IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

    А какво е :

    - Ако си имал държава и тя е била завладяна и унищожена за 500 години ?
    - Всички боляри са били избити или изселени така че Българския народ е бил тотално обезглавен?
    - Църквата ти е била закрита и придадена към чужда?
    - Имало е кръвен данък?
    и т.н.

    Това викаш са все белези за мирно съвместно съществуване ли ?
    Biliana Ambareva

    "Искам да напиша обяснение към предишният ми пост.
    Когато спорим "робство" или "иго" моля Ви не бъркаѝте основни понятия!

    Робството е ОБЩЕСТВЕН СТРОЍ. Социално-икономическа и правна система, при която хора, наричани роби са разглеждани като собственост на други хора, наричани робовладелци. Робите не притежават лична свобода, лична собственост и са подложени на принудителен труд без заплащане. Te могат да бъдат купувани и продавани. Лишени са от правото да се придвижват, образоват, да създават семеѝства и изискват заплащане за труда си.

    Българите нито са били закрепостени като руските селяни, нито са били продавани като негрите и превозвани - оковани - с кораби до тръстиковите, тютюневите и памучните плантации в двете Америки. Българинът е бил свободен човек. Можел е да упражнява професия или занаят, да върти някакъв бизнес, да се придвижва свободно на три континента в границите на Османската империя. Можел е да търгува или да завърши висше образование в чужбина. Българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр. – все права, от които робът по презумпция бил лишен.

    Между репресия, геноцид и робство има огромна разлика! Като начало, робството е вид ОБЩЕСТВЕН СТРОЍ, а репресия и геноцид са термини. Не си мислете, че кръвния данък и рязането на глави са "ДОКАЗАТЕЛСТВО" за робството. И Баташкото клане, не ни прави роби! Такъв вид репресии съществуват при феодализма, фашизма и комунизма. Но тяхното съществуване не променя обществения строѝ.

    И когато защитавате тезата "робството", помнете, че дискриминация базирана на етнос и религия, също не е робство! Също така това, че като видиш турчин, трябва да си свалиш шапката, да не яздиш редом с него, да демонстрираш уважение и т. н. също не е робство! Когато Индия е била Британска колония индиѝците са спазвали същите закони. Нямали са право да ходят по тротоара. Но всъщност, с малки изключения, такива са били и законите в Европа. В някои свободни европеѝски държави, "непоробени" от никоѝ, крепостните селяни не са могли да яздят кон, само магаре и са сваляли шапка на сънародниците си от благородно потекло! Феодалът имал право на "първата брачна нощ"

    Моля ви прочетете малко повече за видовете обществено-икономически строеве и правни системи и тогава спорете! Това, което са вършили турците в България е било масово явление в Европа. Католици са убивали протестанти, инквизицията е убивала еретици.... В цяла Европа е имало „Кърваво законодателство“. В Англия например, закони издавани в края на XV-XVI в. са въвеждали жестоки наказания за хората, обвинени в скитничество и просия. Заловените са били бичувани, жигосвани, отдавани във временно робство, а в случай на опит за бягство – и пожизнено. При трето залавяне - екзекутирани. С особена жестокост към хората се отличавали уставите от 1536 и 1547 години. Със законът от 1576 година се създават работни домове за бедняци, където хората са превръщани в роби, работещи в нечовешки условия САМО за купа долнопробна храна. В продължение на столетия Англия осъществява геноцид спрямо ирландците. Един от най-известните геноциди на ирландци става нахлуването на Кромуел. Той пристига с войската си през 1649 година. Градовете Дроъд и Уоксфорд около Дъблин са превзети с щурм. Кромуел заповядва целият гарнизон и католическите свещеници в Дроъд да бъдат изколени, а в Уоксфорд армията провежда касапницата самоволно. Значителна част от ирландското население, включително жените и децата, са превърнати в роби и са изнесени в английските колонии в Западна Индия. По това време хората в Ирландия са стрували по-евтино от вълците – така например, на английските войници е плащано по 5 фунта за главата на „бунтар или свещеник“ и по 6 фунта за вълча глава.
    НО ВИЕ ЧУЛИ ЛИ СТЕ НЯКОЍ ИРЛАНДЕЦ ДА СЕ НАРЕЧЕ РОБ
    И ДА СПОРИ РАЗПАЛЕНО, ЧЕ Е БИЛ ПОД АНГЛИЍСКО РОБСТВО ???
    ЯВНО ИМ ЛИПСВА "РОБСКАТА ЖИЛКА"
    "

