Австрийската компания OMV Aktiengesellschaft е една от опорите на държавата и се явява участник в консорциума по „Северен поток - 2”. САЩ сякаш директно са се прицелили в тази компания и Виена вече се отнася много внимателно към подобни идеи за санкции срещу Русия или други държави.

    Европа: финансиране на Украйна и енергийна независимост

    Брюксел не възприе много добре проекта „Северен поток - 2”, тъй като той позволява на Германия да получава директно газ от Русия под носа на другите страни от ЕС и засилва енергийната тежест на Москва. Още повече, че Европа оказва финансова помощ на Украйна и това поражда противоречие. Брюксел ще хвърля пари на вятъра, в нещо като финансова черна дупка, когато Украйна загуби транзитните такси от Русия. Освен това, руският газ води до изхвърлянето на 120 милиона тона СО2 годишно, което ще способства за и без това повишаващите се температури.

    Доналд Тръмп обеща да укрепи енергийната мощ на САЩ. Първият обект на тази стратегия е Европа. Ще се огънат ли европейците или ще се обединят в единен фронт? По отношение на Брюксел съществуват сериозни съмнения за второто... Що се касае до Германия, обаче, ще бъде засегната нейната конкурентоспособност, което означава, че германската промишленост едва ли ще преклони глава пред Вашингтон. Лятото ще бъде жарко.

    * Лоран Орват, експерт в енергийната сфера

    Le Temps, Швейцария

    Коментар


    • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

      Чалмите са зелени или сини- цветовете на сдс-то и дай българия. Но това са цветовете и на аллаха. Така че си мааааалко в грешка
      ...Откога балалаху-то има цветове? Ти в джамия икона виждал ли си? НЯМА да видиш. На талибанците всякакво изкуство им е забранено, ако може да се трактува като доближаване до балалаху. Все пак, он бил всемогъщ. Толкова всемогъщ че, парадоксът със скалата, която - нали бил всемогъщ?-бил можел да направи такава, що сам да не може да вдигне, продължава да живее. Има-няма, от времето кога голямото черен камън паднало у Мека. Та, цветове на балалаху няма. Има на онези, тленни двуноги, кои ходят да се гръмват уж в негово име, а то, за да били седели посред 40 девственици всеки. Да се чудиш, какво ще ги прави, щом доставката до небето е на парчета.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

        Да направим-направи дарителска сметка за направа на бюстове на великите ни личности. Не забравяй да включиш сюлейман паша, твоят любимец
        Въпросният османски генерал е бил велик за своите. Пита се, кой е идолът на нашите тук тролци.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Mario Teran

          Отново предполага, че съм бил, Отново си в грешка, червена чалма.
          Чалмите са зелени или сини- цветовете на сдс-то и дай българия. Но това са цветовете и на аллаха. Така че си мааааалко в грешка

          Коментар


          • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

            паметници дори на собствените кханове, царе и други велики личности.....освен по един скромен бюст в Борисовата градинка,
            Виждал ли си паметника на Левски в Пловдив? Едно скромно бюстче в подножието на хълма, в нозете на "Альоша".
            Да направим-направи дарителска сметка за направа на бюстове на великите ни личности. Не забравяй да включиш сюлейман паша, твоят любимец

            Коментар


            • Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

              По пет паметника на султан няма дори и в Турция ,...
              Именно, де именно!!!

              Само при нас го има това, целият център на столицата, че и на почти всички областни и по-малки градчета, да са "обрасли" с "паметници" на окупаторите, без да имаме паметници дори на собствените кханове, царе и други велики личности.....освен по един скромен бюст в Борисовата градинка, добре скрит в сянката на огромните гранитни грозилища с шмайзери в ръце.

              Виждал ли си паметника на Левски в Пловдив? Едно скромно бюстче в подножието на хълма, в нозете на "Альоша". Гнусна рушка смрад!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

                Искаш да ти пусна снимки от средата на 30-те, до средата на 40-те години в Германия ли?

                Казах ти къде са - малка част в музея, по-голямата част демонтирани.

                Точно както се направи същото със съответните "паметници" на червената кочина в Естония, Литва, Украйна, Полша, Румъния и т.н.

                Само при нас 5-етоколонците си ги обгрижват, за да напомнят на робите като скъп символ на изнасилвача.
                Попитай като видиш барби на кого е паметника до парижката света богородица и какво е направил човека. Отделно попитай и къде е погребан наполеон и кои е платил гробницата му

                Коментар


                • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

                  Ами то половината от нашата история сме били част от османската империя бе вате, а само 45 години васали на сесесесерската.
                  Да вземем да вдигнем поне по 5 "паметника" на всеки султан, както имаме "паметници" на всякакви русняшки "импета", генерали и други касапи?