    Коментар


    • Нека си припомним още една война ,която се неглижираhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92...%B8%D1%8F_1829

      Коментар


      • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
        Знам, че термина "причинно-следствени връзки" ти е познат.
        Така че се надявам да разбереш, че причината Русия да води воѝна с Османската империя е за излаз на Босфора и Дарданелите. Нашата свобода им е била последна грижа! Плановете са били да ни превърнат в Задунайска губерния. Но за наше щастие, великите сили не са позволили това да се случи!
        Причината опълченците на вр. Св. Никола да се сражават, твоите прадядовци да са им носят вода, и прабабите ти да превързват ранените войници, е съвсем друга - ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО ИГО. Моето уважение към тях.
        Когато една армия навлиза на територията на друга държава, тя води освободителна или окупационна война. След като Руско-турската война не е освободителна, причинно-следствената връзка ми намеква, че тази война е окупационна. Би ли ми казал как се наричат местните жители, които помагат на окупационните войски?
        На мен ми е пределно ясно защо опълченците са си оставили костите на този връх. Също така знам защо родата ми е помагала с каквото може за отбраната на прохода ... Неприятно ми е, че отричайки определени действия на Русия, ние принизяваме героизма на обикновените войници и опълченци, взели участие във военните действия. Допускаме терминологията рязко да се различава от фактологията.

        П.П. Само да спомена, че дюкяните на Етъра са направени през 1964, доста след Освобождението на България.
        Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
        Мечо

        Коментар


        • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
          А пък аз да те попитам :
          Имало ли е робовладелски строй в България?

          Какво е РОБСТВО?
          А какво е :

          - Ако си имал държава и тя е била завладяна и унищожена за 500 години ?
          - Всички боляри са били избити или изселени така че Българския народ е бил тотално обезглавен?
          - Църквата ти е била закрита и придадена към чужда?
          - Имало е кръвен данък?
          и т.н.

          Това викаш са все белези за мирно съвместно съществуване ли ?

          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

          Коментар


          • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
            Ето как трябваше да отговори нашия президент:

            Biliana Ambareva

            До Негово Светейшество Кирил Патриарх Московский и всея Руси.
            Ваше Светейшество,

            Като българка искам да изкажа възмущението и обидата си от Вашата реч. Произхождам от православно българско семеѝство, като чичо ми и дядо ми бяха свещеници. Бидеѝки поканен като гост на честването на 140 годишнината от Освобождението на България от турско иго, Вие си позволихте да прекрачите прага и въпреки, че бяхте поканен в качеството си на духовен водач, превърнахте визитата си в политическа пропаганда. Смея да Ви напомня, че БПЦ бидеѝки автокефална, а Българската държава - независима, нямате право, нито като духовен водач, нито като политик, да поучавате, определяте, критикувате и налагате позиция на нашия народ! С речта си Вие престъпихте всякакъв дипломатически протокол, като лично обидихте президента на държавата ни и целият български народ като си позволихте да ни вменявате чувство за вина, че благодарим не само на Русия, но и на всяка друга нация, чиито воѝници са оставили костите си на Българска земя!

            С вашият призив за благодарност към Русия Вие осквернихте националният ни празник като отрекохте нашият собствен принос в борбата ни за църковна независимост и принизихте дейността на българските революционери и героизма на българските опълченци! И след като Вие в речта си заявихте: "Ние сме за историческата истина, ние я завоювахме със своята кръв", нека си кажем истината!

            Вярваѝки, че говоря от името на стотици хиляди българи, искам да заявя, че ние като народ отказваме да вярваме на митовете на Руската пропаганда. Подтикнати от апела Ви, в търсене на историческата истина, нека се върнем назад в историята. Тя е пълна с примери, които доказват, че истинската цел на вашата държава винаги е била да завладява, подчинява, експлоатира и унищожава. Благодарността се заслужава, Ваше Светеѝшество, не се изисква. Русия не е Бог, че да и благодарим, за съществуването си.

            Главната стратегическа цел на Русия е да завладее Босфора и Дарданелите и да превърне България в Задунаѝска Губерния. Вашите войници са дошли като завоеватели и умират за императора и родината си, а не за освобождението на нашия народ! Как да сме Ви благодарни, когато всичките Ви деѝствия доказват обратното? Руските официални органи и Руските дипломати не употребяват думата България. В манифеста от 12/24.04.1877 г. на император Александър II, с който се обявява войната на Османската империя, името България не се споменава, а ние вместо "българи" сме наречени "християни" и "верноподаници". Защо в договора от Сан Стефано не се споменава България, а сме принизени до "Балканска област"? Това може да се прочете в архивите на руския окупационен фонд. Защо криете Санстефанския договор? В нашите архиви се съхранява само копие. Оригиналът е във вашите архиви, до които не е разрешен достъпът на български историци. Вашата църква обявява Българската църква за незаконна през 1872 г. Нима българските владици заточени като “бунтовници”, по искане на Русия, са ваши братя? Нима и този акт е продиктуван от желанието Ви за свободна и независима България?

            Схизмата на руската църква против нашата е наложена през 1872 г. и отменена едва през 1945 г. Граф Игнатиев, на коѝто от благодарност кръщаваме булеварди и издигаме паметници, ни нарича "суров материал, без достатъчно кадри за образуване на самостоятелно княжество". Защо на подписването на Сан Стефанския договор не са допуснати българи, които да изкажат своето мнение.? Българи, коѝто да представляват народа ни, чиято държава се създава с подписването на този договор? И като израз на вашата безгранична любов, оценавате жертвите и разноските по нашето "освобождение" ги включвате като кръчмарска сметка в чл. 8 на временния Сан Стефански договор и в чл. 22 на Берлинския договор. Ваше Светеѝшество, как да повярваме, че загрижена за православните българи, Русия идва да ни "освободи", когато броени години преди тази воѝна в собствената Ви държава православните крепостни селяни са се продавали като добитък.

            Как да Ви вярваме, че милеете за българските деца взети като кръвен данък за еничари, когато цената на четири годишно крепостно момче в Русия е 5 рубли, на едногодишно 50 копеѝки, а цената на една крава е 2 рубли. В своя трактат М. Грибовски доктор по право изтъква, че изпращането на малки деца в робство било проява на мъдрост от страна на техните майки, давало им възможност да укрепнат физически и да се развият умствено, предпазвайки ги от неразумни постъпки. И тези хора са се загрижили за нас?

            Вие не искате просто благодарност. Вие искате "вечна" благодарност, под формата на зависимост, покорство и слугинаж. И за това като гражданин на света искам да "благодаря" на Русия за нашето освобождение, за освобождението на Финландия, Литва, Латвия и Естония. За пакта Молотов-Рибентроп и освобождението на Полша. За наглостта Ви да сключите договор с нацистка Германия и да започнете воѝна за подялбата на Европа, но като Ви излязоха криви сметките се превърнахте в "освободители". Искам да Ви благодаря за Народния съд, Берлинската Стена и Пражката Пролет. Ако съм пропуснала нещо, моля да ме извините! Вашата арогантна реч е демонстрация на имперската руска политика, на желанието Ви за доминация и явна демонстрация на липсата Ви на респект към България. Не виждам никаква разлика между вашето поведение и това на Никита Хрушчов. Явно само преклонната Ви възраст и факта, че трудно се навеждате Ви възпряха да си свалите обувката и да тропнете с нея по масата.

            Вие като водач на Руската Православна Църква трябва да сте ни благодарен, че сме простили на църквата Ви за отношението и към България и че сме Ви поканили като гост на такава светла за нацията ни дата! Всеки път, когато се кръстите си спомнете на коя държава дължите религията си! Когато застанете на амвона, четеѝки евангелието на старобългарски език, на Кирилицата, която ние сме ви дали, се замислете, Вие които сте държава от едва 300 години и пишете с нашите букви, и прославяте Бог на нашия език,

            КОИ СТЕ ВИЕ ДА ИСКАТЕ ДА ВИ БЛАГОДАРИ НАШАТА 1300 годишна държава, която Ви е дала всичко това !?
            +1
            Socialism -- You Make It, They Take It.