                  И що не питаш камарадите ти в Германия, къде са паметниците на националсоциализЪма, като част от "историята на държавата"??? Освен в някой музей, подходящо обяснени, що за изродщина са били.
                  По пет паметника на султан няма дори и в Турция , ама нищо , ако от тебе зависи в България що да няма !?
                  На камарадите в Германия американците им разпореждат кво да събарят и кво да строят...ако не знаеш , Германия си е американски щат .

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                    Никой не говори за вдигане- говорим за съществуващи такива. Виж на рейгън паметника може да го боядисаме в цветовете на дъгата. И къде са националсоциалистическите паметници- какви паметници са издигнати по него време, защо не ме осветлиш
                    Искаш да ти пусна снимки от средата на 30-те, до средата на 40-те години в Германия ли?

                    Казах ти къде са - малка част в музея, по-голямата част демонтирани.

                    Точно както се направи същото със съответните "паметници" на червената кочина в Естония, Литва, Украйна, Полша, Румъния и т.н.

                    Само при нас 5-етоколонците си ги обгрижват, за да напомнят на робите като скъп символ на изнасилвача.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

                      Ами то половината от нашата история сме били част от османската империя бе вате, а само 45 години васали на сесесесерската.
                      Да вземем да вдигнем поне по 5 "паметника" на всеки султан, както имаме "паметници" на всякакви русняшки "импета", генерали и други касапи?

                      И що не питаш камарадите ти в Германия, къде са паметниците на националсоциализЪма, като част от "историята на държавата"??? Освен в някой музей, подходящо обяснени, що за изродщина са били.
                      Никой не говори за вдигане- говорим за съществуващи такива. Виж на рейгън паметника може да го боядисаме в цветовете на дъгата. И къде са националсоциалистическите паметници- какви паметници са издигнати по него време, защо не ме осветлиш

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Mario Teran

                        Чета ли го, значи ми го пишеш.
                        Това е инвестиционен форум, а не хибриден за умствено изостанали симпатизанти на Сидеров като теб.
                        Поне една акция имаш ли изобщо? В коя позиция?
                        Дали съм изостанал или не, дали имам акции или не - това не е твоя работа. Това е форум където се обменят мнения, идеи и информация. Ако нещо от изброеното не ти харесва си има начин за противодействие- напускаш и си решаваш проблема кардинално. Ако не искаш да напуснеш, това означава че нещо ти харесва/ задържа в този форум. Следователно си съгласен в някаква степен с моето мислене и искаш да четеш моите мнения. А щом искаш да четеш моите мнения, това означава че си съгласен с моите идеи. Апропо събранието на партийната дружинка е след 2 дни в четвъртък от 18ч. Да кажа ли на секретаря че искаш да станеш отново член на БСП

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
                          Kakлошо има в това да се поддържат паметниците чисти и в приветлив вид- това е паметник, не може да изтриеш 45 години от живота на един народ. върви до берлин , до париж, до москва, до лондон, навсякъде паметниците се поддържат, дори и да са на хора предизвикали национални катастрофи.За добро или за лошо обществото трябва да има паметник за това което е станало през даден период. Но щом имаш нещо то трябва да се поддържа чисто.
                          Ами то половината от нашата история сме били част от османската империя бе вате, а само 45 години васали на сесесесерската.
                          Да вземем да вдигнем поне по 5 "паметника" на всеки султан, както имаме "паметници" на всякакви русняшки "импета", генерали и други касапи?

                          И що не питаш камарадите ти в Германия, къде са паметниците на националсоциализЪма, като част от "историята на държавата"??? Освен в някой музей, подходящо обяснени, що за изродщина са били.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

                            Мдаа , шапкарите / пенЦионираните / сте най принципните 'ора !
                            Ако ще се обръщаш към тези общности, мен не ме намесвай, чалма червена...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mario Teran Разгледай мнение

                              Средният резултат от един IQ е 100 точки, ама за хора недостижими за твоите среди. С хора в диапазона 85-114 (тоест с два пъти по умни от теб) аз особена работа нямам. Когато махнах от познатите си всичко под 130, се родих.... Спри да ми пишеш, принципен човек съм.
                              Мдаа , шапкарите / пенЦионираните / сте най принципните 'ора !

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                                Средният резултат от един IQ е 100 точки. Повечето хора са в диапазона 85-114. Всеки резултат над 140 е считан за високо IQ. Резултат от над 160 е считан за гениално IQ.

                                Kato гледам какви глупости пишеш едва ли достигаш и 70 точки
                                Средният резултат от един IQ е 100 точки, ама за хора недостижими за твоите среди. С хора в диапазона 85-114 (тоест с два пъти по умни от теб) аз особена работа нямам. Когато махнах от познатите си всичко под 130, се родих.... Спри да ми пишеш, принципен човек съм.

                                Коментар

                                Working...
                                X