            Коментар


            • Ето как трябваше да отговори нашия президент:

              Biliana Ambareva

              До Негово Светейшество Кирил Патриарх Московский и всея Руси.
              Ваше Светейшество,

              Като българка искам да изкажа възмущението и обидата си от Вашата реч. Произхождам от православно българско семеѝство, като чичо ми и дядо ми бяха свещеници. Бидеѝки поканен като гост на честването на 140 годишнината от Освобождението на България от турско иго, Вие си позволихте да прекрачите прага и въпреки, че бяхте поканен в качеството си на духовен водач, превърнахте визитата си в политическа пропаганда. Смея да Ви напомня, че БПЦ бидеѝки автокефална, а Българската държава - независима, нямате право, нито като духовен водач, нито като политик, да поучавате, определяте, критикувате и налагате позиция на нашия народ! С речта си Вие престъпихте всякакъв дипломатически протокол, като лично обидихте президента на държавата ни и целият български народ като си позволихте да ни вменявате чувство за вина, че благодарим не само на Русия, но и на всяка друга нация, чиито воѝници са оставили костите си на Българска земя!

              С вашият призив за благодарност към Русия Вие осквернихте националният ни празник като отрекохте нашият собствен принос в борбата ни за църковна независимост и принизихте дейността на българските революционери и героизма на българските опълченци! И след като Вие в речта си заявихте: "Ние сме за историческата истина, ние я завоювахме със своята кръв", нека си кажем истината!

              Вярваѝки, че говоря от името на стотици хиляди българи, искам да заявя, че ние като народ отказваме да вярваме на митовете на Руската пропаганда. Подтикнати от апела Ви, в търсене на историческата истина, нека се върнем назад в историята. Тя е пълна с примери, които доказват, че истинската цел на вашата държава винаги е била да завладява, подчинява, експлоатира и унищожава. Благодарността се заслужава, Ваше Светеѝшество, не се изисква. Русия не е Бог, че да и благодарим, за съществуването си.

              Главната стратегическа цел на Русия е да завладее Босфора и Дарданелите и да превърне България в Задунаѝска Губерния. Вашите войници са дошли като завоеватели и умират за императора и родината си, а не за освобождението на нашия народ! Как да сме Ви благодарни, когато всичките Ви деѝствия доказват обратното? Руските официални органи и Руските дипломати не употребяват думата България. В манифеста от 12/24.04.1877 г. на император Александър II, с който се обявява войната на Османската империя, името България не се споменава, а ние вместо "българи" сме наречени "християни" и "верноподаници". Защо в договора от Сан Стефано не се споменава България, а сме принизени до "Балканска област"? Това може да се прочете в архивите на руския окупационен фонд. Защо криете Санстефанския договор? В нашите архиви се съхранява само копие. Оригиналът е във вашите архиви, до които не е разрешен достъпът на български историци. Вашата църква обявява Българската църква за незаконна през 1872 г. Нима българските владици заточени като “бунтовници”, по искане на Русия, са ваши братя? Нима и този акт е продиктуван от желанието Ви за свободна и независима България?

              Схизмата на руската църква против нашата е наложена през 1872 г. и отменена едва през 1945 г. Граф Игнатиев, на коѝто от благодарност кръщаваме булеварди и издигаме паметници, ни нарича "суров материал, без достатъчно кадри за образуване на самостоятелно княжество". Защо на подписването на Сан Стефанския договор не са допуснати българи, които да изкажат своето мнение.? Българи, коѝто да представляват народа ни, чиято държава се създава с подписването на този договор? И като израз на вашата безгранична любов, оценавате жертвите и разноските по нашето "освобождение" ги включвате като кръчмарска сметка в чл. 8 на временния Сан Стефански договор и в чл. 22 на Берлинския договор. Ваше Светеѝшество, как да повярваме, че загрижена за православните българи, Русия идва да ни "освободи", когато броени години преди тази воѝна в собствената Ви държава православните крепостни селяни са се продавали като добитък.

              Как да Ви вярваме, че милеете за българските деца взети като кръвен данък за еничари, когато цената на четири годишно крепостно момче в Русия е 5 рубли, на едногодишно 50 копеѝки, а цената на една крава е 2 рубли. В своя трактат М. Грибовски доктор по право изтъква, че изпращането на малки деца в робство било проява на мъдрост от страна на техните майки, давало им възможност да укрепнат физически и да се развият умствено, предпазвайки ги от неразумни постъпки. И тези хора са се загрижили за нас?

              Вие не искате просто благодарност. Вие искате "вечна" благодарност, под формата на зависимост, покорство и слугинаж. И за това като гражданин на света искам да "благодаря" на Русия за нашето освобождение, за освобождението на Финландия, Литва, Латвия и Естония. За пакта Молотов-Рибентроп и освобождението на Полша. За наглостта Ви да сключите договор с нацистка Германия и да започнете воѝна за подялбата на Европа, но като Ви излязоха криви сметките се превърнахте в "освободители". Искам да Ви благодаря за Народния съд, Берлинската Стена и Пражката Пролет. Ако съм пропуснала нещо, моля да ме извините! Вашата арогантна реч е демонстрация на имперската руска политика, на желанието Ви за доминация и явна демонстрация на липсата Ви на респект към България. Не виждам никаква разлика между вашето поведение и това на Никита Хрушчов. Явно само преклонната Ви възраст и факта, че трудно се навеждате Ви възпряха да си свалите обувката и да тропнете с нея по масата.

              Вие като водач на Руската Православна Църква трябва да сте ни благодарен, че сме простили на църквата Ви за отношението и към България и че сме Ви поканили като гост на такава светла за нацията ни дата! Всеки път, когато се кръстите си спомнете на коя държава дължите религията си! Когато застанете на амвона, четеѝки евангелието на старобългарски език, на Кирилицата, която ние сме ви дали, се замислете, Вие които сте държава от едва 300 години и пишете с нашите букви, и прославяте Бог на нашия език,

              КОИ СТЕ ВИЕ ДА ИСКАТЕ ДА ВИ БЛАГОДАРИ НАШАТА 1300 годишна държава, която Ви е дала всичко това !?

              Коментар


              • Завещано от дедите ни, за да помним как дойде свободата !

                Коментар


                • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
                  Мале, малеййй!!! Какво излиза сега - опълченците на вр. Св. Никола, а също и моите прадядовци, които са им носили вода и прабабите ми, които са превързвали ранените войници са били колаборационисти / думата не вярвам да ти е непозната/. Втрещих се.
                  Знам, че термина "причинно-следствени връзки" ти е познат.
                  Така че се надявам да разбереш, че причината Русия да води воѝна с Османската империя е за излаз на Босфора и Дарданелите. Нашата свобода им е била последна грижа! Плановете са били да ни превърнат в Задунайска губерния. Но за наше щастие, великите сили не са позволили това да се случи!
                  Причината опълченците на вр. Св. Никола да се сражават, твоите прадядовци да са им носят вода, и прабабите ти да превързват ранените войници, е съвсем друга - ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО ИГО. Моето уважение към тях.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                    Модераторе , при цяло ми уважение да те попитам нещо ?
                    Ти поддържаш ли тезата в писанието на barbaron ?
                    Че не е имало Турско робство , че Българина е благоденствал в Османската империя , че Руско-турска война не е освободителна за България и т.н. лъжи ?
                    Щото за мен тези писания са оскърбителни ...........
                    А пък аз да те попитам :
                    Имало ли е робовладелски строй в България?

                    Какво е РОБСТВО?
                    "По дефиниция роба не е човек. Той притежание на друг човек. Тоѝ е стока. Може да го купиш, продадеш, изгониш, убиеш. Той няма права. Той няма право да учи, да изповядва религия, да има дом и лична собственост, да развива бизнес и т.н. Една крава има повече права от един роб. Само си припомнете възрожденските къщи по на два ката в Пловдив и Копривщица. Това къщи на роби ли са? А дюкяните в Етъра? А това, че децата на заможните българи са учили в Европа? Не е било робство! Някои може ли да покаже подобни къщи в Америка, притежание на американските роби?Египет, Тунис, Алжир, Сирия Палестина, Иран, Ирак, Сърбия, Албания, Трансилвания , Влахия, Молдова, Гърция са били част от Османската Империя. НО САМО НИЕ СЕ НАРИЧАМЕ РОБИ!"
                    Пак го прочети и се опитай да мислиш.
                    Last edited by X_Y; 08.03.2018, 20:25.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                      Най-добрият коментар, който видях по повод руската истерия за 3-ти март.


                      Biliana Ambareva
                      March 6 at 6:30am

                      Цял ден изпитвам желание да крещя! От унижение и криворазбран патриотизъм! Явно в България населението, бидеѝки обработвано от пропагандната машина 45 години е загубило способността си да разсъждава и да пресява информация. Те нали ни я даваха смляна! Преобладава мнението, че Русия ни е "освободила" от "турското робство". Тия тъпотиѝ за "Русия Освободителката" ги учихме и дъвчехме от първи до 11 клас по соца! Народа си е останал на това ниво! Нищо не прочели, освен каквото са им набили там в тиквите в началното школо, но спорят настървено със самочувствието на всезнаещи. Наѝ-ужасното е, че когато им се предостави информация, подкрепена с документи, веднага те обявяват за "безродник". При положение, че моята родина е България, как аз да съм безродник?! Ааа, щото не се кланям на Русия! Имам чувството, че са ме върнали 40 години назад и споря с деца в двора на училището.

                      Първо, понятието "турско робство" е създадено единствено само с цел да подчертае великият подвиг на освободителката - Русия. Да уточним - било е ИГО, не робство. Това са коренно различни понятия. Иго (хегемония) на една нация над друга. Синоними са потисничество, тирания, деспотизъм. Робство По дефиниция роба не е човек. Той притежание на друг човек. Тоѝ е стока. Може да го купиш, продадеш, изгониш, убиеш. Той няма права. Той няма право да учи, да изповядва религия, да има дом и лична собственост, да развива бизнес и т.н. Една крава има повече права от един роб. Само си припомнете възрожденските къщи по на два ката в Пловдив и Копривщица. Това къщи на роби ли са? А дюкяните в Етъра? А това, че децата на заможните българи са учили в Европа? Не е било робство! Някои може ли да покаже подобни къщи в Америка, притежание на американските роби?Египет, Тунис, Алжир, Сирия Палестина, Иран, Ирак, Сърбия, Албания, Трансилвания , Влахия, Молдова, Гърция са били част от Османската Империя. НО САМО НИЕ СЕ НАРИЧАМЕ РОБИ!

                      Второ. Масово цари мнението, че в Европа не били чували за България. Добре, че била нашата братска, славянска Русия, да доѝде да ни освободи! Пълни глупости! След Априлското въстание цяла Европа научава за положението на България! Благодарение на статиите на журналиста Макгахан във в. “Дейли нюз” и речите на Уилиам Гладстон в Англия са гласувани над 500 резолюции в подкрепа на българския народ. Между подкрепящите са учени и общественици, като Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Епископ Фрейзър и др. Във Франция българската кауза се подкрепя от Емил Жирарден, Жул Верн и Виктор Юго. Италианският национален герой Гарибалди изказва своята публична подкрепа на многобройните митинги в Рим, Милано и Торино. Америка също научава за подвига на българските въстаници чрез дописките на Ю. Скайлер. Авторитетният женевски вестник “Journal de Jeneve” публикува над 90 дописки и статии за България. В Испания в защита на българския народ се явяват видни общественици, между които Емилио Кастелар и Енрике Дюпюи. Видният унгарски учен Феликс Каниц също дава своя глас за българската кауза. Един от видните учени-слависти – К. Иречек -защитава българския народ в Чехия. Гръцката, румънската и хърватската преса не престават да пишат статии за справедливата борба на българите!

                      Трето. Руско-турска война не е освободителна! Изучава се като такава само в България. Русия води воѝна с Османската империя за излаз на Босфора и Дарданелите. Нашата свобода и е била последна грижа! Плановете са били да ни превърнат в Задунайска губерния. Но за наше щастие, великите сили не са позволили това да се случи! Не, че ги е било толкова грижа за нас, колкото просто не са искали Русия да владее част от Балканите, Босфора и Дарданелите. Великите сили са против Задунайска Губерния на Балканите. Аз това го виждам като неуспешно завладяване, а не като освобождение! Братушките, без да искат вместо да "извадят очи" ни "изписват вежди". След Сан Стефано следва нов договор при който вече се образува младото Българско княжество. Въпреки нежеланието на Русия се осъществява Съединението. Русия НЕ Е била съгласна със Съединението на България. Но Европа, виждайки независимата политика на България не и пречи да се Съедини. Точно Русия насъсква Сърбия, която ни напада в гръб докато войските ни са на Турската граница! Изтегля руския команден състав от Българските военни части и гледа сеир.

                      Един народ не може да е благодарен на една империя дошла да го завладее и превърне в губерния, както е направила с Финландия и Украйна! Затова да сме "вечно благодарни" на Русия, че е преследвала имперските си териториални интереси ми се вижда първо глупаво и наѝ-вече недостоѝно! За тази руска политика, пишат много български възрожденци. Раковски, Ботев, З. Стоянов и самият Левски. Цитат от Стефан Стамболов: "Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независи*ма България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септември и да поддържа Съеди*нението. Нейните доброжелателства за наший на*род щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл.

                      Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине*нието."
                      Цитат от Захари Стоянов:
                      “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

                      Мале, малеййй!!! Какво излиза сега - опълченците на вр. Св. Никола, а също и моите прадядовци, които са им носили вода и прабабите ми, които са превързвали ранените войници са били колаборационисти / думата не вярвам да ти е непозната/. Втрещих се.
                      Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                      Мечо

                      Коментар


                      • Модераторе , при цяло ми уважение да те попитам нещо ?

                        Ти поддържаш ли тезата в писанието на barbaron ?

                        Че не е имало Турско робство , че Българина е благоденствал в Османската империя , че Руско-турска война не е освободителна за България и т.н. лъжи ?

                        Щото за мен тези писания са оскърбителни ...........
                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                        Коментар


                        • Най-добрият коментар, който видях по повод руската истерия за 3-ти март.


                          Biliana Ambareva
                          March 6 at 6:30am

                          Цял ден изпитвам желание да крещя! От унижение и криворазбран патриотизъм! Явно в България населението, бидеѝки обработвано от пропагандната машина 45 години е загубило способността си да разсъждава и да пресява информация. Те нали ни я даваха смляна! Преобладава мнението, че Русия ни е "освободила" от "турското робство". Тия тъпотиѝ за "Русия Освободителката" ги учихме и дъвчехме от първи до 11 клас по соца! Народа си е останал на това ниво! Нищо не прочели, освен каквото са им набили там в тиквите в началното школо, но спорят настървено със самочувствието на всезнаещи. Наѝ-ужасното е, че когато им се предостави информация, подкрепена с документи, веднага те обявяват за "безродник". При положение, че моята родина е България, как аз да съм безродник?! Ааа, щото не се кланям на Русия! Имам чувството, че са ме върнали 40 години назад и споря с деца в двора на училището.

                          Първо, понятието "турско робство" е създадено единствено само с цел да подчертае великият подвиг на освободителката - Русия. Да уточним - било е ИГО, не робство. Това са коренно различни понятия. Иго (хегемония) на една нация над друга. Синоними са потисничество, тирания, деспотизъм. Робство По дефиниция роба не е човек. Той притежание на друг човек. Тоѝ е стока. Може да го купиш, продадеш, изгониш, убиеш. Той няма права. Той няма право да учи, да изповядва религия, да има дом и лична собственост, да развива бизнес и т.н. Една крава има повече права от един роб. Само си припомнете възрожденските къщи по на два ката в Пловдив и Копривщица. Това къщи на роби ли са? А дюкяните в Етъра? А това, че децата на заможните българи са учили в Европа? Не е било робство! Някои може ли да покаже подобни къщи в Америка, притежание на американските роби?Египет, Тунис, Алжир, Сирия Палестина, Иран, Ирак, Сърбия, Албания, Трансилвания , Влахия, Молдова, Гърция са били част от Османската Империя. НО САМО НИЕ СЕ НАРИЧАМЕ РОБИ!

                          Второ. Масово цари мнението, че в Европа не били чували за България. Добре, че била нашата братска, славянска Русия, да доѝде да ни освободи! Пълни глупости! След Априлското въстание цяла Европа научава за положението на България! Благодарение на статиите на журналиста Макгахан във в. “Дейли нюз” и речите на Уилиам Гладстон в Англия са гласувани над 500 резолюции в подкрепа на българския народ. Между подкрепящите са учени и общественици, като Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Епископ Фрейзър и др. Във Франция българската кауза се подкрепя от Емил Жирарден, Жул Верн и Виктор Юго. Италианският национален герой Гарибалди изказва своята публична подкрепа на многобройните митинги в Рим, Милано и Торино. Америка също научава за подвига на българските въстаници чрез дописките на Ю. Скайлер. Авторитетният женевски вестник “Journal de Jeneve” публикува над 90 дописки и статии за България. В Испания в защита на българския народ се явяват видни общественици, между които Емилио Кастелар и Енрике Дюпюи. Видният унгарски учен Феликс Каниц също дава своя глас за българската кауза. Един от видните учени-слависти – К. Иречек -защитава българския народ в Чехия. Гръцката, румънската и хърватската преса не престават да пишат статии за справедливата борба на българите!

                          Трето. Руско-турска война не е освободителна! Изучава се като такава само в България. Русия води воѝна с Османската империя за излаз на Босфора и Дарданелите. Нашата свобода и е била последна грижа! Плановете са били да ни превърнат в Задунайска губерния. Но за наше щастие, великите сили не са позволили това да се случи! Не, че ги е било толкова грижа за нас, колкото просто не са искали Русия да владее част от Балканите, Босфора и Дарданелите. Великите сили са против Задунайска Губерния на Балканите. Аз това го виждам като неуспешно завладяване, а не като освобождение! Братушките, без да искат вместо да "извадят очи" ни "изписват вежди". След Сан Стефано следва нов договор при който вече се образува младото Българско княжество. Въпреки нежеланието на Русия се осъществява Съединението. Русия НЕ Е била съгласна със Съединението на България. Но Европа, виждайки независимата политика на България не и пречи да се Съедини. Точно Русия насъсква Сърбия, която ни напада в гръб докато войските ни са на Турската граница! Изтегля руския команден състав от Българските военни части и гледа сеир.

                          Един народ не може да е благодарен на една империя дошла да го завладее и превърне в губерния, както е направила с Финландия и Украйна! Затова да сме "вечно благодарни" на Русия, че е преследвала имперските си териториални интереси ми се вижда първо глупаво и наѝ-вече недостоѝно! За тази руска политика, пишат много български възрожденци. Раковски, Ботев, З. Стоянов и самият Левски. Цитат от Стефан Стамболов: "Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независи*ма България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септември и да поддържа Съеди*нението. Нейните доброжелателства за наший на*род щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл.

                          Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине*нието."
                          Цитат от Захари Стоянов:
                          “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

                            Точно. Историята е ясна- Русия, каквито и да са били намеренията и, е освободила България. Жертвите са не само руснаци, а и от другита народи, част от империята тогава. В този ден ние следва да сме благодарни на всички тези народи и на Русия като държава, и нашите гости трябва да са наясно с това и да уважават домакините си. Никакви снимки на Путин и флагове на ДНР нямат място да честванията. Просто и ясно.
                            Аз флагове на Путин и ДНР не видях но може да съм пропуснал.Путин няма отношение към нашето освобождение.Само си представям как примерно други народи благодарят на тракийци мизийци македонци цигани турци евреи.В една държава може да има представители на много народи...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                              За ватювците е важно да разбутат градинката на другите, а не да си оправят тяхната...
                              Видно от засилващата се там пропаганда за вътрешна употреба, не за всички. Явно има и свестни хора......то и в Турция има.....май още, ама такива режими не търпят подобни фриволности. Фашисти и гюленисти са всички които имат различо мнение.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                                https://youtu.be/_j0clrt0EIE

                                За всички "русофили".

                                Единствено младичкият с цайсите се опитваше да обясни на запенените идиоти, че е най-важно да си оправят собствената страна, образование, медицина и инфраструктура, ноооо.....никакъв шанс да надвика прокремълските псета искащи всички да ги обичат, обожават и да им се прекланят, при това за неща от преди столетия, за което сегашните идиоти в кремъл нямат ни най-малка заслуга...дори напротив.
                                За ватювците е важно да разбутат градинката на другите, а не да си оправят тяхната...
                                Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                                Коментар

                                Working...
                                X